Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

κινητοποιησεις μαθητων

 
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μαθητές



Νέα κινητοποίηση για την Πέμπτη αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές ζητούν δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους, 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Παιδεία, κατάργηση φροντιστηρίων, δωρεάν όλα τα σχολικά βιβλία, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, ούτε ένας μαθητής εκτός σχολείου πριν τα 18 λόγω οικονομικής αδυναμίας της οικογένειας, καμία ποινικοποίηση, καμία απειλή σε μαθητή για τους αγώνες τους.

Την απόφαση πήραν μαθητές του 17ου Γυμνασίου, του 4ου Λυκείου, του Πειραματικού του ΑΠΘ, του Πειραματικού του ΠΑΜΑΚ, του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, του 2ου Λυκείου Αμπελοκήπων, των 7ου, 13ου και 17ου Λύκειο Θεσσαλονίκης, του 1ου Λυκείου Συκεών, του 3ου Λυκείου Σταυρούπολης και του 1ου Λυκείου Μενεμένης.

Απο το zougla.gr

Ποινη σε μαθητη

Ποινη σε μαθητη γτ δεν σηκωθηκε στον εθνικο υμνο
από Van Der Alexius 5:08μμ, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 7:03μμ, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009)

Ποινη σε μαθητη του 17ου Λυκειου Αθηνων γιατι δεν σηκωθηκε στον εθνικο υμνο.
  Στις 27 οκτωβριου 2009, κατα την διαρκεια της σχολικης γιορτης του 17ου Λυκειου Αθηνων, τεσσερις μαθητες, δεχτηκαν αμεση λεκτικη επιθεση απο μια μεριδα καθηγητων, επειδη επελεξαν να μην σηκωθουν ορθιοι κατα τη διαρκεια 
του εθνικου υμνου. Παρ ολα αυτα, δεν δωθηκε περαιτερω διασταση στο θεμα και ετσι νομιζαμε οτι εληξε εκει.

  Σημερα ομως, πληροφορηθηκαμε πως ενας απο τους τεσσερις μαθητες γραφτηκε στο σχολικο ποινολογιο για επιπληξη, οπως ειπε χαρακτηριστικα ο διευθυντης του σχολειου. Ειμαστε ενημεροι σχετικα με το οτι η κινηση των τεσσαρων μαθητων αποτελει παραβιαση συμπρεριφορας σε εθνικα συμβολα, συμφωνα με το νομο, αλλα ηθικα ειναι απαραδεκτο!

Προς αλληλεγγυη στον συμμαθητη μας, αποφασιζουμε, το πρωινο της Δευτερας 2 Νοεμβριου ωρα 8:10, κατα την διαρκεια της προσευχης θα αναφερουμε το περιστατικο μπροστα στους μαθητες του σχολειου, ως ενδειξη διαμαρτυριας για ηθικους λογους.

Καλουμε ολους τους αλληλεγγυους συντροφους, να παρεβρεθουν εξω από το χωρο του σχολειου ως ενδειξη διαμαρτυριας.

Σχολειο να μορφωνει κι όχι να εξοντωνει και να κατακρινει την κάθε αυτονομη πρωτοβουλια!

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

 


29/10/2009

 

Αμαρτίες γονέων 


Του Ηλία Π. Γεωργάκη 


ΓΙΑ ΤΗ 17ΧΡΟΝΗ Μαρία το όνειρό της, όταν τελειώσει το Λύκειο, είναι να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Το ίδιο όνειρο έχουν και χιλιάδες άλλα παιδιά. Το Δημόσιο είναι πλέον το εθνικό μας όνειρο. Εργασιακή ασφάλεια και μισθός κάθε 1η και 15, βρέξει χιονίσει. Αυτά τα όνειρα εξυφαίνουμε εμείς οι ίδιοι οι γονείς σε ένα κράτος που αδυνατεί να προσφέρει τα υποτυπώδη για να βρουν οι νέοι μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα ο ένας στους τέσσερις νέους, μέχρι 24 ετών, είναι άνεργος. Εμείς οι ίδιοι δίνουμε την κατεύθυνση στα παιδιά μας για τον παράδεισο που λέγεται Δημόσιο. Έστω και με σύμβαση, έστω και με stage. 

Και πάντα με την κρυφή ελπίδα της μονιμοποίησης. Και τους παροτρύνουμε να απεχθάνονται τον ιδιωτικό τομέα με τα απαγορευμένα ωράρια, τις μακρινές αποστάσεις, τους μισθούς πείνας και την ανασφάλεια. 

Πάντως, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι εδώ που φθάσαμε θα πρέπει από το δημοτικό σχολείο να γίνεται ανάλυση ορισμένων λέξεων όπως λάδωμα, μίζες, λαμόγια, διαφθορά, διαπλοκή. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να μάθουν οι αυριανοί πολίτες, τα παιδιά μας, σε ποια Ελλάδα θα μεγαλώσουν. 

Είναι αυτή η Ελλάδα που θα τους παραδώσουμε. Σε αυτό το μέτωπο η σημερινή κυβέρνηση καλείται να δώσει τιτάνιο αγώνα αλλά εκτιμώ ότι δυστυχώς δεν θα ανατρέψει την υπάρχουσα αρρωστημένη κατάσταση. Γιατί δεν αλλάζει η νοοτροπία. 

Γυρίστε γύρω σας να το διαπιστώσετε. Η διαφθορά «σέρνεται» παντού. Στις εφορίες, στα τελωνεία, στα νοσοκομεία, στις πολεοδομίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Μίζες, φακελάκια, λαδώματα είναι πλέον οι προσφιλείς μας φράσεις. 

Αυτήν την Ελλάδα των κολλητών, της δημοσιοϋπαλληλικής λογικής, της μίζας, του ωχαδερφισμού και της αναξιοκρατίας παραδίδουμε στα παιδιά μας. Και χωρίς την ανάληψη ευθύνης, με σηκωμένα τα χέρια ψηλά, ανήμποροι να αντιδράσουμε, δεν θα έχουμε επιχειρήματα γι΄ αυτήν την κατάντια μας. Τουλάχιστον έτσι ένιωσα εγώ όταν, χτες το βράδυ, προσπάθησα να εξηγήσω στη μικρή μου κόρη τη σημασία της λέξης λάδωμα. Κι όταν της εξήγησα με κοίταξε απορημένη και με καληνύχτισε. Προφανώς για να ξεχάσει... 

Aπο ΤΑ ΝΕΑ



 

  

Μαθητικες μαρτυριες -17

Μετά την επικράτηση του Αρσένη και των ‘’ επιτευγμάτων του ‘’ η τιμωρία και η αντεκδίκηση δεν είναι μόνο για τους μαθητές αλλά και για όσους καθηγητές στάθηκαν ενεργά με το μέρος μας. Πράδειγμα ο αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. που είχε ταχθεί αλληλέγγυος στον αγώνα των μαθητών μέσω του τύπου. Τώρα καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τα λόγια και τα έργα του ύστερα από υποδείξεις γονέων και καθηγητών για συμμόρφωσή του. Έλλη.

Είμαι ο Νίκος της πρώτης Γυμνασίου. Στο μάθημα της κυρίας Παπαδήμου ζήτησα να πάω στην τουαλέτα κι’ αυτή μου το αρνήθηκε λέγοντας :’’ Καλά δεν πρόλαβες να πας στο διάλειμμα ;’’ ‘’ Όχι ‘’ κυρία της είπα ‘’ δεν ξέρετε ότι εμάς τους μικρούς οι μαθητές του λυκείου μάς κάνουν πλάκα και υποφέρουμε στις τουαλέττες ; Άσε που μας φυσάνε τον καπνό του τσιγάρου πάνω μας. ‘’ 

Ο οδηγός του πούλμαν μας έκανε λάθος και με άφησε πολύ μακριά από το σπίτι μας. Δεν ήξερα πώς να πάω σπίτι, πήρα ένα δρόμο, χάθηκα και έβαλα τα κλάματα. Ευτυχώς με βρήκε μία κυρία, με πήρε σπίτι της και τηλεφώνησε στη μαμά νάρθει να με πάρει. Μικαέλα.

 Tην πρώτη μέρα της κατάληψης , ο διευθυντής του σχολείου - μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες - επιστράτευσε τον πιό απίστευτο τρόπο γιά να μας βγάλει . Κλείδωσε τη γραμματέα του σχολείου στη βιβλιοθήκη ! Γιατί ; Γιατί η βιβλιοθήκη έχει μιά πόρτα προς το δρόμο , της οποίας τα κλειδιά έχει μόνο αυτός , αλλά και μιά δεύτερη πόρτα προς το σχολείο , της οποίας τα κλειδιά είχαμε εμεις . Έτσι αυτός κλείδωσε τη δικιά του πόρτα και η γυναίκα παρακαλούσε να της ανοίξουμε τη δικιά μας και μετά να την αφήσουμε να βγεί από την κεντρική πόρτα που είχαμε βάλει εκατό λουκέτα . Ο διευθυντής νόμιζε ότι θα το χάβαμε και είχε έρθει στη κεντρική πόρτα έτοιμος να μπουκάρει . ''Άδικα κουράζεστε '' του είπαμε . '' Άν δεν της ανοίξετε τη δικιά σας πόρτα , θα πεθάνει από ασιτία ! ''. ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ! Στάθης 

Προτείναμε σαν δεκαπενταμελές τώρα που βάφεται το σχολείο να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χαρούμενα χρώματα. Όμως ο ‘’ αρμόδιος ’’ το αρνήθηκε λέγοντας ότι τα χρώματα που βάφονται τα σχολεία είναι καθορισμένα. Τα κελλιά μας δηλαδή πρέπει να είναι ομοιόμορφα για να ευδοκιμούν ομοιόμορφα φυτά. Σόνια.

Την πρώτη φορά ήθελα να γράψω στην εφημερίδα του σχολείου για το low –bap, μα η υπεύθυνη ‘’ σύμβουλος ’’, κυρία Κωστοπούλου μου το αρνήθηκε λέγοντας μου ότι το θέμα ήταν περιθωριακό. Την άλλη φορά δεν μ’ άφησε να παρουσιάσω ένα αφιέρωμα στον Άσιμο και την τρίτη δεν μου επέτρεψε κριτική στον μαθητικό κανονισμό. Ε λοιπόν μάζεψα τα κολλητάρια μου από την επιτροπή της εφημερίδας και άλλο φύλλο της δε βγήκε. Ας το βγάλει μόνη της η επιλοχίας ‘’ σύμβουλος ’’. Χριστόφορος.

Ημερήσια εκδρομή έχουμε να δούμε δυό χρόνια τώρα .Οι καθηγητές μας λένε ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πάνε , ότι δεν πληρώνονται κι ότι φοβούνται τις ευθύνες. Χάνουμε όμως έτσι πολλές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εμπειρίες. Σε άλλα ελληνικά και αλλοδαπά σχολεία όμως οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν, με αποζημίωση, ημερήσιες σχολικές εκδρομές. Εύκολα θα μπορούσε να γίνει και στα δικά μας σχολεία αν υπήρχε καλή διάθεση και ανοιχτό μυαλό. Γιώργος.

Ο διευθυντής του σχολείου μόλις μπαίνει στην τάξη ρωτάει την κυρία πως πάει ο ανηψιός του, ο Μενέλαος. Για μας δεν ρωτάει ποτέ. Μετά μας λεει : ’’ Να είστε όλοι καλοί σαν τον Μενέλαο ’’. Αυτός βέβαια είναι ο χειρότερος της τάξης. Βαγγελιώ.

Εκείνο το μεσημέρι γύρισα στο σπίτι μου συγχισμένος, γιατί ο καθηγητής, μου είχε βάλει στο διαγώνισμα της Φυσικής 14 ενώ εγώ θεωρούσα ότι έγραψα για 18. Του εξήγησα τον λόγο,γιατί έπρεπε να πάρω μεγαλύτερο βαθμό, μα αυτός ήταν ανένδοτος. Κατά τις έξι το απόγευμα χτύπησε το θυροτηλέφωνο και η μαμά μού είπε πως έρχεται επάνω ο Φυσικός μου. Ε’ λοιπόν έπαθα πλάκα μόλις τον είδα μπροστά μου, να μας ζητάει συγγνώμη για το λάθος που έκανε στην βαθμολόγηση του γραπτού μου. Υπάρχουν ακόμα άραγε τέτοιοι καθηγητές ; αναρωτήθηκα. Γιατί σ’ αυτούς ελπίζω να κάνουν κάτι γι’ αυτό το έρημο σχολείο. Αρης. 

Στειλτε μας τις δικες σας μαθητικες μαρτυριες .Καταγγειλτε καθε αυθαιρεσια σε βαρος των μαθητων. 

γριππωμενο σχολειο

Το κλείσιμο του Γ4 τμήματος του 1ου Γυμνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης και το Δ2 τμήμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών για επτά ημέρες, λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.
Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, βάσει του Επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, την παύση της λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων για 7 ημέρες από αύριο.
Παράλληλα, το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε τις Νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Πέλλας, στο πλαίσιο συνεργασίας τους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Aπο Ελευθεροτυπια

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - 5


22/10/2009

Πάνω από 30 τα σχολεία υπό κατάληψη
Περισσότερα από 30 σχολεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. Στα δυτικά της πόλης έχει μπει «λουκέτο» σε 16 σχολεία, ενώ στα ανατολικά και στο κέντρο σε 15. Συγκεκριμένα δεν γίνονται μαθήματα στο 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, στο 1ο Γυμνάσιο- Λύκειο Πολίχνης, στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκων, στο 1ο ΓΕΛ Συκεών, στο 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης, στα 1ο ΓΕΛ και 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου- Κορδελιού, στο ΓΕΛ Καλλιθέας, στο 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, στο 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων, στο 7ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων. Ακόμη, υπό κατάληψη βρίσκονται το 17ο Γυμνάσιο- Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπής, το 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας, το 1ο Γυμνάσιο Θέρμης, το 10ο και 1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 1ο ΓΕΛ Πανοράματος, το 1ο και 2ο ΓΕΛ Πυλαίας, το 2ο ΓΕΛ Θέρμης, το 8ο και το 9ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς και το 15ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης. Επίσης αποχή από τα μαθήματά τους κάνουν οι μαθητές του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς. Το κύριο αίτημα για τις περισσότερες καταλήψεις είναι οι ελλείψεις τόσο στη σχολική στέγη όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές.
Απο ΤΟ ΒΗΜΑ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 70% των ανήλικων κρατούμενων στα καταστήματα κράτησης νέων της χώρας μας εγκατέληψαν το σχολείο πολύ πριν συμπληρώσουν το 15ο έτος της ηλικίας τους, και αναγκάστηκαν ή αφέθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον να εργάζονται, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η πλειονότητα των νεαρών κρατουμένων δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία από άτομα του κοντινού περιβάλλοντος τους, ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι το 96% εξ αυτών δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία ψυχολογική ή κοινωνική υποστήριξη στη ζωή τους από οποιαδήποτε κοινωνική υπηρεσία, ακόμη και στις περιπτώσει που παρενέβη η Αστυνομία. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 4 στους 5 κρατούμενους σε φυλακές ανηλίκων επιστρέφουν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους στις φυλακές. 

Την ίδια στιγμή, άλλη έρευνα του ΑΠΘ, καταδεικνύει τον κατακερματισμό των υπηρεσιών που ασχολούνται με την μέριμνα των κακοποιημένων παιδιών, καθώς επίσης την απουσία θεσμοθετημένης συνεργασίας μεταξύ τους. 

Χαρακτηριστικό είναι, ότι σύμφωνα με καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Έλλη Συμεωνίδου–Καστανίδου -η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών σε εκδήλωση του ΔΣΘ με θέμα «Ανήλικοι δράστες: οι νομοθετικές επιλογές από τον εγκλεισμό στην επανένταξη - η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ο αριθμός των υπηρεσιών που δηλώνουν ότι ασχολούνται με τα κακοποιημένα παιδιά εκεί, ανέρχεται σε τουλάχιστον 53! «Ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία, σε δήμους ή ιδιώτες και αγνοούν σε μεγάλο βαθμό όσα κάνουν οι υπόλοιποι», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια του ΑΠΘ. 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι ανήλικοι παραβάτες από την ελληνική Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Σωτήριος Μπάγιας, τόνισε ότι στο 96% των περιπτώσεων επιβάλλονται στους δράστες αναμορφωτικά μέτρα, ενώ στο 3,5% των περιπτώσεων επιβάλλεται το έσχατο μέτρο του εγκλεισμού τους σε καταστήματα κράτησης. 

Λέγοντας αναμορφωτικά μέτρα, ο κ. Μπάγιας διευκρίνισε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακολουθείται το μέτρο της επίπληξης, ενώ σε ποσοστό 20% επιλέγεται ο νέος θεσμός της συνδιαλλαγής ανήλικου δράστη και θύματος ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα και η προσφορά από τον ανήλικο δράστη κοινωφελούς εργασίας. «Η διαπαιδαγώγηση είναι το όπλο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόγιας.

Aπο το TVXS

ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΠΗΣ

 
Ακόμη δύο τάξεις έκλεισαν εξαιτίας της νέας γρίπης 
Αλλες δύο τάξεις σχολείου έκλεισαν σήμερα εξαιτίας της νέας γρίπης. Πρόκειται για τη δεύτερη και την τρίτη τάξη του Γυμνασίου Χέρσου του νομού Κιλκίς στις οποίες παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα συρροή περιστατικών γριπώδους συνδρομής. Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν έως και την ερχόμενη Δευτέρα το πρώτο τμήμα της πρώτης τάξης του 4ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης στην Αθήνα, καθώς και η πρώτη τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στα οποία εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων νέας γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη είχε κλείσει τμήμα της πέμπτης τάξης του ίδιου σχολείου.

Αλλη μία άκρως μεταδοτική ασθένεια ανάγκασε χθες τις υγειονομικές αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ειδικότερα, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αποφάσισε το κλείσιμο του 2ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης, έπειτα από εμφάνιση κρούσματος ψώρας σε μαθήτρια. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κατάσταση υγείας του παιδιού είναι καλή και τα συμπτώματα της συγκεκριμένης δερματικής νόσου βρίσκονται σε αποδρομή. Εχουν δοθεί οδηγίες στο οικογενειακό περιβάλλον της μικρής ασθενούς για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οδηγίες δόθηκαν και για την απολύμανση των χώρων του νηπιαγωγείου προκειμένου να μην υπάρξει μετάδοση της νόσου σε άλλα παιδιά. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η κατάσταση ελέγχεται».

Απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



 

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Πρεμιέρα κινητοποιήσεων μεθαύριο 
 Φοιτητές και μαθητές προγραμματίζουν το πρώτο, για τη φετινή χρονιά, συλλαλητήριο στην Αθήνα 

Του Αποστολου Λακασα

Μεθαύριο Πέμπτη ανοίγει η αυλαία των φετινών κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση. Φοιτητές και μαθητές προγραμματίζουν το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα (από τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι), την ίδια στιγμή που η σπίθα των καταλήψεων στα σχολεία άναψε. Περί τα 30 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη με κύριο αίτημα την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Χθες η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι τα κενά είναι περισσότερα από 5.000. «Η αναπλήρωσή τους είναι μείζον θέμα. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, είναι άμεση προτεραιότητά μας και θα ανακοινώσουμε εντός της εβδομάδος το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη όλων των κενών», δήλωσε. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) κ. Ηλ. Κεφαλάς το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί με βασικό αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και την μη αναγνώριση των κολεγίων. Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και οι μαθητές που συγκροτούν το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, οι οποίοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο μαθητής του 1ου Λυκείου Βριλησίων Ορ. Ηλίας, οι μαθητές της Αθήνας έχουν στόχο να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εν όψει της συμπλήρωσης -στις 6 Δεκεμβρίου- ενός έτους από τον θάνατο του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, κατάργηση της βάσης του 10 και ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, διατήρηση της ενισχυτικής διδασκαλίας», ανέφερε στην «Κ» ο Ορέστης, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικών που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το θέμα συζήτησε η υπουργός με τα προεδρεία των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και δεσμεύτηκε για άμεση λύση του. Επίσης, δεσμεύτηκε για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μεταθέσεων και αποσπάσεων με στόχο να γίνονται για την κάλυψη κενών θέσεων και όχι για ρουσφετολογικούς λόγους. Ταυτόχρονα, η κ. Διαμαντοπούλου υποσχέθηκε την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου σε ορίζοντα 4ετίας με την κάλυψη των θέσεων από μόνιμους δασκάλους και όχι ωρομίσθιους. Η υπουργός απάντησε ότι η ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών θα κριθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.

Προετοιμασία συνεδρίου

Η προσπάθεια για επανασύσταση της ΕΦΕΕ συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Χθες, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων συναντήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών για να προετοιμάσουν το πανσπουδαστικό συνέδριο. Τις δύο πρώτες συναντήσεις διέκοψαν βίαια μέλη της ΕΑΑΚ καθώς διαφωνούν με τη διαδικασία.

Απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

κλειστα σχολεια

  
ΕΛΛΑΔΑ Κλείνουν σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω κρουσμάτων Η1Ν1
σχολιάστε και εσείς 
ΑΘΗΝΑ 19/10/2009 
  Κλείνουν για επτά ημέρες εισήγηση του υπουργείου Παιδείας σχολείο στη Μεταμόρφωση Αττικής και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μετά από την εκδήλωση κρουσμάτων της "νέας γρίπης" σε μαθητές.  

Όπως διαπιστώθηκε από το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γριπώδους συνδρομής στο Α1 Τμήμα του 4ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης της Νομαρχίας Αθηνών και στην Α΄ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Στη Μεταμόρφωση, έχει εκδηλωθεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και παρουσιάζονται δέκα απουσίες μαθητών, ενώ στο Πανόραμα αναφέρθηκαν τέσσερα κρούσματα. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, βάσει του επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, την παύση της λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων για 7 ημέρες, αρχόμενη από τις 20/10/2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσματα σημειώθηκαν επίσης σε μαθητή δημοτικού σχολείου στο Χορτιάτη, μαθητές γυμνασίου σε Περαία και Τούμπα, αλλά και σε μαθήτρια Λυκείου στις Σέρρες. 

Aπο Nooz.gr


 
 

συντονιστικο μαθητων

1094194
Ανακοίνωση Συντονιστικού Αντίστασης
από Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιώ 6:32μμ, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 6:34μμ, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009)
e-mail: santimpa@yahoo.gr

Ανακοίνωση



Όλοι οι μαθητές στο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 31 Οκτώβρη, Σύνταγμα 2μμ




Την Κυριακή 18/10 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Συντονιστικού Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών και αποφασίστηκε η συμμετοχή του, η οργάνωση και ο συντονισμός των μαθητικών αγώνων που ανοίγονται μπροστά μας. Συνεχίζουμε αγωνιστικά για να υπερασπιστούμε την δημόσια και δωρεάν παιδεία και να ξηλώσουμε τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η θητεία της υπουργού Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, άρχισε με τον χειρότερο τρόπο, με την προσπάθεια να καταργήσει την ενισχυτική διδασκαλία. Η αντίδραση των μαθητών ήταν άμεση με καταλήψεις που απλώνονται αυτές τις μέρες στα σχολεία και έχουν αναγκάσει την υπουργό να «παγώσει» την απόφασή της. Οι καταλήψεις συνεχίζονται και σκοπός είναι να φτάσουν σε κάθε σχολείο με ποικίλα αιτήματα για τα σχολεία μας.

Πρώτος σταθμός για την κλιμάκωση και το άπλωμα αυτού του αγώνα είναι το συλλαλητήριο την Πέμπτη 22/10 1:00μμ στα Προπύλαια μαζί με τους φοιτητές. Συμμετέχουμε μαζικά με τα πανό των κατειλημμένων και μη σχολείων μας για να μην συνεχιστεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Το δεύτερο ζήτημα που ανοίγει άμεσα είναι ο ρατσισμός. Σε μια περίοδο που μετανάστες δολοφονούνται μέσα στα αστυνομικά τμήματα, τα φασιστοειδή έχουν το θράσος να σπέρνουν το ρατσισμό στα σχολεία μας. Είναι κρίσιμο να καταφέρουμε να τους απομονώσουμε πριν αρχίσουν να αυξάνονται. Στο δρόμο για να διώξουμε τον ρατσισμό από τα σχολεία συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 31/10, Σύνταγμα 2μμ και σε όλο το πενθήμερο ενάντια στο Διακυβερνητικό Φόρουμ για την Μετανάστευση που διοργανώνει ο ΟΗΕ στην Αθήνα 31/10-5/11. Ακούμε πολλά ψέματα όπως ότι «δεν χωράνε όλοι» και «οι μετανάστες είναι εγκληματίες».Όλοι χωράμε αρκεί να μην σπαταλάνε οι κυβερνήσεις λεφτά για στρατεύματα, αστυνομία και τραπεζίτες. Εγκληματίες είναι αυτοί που σπέρνουν φτώχεια και πολέμους και αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν, αυτή είναι η αλήθεια. Οι μαθητές που εξεγερθήκαμε τον Δεκέμβρη δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις. Με την προκήρυξη του Συντονιστικού καλούμε όλους τους μαθητές να διαδηλώσουμε κατά του ρατσισμού στις 31 Οκτώβρη με πανό σχολείων. 

Διεδικούμε:

- ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

- ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ

- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10 ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

- 15% ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ-ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

- ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

- ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

- ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΕΡΓΑΤΩΝ




● Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών την Πέμπτη 22/10, 1μμ Προπύλαια (Μετρό Πανεπιστήμιο)



santimpa.blogspot.com

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ελλειψεις εκπαιδευτικων

alfavita.gr: Πόσοι εκπαιδευτικοί κατά κλάδο και ειδικότητα λείπουν από τα σχολεία σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας


Στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας (τα οποία παρουσίασε η ΗΜΕΡΗΣΙΑ το Σάββατο 17/10/2009) δείχνουν ότι περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων απουσιάζουν από τις διδακτικές αίθουσες συνολικά 4.453 εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για 2.891 καθηγητές γυμνασίων και λυκείων και 1562 εκπαιδευτικούς νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων (603 δάσκαλοι, 351νηπιαγωγοί, 232 Αγγλικών, 217 Φυσικής Αγωγής και 159 Μουσικής). Tο πρόβλημα των κενών θέσεων είναι οξύ τόσο στο Λεκανοπέδιο, κυρίως στην ανατολική Aττική και τον Πειραιά, όσο και στην περιφέρεια (Hράκλειο Kρήτης, Xαλκιδική, Λέσβο κ.ά.

καταληψεις - 5

Απέχουν οι μαθητές της Πάτμου

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009, 11:43

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου της Πάτμου. Οι μαθητές απέχουν εδώ και τέσσερις ημέρες από τα μαθήματα τους. Αιτία της αποχής είναι η έλλειψη καθηγητών σημαντικών ειδικοτήτων.

Τα παιδιά πραγματοποίησαν την Παρασκευή πορεία από το σχολείο τους μέχρι το λιμάνι της Σκάλας κρατώντας πανό. Τα συνθήματα τους ήταν «Δεν θέλουμε αόριστο μέλλον», «Ίσα δικαιώματα στην παιδεία».

Σε επιστολή που έστειλαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη των καθηγητών.

Πηγή: Ροδιακή

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ -4

Καταλήψεις για τις διπλοβάρδιες

Κλειστά 26 γυμνάσια και λύκεια στη Θεσσαλονίκη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Υπό κατάληψη  από μαθητές  βρίσκονταν μέχρι χθες 26  γυμνάσια και  λύκεια στη  Θεσσαλονίκη,  με αφορμή τη  συνεχιζόμενη  διπλοβάρδια  αλλά και ελλείψεις στις σχολικές μονάδες
Νέο κύμα καταλήψεων έχει ξεσπάσει στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη διπλοβάρδια, αλλά και ελλείψεις στις σχολικές μονάδες. Υπό κατάληψη από μαθητές βρίσκονταν μέχρι χθες 26 γυμνάσια και λύκεια, εκ των οποίων τα 14 στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τα 12 στο κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, που προς το παρόν δεν ζητά παρέμβαση της Αστυνομίας, απέστειλε χθες προειδοποιητικό έγγραφο στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, «ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσω των Διευθύνσεων, ο εισαγγελέας ζητά από τους καθηγητές να ενημερώσουν τους καταληψίες μαθητές ότι η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί το ποινικό αδίκημα διακοπής και διατάραξης της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η εισαγγελική παραγγελία απευθύνεται επίσης στους γονείς των μαθητών, οι οποίοι μην αποτρέποντας τα παιδιά τους από την κατάληψη σχολείων μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Οι καταληψίες μαθητές διεκδικούν μεταξύ άλλων αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, κατάργηση της διπλοβάρδιας, δωρεάν χορήγηση όλων των εκπαιδευτικών βιβλίων, κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, που σε ορισμένα σχολεία ξεπερνά τους 30. Σε άλλες σχολικές μονάδες, πάντως, οι καταληψίες καταθέτουν αιτήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου τους, όπως αντικατάσταση του εξοπλισμού, δημιουργία γυμναστηρίου και δεύτερου κυλικείου (σε συγκρότημα όπου συστεγάζονται τρία σχολεία), ενώ σε άλλες περιπτώσεις διεκδικούν μέχρι απεριόριστο αριθμό απουσιών και προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων λόγω της νέας γρίπης.
Aπο ΤΑ ΝΕΑ

εμπρος των θρανιων οι φυλακισμενοι

1093084
ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ
από Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιώ 1:01πμ, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
e-mail: santimpa@yahoo.gr

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Συντονιστικού Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών Αττικής, την ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 5μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ, στο Σύνταγμα, Ερμού και Κορνάρου 2 γωνία. Να συζητήσουμε, να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις επιθέσεις προς την Παιδεία και ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή μέσα στα σχολεία μας.

santimpa.blogspot.com

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Καταληψεων συνεχεια

15/10/2009

 

Αρχισαν οι καταλήψεις


Οκτώβρης μήνας και ξεκίνησε ο χορός των καταλήψεων σε πολλά σχολεία της βόρειας Ελλάδας, παρ' ότι την έναρξη σήμαναν τα σχολεία της Τρίπολης Αρκαδίας. 

Τα αιτήματα λίγο-πολύ γνωστά: αύξηση δαπανών για την Παιδεία, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, πλήρωση των κενών σε διδακτικό προσωπικό, άμεση διάθεση βιβλίων, επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας και το καινούργιο στοιχείο, αναστολή της λειτουργίας των ιδιωτικών κολεγίων. 

Εβρος: Ολα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Ορεστιάδας τελούν πλέον υπό κατάληψη, ενώ σε κατάληψη προχώρησαν από το πρωί και τα Γυμνάσια Κυπρίνου και Βύσσας αλλά και το Επαγγελματικό Λύκειο Διδυμοτείχου. 

Κοζάνη: Υπό κατάληψη τελούν τα 2ο, 3ο και 4ο Γενικά Λύκεια και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης, ενώ στην Πτολεμαΐδα μαθητές κατέλαβαν το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο και 2ο Γενικά Λύκεια και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο. 

Γρεβενά: Υπό κατάληψη τελεί το Γενικό Λύκειο Δεσκάτης. 

Φλώρινα: Το Γυμνάσιο Φιλώτα και το Γυμνάσιο-Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο Αμυνταίου. 

Τρίπολη: Λουκέτο χθες για δεύτερη ημέρα στο 1ο και από χθες και στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Τρίπολης. 

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Αρκαδίας πάντως, πληροφορίες ανέφεραν πως χθες συναντήθηκε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, Ευάγγελος Τσεκούρας, με εκπροσώπους της Ενωσης Γονέων Μαθητών Τρίπολης, που έχουν υποβάλει κοινό αίτημα προς το δήμο ν' αλλάξει το ωράριο εργασίας των σχολικών φυλάκων, όπου υπάρχουν, ώστε να μην καταφέρουν οι μαθητές να προχωρήσουν σε περαιτέρω καταλήψεις. 

Aπο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


 

ΚΛΕΙΣΤΟΝ

 


15/10/2009

 

 

Κλειστά λόγω γρίπης σχολεία 

 


Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα και για μία εβδομάδα δύο τμήματα του 3ου Γυμνασίου Ζακύνθου, καθώς αρκετοί μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα νέας γρίπης. «Λουκέτο» έχει μπει από χθες και σε τμήμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Παρά την εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης θα συζητηθεί ο χρόνος έναρξης του εμβολιασμού των πολιτών.

Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

γριππωμενο σχολειο

 
Η γρίπη «χτύπησε» Γυμνάσιο της Ζακύνθου




Το κλείσιμο, για 7 ημέρες, δύο τμημάτων του 3ου Γυμνάσιου Ζακύνθου αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Αιτία αποτέλεσε η συρροή κρουσμάτων γρίπης που εντοπίστηκε στα τμήματα Β2 και Γ2.

Το ΕΚΕΠΥ, το οποίο διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, έχει ενημερώσει και το Νομάρχη Ζακύνθου.

Απο zougla.gr

κατω η νεα τρομοκρατια

1091793
5 λυκειο εξαρχειων
από μαθητες 3:02μμ, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 4:21μμ, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009)

αμεση αντιμετωπιση

ειμαστε μαθητες του 5 λυκειου εξαρχειων.εχουμε μεγαλωσει στα εξαρχεια και δεν μπορουμε να ανεχτουμε αλλο τη χουντα που επικρατει τα τελευταια 24ωρα στα εξαρχεια.τα εξαρχεια μας εχουν διδαξει να ζουμε με ελευθερια και να μην ανεχωμαστε κανεναν μπατσο να τριγυρναει διπλα μας,να ειμαστε αλληλεγυοι και να κραταμε αποστασεις απο εθνικιστικες και φασιστικες ιδεες γι αυτο και εμεις αποφασισαμε σημερα στις 19:¨30 να δωσουμε το παρον στο ραντεβου με τους μπατσους στη πλατεια εξαρχειων και να τους απομακρυνουμε απο τη γειτονια μας αλλα για να γινει κατι τετοιο χρειαζομαστε τη βοηθεια ολων σας και ευελπιστουμε πως θα την εχουμε...ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΙΔΕΩΝ,ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΟΧΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ.ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ.

 

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

 

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

πετροτσουλουφης

 Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!

Παλαμηδίου 41, 10441 Αθήνα

Τηλ/Φαξ 210-5141252

email: ayusaya@tellas.com

www.ayusaya.com



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Το ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ! παρουσιάζει:

 

«ΠΕΤΡΟΤΣΟΥΛΟΥΦΗΣ: Ιστορίες για καλούς μεγάλους και κακά παιδιά»

 

BIOS (Πειραιώς 84, Κεραμεικός), 

15-20 Οκτωβρίου 2009,



ώρες παραστάσεων: 

15/10: 9μμ, 

16/10: 9μμ, 

17/10: 5μμ και 9μμ, 

18/10: 12πμ και 6μμ, 

19/10: 9μμ

 

Πληροφορίες: 6977150305 Κρατήσεις Θέσεων: 210 3425335

Τιμή εισιτηρίου: 12 Ευρώ & 8 Ευρώ (φοιτητικό/ παιδικό)

 

Συγγραφέας: Χάινριχ Χόφμαν, 1845 

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Στάθης Μαρκόπουλος

Μελοποίηση - Σύνθεση: Κώστας Βόμβολος

Σκηνογραφία: Ερμιόνη Κοντογούλα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Κουκλοπαίκτες: Άγγελος Ρωμαντζής, Στάθης Μαρκόπουλος

Μουσική, τραγούδι: Κωστής Ζαϊμάκης

Σχεδιασμός, Κατασκευή κουκλών και σκηνικών αντικειμένων: 

Στάθης Μαρκόπουλος, Άγγελος Ρωμαντζής, Κωστής Ζαϊμάκης

 

Η παραγωγή επιχορηγήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού

 

 

Λίγα λόγια για τον ΠΕΤΡΟΤΣΟΥΛΟΥΦΗ

 

 «Νά τον ο Πετροτσουλούφης/ μουτρωμένος και κατσούφης/ χρόνος πάει κι αυτός τα ίδια/ τις τσατσάρες, τα ψαλίδια/ δεν τα θέλει να τα δει/ κι έχει τώρα άγρια νύχια/ και μαλλιά σαν πολυτρίχια/ πουφ, τι απαίσιο παιδί!». Έτσι ξεκινάει η αφήγηση του γιατρού Χόφμαν, ο οποίος αποφάσισε να γράψει τις δικές του παιδικές ιστορίες, όταν διαπίστωσε ότι στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορούσαν «σχοινοτενή αφηγήματα και άνοστες ιστοριούλες» που μόνο το ενδιαφέρον του τρίχρονου γιου του δεν έλκυαν. Πρόκειται για εύθυμες ιστορίες και αστείες εικόνες, που επικεντρώνονται στον κόσμο των παιδιών και πρωτοκυκλοφόρησαν στη Φρανκφούρτη το 1845 γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία σε όλη την Ευρώπη για περισσότερα από εκατό χρόνια. Η παράσταση υλοποιεί τον Πετροτσουλούφη με τα ίδια υλικά που φέρει και στην έντυπη μορφή του: σάτιρα και μαύρο χιούμορ, γέλιο απέναντι στον τρόμο, αλλά και την υποκρισία των ενηλίκων προς τα παιδιά. Τη συμβατική μορφή των σκίτσων του πρωτότυπου μόνο οι μαριονέτες μπορούν να φτάσουν σε ρεαλισμό της δράσης, αλλά ταυτόχρονα και στη δημιουργία ενός συμβατικού περιβάλλοντος ασφάλειας για τον θεατή, όπου μπορεί να διαχειριστεί τους παιδικούς εφιάλτες με χάρη. 

πηρε φωτια τι Κορδελιο

Στους δρόμους οι μαθητές του Κορδελιού 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 09:33 


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Κορδελιού πραγματοποιούν από το πρωί οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, με αίτημα την εξεύρεση λύσης στο θέμα της σχολικής στέγης.

Περισσότερα από 150 παιδιά δίνουν το παρόν στη συγκέντρωση και ζητούν να συναντήσουν από κοντά τον δήμαρχο, προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους.

Απο zougla.gr

κλειστο σχολειο

 


14/10/2009

 

Η νέα γρίπη έκλεισε κι άλλο σχολείο 


Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και για μία εβδομάδα το Τμήμα Ε3 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, μετά την εμφάνιση έξι νέων κρουσμάτων της νέας γρίπης. Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος κυρία Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, ο ένας από τους έξι μαθητές αποθεραπεύτηκε ήδη και οι υπόλοιποι μαθητές παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. «Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία» τόνισε. Επειδή όμως ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα πέντε, η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την παύση της λειτουργίας του ανωτέρω τμήματος για επτά ημέρες. 

Σημειωτέον ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, ο χρόνος έναρξης του εμβολιασμού των πολιτών

Απο ΤΟ ΒΗΜΑ

καταληψεις -3

Καταλήψεις σε λύκεια της Πτολεμαΐδας

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009, 18:38 


Την απίστευτη ολιγωρία των Αρχών, οι οποίες δεν έχουν παραδώσει ούτε τα απαραίτητα βιβλία για τη συνέχιση της σχολικής χρονιάς, καταγγέλλουν οι μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου Πτολεμαΐδας, που συνεχίζουν, για δεύτερη ημέρα, την κατάληψη των σχολείων.

Σύμφωνα με τους μαθητές παρατηρείται κυρίως έλλειψη στα συγγράμματα των κατευθύνσεων, πράγμα που αποδεικνύει το τέλμα της δημόσιας παιδείας. 

Προσθέτουν, πως, εκτός από την έλλειψη συγγραμμάτων, λείπουν και αρκετοί καθηγητές από θέσεις καίριων μαθημάτων.

απο zougla.gr

καταληψεις -2

 
Στο χορό των καταλήψεων και ο Πύργος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009, 14:43 


Άλλο ένα σχολείο στον Πύργο βρίσκεται υπό κατάληψη από την Δευτέρα. Οι μαθητές του 2ου Λυκείου προχώρησαν στην κίνηση αυτή, αφού πρώτα πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και συζήτησαν το θέμα στο 15μελες μαθητικό συμβούλιο. 

Σε χαρτί που παρέδωσαν στη Διεύθυνση του σχολείου ανέφεραν τα αιτήματά τους, τα οποία ενδεικτικά είναι: να καταργηθεί η βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, άμεση κατάπαυση του αυταρχισμού των καθηγητών προς τους μαθητές στο σχολικό χώρο, προσωρινή διακοπή των μαθημάτων λόγω έξαρσης της γρίπης, αποτελεσματικότερη καθαριότητα στους κοινόχρηστους σχολικούς χώρους, κατάργηση της παραπαιδείας και δημιουργία χώρου καπνιστών στο σχολείο, εφόσον οι καθηγητές καπνίζουν ανεξέλεγκτα.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής του 2ου Λυκείου κ. Γιώργος Μπέλτσος ανέφερε: «Θεωρώ ότι η κατάληψη έγινε κατά τρόπον όχι σύννομο και έννομο. Μια ομάδα μαθητών έκλεισε τις πόρτες του σχολείου και δεν μας άφησε να κάνουμε μάθημα. 

Αφού τους παρακαλέσαμε να μας κοινοποιήσουν τα αιτήματα που έχουν, μετά από μιάμιση ώρα μας κατέθεσαν ένα χαρτί κατά την προσωπική μου γνώμη «μπακαλόχαρτο» με τα αιτήματά τους, τα οποία θεωρώ ότι δεν είναι ικανά να στηρίξουν το θέμα της κατάληψης και κάνω έκκληση στην Πολιτεία, τους γονείς, τη νεολαία, τους καθηγητές να μην προβαίνουν σε αυτά τα μέτρα διότι οδηγούν σε απαξίωση του δημόσιου σχολείου».

Πηγή: protinews.gr
 

καταληψεις -1

 
Υπό κατάληψη το Λύκειο των Καλαβρύτων 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009, 09:56 


Κατάληψη στο σχολείο τους έχουν κάνει οι μαθητές του Λυκείου Καλαβρύτων, έχοντας την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Με αυτή την κινητοποίηση ζητούν την άμεση πρόσληψη καθηγητών για τα μαθήματα της οικονομίας, των μαθηματικών και της γυμναστικής. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κ. Θανάσης Δημήτρουλας, «ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κ. Θεόδωρος Μπίρμπας, είχε υποσχεθεί από τον Αύγουστο ότι θα καλυφθούν τα κενά των καθηγητών, αλλά μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί». 

Στο μεταξύ χωρίς δασκάλους και χωρίς βιβλία, παραμένουν ακόμα, αρκετά σχολεία της ορεινής Αχαΐας. 

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καλαβρύτων διαμαρτύρεται για τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία. 

Ζητά την έγκαιρη τοποθέτηση των δασκάλων, αλλά και την κατάργηση του ωρομισθίου εκπαιδευτικού.

Ζητά την ένταξη των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων και στα ολιγοθέσια σχολεία, καλύτερες υποδομές στα διδακτήρια, αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, καθώς και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην ορεινή Αχαΐα.

Πηγή: Skai Πάτρας

καταληψεις

Άνοιξαν τα σχολεία, άρχισαν οι καταλήψεις

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009, 13:21 


Από χθες το απόγευμα, το 1ο Επαγγλεματικό Λύκειο Τριπόλεως τελεί υπό κατάληψη, ενώ οι μαθητές των υπόλοιπων Λυκείων της πόλης στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προβούν σε κατάληψη των σχολείων τους. 

Με δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αρκαδίας, Ευάγγελος Τσεκούρας, ανέφερε ότι υπάρχει αναβρασμός στα σχολεία της Τρίπολης.

Έχει ζητήσει εγγράφως από τον δήμο να αλλάξει το ωράριο εργασίας των σχολικών φυλάκων στα σχολικά συγκροτήματα όπου υπηρετούν, προκειμένου να μην κατορθώσουν οι μαθητές να τα καταλάβουν.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε το παράδοξο ότι το 2ο ΕΠΑΛ Τρίπολης, που βρίσκεται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα με το 1ο που τελεί υπό κατάληψη, τα μαθήματα γίνονται κανονικά.

Απο zougla.gr

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

νερο-δηλητηριο για μαθητες

 
«Δηλητήριο» το νερό για μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009, 18:06 


Αρσενικό, νιτρικά ιόντα και μαγγάνιο εντοπίστηκε στο νερό από βρύσες 32 σχολείων που βρίσκονται στους δήμους Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου και Βασιλικών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Εργαστηρίου Χημείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε όλες τις περιπτώσεις το πόσιμο νερό προερχόταν από γεωτρήσεις που βρίσκονται είτε μέσα είτε κοντά στον οικισμό.

Σε πέντε σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε αρσενικό σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 mg/l, σε οκτώ σχολεία το πόσιμο νερό περιείχε μαγγάνιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 50 mg/l και σε δύο από τα σχολεία του Δήμου Λαγκαδά το πόσιμο νερό περιείχε νιτρικά ιόντα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το όριο των 50mg/l. 

Αρσενικό εντοπίστηκε, μάλιστα, και σε δείγματα τριχών μαθητών της περιοχής της Χαλάστρας, σε συγκεντρώσεις 2 έως 10 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Η ρύπανση του πόσιμου νερού των σχολείων, που εξετάστηκαν, είναι αποτέλεσμα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από αζωτούχα λιπάσματα, απορρίμματα ζώων, λύματα βιομηχανιών, από το έδαφος, βόθρους, αστικά λύματα και οργανικά στερεά υλικά.

Τα νιτρικά ιόντα, εισερχόμενα στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούν να προκαλέσουν μεθαιμοσφαιριναιμία σε νεογνά και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, το αρσενικό προσλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα με το πόσιμο νερό σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του ορίου των 10 mg/l μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, ενώ η χρόνια πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση. Για το μαγγάνιο, τέλος, όταν λαμβάνεται σε υψηλές ποσότητες, έχει αποδειχθεί ότι δρα τοξικά για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, στο πόσιμο νερό το επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης μαγγανίου είναι τα 50 mg/l. 

Απο zougla.gr

ΜΙΛΗΣΤΕ

Καταθεστε και σεις τις δικες μαθητικες μαρτυριες.

Καταγγειλτε τις παραβιασεις των μαθητικων δικαιωματων.

διογενης

Μαθητικες μαρτυρίες -16

Φέτος στην αρχή της Β Λυκείου κάπνιζε το 10 %, στο τέλος το 90% και δεν είναι μόδα , τα παιδιά τα’ χανε παίξει. Δημήτρης.

Οι καθηγητές μας, δήλωσαν βέβαια ότι ήσαν υπέρ του αγώνα μας ενάντια στον νόμο του Αρσένη αλλά η υποστήριξή τους ήταν περιορισμένη και περισσότερο συμβολική. Σε κάθε περίπτωση όμως οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Ηλέκτρα.

Ένας καθηγητής, από μόνος του, έπαιρνε τα κορίτσια και τους μίλαγε για το aids. Μας πήγαν και εκπαιδευτική εκδρομή σε μαιευτήριο. Πάλι καθηγητής. Κάτι μάθαμε κι από κεί. Μαριάνα.  

Ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου κατέβασε ένα παιδί από το πούλμαν επειδή έκανε φασαρία. Το άφησε μόνο του στο δρόμο πολύ μακριά από το σπίτι του. Βάλαμε τις φωνές και μετά από λίγο το πήρε μέσα. Θοδωρής.

Θέλουμε σχολείο χωρίς βαθμούς. Να έχεις εξετάσεις δύο φορές το χρόνο και την υπόλοιπη χρονιά να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς άγχος, κριτικά, όχι παπαγαλία. Αντώνης.

To σχολικό συμβούλιο που αποτελείται από γονείς μαθητές και καθηγητές και γίνεται τρείς φορές το χρόνο . Εφέτος μία φορά πήγε να γίνει και ματαιώθηκε γιατί οι γονείς , λέει , δεν είχαν προβλήματα . Βγάλαν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια δηλαδή . Αργύρης 

Ζητήσαμε σήμερα μαζί με τον σύλλογο των γονέων, από τον διευθυντή του σχολείου να μας παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για να λειτουργήσει εκεί αίθουσα internet και δύο τραπέζια πίγκ πόγκ. ’’ Θα μου καταστρέψετε την αίθουσα ’’ ήταν η απάντηση του. Πως όμως ν’ αγαπήσεις όμως ένα σχολείο που δεν σου προσφέρει ψυχαγωγία παρά μόνο υποχρεώσεις ; Ντίνος.

Σήμερα σχολάσαμε νωρίτερα και πήγα να πάρω από το γειτονικό σχολείο τον φίλο μου τον Δαμιανό. Μετά από λίγη ώρα τον είδα να βγαίνει από το σχολείο διαβάζοντας κάποιο έντυπο με προσοχή.Τι είν’ αυτό του είπα αιφνιδιάζοντας τον, μιάς και δεν με είχε αντιληφτεί. ’’ Σιγά ρε, με τρόμαξες ’’ μου είπε ‘’ Δε βλέπεις ότι μελετάω ’’ ‘’ Και τη μελετάς κύριε σπασίκλα; ’’ τον ρώτησα ειρωνικά. ‘’ Καλά δε σας έδωσαν εσάς το μαθητικό κανονισμό; ’’ μου είπε δίνοντας το έντυπο. Το πήρα και τούριξα μια ματιά κι’ έπαθα την πλάκα μου. Υπήρχαν νόμοι που ποτέ τόσα χρόνια στα θρανία δεν ήξερα, που ήσαν υποχρεωμένοι οι καθηγητές να μας ενημερώσουν και μας τους κρατούσαν κρυμμένους. ’’ Καλά πέρσι σας τον έδωσαν ;’’ ρώτησα τον Δαμιανό. ‘’ Όχι, μα εφέτος ήρθε άλλος διευθυντής και αλλάξαν τα πράγματα ’’ μου είπε. Στο πρώτο βιβλιοπωλείο έκανα ένα φωτοαντίγραφο και πέρνωντας το στα χέρια μου, μονολόγησα ‘’ Αύριο θα τους δείξω εγώ! ‘’ Μήτσος.

Κοίτα να δεις, στη Γ Λυκείου δεν υπάρχει κανένα μάθημα που να μας ενδιαφέρει πια. Μαθηματικά, Ιστορία, Πολιτική Οικονομία, Έκθεση, αυτά υπάρχουν.Τώρα αν περιμένεις να μας ενδιαφέρει κάποιο άλλο.....Αφού δεν κάνουμε μάθημα.Φιλιώ.

Στο πρώτο διάλειμμα ένοιωσα έναν πόνο στο στομάχι, το είπα στον κύριο Τιμιανίδη και αυτός με πήγαινε στο γραφείο για να με περιποιηθεί. Την ίδια ώρα μας είδε η κυρία Παυλοπούλου που φώναξε :’’ Άστον δεν έχει τίποτα, αυτός μας έχει γ....σει.’’.
Το ανέφερα στον διευθυντή και από τότε η ζωή μου έγινε ανυπόφορη. Όποτε είχαμε μάθημα με απειλούσε ότι αν δεν ανακαλέσω την καταγγελία θα με άφηνε μεταξεταστέο στο μάθημά της, όπως και έγινε στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κώστας.

Τι θέλω από τους καθηγητές ; Να αναλύουν τα δυσνόητα μέρη του βιβλίου . Να κάνουν το μάθημα εύκολο και ευχάριστο . Να σου δίνουν επιπλέον πληροφορίες . Να αναγνωρίζουν τα τυχόν λάθη τους . Να επικοινωνούν μαζί σου . Να σου δίνουν γνώσεις και αξίες γιά την ζωή και την κοινωνία . Ιρέννα . 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

κλεινουν σχολειο

 
Σχολείο «φάντασμα» στον Μυλοπόταμο

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009, 22:59 

Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα 

Μπορεί τα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας σίγα – σιγά να κλείνουν λόγω γρίπης… κάποια όμως κλείνουν γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να λειτουργήσουν.

Στον ορεινό Μυλοπόταμο και συγκεκριμένα στο Γαράζο υπάρχει το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) όπου φοιτούν παιδιά από τα Ζωνιανά, την Κράνα και τα Λειβάδια. Μέχρι πέρυσι στο σχολείο λειτουργούσαν όλα ρολόι… φέτος δεν επηρεάστηκαν από την γρίπη αλλά οι δείκτες του ρολογιού γύρισαν πίσω πολλές ώρες…

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο είναι ανεπίτρεπτα: Πρώτον δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί να καλύψουν τις διδακτικές ώρες (κάτι που οι κάτοικοι θεωρούν, αν όχι φυσιολογικό, κάτι πολύ συνηθισμένο) και δεύτερον είναι η απόφαση της δημιουργίας της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ) Γαράζου, όπου θα φοιτούσαν 7 μαθητές την ειδικότητα των Υδραυλικών.

Το πρώτο πρόβλημα το αφήνουμε στην άκρη γιατί όπως προαναφέραμε ακόμα και οι κάτοικοι δεν το θεωρούν μείζον θέμα την συγκεκριμένη στιγμή που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα σχολείο με πολύ λάθος προδιαγραφές και λάθος χειρισμούς.

Στο σχολείο, όπως καταγγέλλει αναγνώστης της zougla.gr :
«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα κανείς καθηγητής για να διδάξει τα παιδιά της ειδικότητας των Υδραυλικών.
Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εργαστήριο που θα μπορούν τα παιδιά να μάθουν αυτά που πρέπει και το σημαντικότερο δεν υπάρχει και χώρος να δημιουργηθεί. (Τα παιδιά που φοιτούν στην Επαγγελματική Σχολή κάνουν ως επί το πλείστον εργαστηριακά μαθήματα).
Το συγκεκριμένο σχολείο δεν έχει εργαστήρια, δεν έχει καθηγητή… έχει όμως διευθυντή…!»

«Αποτέλεσμα όλων αυτών» όπως μας αναφέρει ο καταγγέλλων είναι «μέχρι και σήμερα τα παιδιά ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους να μην έχουν κάνει ΟΥΤΕ μία ώρα μάθημα. Δεν πάνε καθόλου σχολείο με συνέπεια να γυρνάνε ανεξέλεγκτα στον ορεινό Μυλοπόταμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»

Μήνας μπαίνει, δηλαδή, μήνας βγαίνει… διανύουμε Οκτώβρη μήνα και τα παιδιά ακόμα κάνουν διακοπές… Να πούμε ότι φταίνε… δεν θα το λέγαμε!

«Τα παιδιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν καθηγητή αλλά και καθηγητής να εμφανιστεί δεν έχουν εργαστηριακή αίθουσα αλλά και εργαστηριακή αίθουσα να αποφασίσουν να φτιάξουν δεν υπάρχει ο χώρος για να δημιουργηθεί» και προσθέτει « Θέλω να καταγγείλω την ίδρυση του συγκεκριμένου σχολείου υπό τις συνθήκες αυτές».

Την καταγγελία επιβεβαιώνει επίσημα στη zougla.gr, ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου στο Γαράζο κύριος Φωτάκης αναφέροντας : « Τα ορεινά χωριά δεν βοηθούνται από την πολιτεία. Πολλά ακούστηκαν μετά την περίφημη ιστορία των Ζωνιανών αλλά τώρα δεν βλέπουμε πρόοδο. Θέλουμε έμπειρους καθηγητές για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας».

   
 O διευθυντής του ΕΠΑ.Λ., Μιχάλης Φωτάκης, μιλά στη zougla .gr


Να τελικά που φοβόντουσαν την γρίπη των χοίρων και τελικά «χτυπήθηκαν» από την γρίπη… της ανευθυνότητας!

Άραγε αυτή έχει γιατρειά;

Aπο zougla.gr

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Αναβολη μαθητικης δικης

Η δίκη των δύο μαθητών που είχαν συλληφθεί στο κέντρο του Πειραιά κατά τις μαθητικές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη και ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, τελικά πήρε ακόμα μία αναβολή για τις 6 Μαΐου του 2010. Ο δρόμος έξω από το δικαστήριο έκλεισε σε ένδειξη συμπαράστασης. Δείτε στιγμιότυπα από τις σημερινές κινητοποιήσεις.


Περίπου 150 μαθητές, φοιτητές και καθηγητές ανάρτησαν πανό έξω από το δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στους δύο μαθητές. Την εμφάνισή τους έκαναν κάποια στιγμή δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. όμως απομακρύνθηκαν μετά τις έντονες αντιδράσεις των παρευρισκόμενων. 

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου η ΕΛΜΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Νομαρχία Πειραιά αντέδρασαν στην πρώτη προσπάθεια εκδίκασης της υπόθεσης των δύο μαθητών. Η δίκη τότε αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι παραπάνω σύλλογοι δεν έχουν σκοπό να καταθέσουν τα όπλα, και ήδη προέβησαν σε κινητοποιήσεις υπέρ των μαθητών. 

Απο το TVXS

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

08/10/2009

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



 

Σε κατάληψη είναι το 7ο Λύκειο και το 7ο Γυμνάσιο Αγίου Παύλου εδώ και δύο μέρες ενώ σε κατάληψη ήταν, προχτές, για μία μέρα, το 1ο Λύκειο, το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών έχουν ως αφετηρία τα υπεράριθμα τμήματα, τη διπλοβάρδια και τις μεγάλες ελλείψεις σχολικών υποδομών.

 

Tα προβλήματα σχολικής στέγης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να προκαλούν τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Πολίχνης, όπου οι μαθητές της Πολίχνης κινητοποιούνται εδώ και αρκετές μέρες. Πρόσφατα, μάλιστα, σε δελτίο Τύπου, ο Δήμος Πολίχνης επισήμανε την οξύτητα του προβλήματος σχολικής στέγης στο Δήμο Πολίχνης με μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό της διπλοβάρδιας, αφού το 45% των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 25% των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε διπλοβάρδια. Σε διπλοβάρδια εκτός από Λύκεια και Γυμνάσια είναι και δύο Δημοτικά και δύο Νηπιαγωγεία! Υπάρχουν, επίσης άλλα προβλήματα υποδομής, όπως τα δύο σχολικά συγκροτήματα, τα οποία είναι προκατασκευασμένα από τη ΜΟΜΑ (1974 και 1975). Ο Δήμος Πολίχνης, ο οποίος αντιπαλεύει τα προβλήματα σχολικής στέγης, υπογράμμιζε ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και της ένταξης 1.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης..

απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Θα επιβραβεύονται με ευρώ οι υποδειγματικές τάξεις των γαλλικών σχολείων 
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009 

ΠΑΡΙΣΙ Εντονες συζητήσεις αλλά και επικρίσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με πιλοτικό πρόγραμμα, ήδη τρία επαγγελματικά λύκεια που βρίσκονται σε φτωχογειτονιές του Παρισιού θα προσφέρουν σε τάξεις με μαθητές που κατά μέσον όρο παίρνουν πολύ καλούς βαθμούς και έχουν λίγες απουσίες μια χρηματική επιβράβευση. Το ποσό θα κυμαίνεται από 2.000 ως και 10.000 ευρώ. Οι τάξεις-«υπόδειγμα» θα το χρησιμοποιούν για έναν κοινό σκοπό, όπως η διοργάνωση σχολικής εκδρομής ή τα μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. 

Στόχος είναι η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως οι πολλές απουσίες, η διακοπή της φοίτησης στο Λύκειο και τα υψηλά ποσοστά νεανικής εγκληματικότητας λόγω ανεργίας. 

Η ιδέα βασίζεται σε έναν συνδυασμό άμιλλας και υλικών κινήτρων. Οι μαθητές δεσμεύονται από κοινού για έναν συγκεκριμένο μέσον όρο παρακολουθήσεων και την επίτευξη συγκεκριμένων αποδόσεων και αμείβονται αναλόγως τού πόσο υψηλός είναι ο στόχος τους. 

«Προσπαθούμε και πρέπει να είμαστε δημιουργικοί» δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, υπεύθυνος Εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, ο οποίος παρομοίασε την πρωτοβουλία με «ηθικό συμβόλαιο». 

Παρ΄ όλα αυτά, η ιδέα να αποτελούν τα χρήματα κίνητρο για τη μάθηση έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις. «Διαστρέβλωση της σχολικής αποστολής» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο Ζαν-Ζακ Αζάν, πρόεδρος του αριστερού συνδέσμου γονέων FCΡΕ, ενώ ο ομόλογός του στον συντηρητικό σύνδεσμο γονέων ΡΕΕΡ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί «τα χρήματα να αποτελούν μοχλό κινητοποίησης των μαθητών». 

Η ανεξάρτητη οργάνωση SΟS Εducation έφθασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση Σαρκοζί ότι «αγοράζει» μαθητές και υπονομεύει τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

«Αν ονομάζαμε “υποτροφία” το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα,όλοι θα το επικροτούσαν.Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να τραβήξουμε τους νέους από τους δρόμους και να τους σπρώξουμε στις τάξεις, ότι πρέπει να μειωθεί η ανεργία και οι δείκτες εγκληματικότητας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.Αυτό είναι απλώς ένα από πολλά πειράματα. Αν δεν πετύχει, θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο» αντιτείνει ο κ. Μπλανκέ. 

Αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί στα μισά από τα 1.687 επαγγελματικά λύκεια της Γαλλίας.

Απο ΤΟ ΒΗΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

   
 
 Δημοσίευση: 06-10-2009 14:09 από Έλλη Ισμαηλίδου Ομάδα TVXS 
 





 
 


Δίκη μαθητών για συμμετοχή στα «Δεκεμβριανά»
http://www.tvxs.gr/v22663  

   

Κλείσιμο  



Σε δίκη παραπέμπονται την Πέμπτη δύο μαθητές του Πειραιά, με την κατηγορία της συμμετοχής σε επεισόδια κατά τον περασμένο Δεκεμβρίο. Ο Ζήσης Γκέρτσος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μίλησε στο tvxs για τις κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών, ζητώντας να σταματήσει η κρατική τρομοκρατία ενάντια στους ανηλίκους.

«Η ΕΛΜΕ ήταν στο πλευρό των μαθητών από τη στιγμή της σύλληψής τους έως και σήμερα, όπου 10 μήνες αργότερα οι δύο μαθητές – ένα αγόρι και ένα κορίτσι – θα δικασθούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για κατηγορίες που σχετίζονται με τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου», εξηγεί στο tvxs ο κ.Γκέρτσος. 

Η μεθαυριανή δίκη θα λάβει χώρα ύστερα από αναβολή, αφού στις αρχές του περασμένου Μαρτίου η ΕΛΜΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Νομαρχία Πειραιά αντέδρασαν στην πρώτη προσπάθεια εκδίκασης της υπόθεσης των δύο μαθητών. Η δίκη τότε αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, ωστόσο, οι παραπάνω σύλλογοι δεν έχουν σκοπό να καταθέσουν τα όπλα, και ήδη προβαίνουν σε κινητοποιήσεις υπέρ των μαθητών, οι οποίοι δικάζονται μεθαύριο. 

Τι κατηγορίες, ωστόσο, αντιμετωπίζουν οι μαθητές; «Πρόκειται για αντίσταση κατά της αρχής – επειδή ένας από τους μαθητές αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του – και άλλα αδικήματα που αφορούν την παρενόχληση της ασφάλειας συγκοινωνιών και άλλα πλημμελήματα» εξηγεί ο κ.Γκέρτσος. «Όμως, το κατηγορητήριο είναι σαθρό. Σας αναφέρω ως απλό παράδειγμα ότι ένας από τους δύο μαθητές κατηγορείται για τη συμμετοχή σε επεισόδια που συνέβησαν μπροστά σε ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά συνελήφθη σε έναν χώρο εντελώς άσχετο!» καταγγέλλει ο κ.Γκέρτσος. 

«Γενικευμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών» 

«Θυμάστε τι κλίμα ζήσαμε εκείνες τις μέρες του Δεκεμβρίου», σχολιάζει ο κ.Γκέρτσος. «Μεγάλες διαδηλώσεις από μαθητές, εργαζόμενους και φοιτητές συγκλόνιζαν ολόκληρη τη χώρα, εκφράζοντας μια δικαιολογημένη – κατά τη γνώμη μας – αγανάκτηση για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», θυμάται. «Με τις συλλήψεις μαθητών που ακολούθησαν, ωστόσο, ξεκίνησε μια συστηματοποιημένη βιομηχανία τρομοκράτησης των μαθητών, με πιο καίρια παραδείγματα τις συλλήψεις των μαθητών του Πειραιά και τις διώξεις των μαθητών της Λάρισας με βάση τον τρομονόμο», προσθέτει. 

«Το δικαίωμα των μαθητών να κινητοποιούνται και να διαδηλώνουν δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο διώξεων, όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», καταλήγει ο κ.Γκέρτσος, διακρίνοντας μια «συστηματική προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων, ώστε να τρομοκρατηθούν οι μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα». Στην προσπάθεια αυτή η ΕΛΜΕ αντιδρά με κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και στάσεις εργασίας την Πέμπτη – ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η δίκη. «Είτε πρόκειται για εκπαιδευτικούς, είτε για άλλους πολίτες, πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι χρέος να υπερασπισθούμε το δικαίωμα των μαθητών να κινητοποιούνται ελεύθερα», καταλήγει.
07/10/2009

 

Εξαρση γρίπης σε μαθητές-δασκάλους 

Σε μαζικό εμβολιασμό καλεί τον πληθυσμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 


Αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν λόγω γρίπης, με τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να παρουσιάζουν έξαρση. Από σήμερα και για 7 ημέρες κλειστό θα παραμείνει το Β4 Τμήμα του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού. 
Κατά την απουσιομέτρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο παρακολούθησης από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) της δραστηριότητας της νέας γρίπης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Χώρας, εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γρίπης στο συγκεκριμένο σχολικό τμήμα.

Ετσι αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας του Β4 του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα έρευνας για το κοινό εποχικό εμβόλιο γρίπης, που φαίνεται ότι παρέχει μια σχετική προστασία κατά της νέας γρίπης. Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό και δημοσιεύθηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, καταδεικνύει ότι το κοινό εμβόλιο ενισχύει τα αντισώματα. 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, τα «προκαταρκτικά» αποτελέσματα της εργασίας τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με φρόνηση και «δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση ότι ο εποχικός εμβολιασμός θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης H1N1».

Διαπίστωση 
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της έρευνας, το επιστημονικό επιτελείο παρακολούθησε από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2009, 60 ασθενείς οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη H1N1 και άλλους 180 που αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας. 

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που δεν είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη είχαν εμβολιασθεί συχνότερα κατά της εποχικής γρίπης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η σχετική προστασία που προσφέρει το εποχικό εμβόλιο οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό ενισχύει τα αντισώματα στα άτομα που εκτίθενται εκ των υστέρων σε ένα παρόμοιο ιό γρίπης, είτε επειδή θα μολυνθούν, είτε επειδή θα εμβολιασθούν.

Ο Π.Ο.Υ. 
Σε μαζικό εμβολιασμό για τη νέα γρίπη καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τον πληθυσμό επαναλαμβάνοντας ότι το νέο εμβόλιο είναι ασφαλές και είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ., σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο μπορεί να έχει κάποιες ήπιες παρενέργειες, όπως κράμπες στους μυς ή πρόκληση πονοκεφάλου, αλλά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση θα πρέπει να εμβολιαστεί.

Ηδη μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης γίνονται στην Κίνα και την Αυστραλία ενώ σύντομα θα αρχίσουν στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Γκρέγκορι Αρτι. 

Υπογράμμισε δε τη σημασία να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, επισημαίνοντας ότι: «Ελπίζουμε ότι όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν».

Ελένη Πετροπούλου

 
07/10/2009

 

Εξαρση γρίπης σε μαθητές-δασκάλους 

Σε μαζικό εμβολιασμό καλεί τον πληθυσμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 


Αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν λόγω γρίπης, με τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να παρουσιάζουν έξαρση. Από σήμερα και για 7 ημέρες κλειστό θα παραμείνει το Β4 Τμήμα του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού. 
Κατά την απουσιομέτρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο παρακολούθησης από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) της δραστηριότητας της νέας γρίπης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Χώρας, εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γρίπης στο συγκεκριμένο σχολικό τμήμα.

Ετσι αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας του Β4 του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα έρευνας για το κοινό εποχικό εμβόλιο γρίπης, που φαίνεται ότι παρέχει μια σχετική προστασία κατά της νέας γρίπης. Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό και δημοσιεύθηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, καταδεικνύει ότι το κοινό εμβόλιο ενισχύει τα αντισώματα. 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, τα «προκαταρκτικά» αποτελέσματα της εργασίας τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με φρόνηση και «δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση ότι ο εποχικός εμβολιασμός θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης H1N1».

Διαπίστωση 
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της έρευνας, το επιστημονικό επιτελείο παρακολούθησε από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2009, 60 ασθενείς οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη H1N1 και άλλους 180 που αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας. 

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που δεν είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη είχαν εμβολιασθεί συχνότερα κατά της εποχικής γρίπης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η σχετική προστασία που προσφέρει το εποχικό εμβόλιο οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό ενισχύει τα αντισώματα στα άτομα που εκτίθενται εκ των υστέρων σε ένα παρόμοιο ιό γρίπης, είτε επειδή θα μολυνθούν, είτε επειδή θα εμβολιασθούν.

Ο Π.Ο.Υ. 
Σε μαζικό εμβολιασμό για τη νέα γρίπη καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τον πληθυσμό επαναλαμβάνοντας ότι το νέο εμβόλιο είναι ασφαλές και είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ., σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο μπορεί να έχει κάποιες ήπιες παρενέργειες, όπως κράμπες στους μυς ή πρόκληση πονοκεφάλου, αλλά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση θα πρέπει να εμβολιαστεί.

Ηδη μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης γίνονται στην Κίνα και την Αυστραλία ενώ σύντομα θα αρχίσουν στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Γκρέγκορι Αρτι. 

Υπογράμμισε δε τη σημασία να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, επισημαίνοντας ότι: «Ελπίζουμε ότι όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν».

Ελένη Πετροπούλου

απο ΗΜΕΡΗΣΙΑ


 
07/10/2009

 
Καταλήψεις σε 8 σχολεία

 

 


 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

 

«Λουκέτο» έβαλαν χτες οι μαθητές σε οκτώ γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για διαφορετικά προβλήματα, όπως η διπλοβάρδια, οι υποδομές και οι καθυστερήσεις στην παράδοση νέων διδακτηρίων. Τα 1ο και 4ο Γυμνάσια Πολίχνης, το 3ο Λύκειο Πολίχνης, το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Εχεδώρου, το 3ο Λύκειο Σταυρούπολης, καθώς και τα 7ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης τελούσαν χτες υπό κατάληψη. 

 

Την περασμένη εβδομάδα εισήλθε στο... χορό των καταλήψεων το 3ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης (στην περιοχή των Μετεώρων), το οποίο λειτουργεί σε διπλή βάρδια εδώ και 26 χρόνια. Χτες το πρωί πήραν τη... σκυτάλη οι μαθητές του συστεγαζόμενου 4ου Γυμνασίου Πολίχνης, οι οποίοι έβαλαν «λουκέτο» στο σχολείο προβάλλοντας το ίδιο αίτημα, δηλαδή την κατάργηση του διπλού κύκλου. «Εχουν γίνει συσκέψεις και συζητήσεις με τους συλλόγους το περασμένο διάστημα για να πειστούν ότι υπάρχουν διαδικασίες για την ανέγερση νέων διδακτηρίων στην περιοχή», ανέφερε ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Νταούλας.

 

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Πολίχνης, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, συναντήθηκαν με το δήμαρχο, Κώστα Θεοδωρίδη. «Τα παιδιά τού ζήτησαν να επισκεφθεί το σχολείο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για να του θέσουν το πρόβλημα της σχολικής στέγης», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Λυκείου Πολίχνης, Δημήτρης Λουκίδης.

 

Κλειστό έμεινε χτες το πρωί και το 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου τα παιδιά διαμαρτύρονται για τη διπλή βάρδια και άλλα ζητήματα, ενώ το μεσημέρι παρεμποδίστηκε και η λειτουργία του συστεγαζόμενου 1ου Λυκείου. «Τα σχολεία μας δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν το φυσικό αέριο. Στείλανε 3.000 ευρώ, ως πρώτη δόση, για τα λειτουργικά έξοδα, τη στιγμή που εμείς χρειαζόμαστε 4.600 ευρώ το μήνα για τη θέρμανση. Επίσης μας έχουν υποσχεθεί ότι θα χτίσουν νέο σχολείο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα», τόνισε η ταμίας του Συλλόγου Γονέων του 1ου Λυκείου Πολίχνης, Παρασκευή Ατματζίδου.

 

Καλοχώρι
Τις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου - Λυκείου Εχεδώρου, στο Καλοχώρι, που τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές, επισκέφθηκε χτες ο αντινομάρχης Παιδείας, Διονύσης Ψωμιάδης. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παράδοση του νέου διδακτηρίου, καθώς δεν έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές στον εργολάβο.

 

Χτες οι γονείς έλαβαν τη δέσμευση από τον αντινομάρχη Παιδείας ότι μέχρι την Τρίτη θα καταβληθούν χρήματα στον εργολάβο και θα παραδοθεί το σχολείο. «Το υπάρχον κτίριο χωράει 180 παιδιά και αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 320. Διεξάγονται μαθήματα στο Χημείο, στη βιβλιοθήκη, στο γραφείο του λυκειάρχη και πολλές φορές οι καθηγητές δε βρίσκουν αίθουσα. Επίσης, δεν υπάρχει ειδικός χώρος για την υποδοχή μαθητών, που ενδεχομένως να παρουσιάζουν "ύποπτα" συμπτώματα της νέας γρίπης», υποστήριξε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου - Λυκείου Καλοχωρίου, Μυρσίνη Παναγιωτοπούλου, τονίζοντας ότι μετά τις χτεσινές υποσχέσεις του αντινομάρχη έληξε η κατάληψη.

 

7ο Γυμνάσιο - Λύκειο

Για διαφορετικούς λόγους κινητοποιήθηκαν χτες οι μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», στην Ανω Πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταληψίες διεκδικούν την παραχώρηση του γειτονικού γηπέδου, ώστε να χρησιμοποιείται από το σχολείο, καθώς και τη μείωση των τιμών του κυλικείου.

 

Στα... χέρια των μαθητών περιήλθε χτες και το 3ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης (στην περιοχή της Ηλιούπολης), όπου αναφέρθηκε σειρά αιτημάτων, τα οποία σχετίζονται με την αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, την έλλειψη ορισμένων βιβλίων και τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Οπως διαβεβαίωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του δήμου Σταυρούπολης, Κίμων Σαραφίδης, σε κανένα γυμνάσιο-λύκειο της περιοχής δε λειτουργούν υπεράριθμα τμήματα. Τα αιτήματα των καταληψιών για αντισηπτικά σπρέι, όπως και για τη χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όταν βρέχει έχουν ικανοποιηθεί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Ιωάννης Σαββίδης, καθιστώντας σαφές ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τη γρίπη.

απο τον ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟ


 

 

 

  

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ

05/10/2009

 

Διακόπτονται τα μαθήματα στα δημοτικά του Κολλεγίου Αθηνών


Την παύση της λειτουργίας για την Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Οκτωβρίου των Δημοτικών Σχολείων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών που εδρεύουν στην περιοχή της Κάντζας, αποφάσισε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, ύστερα από εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). 


Ο Λ. Κουρής ζητά από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Παιδείας Θρησκευμάτων να διενεργήσουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αντικρουόμενα στατιστικά στοιχεία που περιέχονται στις αναφορές των υπευθύνων των παραπάνω Δημοτικών Σχολείων προς τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων της γρίπης Α.

απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

αλληλεγγυη στους δικαζομενους μαθητες

1087508
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
από Εκπαιδευτικός του Πειραιά 9:39μμ, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 9:41μμ, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009)

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8/10/09 ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/10/09 ΩΡΑ 7ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2008.


Η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΟΔΟΣ ΣΚΟΥΖΕ & ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ) ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8/10/09 ΤΟ ΠΡΩΙ . ΕΠΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ



ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/10/09 ΩΡΑ 7ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ " (

http://blogs.espiv.net/ekpaideysi/ ) ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ :

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΙΩΠΑ
• ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
• ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ( Οδός Σκουζέ & Φιλελλήνων ) ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ - Στάση Εργασίας και συγκέντρωση την Πέμπτη 8/10/09 το πρωί
• Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
• ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ , ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ …



ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ , ΑΣ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ , ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ... ΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤ' ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΠΑΝΟ.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

κατω τα ξερα σας απο τους μαθητες

1086783
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους διωκόμενους μαθητές του Δεκέμβρη
από Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών 11:42πμ, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 4:09μμ, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009)

Εκδηλώσεις συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Πειραιά σε μαθητές που δικάζονται την Πέμπτη


  • Τρίτη 6 Οκτώβρη, 12 μ.
Συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
(Ηρώων Πολυτεχνείου 47)
  • Πέμπτη 8 Οκτώβρη
Στάση εργασίας και συγκέντρωση συμπαράστασης στο Δικαστικό
Μέγαρο Πειραιά (Φίλωνος και Σκουζέ)

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

η γριππη χτυπαει σχολεια στα χανια



Την παύση της λειτουργίας του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Χανίων για επτά ημέρες εισηγήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από τον εντοπισμό σειράς κρουσμάτων της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε σχετικά το Νομάρχη Χανίων. Διαβεβαιώνει δε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως ανέφερε ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, στο 1ο ειδικό σχολείο έξι από τους συνολικά 16 μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα της νέας γρίπης, ενώ στο 1ο ειδικό νηπιαγωγείο επί συνόλου δύο μαθητών αναφέρθηκε ένα ύποπτο κρούσμα.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΠΗΣ

Με νέα γρίπη δύο μαθητές στη Χαλκιδική 
Δύο αδέρφια, μαθητές σε σχολεία των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, βρέθηκαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης, μετά τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.
Απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΑΡΧΗ

02/10/2009

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ - ΠΟΛΙΧΝΗ

Καταλήψεις για κτιριακά προβλήματα

 

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου, απαιτώντας την άμεση επίλυση μιας σειράς οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και προβάλλοντας τη διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν Παιδείας για όλους. «Πτυχίο με αξία, δουλειά με δικαιώματα, σχολείο που να καλύπτει τις ανάγκες και να μορφώνει, όχι στα σχολεία δύο ταχυτήτων (ΕΠΑΛ - ΕΝΙΑΙΟ)» είναι ορισμένα από τα βασικά αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της κινητοποίησης. Επίσης, όσον αφορά στο σχολείο, οι μαθητές ζητούν τη δημιουργία ειδικότητας ηλεκτρολόγων, αίθουσες διδασκαλίας ώστε να μην κάνουν μάθημα σε άθλια «πάνελ» και την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής, σε μια περίοδο, μάλιστα, που είναι σε έξαρση η «νέα γρίπη».

 

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης

Κατάληψη του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης έχουν κάνει οι μαθητές, ενώ σε κατάληψη είναι και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Πολίχνης εδώ και μέρες. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα προβλήματα υποδομής των σχολείων τους και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών.

 

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, που ξεκίνησαν κατάληψη από χτες, ζητούν περισσότερες αίθουσες και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Απαιτούν, ακόμα, την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Στο μεταξύ συνεχίζεται η κατάληψη του 3ου Λυκείου. Οι μαθητές του 3ου Λυκείου και του 4ου Γυμνασίου κάνουν μία εβδομάδα πρωί και μία απόγευμα, εναλλάξ. Αίτημα των μαθητών και των γονιών τους είναι να ανεγερθεί νέο κτίριο για το 3ο Λύκειο και να σταματήσει η διπλοβάρδια.

 

Εκτός από τα παραπάνω σχολεία στην Πολίχνη, με το πρόβλημα της διπλοβάρδιας είναι αντιμέτωποι γονείς, νήπια, μαθητές δημοτικού και λυκείου στο 5ο με το 12ο Δημοτικό, το 5ο με το 11ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Λύκειο αλλά στο απογευματινό 1ο ΕΠΑΛ.

 
Απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

μαθητικες μαρτυριες -15

Η κυρία Θωμοπούλου μας λεει να διαβάζουμε με ευλάβεια την Αγία Γραφή και όχι πίνοντας, τρώγοντας, η ξαπλώνοντας. Αυτή όμως έρχεται στο μάθημα και μας διδάσκει πίνοντας το καφεδάκι της. Χριστιάνα.

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου μου δέχονται παρατηρήσεις για τα αφανιασμένα, μακριά μαλλιά τους, και τα ρούχα τους, γιατί υποτίθεται ότι δηλώνουν ασέβεια προς τον σχολικό χώρο. Το τι φοράνε οι μαθητές στο σχολείο είναι δική τους υπόθεση και κανενός άλλου. Όσο για τις κόσμιες συμπεριφορές που απαιτείτε, κάντε πρώτα μια αξιοπρεπή παιδεία και μετά αρχίστε να ‘’ απαιτείτε ‘’. Άννα.

Το κυλικείο μας είναι χάλια. Όχι μόνο έχει ακριβές τυρόπιτες και σάντουιτς αλλά δεν διαθέτει φρούτα και γάλα , ενώ απαγορευμένες κόκα – κόλες και αναψυκτικά πουλάει ελεύθερα, χωρίς έλεγχο. Λίτσα.

Εμένα οι καταλήψεις μου έμαθαν σημαντικά πράγματα. Εκτός του ότι υπάρχουν αιτήματα και μάλιστα σοβαρά, δεν καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι ότι αυτό είναι το κύριο αίτημα : ότι δεν θέλουμε να κάνουμε μάθημα. Δε μας αρέσει έτσι όπως είναι. Δε μας προσφέρει τίποτα, άρα πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν είναι σημαντικό αίτημα αυτό ; Γιώργος.

Μαθητικό δεκαπενταμελές συμβούλιο έχουμε να κάνουμε φέτος κοντά δύο μήνες. Κάθεται κανείς μετά το τέλος του σχολείου ‘’ εκτός διδακτικών ωρών ’’ όπως λεει ο κανονισμός, να συνεδριάσει ; Η κούραση μάς εμποδίζει και τα φροντιστήρια μάς περιμένουν. Όσο για τα προβλήματα του σχολείου άστα να περιμένουν, θα τα λύσουμε στην επόμενη κατάληψη. Μαρία.

Kτύπησε το κουδούνι για την πρωινή προσευχή , δεν προλάβαμε να μπούμε στο σχολείο και μας κλείδωσαν απ΄έξω περιμένοντας να τελειώσει η προσευχή . Τότε ήρθαν καθυστερημένοι δύο καθηγητές και η πόρτα του σχολείου άνοιξε διάπλατα γι' αυτούς . Είπατε τίποτα γιά ισότητα ; Κίμων 

Έχουμε ο καθένας μας περίπου 15 βιβλία και είμαστε στο σχολείο 200 μαθητές. Γιατί να πηγαίνουν 3.000 βιβλία κάθε χρονιά στα σκουπίδια ενώ μπορούν να ανακυκλωθούν ; Όλγα

Κάναμε προπόνηση με την ποδοσφαιρική ομάδα του Γυμνασίου μας στο κοινό προαύλιο με το Λύκειο το μεσημέρι μετά το σχόλασμα.Τότε πετάχτηκε από το Λύκειο ο κύριος Ασπρίδης και έβαλε τις φωνές στον καθηγητή που μας προετοίμαζε : ‘’ Τι τους μαζεύεις τέτοια ώρα,δεν βλέπεις ότι κάνω ενισχυτική ;’’ ‘’ Δηλαδή την ώρα της Γυμναστικής εσύ δεν κάνεις μάθημα ;‘’ του απάντησε ο καθηγητής μας . Κόκαλο αυτός .Βέβαια από την επόμενη ημέρα με παρέμβαση του Λυκειάρχη κόπηκαν οι προπονήσεις, κόπηκε και η ομάδα .Μας πέταξαν από το σχολείο μας, πυξ - λαξ. Κι’ ύστερα μας λένε αγάπα το σχολείο σου. Ποιο σχολείο , αυτό που μας διώχνει ; Παναγιώτης.

Ρώτησα τον καθηγητή μου από που βγαίνει ότι οι αρχαίοι έλληνες ήταν ειδωλολάτρες και μου απάντησε ότι είχαν αγάλματα των θεών τους. Του απάντησα κι εγώ '' και οι εικόνες που φιλάμε και κάνουν θαύματα ,τι είναι ; Στην οχλαγωγία που επακολούθησε ο καθηγητής βρήκε ευκαιρία να την σκαπουλάρει και απάντηση βέβαια δεν πήρα .Κώστας .


Αυτό που μου άρεσε στο μάθημα της Φυσικής γινόταν σε ξεχωριστό χώρο απο τη συνηθισμένη μας τάξη. Οπωσδήποτε έξι η επτά ώρες ειναι βαρετές για να βρίσκεται ένας μαθητής στον ίδιο χώρο . Αρης .

Σήμερα συνεδρίασε ο σύλλογος καθηγητών για πειθαρχικό παράπτωμα ενός μαθητού. Κάλεσαν και μένα σαν γραμματέα του δεκαπενταμελούς. Μετά από τη συζήτηση που έγινε η διευθύντρια μάς είπε :’’ Άντε καλά παιδάκια πηγαίνετε στις τάξεις σας, οι καθηγητές σας τώρα θα ψηφίσουν για την ποινή του μαθητού ’’. ‘’ Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ψηφοφορία ’’, ρώτησε αφελέστατα η Γεωργία. ’’ Όχι δεν το επιτρέπει ο νόμος ’’ είπε με στόμφο η διευθύντρια και μας έδειξε με νόημα την πόρτα. Ήξερα καλά πως τέτοιος νόμος δεν υπάρχει μα δείλιασα από φόβο ν’ αντιδράσω. Σα βρεγμένη γάτα ακολούθησα τους συμμαθητές μου στην έξοδο. Βαγγέλης.

Tο σχολείο μας μένει άδειο τα απογεύματα ,τόσες αίθουσες ,τόσα προαύλια μένουν άδεια και αναξιοποίητα . Ειναι άραγε καλύτερα στον ελεύθερο χρόνο μας να γυρίζουμε απο καφετέρια σε καφετέρια ; Θάνος  

Σ.Σ. Τα επιθετα που αναφερονται στις μαθητικες μαρτυρίες ειναι φανταστικα.Η συντριπτικη πλειοψηφια των ονομάτων ειναι πραγματικη. 

συμβαση για τα δικαιωματα του παιδιου

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 1990. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 191 χώρες.

Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.Ν. 2101/92 (ΦΕΚ Α' 192) : Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού

'Aρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος η διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, που υπογράφτηκε στη Ν. Υόρκη στις 26 Ιανουαρίου 1990, της οποίας το κείμενο στο πρωτότυπο στη γαλλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:


ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Τα Συμβαλλόμενα στην παρούσα Σύμβαση Κράτη

Επειδή, σύμφωνα με τις αρχές που διακηρύσσονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η αναγνώριση της εγγενούς αξιοπρέπειας και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας, αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο,
Έχοντας υπόψη ότι οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών έχουν διακηρύξει εκ νέου, στον Καταστατικό Χάρτη, την πίστη τους στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου, και έχουν αποφασίσει να προαγάγουν την κοινωνική πρόοδο και να καθορίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης ελευθερίας,

Αναγνωρίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη, στην Παγκόσμια Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα διακήρυξαν και συμφώνησαν ότι καθένας δικαιούται να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αναφέρονται σε αυτές, χωρίς καμία απολύτως διάκριση ιδίως εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών του ή άλλων πεποιθήσεων, της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, της περιουσίας, της γέννησης ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης,

Υπενθυμίζοντας ότι, στην παγκόσμια Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη,

Έχοντας πεισθεί ότι η οικογένεια όντας η θεμελιώδης μονάδα της κοινωνίας και το φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των μελών της, και ιδιαίτερα των παιδιών, πρέπει να έχει την προστασία και την υποστήριξη που χρειάζεται για να μπορέσει να διαδραματίσει πληρέστατα το ρόλο της στην κοινότητα,

Αναγνωρίζοντας ότι το παιδί, για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, πρέπει να μεγαλώνει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, σ’ ένα κλίμα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης,

Επειδή είναι σημαντικό να προετοιμαστεί πλήρως το παιδί για να ζήσει μία ατομική ζωή στην κοινωνία και να ανατραφεί μέσα στο πνεύμα των ιδανικών που διακηρύσσονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης,

Έχοντας υπόψη ότι η ανάγκη να παρασχεθεί στο παιδί ειδική προστασία εξαγγέλθηκε στη Διακήρυξη της Γενεύης του 1924 για τα δικαιώματα του παιδιού και στη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού, που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου 1959 και που αναγνωρίσθηκε στην παγκόσμια Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα (ιδιαίτερα στα άρθρα 23 και 24), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά δικαιώματα (ιδιαίτερα στο άρθρο 10) και στο καταστατικό και στα αρμόδια όργανα των ειδικευμένων οργανισμών και των διεθνών οργανώσεων που μεριμνούν για την ευημερία του παιδιού,

Έχοντας υπόψη ότι, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού, το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και μέριμνα, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και μετά τη γέννησή του,

Υπενθυμίζοντας τις διατάξεις της Διακήρυξης για τις νομικές και κοινωνικές αρχές σχετικά με την προστασία και την ευημερία των παιδιών, ειδικά όσον αφορά την υιοθεσία και την τοποθέτηση σε ανάδοχες οικογένειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τις διατάξεις του συνόλου των ελάχιστων κανόνων των Ηνωμένων Εθνών για τη διοίκηση της δικαιοσύνης για ανηλίκους (Κανόνες του Πεκίνου), και της Διακήρυξης για την προστασία των γυναικών και των παιδιών σε περίοδο επείγουσας ανάγκης και ένοπλης σύρραξης,

Αναγνωρίζοντας ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν παιδιά που ζουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, και ότι είναι αναγκαίο να δοθεί στα παιδιά αυτά ιδιαίτερη προσοχή,

Λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη σημασία των πολιτιστικών παραδόσεων και αξιών κάθε λαού για την προστασία και την αρμονική ανάπτυξη του παιδιού,

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών σε όλες τις χώρες, και ιδιαίτερα στις υπό ανάπτυξη χώρες,

Συμφώνησαν τα εξής:

ΜΕΡΟΣ 1
'Aρθρο 1
Για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, θεωρείται παιδί κάθε ανθρώπινο ον μικρότερο των δεκαοκτώ ετών, εκτός εάν η ενηλικίωση επέρχεται νωρίτερα, σύμφωνα με την ισχύουσα για το παιδί νομοθεσία.


'Aρθρο 2
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά το παιδί έναντι κάθε μορφής διάκρισης ή κύρωσης, βασισμένης στη νομική κατάσταση, στις δραστηριότητες, στις εκφρασμένες απόψεις ή στις πεποιθήσεις των γονέων του, των νόμιμων εκπροσώπων του ή των μελών της οικογένειάς του.

'Aρθρο 3
1. Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας, είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρώτιστος υπόψη το συμφέρον του παιδιού.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν στο παιδί την αναγκαία για την ευημερία του προστασία και φροντίδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γονέων του, των επιτρόπων του ή των άλλων προσώπων που είναι νόμιμα υπεύθυνα γι' αυτό, και παίρνουν για το σκοπό αυτόν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν ώστε η λειτουργία των οργανισμών, των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων που αναλαμβάνουν παιδιά και που είναι υπεύθυνοι για την προστασία τους να είναι σύμφωνη με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας και σε ότι αφορά τον αριθμό και την αρμοδιότητα του προσωπικού τους, καθώς και την ύπαρξη μιας κατάλληλης εποπτείας.

'Aρθρο 4
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να παίρνουν όλα τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των αναγνωρισμένων στην παρούσα Σύμβαση δικαιωμάτων.
Στην περίπτωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, παίρνουν τα μέτρα αυτά μέσα στα όρια των πόρων που διαθέτουν και, όπου είναι αναγκαίο, μέσα στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας.

'Aρθρο 5
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται την ευθύνη, το δικαίωμα και το καθήκον που έχουν οι γονείς ή , κατά περίπτωση, τα μέλη της διευρυμένης οικογένειας ή της κοινότητας, όπως προβλέπεται από τα τοπικά έθιμα, οι επίτροποι ή άλλα πρόσωπα που έχουν νόμιμα την ευθύνη για το παιδί, να του παρέχουν, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του, τον προσανατολισμό και τις κατάλληλες συμβουλές για την άσκηση των δικαιωμάτων που του αναγνωρίζει η παρούσα Σύμβαση.

'Aρθρο 6.
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι κάθε παιδί έχει εγγενές δικαίωμα στη ζωή.
2. Τα Συμβαλλόμενα κράτη μέρη εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, την επιβίωση και την ανάπτυξη του παιδιού.

'Aρθρο 7
1. Το παιδί εγγράφεται στο ληξιαρχείο αμέσως μετά τη γέννησή του και έχει από εκείνη τη στιγμή το δικαίωμα ονόματος, το δικαίωμα να αποκτήσει ιθαγένεια και, στο μέτρο του δυνατού, το δικαίωμα να γνωρίζει τους γονείς του και να ανατραφεί από αυτούς.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν για τη θέση σε εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους και με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλουν οι ισχύουσες σ' αυτό το πεδίο διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ελλείψει αυτών, το παιδί θα ήταν άπατρις.

'Aρθρο 8
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται το δικαίωμα του παιδιού για διατήρηση της ταυτότητάς του, συμπεριλαμβανομένων της ιθαγένειάς του, του ονόματός του και των οικογενειακών σχέσεών του, όπως αυτά αναγνωρίζονται από το νόμο, χωρίς παράνομη ανάμιξη.
2. Εάν ένα παιδί στερείται παράνομα ορισμένα ή όλα τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητά του, τα Συμβαλλόμενα Κράτη οφείλουν να του παράσχουν κατάλληλη υποστήριξη και προστασία, ώστε η ταυτότητά του να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

'Aρθρο 9
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν ώστε το παιδί να μην αποχωρίζεται από τους γονείς του, παρά τη θέλησή τους, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν, με την επιφύλαξη δικαστικής αναθεώρησης και σύμφωνα με τους εφαρμοζόμενους νόμους και διαδικασίες, ότι ο χωρισμός αυτός είναι αναγκαίος για το συμφέρον του παιδιού. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να είναι αναγκαία σε ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα όταν οι γονείς κακομεταχειρίζονται ή παραμελούν το παιδί, ή όταν ζουν χωριστά και πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τόπο διαμονής του παιδιού.
2. Σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις διαδικασίες και να γνωστοποιούν τις απόψεις τους.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα του παιδιού που ζει χωριστά από τους δύο γονείς του ή από τον έναν από αυτούς να διατηρεί κανονικά προσωπικές σχέσεις και να έχει άμεση επαφή με τους δύο γονείς του, εκτός εάν αυτό είναι αντίθετο με το συμφέρον του παιδιού.
4. Όταν ο χωρισμός είναι αποτέλεσμα μέτρων που έχει πάρει ένα Συμβαλλόμενο Κράτος, όπως η κράτηση, η φυλάκιση, η εξορία, η απέλαση ή ο θάνατος (συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ο οποίος επήλθε κατά το χρόνο κράτησης) των δύο γονέων ή του ενός από αυτούς ή του παιδιού το Συμβαλλόμενο Κράτος δίνει, μετά από αίτηση, στους γονείς, στο παιδί ή, εάν χρειαστεί, σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας τις ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με τον τόπο όπου βρίσκονται το απόν μέλος ή τα απόντα μέλη της οικογένειας, εκτός εάν η αποκάλυψη των πληροφοριών αυτών θα είναι επιζήμια για την ευημερία του παιδιού. Τα Συμβαλλόμενα κράτη φροντίζουν εξάλλου ώστε η υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος να μη επισύρει δυσμενείς συνέπειες για το ενδιαφερόμενο ή τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα.

'Aρθρο 10
1. Σύμφωνα με την υποχρέωση των Συμβαλλόμενων Κρατών δυνάμει της παραγράφου 1 του άρθρου 9, κάθε αίτηση από ένα παιδί ή από τους γονείς του για την είσοδο σε ένα Συμβαλλόμενο Κράτος ή την έξοδο από αυτό με σκοπό την οικογενειακή επανένωση αντιμετωπίζεται από τα Συμβαλλόμενα Κράτη με θετικό πνεύμα, ανθρωπισμό και ταχύτητα. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη φροντίζουν επιπλέον ώστε η υποβολή μιας τέτοιας αίτησης να μην επισύρει δυσμενείς συνέπειες για τον αιτούντα ή για τα μέλη της οικογένειάς του.
2. Το παιδί του οποίου οι γονείς διαμένουν σε διαφορετικά Κράτη έχει το δικαίωμα να διατηρεί εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, προσωπικές σχέσεις και τακτική άμεση επαφή με δύο γονείς του.
Για το σκοπό αυτόν και σύμφωνα με την υποχρέωση που βαρύνει τα Συμβαλλόμενα Κράτη δυνάμει της παραγράφου 2 του άρθρου 9, τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα που έχουν το παιδί και οι γονείς του να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χώρας αυτού του ίδιου του Συμβαλλόμενου Κράτους και να επιστρέψουν στη δική τους χώρα.
Το δικαίωμα εγκατάλειψης οποιασδήποτε χώρας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μόνο των περιορισμών που ορίζει ο νόμος και που είναι αναγκαίοι για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών, ή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων, και που είναι συμβατοί με τα υπόλοιπα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στην παρούσα Σύμβαση.

'Aρθρο 11
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν μέτρα εναντίον των αθέμιτων μετακινήσεων παιδιών στο εξωτερικό εναντίον της μη επανόδου τους.
2. Για το σκοπό αυτόν, τα Συμβαλλόμενα Κράτη ευνοούν τη σύναψη διμερών ή πολυμερών συμφωνιών ή την προσχώρηση στις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες.

'Aρθρο 12
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και με το βαθμό ωριμότητάς του.
2. Για το σκοπό αυτόν θα πρέπει ιδίως να δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να ακούγεται σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική διαδικασία που το αφορά, είτε άμεσα είτε μέσω ενός εκπροσώπου ή ενός αρμόδιου οργανισμού, κατά τρόπο συμβατό με τους διαδικαστικούς κανόνες της εθνικής νομοθεσίας.

'Aρθρο 13
1. Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών οποιουδήποτε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, υπό μορφή προφορική, γραπτή ή τυπωμένη, ή καλλιτεχνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του.
2. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μόνο των περιορισμών που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι:
α. Για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της υπόληψης των άλλων ή
β. Για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών.

'Aρθρο 14
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα του παιδιού για ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται το δικαίωμα και το καθήκον των γονέων ή, κατά περίπτωση, των νόμιμων εκπροσώπων του παιδιού, να το καθοδηγούν στην άσκηση του παραπάνω δικαιώματος κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του.
3. Η ελευθέρια της δήλωσης της θρησκείας του ή των πεποιθήσεών του μπορεί να υπόκειται μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των δημόσιων ηθών, ή των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των άλλων.

'Aρθρο 15
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του παιδιού στην ελευθερία του να συνεταιρίζεται και του να συνέρχεται ειρηνικά.
2. Δεν τίθενται περιορισμοί για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, εκτός από αυτούς που ορίζει ο νόμος και που είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία, προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης ή για την προστασία της δημόσιας υγείας ή των δημόσιων ηθών, ή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων.

'Aρθρο 16
1. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του.
2. Το παιδί δικαιούται να προστατεύεται από το νόμο έναντι τέτοιων επεμβάσεων ή προσβολών.

'Aρθρο 17
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν τη σημασία του έργου που επιτελούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φροντίζουν ώστε το παιδί να έχει πρόσβαση σε ενημέρωση και σε υλικό, που προέρχονται από διάφορες εθνικές και διεθνείς πηγές, ιδίως σ' αυτά που αποσκοπούν στην προαγωγή της κοινωνικής, πνευματικής και ηθικής ευημερίας του, καθώς και της σωματικής και πνευματικής υγείας του.
Για το σκοπό αυτόν, τα Συμβαλλόμενα Κράτη:
α. Ενθαρρύνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διάδοση πληροφοριών και υλικού που παρουσιάζουν κοινωνική και πολιτιστική χρησιμότητα για το παιδί και που είναι σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου 29.
β. Ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την παραγωγή, ανταλλαγή και διάδοση πληροφοριών και υλικού αυτού του τύπου, που προέρχονται από διάφορες πολιτιστικές, εθνικές και διεθνείς πηγές.
γ. Ενθαρρύνουν την παραγωγή και τη διάδοση παιδικών βιβλίων.
δ. Ενθαρρύνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη τους τις γλωσσολογικές ανάγκες των αυτόχθονων παιδιών ή των παιδιών που ανήκουν σε μια μειονότητα.
ε. Ευνοούν την επεξεργασία κατάλληλων κατευθυντήριων αρχών που να προορίζονται για την προστασία του παιδιού από την ενημέρωση και το υλικό που βλάπτουν την ευημερία του, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 13 και 18.

'Aρθρο 18
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της αναγνώρισης της αρχής, σύμφωνα με την οποία και οι δύο γονείς είναι από κοινού υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού και την ανάπτυξή του. Η ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού και για την ανάπτυξή του ανήκει κατά κύριο λόγο στους γονείς ή, κατά περίπτωση στους νόμιμους εκπροσώπους του. Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να αποτελεί τη βασική τους μέριμνα.
2. Για την εγγύηση και την προώθηση των δικαιωμάτων που εκφράζονται στην παρούσα Σύμβαση, τα Συμβαλλόμενα Κράτη παρέχουν την κατάλληλη βοήθεια στους γονείς και στους νόμιμους εκπροσώπους του παιδιού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους για την ανατροφή του παιδιού, και εξασφαλίζουν τη δημιουργία οργανισμών, ιδρυμάτων και υπηρεσιών επιφορτισμένων να μεριμνούν για την ευημερία των παιδιών.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται το δικαίωμα να επωφελούνται από τις υπηρεσίες και τα ιδρύματα φύλαξης παιδιών, εφόσον τα παιδιά πληρούν τους απαιτούμενους όρους.

'Aρθρο 19
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν το παιδί από κάθε μορφή βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής βίας, κατά το χρόνο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια των γονέων του ή του ενός από τους δύο, του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο το έχουν εμπιστευθεί.
2. Αυτά τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όπου χρειάζεται, αποτελεσματικές διαδικασίες για την εκπόνηση κοινωνικών προγραμμάτων, που θα αποσκοπούν στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στο παιδί και σε αυτούς οι οποίοι έχουν την επιμέλειά του, καθώς και για άλλες μορφές πρόνοιας και για το χαρακτηρισμό, την αναφορά, την παραπομπή την ανάκριση την περίθαλψη και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους στις περιπτώσεις κακής μεταχείρισης του παιδιού που περιγράφονται πιο πάνω, και, όπου χρειάζεται, για διαδικασίες δικαστικής παρέμβασης.

'Aρθρο 20
1. Κάθε παιδί που στερείται προσωρινά ή οριστικά το οικογενειακό του περιβάλλον ή το οποίο για το δικό του συμφέρον δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο περιβάλλον αυτό δικαιούται ειδική προστασία και βοήθεια εκ μέρους του Κράτους.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη προβλέπουν γι' αυτό το παιδί μια εναλλακτική επιμέλεια, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους.
3. Αυτή η επιμέλεια μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, τη μορφή της τοποθέτησης σε μία οικογένεια, της KAFALAH του ισλαμικού δικαίου, της υιοθεσίας ή, σε περίπτωση ανάγκης, της τοποθέτησης σε ένα κατάλληλο για την περίσταση ίδρυμα για παιδιά. Κατά την επιλογή ανάμεσα σ' αυτές τις λύσεις, λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ανάγκη μιας συνέχειας στην εκπαίδευση του παιδιού, καθώς και η εθνική, θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσολογική καταγωγή του.

'Aρθρο 21
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη που αναγνωρίζουν και/ή επιτρέπουν την υιοθεσία διασφαλίζουν ότι εκείνο που λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη στην προκειμένη περίπτωση είναι το συμφέρον του παιδιού και :
α. Μεριμνούν ώστε η υιοθεσία ενός παιδιού να μην επιτρέπεται παρά μόνο από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες αποφαίνονται, σύμφωνα με το νόμο και με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες και επί τη βάσει όλων των αξιόπιστων σχετικών πληροφοριών, εάν η υιοθεσία είναι δυνατή εν όψει της κατάστασης του παιδιού σε σχέση με τον πατέρα και τη μητέρα του, τους συγγενείς του και τους νόμιμους εκπρόσωπους του και εάν, εφόσον αυτό απαιτείται, τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα έδωσαν τη συναίνεσή τους για την υιοθεσία, έχοντας γνώση των πραγμάτων και μετά από την αναγκαία παροχή συμβουλών.
β. Αναγνωρίζουν ότι η υιοθεσία στο εξωτερικό μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ένα άλλο μέσο εξασφάλισης στο παιδί της αναγκαίας φροντίδας, εάν αυτό δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε μία ανάδοχη ή σε μία υιοθετούσα οικογένεια ή να ανατραφεί σωστά στη χώρα της καταγωγής του.
γ. Μεριμνούν ώστε, σε περίπτωση υιοθεσίας στο εξωτερικό, το παιδί να απολαμβάνει των ίδιων προστατευτικών μέτρων και προδιαγραφών με εκείνα που υπάρχουν στην περίπτωση εθνικής υιοθεσίας.
δ. Παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι, σε περίπτωση διακρατικής υιοθεσίας, η τοποθέτηση του παιδιού δεν απολήγει σε ανάρμοστο υλικό όφελος για τα πρόσωπα που είναι αναμιγμένα σ' αυτή.
ε. Προωθούν τους αντικειμενικούς σκοπούς του παρόντος άρθρου με τη σύναψη διμερών ή πολυμερών διακανονισμών ή συμφωνιών, ανάλογα με την περίπτωση, και προσπαθούν, μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, να επιτύχουν οι τοποθετήσεις παιδιών στο εξωτερικό να πραγματοποιούνται από αρμόδιες αρχές ή αρμόδια όργανα.

'Aρθρο 22
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου ένα παιδί, το οποίο επιζητεί να αποκτήσει το νομικό καθεστώς του πρόσφυγα ή που θεωρείται πρόσφυγας δυνάμει των κανόνων και των διαδικασιών του ισχύοντος διεθνούς ή εθνικού δικαίου, είτε αυτό είναι μόνο είτε συνοδεύεται από τους γονείς του ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, να χαίρει της κατάλληλης προστασίας και ανθρωπιστικής βοηθείας, που θα του επιτρέψουν να απολαμβάνει τα δικαιώματα που του αναγνωρίζουν η παρούσα Σύμβαση και τα άλλα διεθνή όργανα τα σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στα οποία μετέχουν τα εν λόγω Κράτη.
2. Για το σκοπό αυτόν τα Συμβαλλόμενα Κράτη συνεργάζονται, όπως αυτά το κρίνουν αναγκαίο, σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και τους άλλους αρμόδιους διακυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς που συνεργάζονται με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, και προκειμένου να αναζητήσουν τους γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας κάθε παιδιού πρόσφυγα και για να συλλέξουν πληροφορίες αναγκαίες για την επανένωση του παιδιού με την οικογένειά του. Σε περίπτωση που ούτε ο πατέρας ούτε η μητέρα ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογένειας είναι δυνατόν να ανευρεθεί, το παιδί έχει δικαίωμα να τύχει της ίδιας προστασίας που παρέχεται σε οποιοδήποτε άλλο παιδί στερημένο οριστικά ή προσωρινά του οικογενειακού του περιβάλλοντος για οποιονδήποτε λόγο, σύμφωνα με τις αρχές της παρούσας Σύμβασης.

'Aρθρο 23
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι τα πνευματικώς ή σωματικώς ανάπηρα παιδιά πρέπει να διάγουν πλήρη και αξιοπρεπή ζωή, σε συνθήκες οι οποίες εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους, ευνοούν την αυτονομία τους και διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή τους στη ζωή του συνόλου.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ανάπηρων παιδιών να τυγχάνουν ειδικής φροντίδας και ενθαρρύνουν και εξασφαλίζουν, στο μέτρο των διαθέσιμων πόρων, την παροχή, μετά από αίτηση, στα ανάπηρα παιδιά που πληρούν τους απαιτούμενους όρους και σε αυτούς που τα έχουν αναλάβει, μιας βοήθειας προσαρμοσμένης στην κατάσταση του παιδιού και στις περιστάσεις των γονέων του ή αυτών στους οποίους τα έχουν εμπιστευθεί.
3. Εν όψει των ειδικών αναγκών των ανάπηρων παιδιών, η χορηγούμενη σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου βοήθεια παρέχεται δωρεάν, εφόσον αυτό είναι δυνατό, κατόπιν υπολογισμού των οικονομικών πόρων των γονέων τους και αυτών στους οποίους έχουν εμπιστευθεί το παιδί, και σχεδιάζεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα ανάπηρα παιδιά να έχουν αποκλειστική πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση, στην περίθαλψη, στην αποκατάσταση αναπήρων, στην επαγγελματική εκπαίδευση και στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, έτσι που να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πληρέστερη κοινωνική ένταξη και προσωπική τους ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής και πνευματικής τους εξέλιξης.
4. Μέσα σε πνεύμα διεθνούς συνεργασίας, τα Συμβαλλόμενα Κράτη προωθούν την ανταλλαγή κατάλληλων πληροφοριών στον τομέα της προληπτικής περίθαλψης και της ιατρικής, ψυχολογικής και λειτουργικής θεραπείας των ανάπηρων παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης και της πρόσβασης στις πληροφορίες που αφορούν τις μεθόδους αποκατάστασης αναπήρων και τις υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης, με σκοπό να επιτραπεί στα Συμβαλλόμενα Κράτη να βελτιώσουν τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητές τους και να διευρύνουν την πείρα τους σε αυτούς τους τομείς. Σ' αυτό το πεδίο λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι ανάγκες των υπό ανάπτυξη χωρών.

'Aρθρο 24
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων.
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να διασφαλίσουν το ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του παραπάνω δικαιώματος και ιδιαίτερα παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για:
α. Να μειώσουν τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα.
β. Να εξασφαλίσουν σε κάθε παιδί την απαραίτητη ιατρική αντίληψη και περίθαλψη δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της στοιχειώδους περίθαλψης.
γ. Να αγωνιστούν κατά της ασθένειας και της κακής διατροφής και μέσα στα πλαίσια της στοιχειώδους περίθαλψης, με την εφαρμογή - ανάμεσα στα άλλα - της ήδη διαθέσιμης τεχνολογίας και με την παροχή θρεπτικών τροφών και καθαρού πόσιμου νερού, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος.
δ. Να εξασφαλίσουν στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά από τον τοκετό.
ε. Να μπορούν όλες οι ομάδες της κοινωνίας, ιδιαίτερα οι γονείς και τα παιδιά να ενημερώνονται για τα θέματα της υγείας και της διατροφής του παιδιού, για τα πλεονεκτήματα του φυσικού θηλασμού, την υγιεινή και την καθαριότητα του περιβάλλοντος και την πρόληψη των ατυχημάτων και να βρίσκουν υποστήριξη στη χρήση των παραπάνω βασικών γνώσεων.
στ. Να αναπτύξουν την προληπτική ιατρική φροντίδα, την καθοδήγηση των γονέων και την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες του οικογενειακού προγραμματισμού.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταργηθούν οι παραδοσιακές πρακτικές που βλάπτουν την υγεία των παιδιών.
4. Τα Συμβαλλόμενα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθήσουν και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία, ώστε να επιτύχουν σταδιακά την πλήρη πραγματοποίηση του δικαιώματος που αναγνωρίζεται στο παρόν άρθρο. Εν όψει αυτού, λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι ανάγκες των υπό ανάπτυξη χωρών.

'Aρθρο 25
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν στο παιδί, που τοποθετήθηκε από τις αρμόδιες αρχές σε μία οικογένεια, με σκοπό την παροχή φροντίδας, προστασίας ή θεραπείας της σωματικής ή πνευματικής του υγείας, το δικαίωμα σε μια περιοδική αναθεώρηση της παραπάνω θεραπείας και κάθε άλλης περίστασης σχετικής με την τοποθέτησή του.

'Aρθρο 26
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν σε κάθε παιδί το δικαίωμα να επωφελείται από την κοινωνική πρόνοια, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών ασφαλίσεων, και παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την πλήρη πραγματοποίηση του δικαιώματος αυτού, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους.
2. Τα ωφελήματα, όπου είναι αναγκαία, πρέπει να δίνονται, αφού ληφθούν υπόψη οι πόροι και η κατάσταση του παιδιού και των προσώπων που έχουν αναλάβει την ευθύνη της συντήρησής του, καθώς και κάθε άλλη εκτίμηση σχετιζόμενη με την αίτηση παροχής ωφελημάτων που γίνεται από το παιδί ή για λογαριασμό του.

'Aρθρο 27
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε παιδιού για ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής που να επιτρέπει τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του.
2. Στους γονείς ή στα άλλα πρόσωπα που έχουν αναλάβει το παιδί ανήκει κατά κύριο λόγο η ευθύνη της εξασφάλισης, μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους και των οικονομικών μέσων τους, των απαραίτητων για την ανάπτυξη του παιδιού συνθηκών ζωής.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υιοθετούν τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τις εθνικές τους συνθήκες και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, για να βοηθήσουν τους γονείς και τα άλλα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το παιδί, να εφαρμόσουν το δικαίωμα αυτό και προσφέρουν, σε περίπτωση ανάγκης, υλική βοήθεια και προγράμματα υποστήριξης, κυρίως σε σχέση με τη διατροφή, το ρουχισμό και την κατοικία.
4. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την είσπραξη της διατροφής του παιδιού από τους γονείς του ή από τα άλλα πρόσωπα που έχουν την οικονομική ευθύνη γι’ αυτό, είτε εντός της επικράτειας είτε στο εξωτερικό.
Ειδικά στην περίπτωση που το πρόσωπο το οποίο έχει την οικονομική ευθύνη για το παιδί ζει σε ένα Κράτος διαφορετικό από εκείνο του παιδιού, τα Συμβαλλόμενα Κράτη ευνοούν την προσχώρηση σε διεθνείς συμφωνίες ή τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, καθώς και την υιοθέτηση κάθε άλλης κατάλληλης ρύθμισης.

'Aρθρο 28
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση και, ιδιαίτερα, για να επιτευχθεί η άσκηση του δικαιώματος αυτού προοδευτικά και στη βάση της ισότητας των ευκαιριών:
α. Καθιστούν τη στοιχειώδη εκπαίδευση υποχρεωτική και δωρεάν για όλους.
β. Ενθαρρύνουν την ανάπτυξη διαφόρων μορφών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο γενικής όσο και επαγγελματικής, τις καθιστούν ανοιχτές και προσιτές σε κάθε παιδί, και παίρνουν κατάλληλα μέτρα, όπως η θέσπιση της δωρεάν εκπαίδευσης και της προσφοράς χρηματικής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.
γ. Εξασφαλίζουν σε όλους την πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία με όλα τα κατάλληλα μέσα, σε συνάρτηση με τις ικανότητες του καθενός.
δ. Καθιστούν ανοιχτές και προσιτές σε κάθε παιδί τη σχολική και την επαγγελματική ενημέρωση και τον προσανατολισμό.
ε. Παίρνουν μέτρα για να ενθαρρύνουν την τακτική σχολική φοίτηση και τη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης των σχολικών σπουδών.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της σχολικής πειθαρχίας με τρόπο που να ταιριάζει στην αξιοπρέπεια του παιδιού ως ανθρώπινου όντος, και σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση.
3.Τα Συμβαλλόμενα Κράτη προάγουν και ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της παιδείας, με σκοπό να συμβάλλουν κυρίως στην εξάλειψη της άγνοιας και του αναλφαβητισμού στον κόσμο και να διευκολύνουν την πρόσβαση στις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις και στις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους. Για το σκοπό αυτόν, λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι ανάγκες των υπό ανάπτυξη χωρών.

'Aρθρο 29
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί:
α. Στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και στην πληρέστερη δυνατή ανάπτυξη των χαρισμάτων του και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του.
β. Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και για τις αρχές που καθιερώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
γ. Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τους γονείς του παιδιού, την ταυτότητά του, τη γλώσσα του και τις πολιτιστικές του αξίες, καθώς και του σεβασμού του για τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία ζει, της χώρας από την οποία μπορεί να κατάγεται και για τους πολιτισμούς που διαφέρουν από το δικό του.
δ. Στην προετοιμασία του παιδιού για μία υπεύθυνη ζωή σε μία ελεύθερη κοινωνία μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φύλων και φιλίας ανάμεσα σε όλους του λαούς και τις εθνικιστικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες και στα πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής.
ε. Στην ανάπτυξη του σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον.
2. Καμία διάταξη του παρόντος άρθρου ή του άρθρου 28 δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τρόπο που να θίγει την ελευθερία των φυσικών ή νομικών προσώπων για τη δημιουργία και τη διεύθυνση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι εκφρασμένες στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου αρχές και ότι η παρεχόμενη στα ιδρύματα αυτά εκπαίδευση θα είναι σύμφωνη με τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα έχει ορίσει το Κράτος.

'Aρθρο 30
Στα Κράτη όπου υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες ή πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής, ένα παιδί αυτόχθονας ή που ανήκει σε μία από αυτές τις μειονότητες δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να έχει τη δική του πολιτιστική ζωή, να πρεσβεύει και να ασκεί τη δική του θρησκεία ή να χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας του.

'Aρθρο 31
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν στο παιδί το δικαίωμα στην ανάπαυση και στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, στην ενασχόληση με ψυχαγωγικά παιχνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη σέβονται και προάγουν το δικαίωμα του παιδιού να συμμετέχει πλήρως στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή και ενθαρρύνουν την προσφορά κατάλληλων και ίσων ευκαιριών για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

'Aρθρο 32
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Για το σκοπό αυτόν, και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις των άλλων διεθνών οργάνων, τα Συμβαλλόμενα Κράτη ειδικότερα:
α. Ορίζουν ένα κατώτατο όριο ή κατώτατα όρια ηλικίας για την είσοδο στην επαγγελματική απασχόληση.
β. Προβλέπουν μία κατάλληλη ρύθμιση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας.
γ. Προβλέπουν κατάλληλες ποινές και άλλες κυρώσεις, για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

'Aρθρο 33
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών, διοικητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών μέτρων, για να προστατεύσουν τα παιδιά από την παράνομη χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, όπως αυτές προσδιορίζονται στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, και για να εμποδίσουν τη χρησιμοποίηση των παιδιών στην παραγωγή και την παράνομη διακίνηση αυτών των ουσιών.

'Aρθρο 34
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προστατεύσουν το παιδί από κάθε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής βίας.
Για το σκοπό αυτόν, τα Κράτη, ειδικότερα, παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα σε εθνικό, διμερές και πολυμερές επίπεδο για να εμποδίσουν:
α. Την παρακίνηση ή τον εξαναγκασμό των παιδιών σε παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα.
β. Την εκμετάλλευση των παιδιών για πορνεία ή για άλλες παράνομες σεξουαλικές δραστηριότητες.
γ. Την εκμετάλλευση των παιδιών για την παραγωγή θεαμάτων ή υλικού πορνογραφικού χαρακτήρα.

'Aρθρο 35
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα σε εθνικό, διμερές και πολυμερές επίπεδο για να εμποδίσουν την απαγωγή, την πώληση ή το δουλεμπόριο παιδιών, για οποιονδήποτε σκοπό και με οποιαδήποτε μορφή.

'Aρθρο 36
Τα Συμβαλλόμενα κράτη προστατεύουν το παιδί από κάθε άλλη μορφή εκμετάλλευσης επιβλαβή για οποιαδήποτε πλευρά της ευημερίας του.

'Aρθρο 37
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ώστε :
α. Κανένα παιδί να μην υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε άλλες σκληρές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές τιμωρίες ή μεταχείριση.
Θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα απελευθέρωσης δεν πρέπει να απαγγέλλονται για παραβάσεις, τις οποίες έχουν διαπράξει πρόσωπα κάτω των δεκαοκτώ ετών.
β. Κανένα παιδί να μη στερείται την ελευθερία του κατά τρόπο παράνομο ή αυθαίρετο. Η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να μην αποτελεί παρά ένα έσχατο μέτρο και να είναι της μικρότερης δυνατής χρονικής διάρκειας.
γ. Κάθε παιδί που στερείται την ελευθερία να αντιμετωπίζεται με ανθρωπισμό και με τον οφειλόμενο στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου σεβασμό, και κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ηλικίας του. Ειδικότερα, κάθε παιδί που στερείται την ελευθερία θα χωρίζεται από τους ενήλικες, εκτός εάν θεωρηθεί ότι είναι προτιμότερο να μη γίνει αυτό για το συμφέρον του παιδιού, και έχει το δικαίωμα να διατηρήσει την επαφή με την οικογένειά του δι' αλληλογραφίας και με επισκέψεις, εκτός εξαιρετικών περιστάσεων.
δ. Τα παιδιά που στερούνται την ελευθερία τους να έχουν το δικαίωμα για ταχεία πρόσβαση σε νομική ή σε άλλη κατάλληλη συμπαράσταση, καθώς και το δικαίωμα να αμφισβητούν τη νομιμότητα της στέρησης της ελευθερίας τους ενώπιον ενός δικαστηρίου ή μιας άλλης αρμόδιας, ανεξάρτητης και αμερόληπτης αρχής, και για τη λήψη μιας ταχείας απόφασης πάνω σ' αυτό το ζήτημα.

'Aρθρο 38
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σέβονται και να διασφαλίζουν το σεβασμό στους κανόνες τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που εφαρμόζονται σε αυτά σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, και των οποίων η προστασία επεκτείνεται στα παιδιά.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα δυνατά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα πρόσωπα κάτω των δεκαπέντε ετών δεν θα συμμετέχουν άμεσα στις εχθροπραξίες.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη απέχουν από την επιστράτευση στις ένοπλες δυνάμεις τους κάθε προσώπου κάτω των δεκαπέντε ετών.
Κατά την επιστράτευση ανάμεσα σε πρόσωπα άνω των δεκαπέντε ετών αλλά κάτω των δεκαοκτώ ετών, τα Συμβαλλόμενα Κράτη προσπαθούν να δίνουν προτεραιότητα στα πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας.
4. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη, σύμφωνα με την υποχρέωση που έχουν, δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να προστατεύουν τον άμαχα πληθυσμό σε περίπτωση ένοπλης σύρραξη, παίρνουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών, που θίγονται από την ένοπλη σύρραξη.

'Aρθρο 39
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος : οποιασδήποτε μορφής παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, βασανισμού ή κάθε άλλης μορφής σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ή ένοπλης σύρραξης. Η ανάρρωση αυτή και η επανένταξη γίνονται μέσα σε περιβάλλον, που ευνοεί την υγεία, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του παιδιού.

'Aρθρο 40
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν σε κάθε παιδί ύποπτο, κατηγορούμενο ή καταδικασμένο για παράβαση του ποινικού νόμου το δικαίωμα σε μεταχείριση που να συνάδει με το αίσθημα της αξιοπρέπειάς του και της προσωπικής αξίας, που να ενισχύει το σεβασμό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των άλλων και που να λαμβάνει υπόψη την ηλικία του, καθώς και την ανάγκη για επανένταξη στην κοινωνία και την ανάληψη από το παιδί ενός εποικοδομητικού ρόλου στην κοινωνία.
2. Για το σκοπό αυτόν, και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις των διεθνών οργάνων, τα Συμβαλλόμενα Κράτη επαγρυπνούν ιδιαίτερα ώστε :
α. Κανένα παιδί να μην καθίσταται ύποπτο, να μην κατηγορείται και να μην καταδικάζεται για παράβαση του ποινικού νόμου λόγω πράξεων ή παραλείψεων, που δεν απαγορεύονται από το εθνικό ή διεθνές δίκαιο κατά το χρόνο που διαπράχθηκαν.
β. Κάθε παιδί ύποπτο ή κατηγορούμενο για παράβαση του ποινικού νόμου να έχει τουλάχιστον δικαίωμα στις ακόλουθες εγγυήσεις:
ι. Να θεωρείται αθώο μέχρι να αποδειχθεί νόμιμα η ενοχή του.
ιι. Να ενημερώνεται χωρίς καθυστέρηση και απευθείας για τις εναντίον του κατηγορίες ή, κατά περίπτωση, μέσω των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του και να έχει νομική ή οποιαδήποτε άλλη κατάλληλη συμπαράσταση για την προετοιμασία και την παρουσίαση της υπεράσπισής του.
ιιι. Να κρίνεται η υπόθεσή του χωρίς καθυστέρηση από μία αρμόδια, ανεξάρτητη και αμερόληπτη αρχή ή δικαστικό σώμα, σύμφωνα με μια δίκαιη κατά το νόμο διαδικασία, με την παρουσία ενός νομικού ή άλλου συμβούλου και την παρουσία των γονέων του ή των νομίμων εκπροσώπων του, εκτός αν αυτό θεωρηθεί αντίθετο προς το συμφέρον του παιδιού, λόγω κυρίως της ηλικίας ή της κατάστασής του.
ιν. Να μην υποχρεώνεται να καταθέσει ως μάρτυρας ή να ομολογήσει την ενοχή του, να υποβάλλει ερωτήσεις το ίδιο ή μέσω άλλου στους μάρτυρες κατηγορίας και να επιτυγχάνει την παράσταση και την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης κάτω από συνθήκες ισότητας.
ν. Εάν κριθεί ότι παρέβη τον ποινικό νόμο, να μπορεί να προσφύγει κατ' αυτής της απόφασης και κατά οποιουδήποτε μέτρου που λήφθηκε ως συνέπεια αυτής ενώπιον μιας ανώτερης αρμόδιας, ανεξάρτητης και αμερόληπτης αρχής ή δικαστικού σώματος, σύμφωνα με το νόμο.
νι. Να έχει τη δωρεάν βοήθεια ενός διερμηνέα, σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνει ή δεν μιλάει τη γλώσσα που χρησιμοποιείται.
νιι. Να αντιμετωπίζεται η ιδιωτική του ζωή με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη προσπαθούν να προαγάγουν τη θέσπιση νόμων, διαδικασιών, αρχών και θεσμών εφαρμοζόμενων ειδικώς στα παιδιά που είναι ύποπτα, κατηγορούμενα ή καταδικασμένα για παράβαση του ποινικού νόμου και ιδιαίτερα:
α. Τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου ηλικίας κάτω από το οποίο τα παιδιά θα θεωρούνται ότι δεν έχουν την ικανότητα παράβασης του ποινικού νόμου.
β. Την εισαγωγή μέτρων, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και ευκταίο, για την αντιμετώπιση τέτοιων παιδιών, χωρίς ανάγκη προσφυγής στη δικαιοσύνη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τηρείται ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις νόμιμες εγγυήσεις.
4. Μια σειρά διατάξεων σχετικών κυρίως με την επιμέλεια, την καθοδήγηση και την επιτήρηση, τους συμβούλους, τη δοκιμασία, την τοποθέτηση σε οικογένεια, τα προγράμματα γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και τις άλλες εναλλακτικές δυνατότητες πλην της επιμέλειας, θα εξασφαλίζει στα παιδιά μια μεταχείριση που να εγγυάται την ευημερία τους και που να είναι ανάλογη και με την κατάστασή τους και με την παράβαση.

'Aρθρο 41
Καμία από τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης δεν θίγει διατάξεις ευνοϊκότερες για την πραγματοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού και οι οποίες είναι δυνατόν να περιέχονται:
α. Στην νομοθεσία ενός Συμβαλλόμενου Κράτους ή
β. Στο ισχύον για το Κράτος αυτό διεθνές δίκαιο.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

'Aρθρο 42
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν να κάνουν ευρέως γνωστές τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, τις αρχές και τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης με δραστήρια και κατάλληλα μέσα.

'Aρθρο 43
1. Με σκοπό την έρευνα της προόδου που έχει συντελεστεί από τα Συμβαλλόμενα Κράτη σε σχέση με την τήρηση των υποχρεώσεων, οι οποίες συμφωνήθηκαν δυνάμει της παρούσας Σύμβασης, συγκροτείται Επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία επιτελεί τα καθήκοντα που ορίζονται παρακάτω.
2. Η Επιτροπή αποτελείται από δέκα εμπειρογνώμονες υψηλού ήθους και αναγνωρισμένης ικανότητας στον τομέα που καλύπτει η παρούσα Σύμβαση. Τα μέλη της εκλέγονται από τα Συμβαλλόμενα Κράτη ανάμεσα στους υπηκόους τους και συμμετέχουν υπό την ατομική τους ιδιότητα, αφού ληφθούν υπόψη η ανάγκη εξασφάλισης δίκαιης γεωγραφικής κατανομής και τα κύρια νομικά συστήματα.
3. Η εκλογή των μελών της Επιτροπής γίνεται με μυστική ψηφοφορία από έναν κατάλογο προσώπων που υποβάλλουν τα Συμβαλλόμενα Κράτη. Κάθε Συμβαλλόμενο Κράτος έχει την δυνατότητα να υποδεικνύει έναν υποψήφιο από τους υπηκόους του.
4. Η διεξαγωγή των πρώτων εκλογών θα γίνει το αργότερο έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας Σύμβασης. Στη συνέχεια οι εκλογές θα γίνονται κάθε δύο χρόνια.
Τέσσερις τουλάχιστο μήνες πριν από την ημερομηνία κάθε εκλογής ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών καλεί γραπτώς τα Συμβαλλόμενα Κράτη να προτείνουν τους υποψηφίους τους εντός δύο μηνών. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας ετοιμάζει έναν κατάλογο με τα ονόματα όλων των υποψηφίων σε αλφαβητική σειρά, αναφέροντας τα Συμβαλλόμενα κράτη που έχουν υποδείξει αυτούς και τον υποβάλλει στα Συμβαλλόμενα στην παρούσα Σύμβαση Κράτη.
5. Οι εκλογές γίνονται κατά τις συνόδους των Συμβαλλομένων Κρατών, οι οποίες συγκαλούνται από το Γενικό Γραμματέα στην Έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Στις συνόδους αυτές, κατά τις οποίες η απαρτία σχηματίζεται από τα δύο τρίτα των Συμβαλλόμενων Κρατών, εκλέγονται μέλη της Επιτροπής εκείνοι που έλαβαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία από τους παρόντες και ψηφίσαντες εκπροσώπους των Συμβαλλόμενων Κρατών.
6. Τα μέλη της Επιτροπής εκλέγονται για χρονική περίοδο τεσσάρων ετών. Είναι επανεκλέξιμα εάν προταθεί εκ νέου η υποψηφιότητά τους. Η θητεία πέντε μελών από τα εκλεγμένα κατά την πρώτη εκλογή λήγει μετά την συμπλήρωση δύο ετών. Τα ονόματα των πέντε αυτών μελών επιλέγονται με κλήρο από τον πρόεδρο της συνόδου, αμέσως μετά από την πρώτη εκλογή.
7. Σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης ενός μέλους της Επιτροπής, ή εάν, για έναν οποιονδήποτε άλλο λόγο, ένα μέλος δηλώσει ότι δεν μπορεί πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του στα πλαίσια της Επιτροπής, το Συμβαλλόμενο Κράτος, που είχε υποδείξει αυτό το μέλος, διορίζει έναν άλλο εμπειρογνώμονα από τους υπηκόους του, για να υπηρετήσει για το υπόλοιπο της θητείας, με την επιφύλαξη της έγκρισης της Επιτροπής.
8. Η Επιτροπή θεσπίζει η ίδια τον εσωτερικό κανονισμό της.
9. Η Επιτροπή εκλέγει τους αξιωματούχους της για μία περίοδο δύο ετών.
10. Οι σύνοδοι της Επιτροπής συγκαλούνται κανονικά στην Έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ή σε οποιωνδήποτε άλλο κατάλληλο τόπο, που καθορίζεται από την Επιτροπή.
Η Επιτροπή συνέρχεται κανονικά κάθε χρόνο.
Η διάρκεια των συνόδων της καθορίζεται και τροποποιείται, εάν είναι αναγκαίο, από μία συνέλευση των Κρατών Μελών στην παρούσα Σύμβαση, με την επιφύλαξη της έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση.
11. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών θέτει στη διάθεση της Επιτροπής το απαραίτητο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί, δυνάμει της παρούσας Σύμβασης.
12. Τα μέλη της Επιτροπής που συγκροτήθηκε δυνάμει της παρούσας Σύμβασης εισπράττουν, με την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, απολαβές από τους πόρους του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τους όρους και με τις προϋποθέσεις που ορίζει η Γενική Συνέλευση.

'Aρθρο 44
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Επιτροπή, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, εκθέσεις σχετικά με τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στην παρούσα Σύμβαση, καθώς και σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε ως προς την απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων:
α. Εντός των δύο πρώτων ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας Σύμβασης για κάθε Συμβαλλόμενο Κράτος.
β. Κατόπιν, κάθε πέντε χρόνια.
2. Οι εκθέσεις που συντάσσονται σε εφαρμογή του παρόντος άρθρου, πρέπει να επισημαίνουν τους παράγοντες και τις δυσκολίες, εάν υπάρχουν, που εμποδίζουν τα Συμβαλλόμενα Κράτη να τηρήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην παρούσα Σύμβαση.
Πρέπει επίσης να περιέχουν επαρκείς πληροφορίες, για να δώσουν στην Επιτροπή μια ακριβή εικόνα της εφαρμογής της Σύμβασης στην εν λόγω χώρα.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη τα οποία έχουν υποβάλει στην Επιτροπή μια αρχική πλήρη έκθεση, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουν στις επόμενες εκθέσεις που υποβάλλουν, σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τις βασικές πληροφορίες που έχουν ήδη κοινοποιήσει.
4.Η Επιτροπή μπορεί να ζητά από τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμπληρωματικές πληροφορίες, σχετικές με την εφαρμογή της Σύμβασης.
5. Η Επιτροπή υποβάλλει κάθε δύο χρόνια στη Γενική Συνέλευση, μέσω του Κοινωνικού και Οικονομικού Συμβουλίου, εκθέσεις για τις δραστηριότητες της.
6. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη καθιστούν ευρέως προσιτές τις εκθέσεις τους στο κοινό της χώρας τους.

'Aρθρο 45
Για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης και για την ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας στο πεδίο το οποίο καλύπτει η Σύμβαση:
α. Οι ειδικοί οργανισμοί, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία και άλλα όργανα των Ηνωμένων Εθνών έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούνται κατά την εξέταση της εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας Σύμβασης, οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους. Η Επιτροπή μπορεί να καλέσει τις ειδικευμένες οργανώσεις, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία και άλλους αρμόδιους οργανισμούς, τους οποίους κρίνει κατάλληλους, να παράσχουν ειδικευμένες γνώμες για την εφαρμογή της Σύμβασης στους τομείς που ανήκουν στις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους. Μπορεί να καλεί τις ειδικευμένες οργανώσεις, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία και άλλα όργανα των Ηνωμένων Εθνών να της υποβάλουν εκθέσεις για την εφαρμογή της Σύμβασης στους τομείς που ανήκουν στο πεδίο δραστηριότητάς τους.
β. Η Επιτροπή διαβιβάζει, εάν το κρίνει αναγκαίο, στις ειδικευμένες οργανώσεις, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία και στους άλλους αρμόδιους οργανισμούς κάθε έκθεση των Συμβαλλόμενων Κρατών που περιέχει ένα αίτημα ή υποδεικνύει μια ανάγκη για τεχνική συμβουλή ή βοήθεια μαζί με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της Επιτροπής , εάν υπάρχουν, σχετικά με το παραπάνω αίτημα ή υπόδειξη.
γ. Η Επιτροπή μπορεί να συστήσει στη Γενική Συνέλευση να ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα να αναλάβει για λογαριασμό της μελέτες πάνω σε ειδικά θέματα, σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.
δ. Η Επιτροπή μπορεί να κάνει υποδείξεις και συστάσεις γενικής φύσεως βασισμένες στις πληροφορίες που έχει δεχτεί κατ΄ εφαρμογήν των άρθρων 44 και 45 της παρούσας Σύμβασης. Οι υποδείξεις αυτές και οι συστάσεις γενικής φύσεως διαβιβάζονται σε κάθε ενδιαφερόμενο Συμβαλλόμενο Κράτος και αναφέρονται στη Γενική Συνέλευση, μαζί με τις παρατηρήσεις των Συμβαλλόμενων Κρατών μερών, όπου υπάρχουν.

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

'Aρθρο 46
Η παρούσα Σύμβαση είναι ανοιχτή για υπογραφή σε όλα τα Κράτη.

'Aρθρο 47
Η παρούσα Σύμβαση υποβάλλεται σε επικύρωση. Τα έγγραφα της επικύρωσης θα κατατεθούν στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

'Aρθρο 48
Η παρούσα Σύμβαση είναι ανοιχτή για προσχώρηση οποιουδήποτε Κράτους. Τα έγγραφα της προσχώρησης θα κατατεθούν στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

'Aρθρο 49
1. Η παρούσα Σύμβαση θα αρχίσει να ισχύει την τριακοστή ημέρα μετά από την ημερομηνία κατάθεσης στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών του εικοστού εγγράφου επικύρωσης ή προσχώρησης.
2. Για κάθε Κράτος που επικυρώνει την παρούσα Σύμβαση ή προσχωρεί σε αυτήν μετά την κατάθεση του εικοστού εγγράφου επικύρωσης ή προσχώρησης, η Σύμβαση θα αρχίσει να ισχύει την τριακοστή ημέρα μετά από την ημερομηνία κατάθεσης από το Κράτος αυτό του δικού του εγγράφου επικύρωσης ή προσχώρησης.

'Aρθρο 50
1. Κάθε Συμβαλλόμενο Κράτος μπορεί να προτείνει μια τροπολογία και να καταθέσει το κείμενό της στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας διαβιβάζει όλα τα σχέδια τροπολογιών στα Συμβαλλόμενα Κράτη ζητώντας τους να του γνωρίζουν εάν επιθυμούν να συγκληθεί διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Κρατών, με σκοπό να εξεταστούν και να τεθούν σε ψηφοφορία αυτά τα σχέδια. Εάν, εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της διαβίβασης αυτής, το ένα τρίτο τουλάχιστον των Συμβαλλόμενων Κρατών κηρυχτεί υπέρ της σύγκλησης μιας τέτοιας διάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας συγκαλεί τη διάσκεψη υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε τροπολογία, που υιοθετείται από την πλειοψηφία των παρόντων και ψηφισάντων στη διάσκεψη Συμβαλλόμενων Κρατών, υποβάλλεται για έγκριση στη Γενική Συνέλευση.
2. Κάθε τροπολογία, που υιοθετήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, αρχίζει να ισχύει όταν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και γίνει δεκτή με πλειοψηφία των δύο τρίτων των Συμβαλλόμενων Κρατών.
3. Όταν μια τροπολογία αρχίσει να ισχύει έχει αναγκαστική ισχύ για τα Συμβαλλόμενα κράτη που την αποδέχτηκαν, ενώ τα υπόλοιπα Συμβαλλόμενα Κράτη παραμένουν δεσμευμένα από τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης και από όλες τις προηγούμενες τροπολογίες που έχουν αποδεχτεί.

'Aρθρο 51
1. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών θα δεχτεί και θα διαβιβάσει σε όλα τα κράτη το κείμενο των επιφυλάξεων που έκαναν τα Κράτη κατά το χρόνο της επικύρωσης ή της προσχώρησης.
2. Δεν επιτρέπεται καμία επιφύλαξη, που είναι ασυμβίβαστη με το αντικείμενο και το σκοπό της παρούσας Σύμβασης.
Οι επιφυλάξεις μπορούν να αποσυρθούν ανά πάσα στιγμή με γνωστοποίηση προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ενημερώνει γι' αυτό όλα τα Συμβαλλόμενα στη Σύμβαση Κράτη. Η γνωστοποίηση παράγει τα αποτελέσματά της από την ημερομηνία κατά την οποία παρελήφθη από το Γενικό Γραμματέα.


'Aρθρο 52
Κάθε Συμβαλλόμενο Κράτος μπορεί να καταγγείλει την παρούσα Σύμβαση με γραπτή γνωστοποίηση προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η καταγγελία παράγει τα αποτελέσματά της ένα χρόνο μετά από την ημερομηνία κατά την οποία η γνωστοποίηση παρελήφθη από το Γενικό Γραμματέα.

'Aρθρο 53
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ορίζεται θεματοφύλακας της παρούσας Σύμβασης.

'Aρθρο 54
Το πρωτότυπο της παρούσας Σύμβασης, της οποίας τα κείμενα στην αγγλική, αραβική, κινεζική, ισπανική, γαλλική και ρωσική γλώσσα έχουν την ίδια ισχύ, θα κατατεθεί στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Για να πιστοποιηθούν τα παραπάνω οι υπογράφοντες ειδικά εξουσιοδοτημένοι από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους, υπέγραψαν την παρούσα Σύμβαση.


'Aρθρο δεύτερο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε κυρουμένης Σύμβασης από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στο άρθρο 49 αυτής.