Τρίτη 16 Μαΐου 2017




Παγκόσμια καμπάνια για το βίαιο θάνατο 41 κοριτσιών στη Γουατεμάλα

από @  16/05/2017 12:30 πμ.
15 Μάη 2017

post image
Αγαπητοί σύντροφοι,

Στη Γουατεμάλα γίναμε μάρτυρες μιας από τις πιο αποτρόπαιες σφαγές στην ιστορία της χώρας και της Αμερικής:  56 κορίτσια, που υποτίθεται βρίσκονταν υπό την «προστασία και διαφύλαξη» του κράτους, κάηκαν, κλειδωμένα στα 16 τ.μ. μιας αίθουσας του ιδρύματος που τα «φιλοξενούσε».  41 πέθαναν και  μόνο 15 επέζησαν, αλλά και αυτές πολύ βαριά τραυματισμένες. Αυτό το έγκλημα δεν έχει προηγούμενο.
Η ποινική δίωξη κατά τριών δημοσίων υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι του Ιδρύματος «Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν» έχει μόλις αρχίσει.

Αυτή η γυναικοκτονία είναι έγκλημα του Κράτους. Πίσω της κρύβεται  μια καλά οργανωμένη εγκληματική δομή που προσπάθησε να φιμώσει τις καταγγελίες των κοριτσιών για σοβαρά εγκλήματα όπως βασανιστήρια, εμπορία λευκής σάρκας, βιασμούς, εξαφανίσεις, και άλλα εγκλήματα.

Από τις 8 Μαρτίου, ημέρα που έγινε ο εμπρησμός των κοριτσιών, προσπαθούμε μέσα από τη δουλειά μας, μέσα από τη δημοσιογραφία που ασκούμε,  να  κρατήσουμε ζωντανή την ανθρώπινη διάσταση των κοριτσιών και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό οργανώνουμε μια καμπάνια, με τη συνεργασία καλλιτεχνών από τη Γουατεμάλα και άλλες χώρες του κόσμου, με πίνακες των προσώπων κάθε μιας από τα 41 κορίτσια, με στόχο να αποτίσουμε φόρο τιμής στη ζωή τους και να συμβάλουμε στον αγώνα για τη μνήμη και τη δικαιοσύνη.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην Παγκόσμια Δράση για τα κορίτσια #NosDuelen56 και να το κάνουμε όλοι και όλες από κοινού και συντονισμένα στις 15 Μαΐου, στους  δύο μήνες μετά το έγκλημα. Η Παγκόσμια Δράση ξεκινάει με τις 41 πίνακες των κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους. Στη δημιουργία των οποίων συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη Γουατεμάλα, το Μεξικό και την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αργεντινή.

Η λήθη και η ατιμωρησία που υπάρχουν στη Γουατεμάλα απαιτούν την διεθνή υποστήριξη και αλληλεγγύη. Στην καμπάνια #NosDuelen56  μπορούν να συμμετέχουν ομάδες, ψηφιακά και εναλλακτικά μέσα, συλλογικότητες και οργανώσεις όπως και όσοι  το επιθυμούν από οπουδήποτε στον κόσμο. Οι εικόνες των κοριτσιών μπορούν να εκτυπωθούν και αφισοκολληθούν σε δρόμους και κοινωνικά ή πολιτιστικά κέντρα.

Εάν θέλετε να συμμετέχετε στείλτε την επιβεβαίωση και το λογότυπο της ομάδας σας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: nosduelen56@yahoo.com

?Πώς θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί η Παγκόσμια Δράση?

Στις 15 Μαϊου θα δημοσιευτούν ταυτόχρονα σε 50 εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και σε σελίδες και σε κτίρια τουλάχιστον 15 οργανώσεων και συλλογικοτήτων, τα ζωγραφισμένα πρόσωπα των κοριτσιών που κάηκαν στο Ίδρυμα «Σεγούρο».

Μετά τις 15 Μάη, κάθε μέσο ενημέρωσης ή οργάνωση θα δημοσιεύσει στις ηλεκτρονικές της σελίδες το υλικό, σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, τρόπους και χρόνους, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: μπλογκ, σάιτ, Facebook, ίνσταγκραμ, τουίτερ, φλίκερ ή όποιο άλλο μέσο.

Η ετικέτα ή το hashtag που θα χρησιμοποιηθεί είναι: #NosDuelen56 και βέβαια ότι άλλο επιθυμεί καθένας να προσθέσει.

#NosDuelen56 είναι μια κραυγή για δικαιοσύνη από τη μεριά της τέχνης, της δημοσιογραφίας, του ακτιβισμού και του φεμινισμού. Είναι μια δράση συλλογικής μνήμης και απόδοση στα 56 κορίτσια της Γουατεμάλας της αξιοπρέπειάς τους. Είναι μία συνεισφορά στον αγώνα ενάντια στη λήθη και την ατιμωρησία.

Η Prensa Comunitaria (Κοινοτικός Τύπος) κάλεσε 57 καλλιτέχνες από το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γουατεμάλα να ζωγραφίσουν τα 41 πρόσωπα των κοριτσιών ως τιμή σε εκείνες και στις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: