Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

 

Έρευνα Forensic Architecture: Η δολοφονία της εξάχρονης Χιντ Ρατζάμπ

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πως, παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί του αντιθέτου, οι δυνάμεις του ευθύνονται για τη δολοφονία της εξάχρονης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ και μελών της ευρύτερης οικογένειας της στη Γάζα — μεταξύ άλλων με 335 βολές από τεθωρακισμένο όχημα.

Η έρευνα, που φέρει τον τίτλο «Η Δολοφονία της Xίντ Ρατζάμπ» (“The Killing of Hind Rajab“), πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture του κολλεγίου Goldsmiths στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και την εκπομπή ντοκιμαντέρ Fault Lines του τηλεοπτικού Al Jazeera.

Αφορά την υπόθεση του θανάτου της Χιντ Ρατζάμπ, μιας εξάχρονης Παλαιστίνιας, που είχε συνταράξει τον πλανήτη στις 29 Ιανουαρίου 2024, όταν δημοσιοποιήθηκε κλήση της προς τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στη Γάζα, στην οποία εκπλιπαρούσε να διασωθεί από όχημα που ήταν διάτρητο από σφαίρες. Το κορίτσι προσπαθούσε να διαφύγει από την πόλη της Γάζας μέσα σε ένα μικρό Kia Picanto μαζί με μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της, τον θείο, τη θεία και τέσσερα ξαδέρφια της, όταν το όχημά τους δέχτηκε πυρά από τον ισραηλινό στρατό. Όλοι σκοτώθηκαν ακαριαία εκτός από τη Χιντ και τον 15χρονο ξάδερφό της Λαγιάν Χαμάντα, ο οποίος κάλεσε στο τηλέφωνο την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και σκοτώθηκε από νέα πυρά αργότερα. Η Χιντ έμεινε μόνη και τραυματισμένη για ώρες στη γραμμή με τους διασώστες, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το σημείο.

Δύο εβδομάδες αργότερα στις 10 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις του Ισραήλ αποσύρθηκαν από την περιοχή, ανακαλύφθηκε η σορός του μικρού κοριτσιού στα συντρίμμια του οχήματος, όπως και αυτές των δύο διασωστών που προσπαθούσαν να τη βοηθήσουν, στα συντρίμμια του ασθενοφόρου τους περίπου 50 μέτρα μακριά. Το Ισραήλ αρνήθηκε πως υπήρχαν στρατιώτες του στην περιοχή τη συγκεκριμένη ημέρα.

Απόσπασμα από την αναπαράσταση των πολλών βολών που δέχτηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε η εξάχρονη ΧΙντ Ρατζάμπ και μέλη της οικογένειάς της. (Πηγή: Forensic Architecture)
Απόσπασμα από την αναπαράσταση των πολλών βολών που δέχτηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε η εξάχρονη ΧΙντ Ρατζάμπ και μέλη της οικογένειάς της. (Πηγή: Forensic Architecture)

Η δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαίωσε μέσω δορυφορικών εικόνων όχι μόνο πως Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν στο σημείο αλλά, μέσω αναπαράστασης της σκηνής και του γεγονότος της επίθεσης προς το όχημα, πως εκείνο δέχτηκε 335 βολές από πολυβόλο τεθωρακισμένου οχήματος. Κατέληξε επίσης, πως από τις θέσεις των τριών ισραηλινών τανκς που βρίσκονταν στο σημείο, οι χειριστές τους μπορούσαν να δουν ξεκάθαρα πως στο όχημα βρίσκονταν άμαχοι, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά. Παράλληλα, διαπίστωσε πως οι δύο διασώστες δέχτηκαν απευθείας βολή και δολοφονήθηκαν μόλις κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, περίπου τρεισήμιση ώρες έπειτα από την πρώτη κλήση που δέχτηκαν από τον Λαγιάν και ενώ είχε ληφθεί άδεια από τον ισραηλινό στρατό για προσέγγιση ασθενοφόρου, με δηλωμένη τοποθεσία και διαδρομή.

Το ασθενοφόρο που επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο όπου βρισκόταν η εξάχρονη Χιντ Ρατζάμπ, διαλυμένο όπως ανακαλύφθηκε στις 10 Φεβρουαρίου.
Το ασθενοφόρο που επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο όπου βρισκόταν η εξάχρονη Χιντ Ρατζάμπ, διαλυμένο όπως ανακαλύφθηκε στις 10 Φεβρουαρίου.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε από τους ερευνητές για τα ευρήματά τους.

Η δολοφονία της Χιντ Ρατζάμπ είχε προκαλέσει σοκ σε πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, με το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ να μετονομάζει κατειλημμένους χώρους σχολών προς τιμήν της και το τραγούδι “Hind’s Hall” («Η Αίθουσα της Χιντ») του ράπερ Macklemore, εμπνευσμένο από την κίνησή τους, να ακούγεται από εκατομμύρια.

Πρόκειται για ένα από τα πιο φριχτά των χιλιάδων εγκλημάτων που έχει καταγραφεί να διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, όπου οι καταγεγραμμένοι νεκροί προσεγγίζουν τις 38.000, με δεκάδες χιλιάδες ακόμα να πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Διαβάστε την έρευνα του Forensic Architecture πατώντας εδώ και δείτε το ντοκιμαντέρ του Fault Lines του Al Jazeera, που περιέχει αναλύσεις αυτής και άλλων επιθέσεων σε αμάχους στη Γάζα, πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: