Γονείς μαθητών που ασκούσαν bullying σε ανήλικους κινδυνεύουν με φυλάκιση
Ακόμα και με έκτιση ποινής στις φυλακές θα κινδυνεύουν πλέον οι γονείς παιδιών που ασκούν βία σε άλλα παιδιά, με βάση τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία που περιλαμβάνει και αλλαγές στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί σε αυστηροποίηση της διάταξης που τιμωρεί την παραμέληση της εποπτείας τω ανηλίκων από τους γονείς τους, με αφορμή τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα παραβατικότητας ανηλίκων κυρίως σε βάρος συνομηλίκων τους. Η αλλαγή αφορά το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα, που καθορίζει την ευθύνη των γονέων σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους, και περιγράφει (κυρίως) τα ακραία περιστατικά βίας που τυχόν εμπλέκονται τα παιδιά τους.
Η αλλαγή
Μέχρι σήμερα με βάση τις προβλέψεις του ΠΚ όποιος έχει την εποπτεία ανηλίκου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος αν παρεμποδίζει τον ανήλικο από την αξιόποινη πράξη και αν αυτός είναι γονέας ή έχει την επιμέλειά του η ποινή φτάνει έως 2 χρόνια. Τα πράγματα όμως μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας μεταξύ ανηλίκων (το 2024 σχεδόν υπήρξαν σχεδόν 9.000 συλλήψεις ανηλίκων) δυσκολεύουν για τους γονείς που δυνητικά (γιατί είναι πιθανόν οι ποινές να μετατρέπονται σε κοινωφελή εργασία) μπορούν να καταλήξουν ακόμα και στη φυλακή για πράξεις βίας των παιδιών τους .
Έτσι:
-Αυξάνεται στα έως 3 χρόνια (από 2) η ποινή γονέα που παραλείπει να εμποδίσει ανήλικο από παράνομη πράξη,
-Θεσμοθετείται ποινή τουλάχιστον 1 έτους (έως 5) και χρηματική ποινή τουλάχιστον 10.000 ευρώ, για γονείς τα παιδιά των οποίων ασκούν βία κατά άλλων ανηλίκων. Συνεπώς, δυνητικά, με βάση τις αλλαγές Φλωρίδη στον Κώδικα, μπορεί ακόμα και να οδηγηθούν στις φυλακές.
-Θεσπίζεται ποινική ευθύνη του δικαστικού συμπαραστάτη ανθρώπου κρίθηκε ανίκανος για δικαιοπραξίες
Η διάταξη του άρθρου 360 ΠΚ, διαμορφώνεται ως εξής:
1. “Όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος, αν δεν συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη.
2. Αν ο υπαίτιος της παράλειψης είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και ιδίως γονέας, επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία (3) έτη και χρηματική ποινή και σε περίπτωση που η πράξη ενέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά ανηλίκου θύματος ή είναι πράξη που αν την τελούσε ενήλικος θα ήταν κακούργημα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η τέλεση της ανωτέρω παράλειψης από πρόσωπα, υπό την επιμέλεια των οποίων έχει τεθεί ο ανήλικος σύμφωνα με τα άρθρα 122 και 123, συνιστά επιβαρυντική περίσταση.
3. Με την ποινή της παρ. 1 τιμωρείται και όποιος του έχει ανατεθεί με προσωρινή διαταγή ή οριστική δικαστική απόφαση η δικαστική συμπαράσταση προσώπου που κηρύχθηκε ανίκανο για όλες τις δικαιοπραξίες (πλήρης στερητική δικαστική συμπαράσταση), όταν παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου