Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

07/10/2009

 
Καταλήψεις σε 8 σχολεία

 

 


 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

 

«Λουκέτο» έβαλαν χτες οι μαθητές σε οκτώ γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για διαφορετικά προβλήματα, όπως η διπλοβάρδια, οι υποδομές και οι καθυστερήσεις στην παράδοση νέων διδακτηρίων. Τα 1ο και 4ο Γυμνάσια Πολίχνης, το 3ο Λύκειο Πολίχνης, το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Εχεδώρου, το 3ο Λύκειο Σταυρούπολης, καθώς και τα 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης τελούσαν χτες υπό κατάληψη. 

 

Την περασμένη εβδομάδα εισήλθε στο... χορό των καταλήψεων το 3ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης (στην περιοχή των Μετεώρων), το οποίο λειτουργεί σε διπλή βάρδια εδώ και 26 χρόνια. Χτες το πρωί πήραν τη... σκυτάλη οι μαθητές του συστεγαζόμενου 4ου Γυμνασίου Πολίχνης, οι οποίοι έβαλαν «λουκέτο» στο σχολείο προβάλλοντας το ίδιο αίτημα, δηλαδή την κατάργηση του διπλού κύκλου. «Εχουν γίνει συσκέψεις και συζητήσεις με τους συλλόγους το περασμένο διάστημα για να πειστούν ότι υπάρχουν διαδικασίες για την ανέγερση νέων διδακτηρίων στην περιοχή», ανέφερε ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Νταούλας.

 

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Πολίχνης, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, συναντήθηκαν με το δήμαρχο, Κώστα Θεοδωρίδη. «Τα παιδιά τού ζήτησαν να επισκεφθεί το σχολείο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για να του θέσουν το πρόβλημα της σχολικής στέγης», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Λυκείου Πολίχνης, Δημήτρης Λουκίδης.

 

Κλειστό έμεινε χτες το πρωί και το 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου τα παιδιά διαμαρτύρονται για τη διπλή βάρδια και άλλα ζητήματα, ενώ το μεσημέρι παρεμποδίστηκε και η λειτουργία του συστεγαζόμενου 1ου Λυκείου. «Τα σχολεία μας δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν το φυσικό αέριο. Στείλανε 3.000 ευρώ, ως πρώτη δόση, για τα λειτουργικά έξοδα, τη στιγμή που εμείς χρειαζόμαστε 4.600 ευρώ το μήνα για τη θέρμανση. Επίσης μας έχουν υποσχεθεί ότι θα χτίσουν νέο σχολείο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα», τόνισε η ταμίας του Συλλόγου Γονέων του 1ου Λυκείου Πολίχνης, Παρασκευή Ατματζίδου.

 

Καλοχώρι
Τις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου - Λυκείου Εχεδώρου, στο Καλοχώρι, που τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές, επισκέφθηκε χτες ο αντινομάρχης Παιδείας, Διονύσης Ψωμιάδης. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παράδοση του νέου διδακτηρίου, καθώς δεν έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές στον εργολάβο.

 

Χτες οι γονείς έλαβαν τη δέσμευση από τον αντινομάρχη Παιδείας ότι μέχρι την Τρίτη θα καταβληθούν χρήματα στον εργολάβο και θα παραδοθεί το σχολείο. «Το υπάρχον κτίριο χωράει 180 παιδιά και αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 320. Διεξάγονται μαθήματα στο Χημείο, στη βιβλιοθήκη, στο γραφείο του λυκειάρχη και πολλές φορές οι καθηγητές δε βρίσκουν αίθουσα. Επίσης, δεν υπάρχει ειδικός χώρος για την υποδοχή μαθητών, που ενδεχομένως να παρουσιάζουν "ύποπτα" συμπτώματα της νέας γρίπης», υποστήριξε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου - Λυκείου Καλοχωρίου, Μυρσίνη Παναγιωτοπούλου, τονίζοντας ότι μετά τις χτεσινές υποσχέσεις του αντινομάρχη έληξε η κατάληψη.

 

7ο Γυμνάσιο - Λύκειο

Για διαφορετικούς λόγους κινητοποιήθηκαν χτες οι μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», στην Ανω Πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταληψίες διεκδικούν την παραχώρηση του γειτονικού γηπέδου, ώστε να χρησιμοποιείται από το σχολείο, καθώς και τη μείωση των τιμών του κυλικείου.

 

Στα... χέρια των μαθητών περιήλθε χτες και το 3ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης (στην περιοχή της Ηλιούπολης), όπου αναφέρθηκε σειρά αιτημάτων, τα οποία σχετίζονται με την αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, την έλλειψη ορισμένων βιβλίων και τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Οπως διαβεβαίωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του δήμου Σταυρούπολης, Κίμων Σαραφίδης, σε κανένα γυμνάσιο-λύκειο της περιοχής δε λειτουργούν υπεράριθμα τμήματα. Τα αιτήματα των καταληψιών για αντισηπτικά σπρέι, όπως και για τη χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όταν βρέχει έχουν ικανοποιηθεί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Ιωάννης Σαββίδης, καθιστώντας σαφές ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τη γρίπη.

απο τον ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟ


 

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: