Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011



Στεφανάκου Π.

"Αύρα"... αυταρχισμού σαρώνει την εκπαίδευση με εντολή της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι κινητοποιήσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στο στόχαστρο οι μαθητικές καταλήψεις, που και χθες ξεπερνούσαν στις 772, παρά τους... κυβερνητικούς "κόπτες". Οι μαθητικές κινητοποιήσεις αγκαλιάζουν τα σχολεία όλης της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όλα τα σχολεία στην Κω είτε τελούν υπό κατάληψη είτε οι μαθητές πραγματοποιούν αποχές, ενώ σήμερα το πρωί προγραμματίζουν μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο στο νησί.

Τρίωρη στάση εργασίας σε κάθε σχολείο που θα ανοίγει με επέμβαση της αστυνομίας αποφάσισε η ΟΛΜΕ. Συλλαλητήριο των μαθητών στην Κω
Η αντοχή των μαθητών μπροστά στο όργιο του αυταρχισμού είναι αξιοσημείωτη. Παρά ταύτα, καταγράφονται καθημερινά περιπτώσεις όπου με τη συνδρομή της αστυνομίας λήγουν καταλήψεις και ενεργοποιείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε ο Γ. Αρσένης για να συρθούν στα δικαστήρια αγωνιζόμενοι μαθητές. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αποφάσισε να κηρύσσει στάση εργασίας σε κάθε σχολείο που ανοίγει με την επέμβαση της αστυνομίας. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μετατροπή του καθηγητή σε υπάλληλο της εισαγγελίας και των αστυνομικών αρχών.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών καταδικάζει κάθε προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με τη συνδρομή αστυνομικών και εισαγγελέων, όπως και την επιχείρηση να γίνουν οι διευθυντές των σχολείων καταδότες των μαθητών τους στις αστυνομικές αρχές. Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να σταματήσουν οι επεμβάσεις της αστυνομίας στα σχολεία και οι κλήσεις διευθυντών στα αστυνομικά τμήματα και να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου".

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν χθες και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καθώς και συνδικαλιστές από τις τοπικές ενώσεις καθηγητών που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής στην Αθήνα. Ο διορισμένος από την υπουργό Παιδείας περιφερειάρχης, αντί να δεχθεί την αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών, κλείδωσε το γραφείο του και κάλεσε τα ΜΑΤ. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητεί την άμεση απομάκρυνση του Γ. Κουμέντου ως ακατάλληλου για τη θέση που κατέχει, τονίζοντας ότι ο περιφερειάρχης εκπαίδευσης συμπεριφέρεται ως λεγεωνάριος και καθόλου ως δάσκαλος.

Μια κλούβα των ΥΜΕΤ και την κεντρική πύλη ερμητικά κλειστή βρήκαν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, όταν έφτασαν το πρωί στον χώρο εργασίας τους. Όπως τους πληροφόρησαν, κανείς υπάλληλος δεν θα έμπαινε στο κτήριο πριν τις 7:30. Τελικά, ύστερα από νέα εντολή, η κεντρική πύλη άνοιξε στις 7:15. Ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλει και άλλα μέτρα που λαμβάνονται μετά την κατάληψη του κτηρίου από τους φοιτητές, όπως κλειστές πόρτες στους διαδρόμους, μπλοκαρισμένους ανελκυστήρες κ.ά. Όλα αυτά, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, παραβιάζουν βασικούς κανόνες ασφαλείας. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;» ρωτούν οι εργαζόμενοι. Το Δ.Σ. του συλλόγου δηλώνει ότι δεν ανέχεται αυτές τις τακτικές και ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εξασφαλίσει την ομαλή προσέλευση, εργασία και αποχώρηση των συναδέλφων.


αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: