Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011



Δεκάδες τοπικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα και τον Πειραιά
Συνεχίζει τις πιέσεις για ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων το υπουργείο Παιδείας


Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι για τους μαθητές η αυριανή, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Ηδη, στα σχολεία γίνονται συνελεύσεις, συζητήσεις, ενημέρωση για τη συγκρότηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού και τις αποφάσεις του και σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα. Στο πλαίσιο της αυριανής μέρας δράσης, σε δήμους και γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από κινητοποιήσεις με αποχές τις τελευταίες διδακτικές ώρες και αποκλεισμούς δρόμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές, μέσα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό τους, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τριήμερες καταλήψεις στα σχολεία τους στις 19 - 20 - 21 Οκτώβρη με συμμετοχή στη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 19 του μήνα. Επίσης, οργανωμένες παρεμβάσεις στις σχολικές γιορτές και στις παρελάσεις για την 28η Οκτώβρη, οργάνωση συναυλιών και αθλητικών τουρνουά.

Στην Αθήνα και στον Πειραιά για αύριο κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στις εξής περιοχές: Στη 1 το μεσημέρι στα Πευκάκια από σχολεία της Ν. Ιωνίας, στους σταθμούς τρένου Μαρούσι και Ν. Ηράκλειο, στην οδό Αχιλλέως από σχολεία Κολωνού και Σεπολίων, στο σταθμό μετρό Νομισματοκοπείο από σχολεία Χαλανδρίου - Παπάγου - Χολαργού - Αγ. Παρασκευής, στην πλ. Γαρδένιας στου Ζωγράφου, στη διασταύρωση Θηβών και Ι. Οδού. Επίσης αύριο αποκλεισμοί δρόμων θα γίνουν και στην πλ. Δημαρχείου Α. Λιοσίων, στον πεζόδρομο Περιστερίου, στην οδό Αγχιάλου στον Πειραιά από σχολεία της Αγ. Σοφιάς, στην πλατεία Κοραή από σχολεία του κέντρου του Πειραιά, μπροστά στο Δημαρχείο της Νίκαιας, στο λιμάνι στο Πέραμα. Σε κινητοποίηση μαζί με την Ενωση Γονέων θα προχωρήσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Γκράβας την Παρασκευή μαζί με την Ενωση Γονέων, στη 1.30 το μεσημέρι στην οδό Γαλατσίου. Ανάλογες αποφάσεις παίρνονται και σε άλλες πόλεις.

Δίνουν απάντηση σε απειλές και συκοφαντία
Σε παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτώβρη έξω από τα σχολεία Παπανδρέου καλούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι Επιτροπές Αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Επιστήμης Υλικών. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών στο συγκεκριμένο συγκρότημα από μερίδα απεργοσπαστών εκπαιδευτικών και δηλώνουν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας στο 4ο Λύκειο Ιωαννίνων (δύο νέοι μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ), αλλά και τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν από τον Τύπο, καταγγέλλει η Οργάνωση Ιωαννίνων της ΚΝΕ. «Ο στόχος τους είναι καθαρός! Να αξιοποιήσουν γεγονότα που καμία σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, ώστε να ενεργοποιήσουν τους λεγόμενους κοινωνικούς αυτοματισμούς, να σπείρουν την τρομοκρατία σε αγωνιστές μαθητές και γονείς, για να βγάλουν κάθε εμπόδιο από μπροστά τους, ώστε να εφαρμόσουν ανενόχλητοι την πολιτική της πλουτοκρατίας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν στο πλευρό τους και διάφορες ομάδες με ψευτοεπαναστατικό προφίλ που προβοκάρουν, αλλοιώνουν και εκφυλίζουν αγώνες», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Εντολές για ποινικοποίηση δίνει το υπουργείο Παιδείας
Σε καλλιέργεια ενός κλίματος επικείμενης... τιμωρίας όσων στηρίζουν ή δε στέκονται απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις παραπέμπουν οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για αποζημίωση από τους γονείς ζημιών από καταλήψεις, αναπλήρωση διδακτικών ωρών, καθώς και η «υπενθύμιση των νομικών υποχρεώσεων» των στελεχών Εκπαίδευσης.

«Σε όλη τη χώρα έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στα σχολεία όπου υπήρξαν βανδαλισμοί, καταστροφές και άλλα φαινόμενα ανομίας με τις οποίες ζητείται και η αποζημίωση των ζημιών από τους δράστες ή από τους κηδεμόνες τους, όταν είναι ανήλικοι», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στο πνεύμα της ταύτισης των καταλήψεων με τους βανδαλισμούς.

Το υπουργείο Παιδείας επισυνάπτει έγγραφο προς τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης, στο οποίο αραδιάζει μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στις ευθύνες των στελεχών Εκπαίδευσης, καλώντας τους ουσιαστικά να... ανασκουμπωθούν κατά των κινητοποιήσεων. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Η παράβαση καθήκοντος συνιστά πειθαρχικό αδίκημα». «Υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης - επίσημης γνωστοποίησης της κατάληψης δημόσιων χώρων στις αρμόδιες αρχές». «Το ευαίσθητο θέμα της αστικής ευθύνης άπτεται, αφενός μεν της άμεσης ζημίας λόγω της κλοπής ή καταστροφής εκπαιδευτικού υλικού (Η/Υ, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, θρανία, καρέκλες κ.λπ.) και των φθορών στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αφετέρου δε της έμμεσης ζημίας λόγω του (υπό προϋποθέσεις) υψηλότερου μισθολογικού κόστους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών». «Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου» κ.λπ. Για τα παραπάνω παραπέμπει και στη σχετική νομοθεσία. Καταλήγοντας σημειώνει ότι «οφείλουμε να υλοποιήσουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις νομικές και ηθικές μας υποχρεώσεις με το βέλτιστο παιδαγωγικό τρόπο και να ζητήσουμε την συμπαράσταση όλων όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής».

ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: