Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

 


Ο ρόλος του σχολείου είναι σημαντικός αφού έχει ως στόχο να καλλιεργήσει στους μαθητές μια κουλτούρα αποδοχής της διαφορετικότητας σύμφωνα με τον Josef Huber (2012) που σε ομιλία του στο Στρασβούργο τόνισε

 Ένα από τα Δημόσια Σχολεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μαθητές από 4 έως 18 ετών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου. Όμως, ενώ είναι ένα δημόσιο σχολείο, ταυτόχρονα ανήκει στο σύστημα των Ευρωπαϊκών Σχολείων (Ε.Σ.) που λειτουργούν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Η ίδρυση των Ε.Σ. στηρίζεται στην φιλοσοφία που αποτυπώθηκε σε ένα κείμενο που γράφτηκε πάνω σε μία περγαμηνή και κλείστηκε στον θεμέλιο λίθο του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου που ιδρύθηκε το 1953 (πριν από 70 χρόνια): το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου Ι. Ένα απόσπασμα από αυτό το κείμενο γράφει:

“Educated side by side, untroubled from infancy by divisive prejudices, acquainted with all that is great and good in the different cultures, it will be borne in upon them as they mature that they belong together.  Without ceasing to look to their own lands with love and pride, they will become in mind Europeans, schooled and ready to complete and consolidate the work of their fathers before them, to bring into being a united and thriving Europe.”

Σε κάθε χώρα λειτουργεί ένα τέτοιο σχολείο και σε κάποιες δύο, ενώ στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν περισσότερα. Συνολικά σε όλη της Ευρώπη λειτουργούν 13 Ε.Σ. τύπου Ι (που υπάγονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 23 τύπου ΙΙ, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας της κάθε χώρες που τα φιλοξενεί αλλά ακολουθούν το Πρόγραμμα Σπουδών των Ε.Σ., αξιολογούνται για να πάρουν πιστοποίηση από την Επιτροπή των Ε.Σ. κάθε δύο χρόνια ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να έχουν το δικαίωμα να χορηγούν Ευρωπαϊκό Απολυτήριο (European Baccalaureate).

Όμως υπάρχουν και χώρες που δεν κατάφεραν αν ιδρύσουν  κάποιο Ευρωπαϊκό Σχολείο (Ε.Σ.). Στην Αυστρία μόλις ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά Ε.Σ.  Είναι λοιπόν μία κατάκτηση για την Ελλάδα το γεγονός ότι το 2005 εγκρίθηκε από την Επιτροπή των Ε.Σ. και το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Σχολείου τύπου ΙΙ (Accredited European School). Ο λόγος της ίδρυσης τους ήταν η επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA (the EU Agency for Network and Information Security). Στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου λειτουργούν σήμερα 2 γλωσσικά τμήματα: το Ελληνόφωνο Τμήμα και το Αγγλόφωνο Τμήμα. Επίσης λειτουργούν ο Πρωτοβάθμιος Κύκλους (Νηπιαγωγείο & Δημοτικό με 5 τάξεις) καθώς και ο Δευτεροβάθμιος Κύκλος (7τάξιο Γυμνάσιο). Συνολικά φοιτούν 331 μαθητές.

Το Σ.Ε.Π. Ηρακλείου υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας  (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.), Εποπτεύεται δε από δύο εθνικούς επιθεωρητές (ένας για τον Π/βάθμιο Κύκλο και ένας για τον Δ/βάθμιο ) του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι συμμετέχουν και στην Επιτροπή των Ευρωπαίων Επιθεωρητών με έδρα τις Βρυξέλλες. Σε τοπικό επίπεδο υπάγεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και την Διεύθυνση του Σχολείου, η οποία αποτελείται από την Διευθύντρια που έχει την γενική εποπτεία του σχολείου (κ. Αμαλία Φιλιππάκη), την Υποδιευθύντρια του Π/βάθμιου Κύκλου (κ. Χρυσάνθη Περβολαράκη), και τον Υποδιευθυντή του Δ/βάθμιου Κύκλου (κ. Κωνσταντίνο Σπυριδάκη).

Ο ρόλος του σχολείου είναι σημαντικός αφού έχει ως στόχο να καλλιεργήσει στους μαθητές μια κουλτούρα αποδοχής της διαφορετικότητας σύμφωνα με τον Josef Huber (2012) που σε ομιλία του στο Στρασβούργο τόνισε:

«Η Εκπαίδευση η οποία θα μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να συμβιώσουν στις ετερογενείς κοινωνίες μας θεωρείται πλέον πραγματικά απαραίτητη – σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Για αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι να αναπτύξουμε διαπολιτισμικές δεξιότητες. Άλλωστε η ικανότητα για αλληλοκατανόηση – ξεπερνώντας κάθε είδους πολιτισμικό εμπόδιο – αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την υγιή λειτουργία των επιμέρους δημοκρατικών κοινωνιών στην Ευρώπη!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: