Χανιά: «Κραυγή» αγωνίας από εκπαιδευτικούς και γονείς για δεκάδες κενά - Αβοήθητα 127 παιδιά
Είναι η δεύτερη χρονιά που δεκάδες μαθητές σχολείων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Χανίων στερούνται την παράλληλη στήριξη την οποία δικαιούνται. Ταυτόχρονα ακάλυπτες παραμένουν 30 θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και 44 θέσεις για τμήματα υποδοχής ΖΕΠ που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για το θεσμό των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας που έχει ενταχθεί στα δημοτικά σχολεία και αποτελεί αναγκαία βοήθεια για τα παιδιά που δεν μιλούν ελληνικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Αντώνη Τσαλαπάκη, αίτημα του κλάδου είναι επίσης να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα καλύπτουν τις άδειες των συναδέλφων τους σε έκτακτες περιπτώσεις. Την αγωνία των γονιών μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης μετέφερε η κ. Μαρία Γιαννάκη μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κρήτης. «Μιλάμε για παιδιά που μένουν αστήριχτα παρότι έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένα προβλήματα και χρήζουν ειδικής επιστημονικής υποστήριξης» σημείωσε.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Πόπη Ψαρουδάκη είπε στο neakriti.gr ότι τα κενά θα καλυφθούν με τις προσλήψεις αναπληρωτών, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσον αφορά στα τμήματα ΖΕΠ έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καλυφθούν 33 θέσεις, κατά προτεραιότητα σε σχολεία με προσφυγόπουλα και αμέσως μετά στα υποβιβασμένα δημοτικά σχολεία του Δραπανιά, της Καντάνου και του Σκινέ – Φουρνέ. Η κ. Ψαρουδάκη εξέφρασε τη στήριξη της στους διευθυντές των παραπάνω σχολείων δηλώνοντας την πρόθεση της διεύθυνσης να τα στηρίξει σε εξοπλισμό και μέσα απαραίτητα για το εκπαιδευτικό έργο.
Εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι γονέων επανέφεραν το αίτημα για στελέχωση όλων ανεξαιρέτως των σχολείων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εξαθέσια. Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ως πενταθέσια λειτουργούν το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου, το Δημοτικό Σχολείο Δραπανιά στην Κίσαμο και το Δημοτικό Σχολείο Φουρνέ – Σκινέ στον Αλικιανό του δήμου Πλατανιά. «Καλούμε τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης να φέρει νέα εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας να δει ότι τα σχολεία της επαρχίας χρειάζονται στήριξη όπως και η ίδια η επαρχία για να λειτουργήσουν ομαλά» είπε ο κ. Τσαλαπάκης. Αλλά και η κ. Γιαννάκη εκπροσωπώντας τους γονείς και κηδεμόνες, σημείωσε πως εκτός από τα σχολεία της ενδοχώρας ζήτημα ανάλογο αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία στον Πλατανιά και το Κολυμπάρι ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν και πολλά τμήματα των 25 μαθητών τα οποία λειτουργούν εν τέλει εις βάρος της εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου