Ηπειρος: Σχολεία με κενά εκπαιδευτικών, χωρίς Τμήματα Ενταξης και Παράλληλες στηρίξεις...
Μια κατασταση εγκατάλειψης των σχολείων, περιγράφει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι γονείς με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Μαρίνα Μπέση.
Οπως αναφέρουν, υπάρχει σοβαρό ζήτημα μη λειτουργίας Τμημάτων Ένταξης σε πολλά σχολεία που υπάρχουν παιδιά που χρήζουν εκπαιδευτικής υποστήριξης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει περικοπές σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης σοβαρό χαρακτηρίζουν το πρόβλημα με τις Παράλληλες Στηρίξεις μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, όπου σε αρκετά σχολεία, ενώ έχει περάσει σχεδόν η μισή σχολική χρονιά, ακόμη περιμένουν εκπαιδευτικό, ενώ αναφέρουνκαι πολλά κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία και των 2 βαθμίδων.
Τέλος, οι γονείς έθεσαν και το πρόβλημα που έχει προκύψει με το κλείδωμα των σχολικών αυλών κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολείων, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα παιδιά και τις οικογένειες που αναζητούν έναν χώρο παιχνιδιού και κοινωνικής συναναστροφής. Τονίστηκε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον εθισμό των παιδιών από το διαδίκτυο, θα πρέπει –αν πράγματι είναι ειλικρινής η ανησυχία – να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για «απομάκρυνση» των παιδιών από τις οθόνες ώστε να ικανοποιείται η ανάγκη τους για κοινωνική συναναστροφή, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο με αθλητισμό και πολιτιστική δραστηριότητα.
Ολη η ανακοίνωση των γονέων
Την Τετάρτη 8/1/2025 το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποίησε συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Μαρίνα Μπέση .
Στη συνάντηση τέθηκαν τα εξής ζητήματα:
Το πολύ σοβαρό ζήτημα της μη λειτουργίας Τμημάτων Ένταξης σε πολλά σχολεία που υπάρχουν παιδιά που χρήζουν εκπαιδευτικής υποστήριξης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει περικοπές σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα είναι πιο οξυμμένο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηπείρου, όπου σε κάποια σχολεία που έχουν ιδρυμένο Τμήμα Ένταξης δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής (πχ 2ο Λύκειο Ιωαννίνων) για να λειτουργήσουν, ενώ σε άλλα που υπάρχουν μαθητές με διαγνώσεις (πχ 1ο Γυμνάσιο Άρτας) δεν ιδρύονται Τ.Ε. και ζητείται από τους γονείς να μεταγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία πολύ μακρύτερα από την περιοχή διαμονής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μένουν για μια ακόμη χρονιά χωρίς την εκπαιδευτική υποστήριξη που δικαιούνται και να βρίσκονται κυριολεκτικά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις Παράλληλες Στηρίξεις μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, όπου σε αρκετά σχολεία, ενώ έχει περάσει σχεδόν η μισή σχολική χρονιά, ακόμη περιμένουν εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, ενώ είναι πλέον καθεστώς να υποστηρίζουν παιδιά σε 2 και 3 διαφορετικά σχολεία. Τέθηκε το πάγιο αίτημα των γονέων να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ).
Παρότι βρισκόμαστε στο μέσον της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν ακόμη σοβαρά κενά εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία των 2 βαθμίδων. Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί την απαράδεκτη τακτική να μην διορίζει εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των κενών με αποτέλεσμα να χάνεται πληθώρα διδακτικών ωρών και τα σχολεία να αδυνατούν να διαχειριστούν τις ελλείψεις. Αίτημα όλων των γονέων είναι ο άμεσος διορισμός όλων των εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.
Στη συνάντηση διαβιβάστηκε η έντονη διαμαρτυρία και η αγανάκτηση των γονέων ορισμένων σχολείων των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας, καθώς μετά από εντολές των Διευθυντριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των συγκεκριμένων νομών, δεν γίνονται δεκτές οι υπεύθυνες δηλώσεις γονέων για τον τρόπο αποχώρησης των μαθητών και υποχρεώνονται να παραλαμβάνουν οι ίδιοι (ή άλλο άτομο που ορίζεται από αυτούς) τα παιδιά τους όταν τελειώνουν τα μαθήματά τους το μεσημέρι. Τονίστηκε ότι συγκεκριμένη οδηγία πέρα από το ότι δεν στηρίζεται σε κάποιον νόμο ή εγκύκλιο που να ορίζει με σαφήνεια αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς πολλοί γονείς που διαμένουν πέριξ των σχολείων, αδυνατούν να διαχειριστούν τη νέα αυτή κατάσταση επειδή είναι εργαζόμενοι και δεν μπορούν να βρουν κάποιο άτομο να παραλαμβάνει τα παιδιά τους.
Τέθηκε επίσης το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με το κλείδωμα των σχολικών αυλών κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολείων, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα παιδιά και τις οικογένειες που αναζητούν έναν χώρο παιχνιδιού και κοινωνικής συναναστροφής. Τονίστηκε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον εθισμό των παιδιών από το διαδίκτυο, θα πρέπει –αν πράγματι είναι ειλικρινής η ανησυχία – να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για «απομάκρυνση» των παιδιών από τις οθόνες ώστε να ικανοποιείται η ανάγκη τους για κοινωνική συναναστροφή, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο με αθλητισμό και πολιτιστική δραστηριότητα. Κι ένα τέτοιο μέτρο είναι οι ανοιχτές και προσβάσιμες σχολικές αυλές με πλήρη ευθύνη για την καθαριότητα και την ασφάλεια των υποδομών από τους Δήμους, στους οποίους άλλωστε ανήκουν τα σχολεία.
Ζητήθηκε, η Περιφερειακή Διεύθυνση να συμβάλλει από τη μεριά της στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ώστε οι σχολικές αυλές να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους ικανοποιώντας κοινωνικές ανάγκες όπως αυτές της μόρφωσης της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού, του πολιτισμού.
Τέλος, με αφορμή την άρνηση ορισμένων διευθυντών σχολείων να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας σε Συλλόγους Γονέων, ζητήθηκε να κοινοποιηθεί υπηρεσιακά η εγκύκλιος με Αρ. Πρωτ. Φ1/159813/Δ2/23-11-2020 η οποία μα σαφήνεια προβλέπει «…τα στοιχεία των γονέων που απαιτούνται για την πρόσκλησή τους μπορούν να χορηγούνται σύννομα από τη διοίκηση του σχολείου στον σύλλογο γονέων, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων ως υποκειμένων των δεδομένων, αλλά κατόπιν σχετικής απλής ενημέρωσής τους για τη διαβίβαση των δεδομένων τους, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 13 και την περ.ε΄ της παρ.1 του άρθρου 14 του Γ.Κ.Π.Δ..»
Η Περιφερειακή Διευθύντρια δεσμεύτηκε να μεταφέρει προς το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς τα αιτήματά μας.
Η Ομοσπονδία Γονέων Ηπείρου καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων σε συσπείρωση γύρω από τα παραπάνω αιτήματα ώστε να συντονίσουμε τη δράση μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα για τα παιδιά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου