Πανελλαδικές 2025:Τι ισχύει για την εισαγωγή στα 5 Μουσικά τμήματα των ΑΕΙ
Οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξετάζονται μέσω κοινών εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου στα εξής μαθήματα:
α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία: Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη.
β) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία: Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα ερωτήματα, με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων.
γ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
δ) Σε ένα (1) ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ΓΕΛ ως εξής:
δα) Ιστορία για τους υποψηφίους του πρώτου επιστημονικού πεδίου,
δβ) Μαθηματικά για τους υποψηφίους του δεύτερου επιστημονικού πεδίου,
δγ) Φυσική για τους υποψηφίους του τρίτου επιστημονικού πεδίου,
δδ) Πληροφορική για τους υποψηφίους του τέταρτου επιστημονικού πεδίου.
Συνεπώς, όσοι ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για τα πέντε Μουσικά Τμήματα των ΑΕΙ, πρέπει να εξεταστούν σε τέσσερα (4) συνολικά μαθήματα, ενώ αν ενδιαφέρονται και για άλλα Τμήματα θα πρέπει να εξεταστούν στα 4 μαθήματα του πεδίου τους και επιπλέον στα 2 Μουσικά μαθήματα.
Προϋπόθεση
Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την ανωτέρω διαδικασία εισαγωγής, αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης:
1) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα των ανωτέρω περ. α) και β) (Ε.Β.Ε. μουσικών μαθημάτων) και
2) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος).
Βαθμολογία
Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων υπολογίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις στα ως άνω τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας.
Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Μουσικά Τμήματα, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας.
Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Τμήμα.
Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.
Υποψήφιοι για επιλογή είναι όσοι έχουν εξεταστεί στα μαθήματα των ανωτέρω περ. α) και β) (μουσικά μαθήματα), καθώς και σε τουλάχιστον ένα (1) από τα μαθήματα των περ. γ) και δ) της ανωτέρω παραγράφου.
Οι υποψήφιοι για τα ανωτέρω Tμήματα υποχρεούνται εντός συγκεκριμένης και αποκλειστικής προθεσμίας, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις με σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση.
Στην ίδια προθεσμία (από Παρασκευή 29-11-2024 ως και Παρασκευή 20-12-2024), που όλοι οι υποψήφιοι υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, όπως κάθε έτος, όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται για τα 5 Μουσικά Τμήματα, υποβάλλουν επιπλέον την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 5 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής.
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορές για την Αίτηση-Δήλωση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου