Κυριακή 19 Αυγούστου 2012


Συνήθη αίτια είναι η διάλυση των οικογενειών - ως συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας -, η φτώχεια, το κοινωνικό άγχος, η ανεργία των γονιών κι η «εντελώς ραγδαία πτώση» του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα παιδιά σωματοποιούν το άγχος, την απόγνωση και την κάθε είδους ανασφάλεια, μ' αποτέλεσμα οι παιδίατροι και τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν παιδιά με ανεξήγητα δυνατούς πονοκεφάλους, πόνους στα οστά κι ακαθόριστα κοιλιακά άλγη.



Όλες αυτές οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν, πως η ελληνική οικογένεια και ειδικότερα τα πιο «ανυπεράσπιστα μέλη» της, τα μικρά παιδιά, έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα». «Είναι πλέον επιβεβαιωμένο, πως η κατάθλιψη δεν πυροδοτείται απλώς, αλλά προκαλείται από την οικονομική κρίση» τονίζουν οι ειδικοί παιδοψυχίατροι.



Τα παιδιά της Αττικής και γενικότερα τα Ελληνόπουλα σήμερα, χάνουν την υγεία και την ψυχική τους ισορροπία, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης.



Ειδικά οι μονογονεϊκές οικογένειες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, καθώς, εκτός από μειωμένα εισοδήματα, δεν έχουν και με ποιον να μοιραστούν τους φόβους και την ανασφάλειά τους. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, που για πολλά χρόνια, στήριζαν με την, έστω, χαμηλή τους σύνταξη τα παιδιά και τα εγγόνια τους, έχουν σήμερα προσωπικό άγχος επιβίωσης: Απ' τη μια δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απ' την άλλη οι συντάξεις τους έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Σκεφτείτε, εξ άλλου, πόσο υποφέρουν οι γονείς, των οποίων τα παιδιά πάσχουν από σοβαρά σπάνια νοσήματα, ιδιαίτερα οι χωρισμένες γυναίκες με τέτοια παιδιά.



Σημαντικό ρόλο στη σημερινή κατάσταση παίζει το συγγενικό περιβάλλον, καθώς «η οικογένεια μπορεί πρώτη να υποπτευτεί ότι κάποιο μέλος της υποφέρει. Αλλαγές στη συμπεριφορά, τον ύπνο, το φαγητό ή εκδήλωση ευερεθιστότητας αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική και δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να επέμβουν επιτόπου», συμβουλεύουν οι ειδικοί.



Η πιο αποτελεσματική «συνταγή» που πρέπει ν' ακολουθήσουμε αυτό τον καιρό, είναι ν' ανασυντάξουμε τις οικογένειες και να ξαναθυμηθούμε τον παλιό καιρό, όταν το πρόβλημα του ενός εξ αυτών, ήταν πρόβλημα όλων. Κι αργότερα, να γυρίσουμε στην κοινωνία, μιας και τα προβλήματα, που συνεχώς θα εμφανίζονται και θα γιγαντώνονται, δεν έχουν ονοματεπώνυμο, φύλο ή εντοπιότητα, αλλ' αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία.



Οι σύγχρονοι «Καιάδες» επινοήθηκαν απ' τους πρωταγωνιστές της πλήρους κατάρρευσης του κράτους, απ' τις διάφορες κυβερνήσεις δηλ. του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. των τελευταίων τριών ετών, συν την εσχάτως «ταυτοποιημένη» μ' αυτούς ΔΗΜ.ΑΡ.



Το έγκλημα κατά των επόμενων γενιών άρχισε κι εξελίσσεται μπρος στα μάτια μας, χωρίς κανείς να γνωρίζει την έντασή του ή το βάθος των χρόνων, που θα συνεχίζεται να υφίσταται. Ο ζόφος έχει πια οριστικά σκεπάσει το γαλανό μας ουρανό…



Τέλος, ας θυμούνται οι «συγκυβερνώντες», πως : «Αιέν αριστεύειν καί υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Πάντοτε να είσαι άριστος και ανώτερος των άλλων και να μη ντροπιάζεις το γένος των πατέρων σου - Όμηρος), γεγονός που αυτοί, με τη θέλησή τους, κατά κόρον έχουν πραγματοποιήσει…







ΒΑΣ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ- Η ΑΥΓΗ, 19/8/2012











Δεν υπάρχουν σχόλια: