Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Συντονιστικό Νηπιαγωγών

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο αριθμός των παιδιών που θα αποκλειστούν είναι όσος ο πληθυσμός μιας μεγάλης πόλης (πχ. της Κοζάνης)!
Και το χειρότερο είναι ότι οι γονείς των παιδιών έχουν το κουπόνι (voucher) για να πάνε δωρεάν τα παιδιά τους σε Βρεφονηπιακό-Παιδικό Σταθμό αλλά  δεν μπορούν να το εξαργυρώσουν γιατί δεν υπάρχουν Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί να φιλοξενήσουν τα παιδιά!
Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ[1] (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, υποστηρίζει ότι περίπου 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.
Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην έλλειψη κονδυλίων αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα παιδικών σταθμών: «Πέρυσι 30.000 παιδιά έμειναν εκτός προγράμματος, όχι μόνο επειδή δεν υπήρχαν τα χρήματα αλλά κυρίως γιατί υπήρχε έλλειμμα από παιδικούς σταθμούς. Ακόμη κι αν είχε εγκριθεί το ποσό πάλι αυτά τα παιδιά θα έμεναν από έξω γιατί δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι ανισότιμα κατανεμημένοι», τονίζει ο κ. Γκοτσόπουλος[2]. «Πρέπει να ανεγερθούν πάνω από 1.000 σταθμοί, είτε δημοτικοί, είτε ιδιωτικοί!...».
Συνεπώς, επιβεβαιώνονται όσα έχει αναφέρει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών σε κείμενο που αναρτήθηκε στις 15/5/2017 (alfavita.gr) για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους Παιδικούς Σταθμούς επειδή δεν υπάρχουν θέσεις!
Πιο συγκεκριμμένα:
Το σχολικό έτος 2016-17 η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών 4-5 ετών (48.450) φοιτά στα δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας. Το ίδιο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ φιλοξενήθηκαν σε Παιδικούς Σταθμούς 18.424 παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Αν αυτά τα παιδιά είχαν εγγραφεί στα δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας θα έμεναν οι θέσεις που έχουν στους Παιδικούς Σταθμούς κενές και θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας 3-4 χρόνων που έχουν αποκλειστεί!
Αυτός ο φαύλος κύκλος του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών θα συνεχιστεί και το 2017-18 και θα σταματήσει μόνο αν θεσπιστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση  για όλα τα παιδιά 4-6 χρόνων στο Νηπιαγωγείο.
Κάθε αναφορά (όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) ότι «… θα μπει ταφόπλακα στους Παιδικούς Σταθμούς» αν δεν φιλοξενηθεί σ` αυτούς το μικρό ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-5 χρόνων που εγγράφεται έως τώρα, γίνεται με δόλο και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία θα αποκλειστούν για το έτος 2017-18 περίπου 40.000 χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ίδρυση (περισσοτέρων των 1.000 ) Παιδικών  Σταθμών.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
  • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) - 85η Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ


[1] Η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει έγκυρα στοιχεία για τους Παιδικούς σταθμούς. Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκίνησε την απογραφή το 2014 αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία.
[2] Ανακτήθηκε από: aftodioikisi.gr/



Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/koinonia/40000-paidia-tha-meinoyn-ektos-paidikon-stathmon-gia-2017-18#ixzz4iGM7u3vp
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: