«Καμπανάκι» από διευθυντές σχολείων: «Δεν υπάρχει χρόνος για επίδοση των ελέγχων των μαθητών»
Μεγάλα εμπόδια συναντούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λίγο χρόνο στο φορτωμένο πρόγραμμά τους για να μπορούν είτε να συνεδριάσουν για θέματα του σχολείου είτε να ενημερώσουν τους γονείς για την πρόοδο των μαθητών.
Στον χρόνο που δεν μπορούν να διαθέσουν οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται σε επιστολή τους οι διευθυντές των σχολείων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Πέρα από το ιερό έργο της εκπαίδευσης, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι επιφορτισμένοι με επιπλέον υποχρεώσεις στα σχολεία που εργάζονται όπως µε την υλοποίηση των αποφάσεων, που λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση και τα στελέχη της εκπαίδευσης.
Μάλιστα, δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και νομοθετικές ρυθμίσει επιβαρύνουν το καθημερινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών, καθώς πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για αυτές.
Προκειμένου να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, η Ένωση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια μια πρόταση στο υπουργείο Παιδείας.
Έτσι, πρότεινε μία συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα να μην γίνονται μαθήματα και ο εργασιακός χρόνος των έξι ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, του Σχολικού Συμβουλίου και την ενημέρωση γονέων.
Τι προτείνουν οι διευθυντές των σχολείων
Η εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για να γίνονται συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με παρόντα όλα τα μέλη τους, να γίνονται μηνιαίες ενημερώσεις των γονέων και κηδεμόνων για την αγωγή και πρόοδο των μαθητών/τριών από τους εκπαιδευτικούς, καθώς και να επιδίδονται οι έλεγχοι προόδου μετά τη λήξη του α΄ και β΄ τριμήνου πλέον «καίει» τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Όπως προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, όλα αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται από τις 13:15 έως τις 14:00, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο πραγματικός διαθέσιμος χρόνος είναι 30 λεπτά, αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών και μαθητριών ολοκληρώνεται στις 13:30.
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα από τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.
Συγκεκριμένα, η ολοκληρωμένη πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών/ντριών αναφέρει:
«Στην κατεύθυνση αναβάθμισης της λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και γενικότερα της σχολικής μονάδας, προτείνουμε μία συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μην γίνονται μαθήματα και ο εργασιακός χρόνος των έξι(6) ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Σχολικού Συμβουλίου, ενημερώσεις γονέων και επίδοση ελέγχων προόδου, αλλά και για ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Στο χρονικό διάστημα από 13:15-14:00 μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου