Εκατό μαθητές δημοτικού από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και άτομα, η ηλικία των οποίων κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα 40 χρόνια, που «φοιτούν» στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Καλαμαριά, έκαναν σήμερα ...ποδαρικό στη 13η Γιορτή Μελιού (29/9-2/10), που επέστρεψε στον χώρο αναψυχής του «Ξαρχάκου», απέναντι από τη ΧΑΝΘ, ύστερα από διετή απουσία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Συνολικά 200 μαθητές -άλλοι 100 αύριο- θα επισκεφθούν τον χώρο διεξαγωγής της γιορτής, προκειμένου να μυηθούν στον «μαγικό» κόσμο των μελισσών από το προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αλλά και να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού. Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να λάβουν μέρος και σε διαδραστικά κινητικά εργαστήρια, όπως «σπάσε το μπαλόνι με το κεντρί σου», ενώ θα μπορέσουν και να περιηγηθούν στον χώρο της γιορτής, ο οποίος έχει μετατραπεί σε πάρκο, όπου κάθε διαδρομή του οδηγεί στην «πρωταγωνίστρια» μέλισσα και τα προϊόντα της.
Όλοι οι μαθητές που θα βρεθούν στη γιορτή, φεύγοντας θα πάρουν από ένα ατομικό βαζάκι μελιού των 50 γραμμαρίων, ενώ το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχει αναλάβει την ενημέρωσή τους.
Κεντρικό θέμα της φετινής γιορτής, στην οποία θα συμμετάσχουν 30 παραγωγοί είναι: «Η μέλισσα στη δίνη της κλιματικής αλλαγής». Στόχος των διοργανωτών αποτελεί η μύηση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, στις «καθαρές» γεύσεις μελιού καθώς και η ενημέρωση και επιμόρφωσή τους για το πώς είναι ο κόσμος, παρουσία των μελισσών, και πώς θα ήταν ή θα είναι αυτός, αν τελικά εκλείψουν. Τη γιορτή φέτος συνδιοργανώνουν η 5η κοινότητα δήμου Θεσσαλονίκης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος του νομού και το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ.
Ακολουθώντας τις διαδρομές του πάρκου, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, θα ανακαλύψουν διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, παραδοσιακές γεύσεις, όπως πευκόμελο, ανθόμελο, βελανιδιά, καστανόμελο και σουσούρα, αλλά και πιο ...σύγχρονες, όπως πορτοκαλόμελο, μέλι λεβάντας και με άνθη βάμβακος, σοκολατάκια με μέλι και χωρίς ζάχαρη, προϊόντα μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό -που πλέον είναι πιστοποιημένος- κερί, πρόπολη, ποτά από μέλι, καθώς και καλλυντικά, συνταγές, κηραλοιφές και σαπούνια από τα προϊόντα της μέλισσας.
Στη διάρκεια της γιορτής θα ρέει, επίσης, άφθονο το τσίπουρο μελιού (με γλυκάνισο και άνευ), ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν -σε μικρότερη ποσότητα- ουίσκι και μπράντι μελιού. Όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν στη γιορτή είναι ελεγμένα για την αγνότητα και τη γνησιότητά τους από το ειδικό εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ. Παράλληλα, οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν απευθείας με παραγωγούς και επιστήμονες για τη μέλισσα και τα προϊόντα της, ενώ θα μπορέσουν να απολαύσουν -μεταξύ άλλων- μουσική βραδιά με τη Βάσω Βασιλειάδου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον χορευτικό σύλλογο Μανδριτσιωτών- Θρακιωτών Θέρμης και τον Σύλλογο Ποντίων Θέρμης.
Ποικίλες δράσεις θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τους μικρούς επισκέπτες της γιορτής που θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κυψέλες και κάρτες, να χορέψουν και να δουν τον Καραγκιόζη ...μελισσουργό, μέσω θεάτρου σκιών, ενώ οι διοργανωτές θα «τρατάρουν» τους καλεσμένους τους λουκουμάδες και γιαούρτι με μέλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου