Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

οι μαθητες στους δρομους


Με μια μαζική διαμαρτυρία απάντησαν χτες οι μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης στα προβλήματα που ταλανίζουν τη μαθητική κοινότητα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Στους δρόμους βγήκαν χτες εκατοντάδες μαθητές από τη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε βιβλία. Μάλιστα, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, μαθητές από δεκάδες σχολεία προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις των διδακτηρίων τους, ανεβάζοντας τα λουκέτα στα 109 από 78 που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Με μια μαζική διαμαρτυρία απάντησαν χτες οι μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης στα προβλήματα που ταλανίζουν τη μαθητική κοινότητα. Το σύνθημα δόθηκε μέσω του facebook και γρήγορα βρήκε ανταπόκριση στους κόλπους των μαθητών, οι οποίοι από νωρίς το πρωί προχώρησαν σε νέες καταλήψεις σχολείων, ώστε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από την Καμάρα, όπου και κατέληξαν από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες μαθητές που είχαν προχωρήσει νωρίτερα σε προσυγκεντρώσεις και μικρότερες κινητοποιήσεις προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους της πόλης. Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από την παιδεία», περίπου 1.000 μαθητές κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Εγνατία προς την Αγίας Σοφίας, όπου και πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία. Η πορεία στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Λεωφόρο Νίκης και ακινητοποιήθηκε για λίγη ώρα μπροστά στο Λευκό Πύργο, ενώ στη συνέχεια ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πορεύτηκε προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου και πραγματοποιήθηκε και νέα καθιστική διαμαρτυρία. Οι μαθητές φωνάζοντας συνθήματα, όπως «θέλουμε παιδεία και όχι κοροϊδία», «δεν έχουμε βιβλία, δεν έχουμε σχολεία, πού είναι αυτό που λέγατε για δωρεάν παιδεία», παρέμειναν αρκετή ώρα στο σημείο ζητώντας συνάντηση με το δήμαρχο Γ. Μπουτάρη. Ωστόσο, λόγω απουσίας του δημάρχου, η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.

109 καταλήψεις

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, πάντως, οι καταλήψεις στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Κλειστές παρέμειναν οι πόρτες συνολικά σε 109 σχολεία από 78 που ήταν την περασμένη Παρασκευή. «Βροχή» λουκέτων σημειώθηκε στα σχολεία της δυτικής πλευράς, καθώς... ρολά κατέβασαν συνολικά 66 διδακτήρια, από 28 στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι καταλήψεις ανήλθαν χτες στις 650.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, χαρακτήρισε τις καταλήψεις «υποκινούμενες», λέγοντας ότι στα σχολεία οι καταληψίες είναι 10 με 15 παιδιά, ενώ επισήμανε ότι οι χαμένες διδακτικές ώρες θα αναπληρωθούν με μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες.

αγγελιαφορος

Δεν υπάρχουν σχόλια: