Κυριακή 5 Αυγούστου 2012






Αλυτα ζητήματα λειτουργίας περιγράφει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων







Από παλιότερη κινητοποίηση για το θέμα της μεταφοράς





Πλήθος είναι τα χρόνια και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας και τα οποία η Πανελλήνια Ενωση Γονέων τους τα αποτυπώνει σε υπόμνημά της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.





Νούμερο ένα ζήτημα παραμένει η μεταφορά των μαθητών καθώς τα συγκεκριμένα σχολεία είναι διαδημοτικά, που σημαίνει ότι φοιτούν σε αυτά παιδιά και από μακρινούς δήμους. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί εδώ και τρία χρόνια από την Ενωση Γονέων, η οποία είχε αντιταχθεί στις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» για τις μεταφορές. Προκειμένου να μη βρίσκεται κάθε τόσο «στον αέρα» το θέμα της μεταφοράς, οι γονείς πρότειναν και διεκδίκησαν τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα οργανωμένου σε επίπεδο περιφέρειας, με την επίβλεψη και τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, για τις μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού, και ιδιαίτερα των υπερτοπικών - διαδημοτικών σχολείων. «Στη θέση αυτή και στη διεκδίκησή της επιμένουμε και τώρα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τονίζουν οι γονείς που ζητούν να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία περισσότερο είναι προσανατολισμένη στο να «κόβει» το δικαίωμα στη μεταφορά παρά να το εξασφαλίζει. Ηδη παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτό που καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης αποφάσισε να προβεί σε διαγωνισμούς για μέρος μόνο του μαθητικού πληθυσμού. Εάν καρποφορήσουν, θα εξασφαλίσουν μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία μόνο στους 100 από τους 300 μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου αφήνοντας τους υπόλοιπους 200 να μετακινούνται στις 6 το πρωί με πολλαπλές δημόσιες συγκοινωνίες από απομακρυσμένες περιοχές όπως Π. Φάληρο, Βάρη, Ν. Σμύρνη, Αυλάκι, Βραυρώνα, Αρτέμιδα κ.ά.



Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των μουσικών σχολείων με εκπαιδευτικούς, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων σημειώνει ότι ο θεσμός των ωρομισθίων καθηγητών, που εφαρμόζεται κατά κόρον σε αυτά, είναι σε βάρος και των εκπαιδευτικών και του έργου που γίνεται στα σχολεία. «Δυστυχώς η ωρομίσθια εργασία στη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας έχει χαρακτηριστικά που δεν υιοθετούνται ούτε στο λεγόμενο "τρίτο κόσμο"», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι γονείς ζητώντας διορισμούς. Επιπλέον, η καθυστέρηση στην τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συστηματικά κάθε χρόνο.



Οι γονείς ζητούν μεταξύ άλλων κτιριακή αποκατάσταση των καλλιτεχνικών σχολείων - καθώς κανένα από αυτά δεν στεγάζεται σε δικό του κτίριο - και ενίσχυση των υποδομών τους ώστε να υπάρχουν εργαστήρια, αίθουσες, εποπτικό υλικό κλπ. Οπως σημειώνουν, στα περισσότερα δεν υπάρχουν κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας ατομικών μαθημάτων, αλλά ούτε και εκδηλώσεων, αίθουσες αποθήκευσης οργάνων, κατάλληλη αίθουσα για τη σίτιση, κατάλληλοι χώροι για βιβλιοθήκες, μουσικές βιβλιοθήκες, studios κλπ.

ριζοσπαστης



Δεν υπάρχουν σχόλια: