Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ανακοίνωσε τις ημέρες αναπλήρωσης των μαθημάτων λόγω καταλήψεων των σχολείων απ’ τους μαθητές, στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας των διακοπών του Πάσχα.
Το ΠΔ που καθορίζει το πλαίσιο της αναπλήρωσης των μαθημάτων λόγω καταλήψεων των μαθητών προβλέπει δυο διακριτούς τρόπους.
Α) Όταν η διάρκεια των καταλήψεων δεν ξεπερνά τις τρεις ημέρες, η αναπλήρωση των μαθημάτων γίνεται στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.
Β) Όταν η διάρκεια των καταλήψεων ξεπερνά τις τρεις ημέρες, παρατείνεται το σχολικό έτος.
Η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ξεχειλίζει από υποκρισία.
Οι εκατοντάδες εκπαιδευτικές ώρες που έχουν χαθεί απ’ την αρχή του σχολικού έτους λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών στα σχολεία, πώς και πότε θα αναπληρωθούν; Να θυμίσουμε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους για την κάλυψη των σχολικών μονάδων με τους εκπαιδευτικούς που έλειπαν στην αρχή του σχολικού έτους;
Να θυμίσουμε ότι για τη φετινή λειτουργία των τομέων και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν, με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, προσέλαβαν ωρομίσθιους (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων), το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 και μάλιστα για μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων;
Για το μεγάλο αυτό πρόβλημα το Υπουργείο Παιδείας και ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης δεν λένε κουβέντα, ούτε για αναπλήρωση των χαμένων ωρών, ούτε για μείωση της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων, που απαιτεί η εκπαιδευτική κοινότητα.
Σε όλα τα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις μαθητών, οι σύλλογοι διδασκόντων αποφάσισαν και υλοποίησαν πρόγραμμα αναπλήρωσης των μαθημάτων που περιλαμβάνει περικοπή εκδρομών, μαθήματα σε σχολικές εορτές κ.λπ.
Μάλιστα σε σχολεία όπου πραγματοποιήθηκε κατάληψη των μαθητών και υλοποίησαν προγράμματα αναπλήρωσης πήραν έγκριση για πραγματοποίηση εκδρομών, επειδή έγινε η αναπλήρωση των μαθημάτων.
Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις σχολείων όπου, με βάση τις διατάξεις του ΠΔ, θα έπρεπε να υπάρχει απόφαση παράτασης του σχολικού έτους. Γιατί λοιπόν δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις;
Θεωρούμε την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης υποκριτική και προσχηματική.
Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αποφάσεων τιμωρητικού χαρακτήρα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Η αναπλήρωση των μαθημάτων πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των διακοπών του Πάσχα. Η απόφαση αυτή παραβιάζει αυθαίρετα τις επίσημες αργίες του σχολείου.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις που θα απαιτούν τη μη εφαρμογή αυτής της απόφασης στο σχολείο τους.
Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές να αντιδράσουν σ’ αυτή τη απόφαση, που μόνο για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών δεν εκδόθηκε.
Για τις ημέρες της αναπλήρωσης το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής αποφάσισε να κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας, συμπληρωματικά στις 3ωρες στάσεις εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ για τις ίδιες ημέρες.
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς  Ελευσίνα
ΤΗΛΕΦΩΝΟ-FAX: 2105561490
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: