Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012






Η νέα σχολική χρονιά στην Αλεξανδρούπολη ξεκινά με την εισαγγελία να καλεί 72 μαθητές της πόλης σε ανάκριση, για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις της προηγούμενης χρονιάς. Οι κατηγορίες εις βάρος των μαθητών δεν είναι συγκεκριμένες και συγκρούονται με το κοινό αίσθημα που θέλει το σχολείο να είναι χώρος δημιουργικής εκπαίδευσης και όχι δικαστήριο ανηλίκων. Οι περσινές καταλήψεις εξέφρασαν τη διαμαρτυρία της εκπαιδευτικής κοινότητας για την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία - πράγμα που συνέβη πρώτη φορά στην ελληνική εκπαίδευση μετά το 1946.



Στον αγώνα των μαθητών συμπαραστέκονται το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και η ΕΛΜΕ Έβρου με ομόφωνες αποφάσεις. Κωμικοτραγικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι πολλοί μαθητές καλούνται σε απολογία στις 11 Σεπτεμβρίου, συνήθη ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.



Αυτή η φαρσοκωμωδία θυμίζει την αντίστοιχη υπόθεση των μαθητών της Ορεστιάδας μόλις μερικά χρόνια πριν. Μια υπόθεση που έληξε με τους μαθητές αθωωμένους πανηγυρικά, έχοντας δίπλα τους σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους καθηγητές τους, οι οποίοι ορθώς στάθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετοι με την ανάμιξη της εισαγγελίας, των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας στη σχολική ζωή.



Οι πολιτικά μεθοδευμένες παρεμβάσεις μη παιδαγωγικών κύκλων στην εκπαίδευση επιθυμούν οφθαλμοφανώς τη χειραγώγησή της. Το συμπέρασμα είναι ότι εκτός από τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, την υποχρηματοδότηση της παιδείας, τις σταδιακές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα του δημοσίου πανεπιστημίου και την έλλειψη βιβλίων, οι κυβερνήσεις του Μνημονίου δρομολογούν την ποινικοποίηση των μαθητικών (και κάθε είδους) κινητοποιήσεων, ακόμα και για τα - μέχρι τώρα τουλάχιστον - αυτονόητα: βιβλία και θέρμανση. Το νέο μοντέλο πολίτη που οραματίζονται οι εγχώριοι υπηρέτες της τρόικας είναι ο μη ενεργός πολίτης που αρκείται στην σιωπή. Η τρομοκράτηση των μαθητών επιδιώκει να κάμψει τη δίκαιη διεκδίκηση μιας ανθρώπινης σχολικής ζωής και ενός αξιοπρεπούς μέλλοντος για την κοινωνία μας.



Εκείνο όμως που δεν έχουν καταλάβει οι ιθύνοντες, είναι ότι με τα μαθητοδικεία δεν θα λύσουν ούτε θα συμμαζέψουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν στην παιδεία και στην κοινωνία. Αντίθετα, η οργή του λαού θα γιγαντωθεί και θα ανατρέψει τα ύπουλα σχέδιά τους.



Νέοι Νέες ΣΥΡΙΖΑ Έβρου













Δεν υπάρχουν σχόλια: