Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

 

«Οι γονείς αναγκαζόμαστε να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην τσέπη. Τουλάχιστον 20 ευρώ δίνουμε τον μήνα για το σχολείο, τη στιγμή που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο»,

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Δάφνης και του Υμηττού ανέδειξαν οι γονείς των παιδιών στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/02/2024. Δεκάδες γονείς και παιδιά είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα συνεδρίασης προκειμένου να θέσουν στη Δημοτική Αρχή κτιριακά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια των παιδιών.

«Ήρθαμε εδώ με αυξημένη αγωνία για την κτιριακή κατάσταση των σχολείων. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών μας. Τον τελευταίο καιρό έχουμε ακούσει τραγικές καταστάσεις που έχουν συμβεί σε σχολεία της χώρας, όπως το παράθυρο που έπεσε σε αίθουσα του 7ου νηπιαγωγείου Δάφνης ή ο καυστήρας που εξερράγη σε σχολείο άλλης περιοχής με θύμα ένα παιδί. Έχουμε δει θέματα που μας τρομοκρατούν και δεν θέλουμε να συμβεί κάτι και στο δικό μας σχολείο», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Νηπιαγωγείου Υμηττού, Αναστασία Τσακίρη.

Οι γονείς ανέφεραν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως το στέγαστρο από το οποίο «λείπουν κομμάτια με αποτέλεσμα όταν βρέχει, να μπάζει, να γλιστράει το δάπεδο και τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε τουαλέτα», καθώς και την «παρατημένη» αυλή στην οποία υπάρχουν σιδερένιες κολώνες επικίνδυνες για τα παιδιά. Σημείωσαν δε ότι στο κτίριο δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος. «Είναι πολύ λυπηρό να βρισκόμαστε στο 2024 που η παιδαγωγική έχει προοδεύσει και να συζητάμε για θέματα συντήρησης των κτιρίων και ασφάλειας των παιδιών μας», σημείωσε η κ. Τσακίρη. Να σημειωθεί το προηγούμενο βάψιμο στο σχολείο έγινε από τους ίδιους τους γονείς. Τα σχολεία βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες των παιδιών.

Ένα άλλο θέμα που έθιξαν η γονείς είναι η μετακύλιση δαπανών στους ίδιους τους γονείς. «Οι γονείς αναγκαζόμαστε να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην τσέπη. Τουλάχιστον 20 ευρώ δίνουμε τον μήνα για το σχολείο, τη στιγμή που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο», είπε η κυρία Τσακίρη. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της λειτουργίας ενός τμήματος του νηπιαγωγείου στο κτίριο του δημοτικού για 5η χρονιά.

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δάφνης – Υμηττού», στην τοποθέτηση του ανέδειξε ότι εδώ και 2,5 χρόνια που έχει μπει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο. Είναι ένα κομμάτι του συνολικού παζλ που συναντάμε στα σχολεία όλο και πιο έντονα. Να φτιαχτούν άμεσα τα σχολεία. Το θέμα είναι και με ποιανού την χρηματοδότηση, εμείς λέμε αποκλειστικά κρατική. Δεν μπορεί να είναι ανταποδοτικά και να ξανακαλεστούν οι δημότες και οι γονείς να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Τα είπαμε και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αυτά, τα έχουμε χιλιοπληρώσει με το 50% – 60% που φορολογούμαστε από όλες τις μεριές. Την επόμενη εβδομάδα θα ξαναθέσουμε το ζήτημα της συνολικής κατάστασης των σχολείων, ωστόσο θέλει συγκεκριμένη απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματα που τέθηκαν.

Οι απαντήσεις της διοίκησης στην ουσία ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ένα μπαλάκι ευθυνών ενώ τα έξοδα που συνεχώς επιβαρύνονται οι γονείς, τα δικαιολόγησε λέγοντας ότι είναι τακτική σε όλους τους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: