Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012








Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων για τα οποία χρειάζεται μεταφορά μαθητών (καλλιτεχνικά σχολεία, σχολεία της επαρχίας που οι μαθητές μένουν μακριά, δομές Ειδικής Αγωγής) πρέπει να παλέψουν - και φέτος - για κάτι που έπρεπε να είναι δεδομένο. Οι γενικές... προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία «χωρίς προβλήματα, όπως η διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών», δεν εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της μεταφοράς για όλους.



Στο θέμα της μεταφοράς εμπλέκονται το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι, ιδιώτες, και τα κονδύλια είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένα. Τα προβλήματα φαίνεται πως ήδη έχουν ξεκινήσει, στα Καλλιτεχνικά σχολεία, τα οποία είναι διαδημοτικά, άρα πηγαίνουν σε αυτά παιδιά από διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, γονείς και μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα έχουν καταγγείλει, πρόσφατα, πως το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη μεταφορά μέρους μόνο του μαθητικού πληθυσμού.



Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, εάν προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα εξασφαλιστεί η μετακίνηση μόνο για τους 100 από τους 300 μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου! Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, δηλαδή, να ξυπνάνε οι μαθητές στις 6 και αλλάζοντας πολλές συγκοινωνίες για να φτάσουν από μακρινές περιοχές (π.χ. Βάρη, Ν. Σμύρνη, Αυλάκι, Βραυρώνα, Αρτέμιδα, Π. Φάληρο κ.α.) στο σχολείο τους.



Το παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα και μπορεί ν' ακολουθήσουν κι άλλα. Πέρσι τα προβλήματα περίσσεψαν και μαθητές στον Εβρο μεταφέρονταν με αγροτικά αυτοκίνητα επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση... Γονείς και μαθητές, πέρσι, διεκδίκησαν ασφαλή μεταφορά των μαθητών, με ενιαίο φορέα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, και αυτός είναι ο δρόμος και για φέτος.



Καμία δικαιολογία, κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, καμία μεταφορά ευθυνών απ' τον έναν «αρμόδιο» στον άλλον δεν έχει θέση στο ζήτημα. Η εξασφάλιση της μεταφοράς μαθητών πρέπει να είναι αυτονόητη, διαφορετικά μιλάμε ξεκάθαρα για αποκλεισμό και επιπλέον δυσκολίες στη φοίτησή τους στο σχολείο. Παράλληλα, όμως, είναι φανερό πως η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει αποδείξει, ήδη, πως τα αυτονόητα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους δεν την αφορούν. Χρειάζεται αγώνας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.


ριζοσπαστης




Γ. Χ.









Δεν υπάρχουν σχόλια: