Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ -4

Καταλήψεις για τις διπλοβάρδιες

Κλειστά 26 γυμνάσια και λύκεια στη Θεσσαλονίκη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Υπό κατάληψη  από μαθητές  βρίσκονταν μέχρι χθες 26  γυμνάσια και  λύκεια στη  Θεσσαλονίκη,  με αφορμή τη  συνεχιζόμενη  διπλοβάρδια  αλλά και ελλείψεις στις σχολικές μονάδες
Νέο κύμα καταλήψεων έχει ξεσπάσει στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη διπλοβάρδια, αλλά και ελλείψεις στις σχολικές μονάδες. Υπό κατάληψη από μαθητές βρίσκονταν μέχρι χθες 26 γυμνάσια και λύκεια, εκ των οποίων τα 14 στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τα 12 στο κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, που προς το παρόν δεν ζητά παρέμβαση της Αστυνομίας, απέστειλε χθες προειδοποιητικό έγγραφο στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, «ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσω των Διευθύνσεων, ο εισαγγελέας ζητά από τους καθηγητές να ενημερώσουν τους καταληψίες μαθητές ότι η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί το ποινικό αδίκημα διακοπής και διατάραξης της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η εισαγγελική παραγγελία απευθύνεται επίσης στους γονείς των μαθητών, οι οποίοι μην αποτρέποντας τα παιδιά τους από την κατάληψη σχολείων μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Οι καταληψίες μαθητές διεκδικούν μεταξύ άλλων αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, κατάργηση της διπλοβάρδιας, δωρεάν χορήγηση όλων των εκπαιδευτικών βιβλίων, κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, που σε ορισμένα σχολεία ξεπερνά τους 30. Σε άλλες σχολικές μονάδες, πάντως, οι καταληψίες καταθέτουν αιτήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου τους, όπως αντικατάσταση του εξοπλισμού, δημιουργία γυμναστηρίου και δεύτερου κυλικείου (σε συγκρότημα όπου συστεγάζονται τρία σχολεία), ενώ σε άλλες περιπτώσεις διεκδικούν μέχρι απεριόριστο αριθμό απουσιών και προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων λόγω της νέας γρίπης.
Aπο ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: