Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

 

Ν. Κεραμέως: Κάποια στιγμή θα αρχίσει να μετράει ο βαθμός Λυκείου για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ

Συνέντευξη σε μαθητές
Δημοσίευση: 17/12/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η επίδοση των μαθητών στις τρεις τάξης του Λυκείου θα αρχίσει κάποια στιγμή να μετράει για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην ραδιοφωνική εκπομπή μαθητών του 1ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής, στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό  Επικοινωνία 94FM.

Για να γίνει αυτό, τόνισε η υπουργός Παιδείας,   απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

"Η αλλαγή να αρχίσει να μετράει κάποια στιγμή η επίδοση των μαθητών  στο Λύκειο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, είναι μέσα στα σχέδια  τα οποία εξετάζουμε" , είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και σημείωσε τα εξής:

  • Αυτό κατά τη γνώμη μου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό που συμβαίνει μέσα στο Λύκειο κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.
  • Με προβληματίζει η αποτύπωση μιας στιγμής τεσσάρων ημερών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τι μπορεί να κάνει κανείς; Μπορεί να φροντίσει ώτσε να μετράει σιγά-σιγά μια μεγαλύτερης διάρκειας επίδοση. Δηλαδή να αρχίσει να μετράει η επίδοση στο Λύκειο σε ένα ποσοστό  για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
  • Για να γίνει αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας   απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

Μαθητές: Έχει παρατηρηθεί αύξηση ακραίων  φαινομένων βίας  στο σχολείο και γενικά οι ηθικές αξίες να έχουν  μειωθεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.Τι κάνει το υπουργείο γι αυτό;

Ν. Κεραμέως: Είναι γεγονός ότι έχουμε μια έξαρση της βίας παγκοσμίως θα έλεγα και μερικοί την συνδέουν με την πανδημία.Είναι γεγονός επίσης ότι το σχολείο είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας.Όσο περισσότερο βία έχει στην κοινωνία θα έχεις και στα σχολεία. Τι μπορεί να κάνει κανείς; Να κινηθεί σε δυο άξονες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με άμεσα μέτρα και ο δεύτερος με πιο μακροπρόθεσμα μέτρα.
¨Αμεσα μέτρα, περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία μας
Ένα δεύτερο μέτρο είναι οι  επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης με το πως να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν σε μια καθημερινότητα στο σχολείο.
Αυτός είναι ο πρώτος άξονας με τα πιο άμεσα μέτρα

Πλέον έχει εισαχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα ένα νέο μάθημα που λέγεται  εργαστήρια δεξιοτήτων από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο  το οποίο στοχεύει στο να καλλιεργήσει σεβασμό  στον άλλον,  σεβασμό στην διαφορετικότητα και άλλες τέτοιες συναφείς έννοιες.

Μαθητές: Παρότι οι ώρες διδασκαλίας έχουν αυξηθεί στο δημόσιο  σχολείο οι μαθητές συνεχίζουν να στρέφονται στο φροντιστήριο. Που πιστεύτετε ότι οφείλεται αυτό;

Ν. Κεραμέως: Η προσπάθεια που γίνεται είναι δώσουμε μέσα από το σχολείο περισσότερες παροχές που μέχρι χθες οι γονείς σας αναγκάζονταν να πληρώνουν. Τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο. Μέχρι που μπήκαν  τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο  ο γονιός  έπρεπε να πληρώσει 80, 10, 120 ευρώ το μήνα για να κάνει το παιδί του Αγγλικά. Πλέον δεν χρειάζεται.Ενισχυτική διδασκαλία των Ειδικών μαθημάτων  στη Γ Λυκείου προσφέρονται. Ενισχυτική διδασκαλία στο Γυμνάσιο. Προχωράμε στο Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής. Άρα διάφορες υπηρεσίες που δεν παρέχονταν τώρα παρέχονται στο δημόσιο σχολείο και ο στόχος είναι να παίρνονται περισσότερα εφόδια μέσα από το δημόσιο σχολείο.  

Μαθητές: Δηλώνετε συχνά ότι είστε κοντά στους μαθητές και εκπαιδευτικούς;. Πιστεύετε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα το έχει εισπράξει αυτό;

Ν. Κεραμέως: Πιστεύω ότι πάρα πολλές αλλαγές τις οποίες κάνουμε στην παιδεία έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, Δεν φαίνονται αμέσως. Ο αλλαγές στις εξετάσεις στο Γυμνάσιο, για παράδειγμα, πως τα παιδιά θα βγουν πιο μορφωμένα.Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σημαίνει περισσότερο διάβασμα, περισσότερη πειθαρχία. Πιστεύω ότι αυτό θα σας κάνει πιο δυνατούς με περισσότερα εφόδια και περισσότερες δυνατότητες για το μέλλον.
Αρα χρειάζεται χρόνος  για να  γίνουν κτήμα στην εκπαιδευτική κοινότητα όλες αυτές οι αλλαγές.

Μαθητές: Έχετε κάποιο χόμπι;

Ν. Κεραμέως:Ένα από τα χόμπι που μου αρέσουν πάρα πολύ και με ξεκουράζουν και στο μυαλό είναι η φωτογραφία. Ασχολούμαι πάρα πολύ με τη φωτογραφία. Μου αρέσει πάρα πολύ να φωτογραφίζω, κι έχω ασχοληθεί ΄ενεργά στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: