Στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ) είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». 

Αυτό υποστηρίζει , με ανακοινωθέν η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, με ανακοινωθέν που εξέδωσε σχετικά με τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στα οποία διαγωνίστηκαν τη Παρασκευή οι μαθητές των ΓΕΛ, υποψήφιοι  για τα ΑΕΙ.

Ως εκ τούτου, τονίζει η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ΄ επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών. 

Για  τα άλλα θέματα η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, διατυπώνει τα εξής σχόλια:

Η επιλογή του θέματος για την αξία των ταξιδιών ήταν επιτυχής και εύστοχη με προφανές ενδιαφέρον για τους υποψηφίους. Οι εκφωνήσεις ήταν σαφείς, τα κείμενα, ιδιαιτέρως το πρώτο (της Ηλ. Χατζηδημητρίου) και το δεύτερο (από το έργο «Ταξιδεύοντας» του Ν. Καζαντζάκη) ήταν προσιτά για ερμηνεία από μαθητές καλά προετοιμασμένους και προβληματισμένους. Το ποίημα του Κ. Παλαμά «Το ταξίδι» ήταν συνθετότερο και απαιτητικότερο στην κατανόησή του, διαποτισμένο από τη συναισθηματική φόρτιση του ποιητή.

Το θέμα Δ για τη συμβολή των ταξιδιών στην ψυχική εκτόνωση του ανθρώπου ήταν σαφές, βασιζόταν κυρίως στο πρώτο κείμενο για την αξία του ταξιδεύειν και διευκόλυνε τη διατύπωση προσωπικών απόψεων των υποψηφίων.