Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

 

Υπ. Υγείας για άνοιγμα σχολείων: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων μελετά τα στοιχεία και εισηγείται στην Κυβέρνηση

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών: Προτάσσονται αμέσως μετά με άλλη κατηγορία ηλικιακή και για αυτούς
Δημοσίευση: 27/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων μελετά τα στοιχεία και εισηγείται στην Κυβέρνηση”.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, σε ερώτηση δημοσιογράφου “εάν είναι εφικτή η παράλληλη λειτουργία λιανεμπορίου και Γυμνασίων-Λυκείων από την επόμενη εβδομάδα;” στη σημερινή τακτική ενημέρωση.

Σε άλλη ερώτηση “τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών" απάντησε: “Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς. Και αυτοί προτάσσονται αμέσως μετά με άλλη κατηγορία ηλικιακή και για αυτούς, όπως βλέπετε, υπάρχει ειδική μέριμνα σε όλα τα επίπεδα, στο επίπεδο του testing, στο επίπεδο των μέσων ατομικής προστασίας για τα παιδιά, για τους εκπαιδευτικούς. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά του Δημοτικού αλλά και οι υπόλοιπες βαθμίδες, είναι πολύ σημαντική και προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Πάνω από όλα όμως, είναι η Δημόσια Υγεία”.

Δημοσιογράφος: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη σοβαρή καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο θα επηρεαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο των εμβολιασμών; Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς και πώς θα προχωρήσετε με τις ευπαθείς ομάδες;

Β. Κικίλιας: Όπως ήδη έχω πει, το επιχειρησιακό μας σχέδιο είναι τέτοιο που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα δεδομένα των αφίξεων και των ημερομηνιών και των ποσοτήτων εμβολίων.

Και αυτό έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Έχουμε ξεπεράσει και τους 200.000 εμβολιασθέντες πλέον, τους 200.000 εμβολιασμούς και νομίζω ότι ο ρυθμός για εμάς, με βάση τα εμβόλια τα οποία έχουμε, είναι ικανοποιητικός και επαναλαμβάνω ότι με την ασφάλεια του να υπάρχει η δεύτερη δόση για όποιον συμπολίτη μας εμβολιάζεται. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει, και σωστά, ότι μαζί με τα άτομα 70-74 ετών, άρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των συμπολιτών μας με υποκείμενα νοσήματα. Και υπάρχει ειδική μέριμνα για τους συμπολίτες μας αυτούς και είναι προφανές και ξέρω ότι έχουν κάνει υπομονή, ότι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, όπως έχετε ήδη ακούσει, έχει αναφέρει η Εθνική Επιτροπή.

Και νομίζω ότι αυτό θα συντελέσει, ο εμβολιασμός των μεγάλων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά και των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στην πολύ σημαντική αντιμετώπιση της COVID-19. Για ποιο λόγο; Γιατί όπως βλέπετε τα στοιχεία και τα στατιστικά, η νόσος αυτή είναι μοιραία πολλές φορές, θανατηφόρος ή νοσούν βαρέως άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο συμπολίτες μας από μεγάλες ηλικίες ή ευπαθείς ομάδες. Οπότε, λογικό είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και σωστά να έχει κάνει αυτή την προτεραιοποίηση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς. Και αυτοί προτάσσονται αμέσως μετά με άλλη κατηγορία ηλικιακή και για αυτούς, όπως βλέπετε, υπάρχει ειδική μέριμνα σε όλα τα επίπεδα, στο επίπεδο του testing, στο επίπεδο των μέσων ατομικής προστασίας για τα παιδιά, για τους εκπαιδευτικούς. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά του Δημοτικού αλλά και οι υπόλοιπες βαθμίδες, είναι πολύ σημαντική και προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Πάνω από όλα όμως, είναι η Δημόσια Υγεία.

Δημοσιογράφος: Έχει επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Αττικής από το άνοιγμα των καταστημάτων; Και αν ναι, είναι εφικτή η παράλληλη λειτουργία λιανεμπορίου και Γυμνασίων-Λυκείων από την επόμενη εβδομάδα;

Β. Κικίλιας: Η ερώτηση βλέπω κατά το ήμισυ είναι για την επιδημιολογική εικόνα στην Αττική, από το άνοιγμα των καταστημάτων. Αν δεν κάνω λάθος, έχουν περάσει 8 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα ποια είναι η εικόνα για το λιανεμπόριο, γιατί όπως πολύ καλά θυμάστε και γνωρίζετε, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι ο ιός επωάζει στις 14 μέρες.

Άρα λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις δύο εβδομάδες, άρα 5-6 μέρες ακόμα, μία εβδομάδα, προκειμένου να δούμε ποια είναι η εικόνα η επιδημιολογική στην Αττική και αλλού από το λιανεμπόριο. Οπότε, συστήνουμε υπομονή, προσοχή και μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων, σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό.

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία κομματιών της κοινωνικής ζωής, της οικονομικής ζωής και της εκπαίδευσης, θέλω να πω η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων μελετά τα στοιχεία και εισηγείται στην Κυβέρνηση, η οποία Κυβέρνηση βλέπετε ότι πολύ προσεκτικά, με μελέτη των δεδομένων και πρώτα απ’ όλα βάζοντας τη Δημόσια Υγεία και την αξία της ανθρώπινης ζωής, όμως και όλες τις άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας, των συμπολιτών μας, των οικογενειών μας, των ανθρώπων που δουλεύουν καθημερινά, που αγωνίζονται για τα προς το ζην, παίρνει τις αποφάσεις. Και νομίζω ότι αυτό έχει υπάρξει λελογισμένο μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: