Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024
Πανελλαδικές 2025: Αλλαγές για την εισαγωγή στις Σχολές Λιμενικών
Η τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση
Δημοσίευση: 04/12/2024
Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2024, 08:57
Τέταρτη τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ
Ειδικότερα η απόφαση ορίζει την τροποποίηση της υπ’ αρ. 2421.1/21777/2020/ 06-4-2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Καθορισμός των προσόντων, των προϋποθέσεων, των κατηγοριών των υποψηφίων, των κωλυμάτων κατάταξης και των διαδικασιών για την εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων» (Β’ 1423), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’αρ. 2421.1/21639/2021/26- 3-2021 (Β’ 1231), 2421.1/94999/2021/29-12-2021 (Β’ 6507) και 2421.1/87338/2022/07-12-2022 (Β’ 6256) όμοιες, ως ακολούθως:
Άρθρο Μόνο
1. Η περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«δ. Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να εκπληρώνουν αυτές (στρατεύσιμοι) ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για τις Σχολές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι υπαγόμενοι στις περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3421/2005, καθώς και όσοι για λόγους συνείδησης αρνούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 59-65 του ν. 3421/2005».
2. Η περ. (ιβ) της παρ. 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«ιβ. Να μην φέρουν στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ), η οποία είναι εξωτερικά εμφανής κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής (θερινή και χειμερινή) και επιπλέον, λόγω του είδους των περιεχομένων σε αυτή απεικονίσεων, είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητά τους, είτε προκαλεί κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει με την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους, ήτοι για παράδειγμα περιλαμβάνει, μηνύματα διακρίσεων, μίσους ή βίας κατά προσώπου, ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία. Εάν υποψήφιος, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του, διαπιστωθεί ότι, κατά παράβαση των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο, φέρει δερματοστιξία (τατουάζ), ανακαλείται η πράξη κατάταξής του».
3. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«Όσοι υποψήφιοι γίνουν δεκτοί μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα πρέπει να ενημερωθούν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη για το πρόγραμμα των ΠΚΕ, στο οποίο καθορίζεται και η σειρά διεξαγωγής των εν λόγω δοκιμασιών, τον τόπο και τον χρόνο παρουσιάσεώς τους σε αυτές».
4. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 6 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το ελάχιστο, ανά φύλο, απαιτούμενο ύψος ή υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, ανά φύλο, όρια του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) απο- κλείονται του διαγωνισμού».
5. Η παρ. 8 του άρθρου 6 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«8. Οι ψυχομετρικές εξετάσεις διενεργούνται από επιτροπή ψυχομετρικών δοκιμασιών, που συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και αποτελείται από Αξιωματικούς Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι προτείνονται από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη Διεύθυνση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σκοπός των ψυχομετρικών εξετάσεων είναι η διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων για σταδιοδρομία στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και περιλαμβάνουν διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας, διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων και συνέντευξη. Οιαδήποτε αρχεία προκύψουν στο πλαίσιο αξιολόγησης των υποψηφίων τηρούνται, με μέριμνα της Επιτροπής, στην Υπηρεσία Υγειονομικού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και μετά από τρία έτη από την κατάταξη των επιλεγομένων καταστρέφονται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται με διαταγή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, εκτός αν υπάρχει εκκρεμής σχετική δίκη, οπότε και διατηρούνται μέχρι τη δημοσίευση αμετάκλητης απόφασης».
6. Η περ. (η) της παρ. 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«η. Δεν φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ), η οποία είναι εξωτερικά εμφανής κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής (θερινή και χειμερινή) και επιπλέον, λόγω του είδους των περιεχομένων σε αυτή απεικονίσεων, είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητά τους, είτε προκαλεί κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει με την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους, ήτοι για παράδειγμα περιλαμβάνει, μηνύματα διακρίσεων, μίσους ή βίας κατά προσώπου, ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία. Εάν μόνιμο εν ενεργεία στέλεχος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., υποψήφιο για εισαγωγή στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., μετά την επιτυχία και την κατάταξή του, διαπιστωθεί ότι, κατά παράβαση των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο, φέρει δερματοστιξία (τατουάζ), πέραν των τυχόν πειθαρχικών κυρώσεων, ανακαλείται και η πράξη κατάταξής του στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».