Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

07/10/2009

 

Εξαρση γρίπης σε μαθητές-δασκάλους 

Σε μαζικό εμβολιασμό καλεί τον πληθυσμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 


Αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν λόγω γρίπης, με τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να παρουσιάζουν έξαρση. Από σήμερα και για 7 ημέρες κλειστό θα παραμείνει το Β4 Τμήμα του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού. 
Κατά την απουσιομέτρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο παρακολούθησης από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) της δραστηριότητας της νέας γρίπης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Χώρας, εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γρίπης στο συγκεκριμένο σχολικό τμήμα.

Ετσι αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας του Β4 του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα έρευνας για το κοινό εποχικό εμβόλιο γρίπης, που φαίνεται ότι παρέχει μια σχετική προστασία κατά της νέας γρίπης. Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό και δημοσιεύθηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, καταδεικνύει ότι το κοινό εμβόλιο ενισχύει τα αντισώματα. 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, τα «προκαταρκτικά» αποτελέσματα της εργασίας τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με φρόνηση και «δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση ότι ο εποχικός εμβολιασμός θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης H1N1».

Διαπίστωση 
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της έρευνας, το επιστημονικό επιτελείο παρακολούθησε από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2009, 60 ασθενείς οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη H1N1 και άλλους 180 που αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας. 

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που δεν είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη είχαν εμβολιασθεί συχνότερα κατά της εποχικής γρίπης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η σχετική προστασία που προσφέρει το εποχικό εμβόλιο οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό ενισχύει τα αντισώματα στα άτομα που εκτίθενται εκ των υστέρων σε ένα παρόμοιο ιό γρίπης, είτε επειδή θα μολυνθούν, είτε επειδή θα εμβολιασθούν.

Ο Π.Ο.Υ. 
Σε μαζικό εμβολιασμό για τη νέα γρίπη καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τον πληθυσμό επαναλαμβάνοντας ότι το νέο εμβόλιο είναι ασφαλές και είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ., σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο μπορεί να έχει κάποιες ήπιες παρενέργειες, όπως κράμπες στους μυς ή πρόκληση πονοκεφάλου, αλλά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση θα πρέπει να εμβολιαστεί.

Ηδη μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης γίνονται στην Κίνα και την Αυστραλία ενώ σύντομα θα αρχίσουν στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Γκρέγκορι Αρτι. 

Υπογράμμισε δε τη σημασία να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, επισημαίνοντας ότι: «Ελπίζουμε ότι όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν».

Ελένη Πετροπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: