Εσπερινό Γυμνάσιο – ΛΤ Πύργου: «Μεταστέγαση του σχολείου χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση»
Το Εσπερινό Γυμνάσιο- Λ.Τ Πύργου αφού πρώτα κατεδαφίστηκε στη συνέχεια μεταφέρθηκε μαζί με το 1ο Λύκειο στα λυόμενα της Έλληνος Στρατιώτου, στην άκρη της πόλης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (ΑΡΠΑ), οι μαθητές/τριες του Εσπερινού Γυμνασίου Πύργου ζητούν πρωτίστως μεταστέγαση σε αξιοπρεπές κτήριο, διεκδικούν ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες κι όχι ιδιαίτερη μεταχείριση, όταν μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικής φύσης προβλήματα από τους μαθητές/τριες του ημερησίου Λυκείου, ενώ το ΥΠΑΙΘ στο όνομα μιας δήθεν ισότητας τους εξομοιώνει με αυτούς/ες.
«Σ’ αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν: τράπεζα θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, αποκλεισμός των υποψηφίων από τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές» τονίζει.
«Το αίτημα, λοιπόν, της μεταστέγασης είναι πλέον επιτακτικό και δε χωρά καμία χρονική καθυστέρηση. Τόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου όσο και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών απαιτούν τη μεταφορά τους εδώ και τώρα» προσθέτει η ΑΡΠΑ.
Η ανακοίνωση
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης:
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΠΥΡΓΟΥ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΡΑ
Λιτά χτίστε τα, απλόχωρα,
μεγάλα γερά θεμελιωμένα
τα σκολειά χτίστε!»
(24 του Απρίλη 1910, Κωστής Παλαμάς )
Το Εσπερινό Γυμνάσιο- Λ.Τ Πύργου είναι ένα σχολείο που έχει εκπαιδεύσει γενιές και γενιές μαθητών και έχει ταυτιστεί ιστορικά με το χώρο που σήμερα βρίσκεται το 1ο Γυμνάσιο, αφού συστεγαζόταν με αυτό πριν την κατεδάφισή του και πριν ξεχαστεί μαζί με το 1ο Λύκειο στα λυόμενα της Έλληνος Στρατιώτου, στην άκρη της πόλης.
Είναι ένα σχολείο με ιδιαίτερη μορφωτική- παιδευτική και κοινωνική αξία, αφού σε αυτό φοιτούσε και φοιτά ένα ετερόκλητο μαθητικό δυναμικό: ανήλικοι εργαζόμενοι, ενήλικες άνεργοι/ες ή εργαζόμενοι/ες σε σκληρά εργασιακά καθεστώτα, ιδίως μετά την κρίση και την πανδημία, ακόμη και συνταξιούχοι που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη γνώση, γυναίκες σε πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους, δηλαδή μαθητές/τριες που επιζητούν μια «δεύτερη ευκαιρία» και αγωνίζονται να βελτιώσουν, χάρη στο απολυτήριο Λυκείου και τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο, τις επαγγελματικές και οικονομικές προοπτικές τους και κυρίως να πετύχουν την αυτοπραγμάτωσή τους.
Διεκδικώντας, λοιπόν, οι μαθητές/τριες του Εσπερινού Γυμνασίου Πύργου πρωτίστως μεταστέγαση σε αξιοπρεπές κτήριο, διεκδικούν ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες κι όχι ιδιαίτερη μεταχείριση, όταν μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικής φύσης προβλήματα από τους μαθητές/τριες του ημερησίου, ενώ το ΥΠΑΙΘ στο όνομα μιας δήθεν ισότητας τους εξομοιώνει με αυτούς/ες. Σ’ αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν: τράπεζα θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, αποκλεισμός των υποψηφίων από τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Ιδιαίτερα η ΕΒΕ εξοβελίζει τους μαθητές/τριες των Εσπερινών Λυκείων από την Ανώτατη Εκπαίδευση, αφού με τον ενιαίο τρόπο του υπολογισμού της επί της ουσίας ακυρώνεται η ποσόστωση του 1% επί των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί για αυτούς. Οι 624 επιτυχόντες/χούσες από τα Εσπερινά ΓΕΛ το 2019, έγιναν 83 το 2021. Το Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει κοινωνική πολιτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση.
Το αίτημα, λοιπόν, της μεταστέγασης είναι πλέον επιτακτικό και δε χωρά καμία χρονική καθυστέρηση. Τόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου όσο και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών απαιτούν τη μεταφορά τους εδώ και τώρα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων στο αίτημά του αναφέρει ότι τα επαναλαμβανόμενα αιτήματά του στις αρμόδιες αρχές για τη μεταστέγασή του δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και ότι επιθυμεί την μετεγκατάστασή του, άμεσα, στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου Πύργου, στο οποίο για τρεις δεκαετίες το σχολείο τους συστεγαζόταν μέχρι την κατεδάφισή του. Οι μαθητές-τριες του σχολείου μάλιστα έχουν προβεί σε κατάληψη επωμιζόμενοι/ες την απώλεια διδακτικών ωρών, αποφασισμένοι/ες μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Με ποια λογική οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες του Εσπερινού παρέμειναν τόσα χρόνια εκτός κανονικού κτηρίου με δεδομένη την ύπαρξη των δημόσιων σχολείων της πόλης σε διαφορετική μάλιστα ζώνη λειτουργίας;
Το βράδυ της Παρασκευής (21-1-22), κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων της μαθητικής κοινότητας του Εσπερινού και των σχετικών δημοσιευμάτων, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πύργου, κ. Πλεμμένος, επισκεπτόμενος το υπό κατάληψη σχολείο, δεσμεύτηκε μπροστά στο πλήθος των παρευρισκομένων εκεί, παρουσία της ΕΛΜΕ, για την άμεση υλοποίηση της από το 2017 απόφασης του Δήμου Πύργου για μετεγκατάσταση του σχολείου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, απόφαση που για αδιευκρίνιστους, τότε, λόγους «πάγωσε»…
Συμπαραστεκόμαστε και υποστηρίζουμε για λόγους αλληλεγγύης, μορφωτικούς και κοινωνικούς, τη μετεγκατάσταση του σχολείου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου. Η δημοτική αρχή και ο ΔΔΕ έχουν ευθύνη να ενημερώνουν τα εμπλεκόμενα σχολεία, να αφουγκράζονται τις απόψεις των Συλλόγων Διδασκόντων, να εξασφαλίζουν στα εμπλεκόμενα σχολεία όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Οι διεργασίες αυτές δεν γίνονται ούτε με μανιφέστα ούτε με το να σφυρίζουν αδιάφορα οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι.
Ο αγώνας της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του Εσπερινού είναι δίκαιος, το αίτημά τους για μεταστέγαση είναι δίκαιο· γι’ αυτό άμεση πρέπει να είναι και η δικαίωσή τους. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει αυτή τη φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και άμεσα να ικανοποιήσουν το αίτημα της σχολικής κοινότητας του Εσπερινού. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν για όλα τα σχολεία του Δήμου Πύργου που αντιμετωπίζουν διαιωνιζόμενα προβλήματα στέγασης. Αλήθεια, επιτέλους γιατί δεν προχωράει η ιστορία με το αγορασμένο οικόπεδο στις εργατικές κατοικίες επί της Αγ. Γεωργίου για την ανέγερση νέου σχολείου, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες στον Πύργο; Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που κάθε φορά επικαλούνται οι ιθύνοντες ξεπερνιούνται όταν υπάρχει πολιτική βούληση…
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΛΥΟΜΕΝΑ
ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου