Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ποδαρικό με καταλήψεις ετοιμάζουν μαθητές λυκείων της Μαγνησίας


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 9 Ιανουάριος, 2017 - 08:08 | Στην Κατηγορία: 


Μαγνησία

Ποδαρικό στα μαθήματα της νέας ημερολογιακής χρονιάς, με καταλήψεις, ετοιμάζουν μαθητές λυκείων της Μαγνησίας, που αντιδρούν στη μετάθεση των πανελληνίων εξετάσεων μετά τις ενδοσχολικές, στις αρχές Ιουνίου.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (Μαγνησίας)
Τη Δευτέρα, το σύνολο των μαθητών επιστρέφει στις αίθουσες διδασκαλίας, ωστόσο, μαθητές των λυκείων, ήδη οργανώνονται… Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρούν να οργανώσουν σε πανελλήνια κλίμακα καταλήψεις στα λύκεια, ενάντια στην απόφαση να προηγηθούν οι ενδοσχολικές των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές, μαθητές λυκείων της Μαγνησίας είχαν δώσει μόνοι τους τον αγώνα διαμαρτυρόμενοι για το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών. Είχαν κλειδώσει μαζικά λουκέτα στα λύκεια. Μάλιστα το κύμα των καταλήψεων στάθηκε αφορμή για τη σύγκλιση, για πρώτη φορά κοινού, σχολικού συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 13 γενικά και επαγγελματικά λύκεια και φορέων της πόλης. Την πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.
Στο σχολικό συμβούλιο αποφασίστηκε η αποστολή υπομνήματος διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων πριν τις ενδοσχολικές.

Το υπόμνημα
Το υπόμνημα, το οποίο κοινοποιήθηκε και στα λύκεια της περιοχής, απεστάλη χθες στο Υπουργείο Παιδείας από τη ΔΔΕ. Μαγνησίας.
Μέσω του υπομνήματος μεταφέρονται στο Υπουργείο Παιδείας οι απόψεις των εκπροσώπων των μαθητών για το χρόνο των πανελλαδικών: «Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετέχουν σε ενδοσχολικές εξετάσεις σε προηγούμενο χρονικό διάστημα από εκείνο των πανελλαδικών, θα παρουσιάσουν σοβαρή σωματική και ψυχική κόπωση, πράγμα ιδιαιτέρως ανασταλτικό για την απόδοσή τους στις, κρίσιμες για τη μετέπειτα ζωή τους, πανελλαδικές εξετάσεις. Το καίριο χρονικό διάστημα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, εάν αυτές πραγματοποιηθούν κατόπιν των ενδοσχολικών, θα αξιοποιηθεί για την απαιτούμενη μελέτη των μαθημάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων και έτσι θα στερήσει από τους μαθητές πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας. Μετατόπιση του χρόνου διεξαγωγής θα επιβαρύνει σημαντικά το οικογενειακό βαλάντιο και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, αφού θα αυξήσει τα έξοδα προετοιμασίας τους με τα έξοδα επιπλέον ενός περίπου μήνα. Η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σε σημαντικά θερμότερο μήνα του χρόνου και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, θα επιδράσει αρνητικά στην απόδοση των μαθητών. Επιπλέον οι μαθητές τόνισαν και τα ακόλουθα: Την αίσθηση κλίματος ανασφάλειας και αμφισβήτησης η οποία τους διακατέχει και σχετίζεται με τη μέριμνα της πολιτείας γι’ αυτούς όσον αφορά τη συνεχή αλλαγή των συστημάτων εξέτασης των πανελλαδικών εξετάσεων. Την έντονη αντίθεσή τους για την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων όπως έχει προαγγελθεί, αφού κάτι τέτοιο θα αποβεί σε βάρος των μαθητών οι οποίοι θα έχουν την ατυχία, κυρίως για λόγους υγείας, να μη συμμετέχουν στις εξετάσεις, πράγμα άδικο γι’ αυτούς».
Προτείνεται δε, «η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων πριν τη διενέργεια των ενδοσχολικών και κυρίως σε χρόνο αντίστοιχο με εκείνο στον οποίο διεξήχθησαν οι εξετάσεις των τελευταίων ετών και η εφαρμογή συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων το οποίο να παραμείνει σταθερό σε μεγάλο βάθος χρόνου, με βάση την κοινή συναίνεση όλων των παραγόντων της Πολιτείας και κυρίως της εκπαίδευσης».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi-ston-typo/podariko-me-katalipseis-etoimazoyn-mathites-lykeion-tis-magnisias#ixzz4VGV3VTMe
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: