Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

 


Το παραμύθι αυτό απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού

Το Ταξίδι της Σταγόνας είναι το πρώτο παραμύθι της σειράς γνώσεων Περιβαλλοντικές Ιστορίες.

Η σειρά αυτή στόχο έχει: αφενός να εξοικειωθούν τα παιδιά με θέματα φυσικής γεωγραφίας, περιβάλλοντος και γεωλογίας μέσα από ιστορίες εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα οι οποίες περιγράφουν απλουστευμένα πραγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στη φύση· αφετέρου, να κατανοήσουν πως στη φύση, όπως και στη ζωή γενικότερα, κάθε δράση οδηγεί σε μια αντίδραση, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν σκεπτόμενοι και ευαισθητοποιημένοι ενήλικες.

Στο πρώτο βιβλίο Το Ταξίδι της Σταγόνας παρακολουθούμε την πορεία που ακολουθεί η σταγόνα της βροχής σε περίπτωση αιφνίδιας πλημμύρας. Παρουσιάζονται οι πραγματικές διεργασίες που συμβαίνουν από τη στιγμή που η βροχή αρχίζει το ταξίδι της στην επιφάνεια της γης, μέχρι να επιστρέψει –μέσω της εξάτμισης– στην ατμόσφαιρα.

Το παραμύθι αυτό απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από διδάσκοντες ως έναυσμα για συζητήσεις και σε μεγαλύτερες τάξεις. 

Η θεματική του είναι ο κύκλος του νερού, διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και διεργασίες που έχουν αποδοθεί με έναν ευανάγνωστο τρόπο για αυτή την ιδιαίτερη παιδική ηλικία. Απώτερος σκοπός είναι η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής συνείδησης. 

Η έκδοση πλαισιώνεται από αφηγηματικούς χάρτες που συνδυάζουν κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο και με τρόπο παραστατικό «ξεναγούν» τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στις περιοχές, τα γεγονότα και τις καταστάσεις που συνδέονται με το Ταξίδι της Σταγόνας. Με τον τρόπο αυτό πέρα από την ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων που σχετίζονται με το περιβάλλον ενισχύονται και οι ψηφιακές δεξιότητες των μικρών και μεγάλων αναγνωστών μας.

* Η Νίκη Ευελπίδου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η έρευνα της επικεντρώνεται στη γεωμορφολογία, παράκτια γεωμορφολογία, τις μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης, την παλαιογεωγραφία, τη μελέτη και μοντελοποίηση φυσικών κινδύνων, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

σχολική ψυχολογία
το-ταξιδι-της-σταγονας

Δεν υπάρχουν σχόλια: