Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

imagesΣυνεχίστηκε και σήμερα η δίκη του (ενός, πλέον) χρυσαυγίτη για την επίθεση στον μαθητή του 3ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου με καταθέσεις της μαθήτριας, «συναγωνίστριας» και φίλης του, ενός συμμαθητή του θύματος καθώς και της διευθύντριας του σχολείου. Η γεμάτη ασάφειες κατάθεση της μαθήτριας, η οποία δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία ερώτηση, είτε πρόκειται περί «πρόθεσης» του χρυσαυγίτη και φίλου της να δολοφονήσει τον μαθητή, είτε πρόκειται γενικώς περί γνώσης του περιστατικού ή ανάμειξής της στη Χρυσή Αυγή, αποδεικνύουν την ανάμειξή της στην προτροπή και στο σχεδιασμό της επίθεσης, πράγμα που φαινόταν και από τα μηνύματα (και για αυτό η πολιτική αγωγή ζήτησε να δικαστεί κι εκείνη ως ηθική αυτουργός).
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις απεγνωσμένες και, προφανώς αποτυχημένες, προσπάθειες του συνήγορου του κατηγορουμένου να βρει κάποια αντίφαση στα λεγόμενα του συμμαθητή του θύματος ή της διευθύντριας του σχολείου καθώς και την χυδαία χρήση της «θεωρίας των δύο άκρων» με ερωτήσεις όπως «αν η διευθύντρια ανήκει στον αριστερό χώρο», «αν στο σχολείο υπήρχαν και αναρχικά εκτός από ναζιστικά συνθήματα» (λες και τίποτα από όλα αυτά δικαιολογεί ναζιστικές δολοφονικές επιθέσεις), κάνουν την τιμωρία του νεοναζί μαχαιροβγάλτη να μοιάζει αναπόφευκτη. Η παρουσία μας πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι η μέγιστη δυνατή.
Kίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”

Ο χρήστης iPaideia πρόσθεσε νέα φωτογραφία.


αλλοτριωση
Οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στην αναπλήρωση
Πολλά ειπώθηκαν και πολλά ακούστηκαν μέσα στις γιορτές του Πάσχα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω των καταλήψεων. Ο υφυπουργός Παιδείας στα κανάλια υποκριτικά έχυσε δάκρυα για τους μη προνομιούχους μαθητές, υπερασπίστηκε τη δημόσια παιδεία και βέβαια βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία  μαζί με τους πάντα πρόθυμους δημοσιογράφους και τους διαφόρους “ειδικούς” να επιτεθούν στους  “αδιάφορους καθηγητές” που δεν συμμερίζονται την αγωνία των μαθητών τους  και στην “ανεύθυνη” συνδικαλιστική ηγεσία τους που διαφώνησε με την αναπλήρωση των χαμένων ωρών μέσα στις γιορτές του Πάσχα.
Τώρα που αναπλήρωση έγινε ήρθε η ώρα να δούμε την αλήθεια.
Ποιος ευθύνεται για την απώλεια των διδακτικών ωρών; Οι καταλήψεις ή το υπουργείο;
Φέτος χάθηκαν χιλιάδες ώρες επειδή το υπουργείο έβγαλε στη διαθεσιμότητα 2000   καθηγητές, έκλεισε 102 ΕΠΑΣ, κατήργησε  50 ειδικότητες στην τεχνική εκπαίδευση. Μόλις το Γενάρη τοποθέτησε ωρομίσθιους ανασφάλιστους εκπαιδευτικούς στις κατηργημένες ειδικότητες και 20000 μαθητές μένουν εκτός ειδικοτήτων . Μέχρι σήμερα δε διδάσκονται όλα τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία.
Αυτές τις ώρες κύριε υφυπουργέ πότε θα τις αναπληρώσετε; Πότε θα αναλάβατε την ευθύνη και πότε επιτέλους θα μιλήσετε  ειλικρινά την αλήθεια; αυτές οι ώρες δεν πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου; Δε στέλνουν τα παιδιά στα ιδιωτικά , δεν ενισχύουν την παραπαιδεία;
Και επιπλέον πόσο καλά είχε οργανωθεί και προγραμματιστεί η συγκεκριμένη αναπλήρωση;
Οι μέρες που λειτούργησαν τα σχολεία δεν ήταν υποχρεωτικά και οι μέρες που χάθηκαν από τις καταλήψεις. Κι έτσι ενώ άλλα μαθήματα είχαν χαθεί άλλα αναπληρώθηκαν. Και το πιο φοβερό από όλα, Τα σχολεία άνοιξαν, οι καθηγητές ήταν κύριε υπουργέ στη θέση τους, αλλά οι μαθητές απουσίαζαν, αφού ελάχιστοι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα της αναπλήρωσης. Και απουσίαζαν γιατί δεν πείσατε ούτε για τις προθέσεις σας ούτε για την ορθότητα της απόφασης σας. Δεν είναι λοιπόν οι καθηγητές που γύρισαν την πλάτη τους στην συνδικαλιστική τους ηγεσία όπως είπατε κ. Υφυπουργέ είναι οι μαθητές και οι γονείς τους που σας γύρισαν τις πλάτες και αρνήθηκαν να συμμετέχουν. Γιατί το μέτρο της συγκεκριμένης αναπλήρωσης είναι απλά τιμωρητικό και εκφοβιστικό και δεν έπεισε.
Οι γονείς , οι καθηγητές, οι μαθητές ζητάμε από τον Ιούνιο να είναι καλυμμένες και γνωστές όλες οι θέσεις των εκπαιδευτικών, ώστε από το Σεπτέμβρη να αρχίζουν απρόσκοπτα τα μαθήματα χωρίς ελλείψεις και κενά, πράγμα που ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.
Επίσης ζητάμε να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι απολυμένοι συνάδελφοι μας και να ξαναλειτουργήσουν οι κατηργημένοι τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης.
 Κι αυτή είναι δική σας υποχρέωση, κ. Υφυπουργέ, και δεν αναπληρώνεται.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     ΤΟ Δ.Σ.                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ                                         ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ


alfavita
Το 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου σας προσκαλεί στην
εθελοντική αιμοδοσία  την
Παρασκευή  9 Μαΐου 2014
από τις 9:00 – 13:30
στο χώρο του Σχολείου.

alfavita

k
Ζήτω 1η Μάη!!!
Ανοιχτή Επιστολή προς τους μαθητές
«Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε τον αγώνα εκατομμυρίων εργατών, που αν και γονατισμένοι από την καταπίεση εξεγείρονται, είστε, μα την αλήθεια, φτωχοί τω πνεύματι. Να περιμένετε το τέλος. Αν δεν το περιμένετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ΄ όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Θα ‘ρθει μια εποχή που η σιωπή μας στον τάφο θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα».
Απολογία του Όγκαστ Σπάις,
στη δίκη των εργατών ηγετών της Πρωτομαγιάς του Σικάγο του 1886.
Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,
Νοιώθουμε την ανάγκη και το καθήκον, να συζητήσουμε μαζί σου τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας. Εκείνες που δεν κουβεντιάζονται στην τάξη. Όλα αυτά που τα σχολικά βιβλία κρύβουν και θέλουν να σε έχουν στην άγνοια και την αδράνεια.
Η Εργατική Πρωτομαγιά μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις αξίες και τα ιδανικά των εργατών, για το πώς απαντούν αυτοί που κατέχουν τον πλούτο όταν ο λαός απαιτεί να ζήσει καλύτερα.
1η ΜΑΗ 1886 ΣΙΚΑΓΟ
Η 1η Μάη 1886 ήταν μέρα απεργίας. Τα εργοστάσια άδεια, οι αποθήκες κλειστές, τα φορτηγά βαγόνια αχρησιμοποίητα, οι δρόμοι έρημοι, οι οικοδομές παρατημένες, δεν έβγαινε καπνός από τα φουγάρα των εργοστασίων. Στο Σικάγο έχει προγραμματιστεί να γίνει η συγκέντρωση για τη διεκδίκηση του 8ωρου. Ο δρόμος είχε αποκτήσει ατμόσφαιρα γιορτής. Όμως, στους πλαϊνούς δρόμους και τις γύρω στέγες η ατμόσφαιρα ήταν απειλητική. Η απεργία πετυχαίνει, ενώ ήδη τους δυο προηγούμενους μήνες σε ορισμένους χώρους η μείωση του χρόνου εργασίας είχε κατακτηθεί. Ενα το σύνθημα της διαδήλωσης: «Οχτώ ώρες δουλειάς, οχτώ ώρες ανάπαυση και μόρφωση, οχτώ ώρες ύπνο». Η διαδήλωση άρχιζε. Οι χιλιάδες ξεκινούσαν την πορεία και ο καθένας ένιωθε μέσα του τη δύναμη, την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης. Στην πλατεία Χεϊμάρκετ και ενώ ο Σπάις μιλούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση και ξαφνικά βόμβα σκάει μέσα στο πλήθος. Η Αστυνομία πυροβολεί άγρια προς όλες τις κατευθύνσεις και το αίμα βάφει το πλακόστρωτο της πλατείας. Ακολουθεί μια κόλαση. Η προβοκάτσια ήταν καλά στημένη. «Αίμα τώρα!», ωρυόταν την επομένη μέρα ο Τύπος. «Κρεμάστε τους πρώτα και ύστερα δικάστε τους»!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι εργάτες κατακτούν το οκτάωρο! Οι αποδοχές τους αυξάνονται! Οι αγώνες και θυσίες δεν πάνε ποτέ χαμένοι!
Η ΠΡΩΤΗ «ΜΑΤΩΜΕΝΗ» ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1924)
Η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της πρωτομαγιάς από τους εργάτες γιατί θέλει να δώσει άλλο περιεχόμενο στην Πρωτομαγιά: αυτό του εορτασμού της δημοκρατίας των εκμεταλλευτών. Όμως οι εργαζόμενοι θέλουν να γιορτάσουν τη δική τους γιορτή. Θέλουν να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά όπως της αξίζει. Αψηφώντας τις απαγορεύσεις της τότε κυβέρνησης συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Νεκρός από τα πυρά πέφτει ο 24χρονος Σωτήρης Παρασκευαϊδης, μέλος της ΟΚΝΕ.
ΜΑΗΣ ΄36
Στις 29 Απριλίου του 1936, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας, με κύριο αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων. Λίγο αργότερα, η απεργία επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Στις 8 Μάη, νέες σκληρές συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός διατάσσεται να πυροβολήσει. Όμως οι φαντάροι δεν υπακούουν και περνάνε με το μέρος των απεργών. Την επομένη, 9 Μάη, στη συμπρωτεύουσα πραγματοποιούν απεργία διαμαρτυρίας εργαζόμενοι, επαγγελματιοβιοτέχνες, φοιτητές. Πάνω από 12 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν και 300 τραυματίστηκαν. Πέφτει νεκρός ο απεργός αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ακολουθεί μεγαλειώδης διαδήλωση του λαού της Θεσσαλονίκης που η χωροφυλακή τη βάφει στο αίμα. Η φωτογραφία της μάνας πάνω από το πτώμα του νεκρού γιου της εμπνέει τον «Επιτάφιο» του ποιητή της Πρωτομαγιάς, Γιάννη Ρίτσου!
«Γιέ μου, στ’ αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,
σου πήρα το ντουφέκι σου· κοιμήσου, εσύ, πουλί μου».
«Επιτάφιος», Γιάννης Ρίτσος
1944-ΟΙ 200 ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Το ναζιστικό καθεστώς, ο πρόγονος της Χρυσής Αυγής, τρέμει απέναντι στο γιγαντιαίο ΕΑΜικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Διατάζει την εκτέλεση 200 κομμουνιστών από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Με την παλικαριά τους οι 200 ήρωες πέτυχαν μια τεράστια ηθική νίκη που εμπνέει όλο τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.
Από τα καμιόνια μεταφοράς ο Μ. Ρεμπούτσικας έγραφε: «Αγαπημένοι μου. Σφίξετε τις καρδιές σας και βγείτε πιο δυνατοί από αυτή την νέα δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δε πεθαίνει ποτέ. Με πολλή αγάπη. Σας φιλώ.»
«Μόνον θυμηθείτε το: αν η ελευθερία δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας».
«Σκοπευτήριο Καισαριανής», Γιάννης Ρίτσος
«ΚΟΙΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ»
Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια
Δες από την ίδια τη ζωή σου. Τα πράγματα δεν είναι πολύ αλλιώτικα σήμερα. Θέλουν να γίνεις ο σκλάβος του 21ου αιώνα!
Στις μέρες μας ψηφίζονται μέτρα που μας πάνε πολλά χρόνια πίσω! Μισθοί πείνας, ανεργία στα ύψη, σπουδές χωρίς μέλλον, ζωή χωρίς αξιοπρέπεια! Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει τεράστιος πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος λαός.
Η πολιτική αυτή που στηρίζει τους καπιταλιστές και τσακίζει τα δικαιώματά μας δεν ήρθε από το πουθενά. Έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της κι έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις όσο και τα κόμματα που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμείς σου λέμε: Κανένα δικαίωμα δεν χαρίστηκε ποτέ από κανένα!
Τίποτα δεν χαρίστηκε στους γονείς μας, τίποτα δε θα χαριστεί και σε εμάς. Οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους. Χρειάζεται να αναμετρηθούν με την εργοδοσία και να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία. Οργάνωση παντού να ’ρθουν τα πάνω κάτω! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα! Να θυμάσαι… Για να ζήσεις καλύτερα σήμερα, πρέπει από τώρα να σημαδέψεις την απάνθρωπη κοινωνία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα μηνύματα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρα από ποτέ γιατί αφορούν το παρόν και το μέλλον σου!
Αργοστόλι 29 Απρίλη 2014
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Βάρσος Δημήτρης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Διαβάζω τον στρουθοκαμηλισμό του Υπουργείου Παιδείας το οποίο δια μέσου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που είναι το πλέον αρμόδιο όργανο, ύστερα από συνεδρίαση, εισηγήθηκε με εμπιστευτικό έγγραφο προς τον υπουργό Παιδείας, (και το οποίο όλως τυχαίως διέρρευσε στα ΜΜΕ της προπαγάνδας) τα παρακάτω, σχετικά με τον καθορισμό του Σχολικού και Διδακτικού έτους, της περιόδου διδασκαλίας μαθημάτων, των αργιών και διακοπών:
1. Το σχολικό και το διδακτικό έτος να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου.
2. Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου.
3. Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, να γίνεται μάθημα.
4. Η 30ή Ιανουαρίου να χαρακτηρισθεί ως ημέρα εορτής κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
5. Τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό να λήγουν στις 15 Ιουνίου και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) στις 31 Μαΐου.
6. Το σχολικό έτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου να αξιοποιείται για επιμορφωτικά σεμινάρια.
7. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να παρατείνεται το διδακτικό έτος, όσον αφορά μόνον τα Λύκεια ,και μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Για μια ακόμη φορά οι υπεύθυνοι του υπουργείου νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίου, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι χιλιάδες εκπαιδευτικές ώρες που χαρτιά κάθε χρόνο ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ στη μικρή χρονική διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά στο ότι το υπουργείο αργεί επιδεκτικά να διορίσει αναπληρωτές.
Και για να γίνει περισσότερο κατανοητός, παραθέτω τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών στην α/θμια:
7/9/13 προσλήψεις 516 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 741 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών
27/9/2014 προσλήψεις 873 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία
27/9/2014 προσλήψεις 54 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 11 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών (27-09-2013)
18/10/2014  προσλήψεις 14 εκπαιδευτικούς ΠΕ60-Νηπιαγωγών και 100 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων για τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία
 26/11/2013 προσλήψεις 296 εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων για τα Δημοτικά Σχολεία
13/12/2013 προσλήψεις 450 αναπληρωτών ΠΕ70-Δασκάλων
16/12/2014 προσλήψεις 52 αναπληρωτών ΠΕ60-Νηπιαγωγών
Να πάμε και στην ειδική αγωγή;
30/9/2014 προσλήψεις  214 αναπληρωτών ΠΕ60-Νηπιαγωγών ΕΑΕ και 1189 αναπληρωτών ΠΕ70-δασκάλων
30/9/2014 προσλήψεις  189 αναπληρωτών ΠΕ60-Νηπιαγωγών ΕΑΕ και 543 αναπληρωτών ΠΕ70-δασκάλων
25/112014 προσλήψεις  85 αναπληρωτών ΠΕ60-Νηπιαγωγών ΕΑΕ
Χάθηκαν χιλιάδες ώρες λοιπόν στα σχολεία μας με ευθύνη του υπουργείου παιδείας.
            Χάθηκαν χιλιάδες ώρες λοιπόν στα σχολεία μας για τις οποίες δεν ευθύνεται η διάρκεια του σχολικού έτους.
            Χάθηκαν χιλιάδες ώρες λοιπόν στα σχολεία μας για τις οποίες κανείς δεν θα λογοδοτήσει, κανείς δεν θα αξιολογηθεί…
Πηγή: e-mesara.gr


Screen Shot 2014-04-30 at 8.49.34 AMΟι συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τα μάτια των μαθητών, όπως τις κατέγραψε έρευνα εκπαιδευτικού σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Μια έρευνα του Χρήστου Κάτσικα.
  • Φοβάμαι μήπως ο πατέρας μου χάσει τη δουλειά του
  • Εχει αυξηθεί η βία στο σχολείο, στην οικογένεια, στις παρέες
  • Απαισιοδοξία, θυμός, ανασφάλεια, αγωνία, μοναξιά
  • Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση
Αν ξεφύγει κανείς από τις κυβερνητικές διακηρύξεις που φλυαρούν πάνω στα συντρίμμια της φτώχειας και της ανεργίας, ο αντικειμενικότερος καθρέφτης για τις ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους μαθητές είναι οι ίδιες οι αναπαραστάσεις των παιδιών – ο τρόπος, δηλαδή, που βιώνουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και οι όροι με τους οποίους τα αντιλαμβάνονται.

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση
Στις αντιλήψεις των μαθητών για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης έρχεται να απαντήσει μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του 9ου Γυμνασίου Καλλιθέας δρ Νίκος Αναστασάτος σε 224 μαθητές γυμνασίου, ηλικίας 12-15 ετών.

Αρχικά, επιβάλλεται να αναφερθούμε στο γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό οι μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της κρίσης. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά δεν μπορούν να πληρώσουν για τις εκδρομές που διοργανώνονται από το σχολείο, άλλοι δεν μπορούν να δώσουν λεφτά για τα υλικά που χρειάζονται για κάποια μαθήματα, όπως για το μάθημα της τεχνολογίας… Το σοβαρότερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι κάποιοι μαθητές αδυνατούν να αγοράσουν το κολατσιό τους.
Από τα συμπεράσματα της έρευνας φαίνεται καθαρά ότι η πλειοψηφία των μαθητών νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον τους και ότι η οικονομική κρίση τούς δημιουργεί θλίψη. Το ένα τρίτο των μαθητών δηλώνει πως νιώθει περισσότερη μοναξιά. Το ένα πέμπτο των μαθητών δηλώνουν ότι λόγω της κατάστασης δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Το ένα δέκατο δεν έχει διάθεση ούτε για διασκέδαση. Η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνει ότι ο τρόπος που παρουσιάζουν τις ειδήσεις τα τηλεοπτικά κανάλια τούς δημιουργεί άγχος. Τα δύο πέμπτα συνδυάζουν τις σπουδές που θα ήθελαν να κάνουν όχι με αυτό που τους αρέσει, αλλά με το πόσο θα τους διευκολύνει να βρουν εργασία· παράλληλα, όμως, η πλειοψηφία πιστεύει πως ό,τι κι αν σπουδάσει θα βρει δύσκολα δουλειά. Στοιχεία άκρως ανησυχητικά για την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο ερευνητής Νίκος Αναστασάτος.
Τα δύο πέμπτα των μαθητών λόγω της κατάστασης δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση για τα μαθήματα. Τα τρία δέκατα έχουν σταματήσει το φροντιστήριο και το ίδιο ποσοστό τη δεύτερη ξένη γλώσσα.
Παράλληλα όμως, εκτός αυτών των αρνητικών στοιχείων, καταγράφονται θετικά ευρήματα, όπως ότι πάνω από τους μισούς μαθητές θεωρούν πως το σχολείο τους συνέβαλε να γίνουν πιο ανεκτικοί απέναντι στους άλλους και επίσης η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν την υπάρχουσα κατάσταση και να θέσουν συγκεκριμένους στόχους στη ζωή τους.
Σχεδόν οι μισοί μαθητές δηλώνουν ότι οι γονείς τους φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια, οι γονείς που είχαν αισιοδοξία για τη σταθερότητα της εργασίας τους μειώθηκαν. Το ένα τρίτο των μαθητών δηλώνουν ότι η συμπεριφορά των γονιών τους έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και λίγο περισσότεροι ότι τους μείωσαν το χαρτζιλίκι που τους έδιναν (αυξήθηκε το ποσοστό στα τελευταία δύο χρόνια). Στα τέσσερα δέκατα των οικογενειών των μαθητών υποβαθμίστηκε το βιοτικό επίπεδο. Τα δυο πέμπτα δηλώνουν ότι θέλουν να σπουδάσουν στην Αθήνα, γιατί στην επαρχία δεν θα μπορούν να έχουν την οικονομική στήριξη των γονιών τους.
Σχεδόν το σύνολο των μαθητών (εννέα στους δέκα) έχουν αντιληφθεί την έξαρση της βίας στο σχολικό περιβάλλον και στις παρέες. Δηλώνουν ένας στους πέντε ότι έχει αυξηθεί η βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον και στην ίδια αναλογία ότι έχουν οδηγηθεί -λόγω της κατάστασης- σε περισσότερο ρατσιστικές απόψεις. Οι μισοί μαθητές απαντούν ότι τα κρούσματα παραβατικότητας έχουν αυξηθεί και συχνά το σκέφτονται και οι ίδιοι, και το ένα δέκατο έχουν πέσει θύματα και οι ίδιοι.
Ελάχιστο είναι το ποσοστό των μαθητών που διαβλέπει βελτίωση της κατάστασης τα προσεχή χρόνια (ένας στους δέκα). Το ένα τρίτο των μαθητών συζητούν με την παρέα τους για την οικονομική κρίση και περισσότεροι από τους μισούς (έξι στους δέκα) ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών (εννέα στους δέκα) δηλώνουν θυμό για τις τράπεζες και τη Γερμανία. Παρόμοια είναι η αναλογία για την κυβέρνηση (οκτώ στους δέκα) και λίγο μικρότερη (εφτά στους δέκα) για τις ΗΠΑ. Πολλοί είναι οι μαθητές που θέλουν να εκφράσουν έμπρακτα την οργή τους (έξι στους δέκα), οι περισσότεροι (οκτώ στους δέκα) δηλώνουν ότι είναι πιο αποφασισμένοι να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον και σχεδόν το σύνολό τους (εννέα στους δέκα) ότι πρέπει να αγωνιστούν για να αλλάξει η κατάσταση.
Ο Νίκος Αναστασάτος επισημαίνει: «Θεωρούμε σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας τη μοναξιά, τη θλίψη, το άγχος, την ανασφάλεια και την αγωνία για το μέλλον από τα οποία διακατέχονται πολλά παιδιά, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία. Πολλοί μαθητές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν εγκαταλείψει το φροντιστήριο και τη δεύτερη ξένη γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ότι το σχολείο τους βοήθησε στο να αισθάνονται πιο συνειδητοποιημένοι και ανεκτικοί απέναντι στους άλλους. Αρκετοί από τους γονείς που εργάζονται φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους, το βιοτικό τους επίπεδο έχει υποβαθμιστεί και πολλών η συμπεριφορά άλλαξε».
»Η μεγαλύτερη μερίδα των μαθητών επιθυμεί να σπουδάσει στην Αθήνα, γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά σε σχολές της επαρχίας. Οι πάντες εντοπίζουν την αύξηση της βίας και μια ομάδα μαθητών δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα παραβατικότητας. Τέλος, ελάχιστοι μαθητές είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τα προσεχή χρόνια, νιώθουν θυμωμένοι γι’ αυτά που συμβαίνουν και σχεδόν το σύνολό τους δηλώνει ότι πρέπει να αγωνιστούν όλοι για να αλλάξει η κατάσταση».
Εφημερίδα των Συντακτών