Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Χρόνης Εκπαιδευτικός Π.Ε.
Κάθε παιδί έχει τη δική του ταχύτητα.
Δυστυχώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν το λαμβάνει υπόψη.
Ας το λάβουμε υπόψη μας, τουλάχιστον, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Γ. Δάσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων: Να τελειώνουμε με την παπαγαλία


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Φεβρουάριος, 2017 - 22:30 | Στην Κατηγορία: 


Συνέντευξη

Συνέντευξη στη Μίνα Κωστοπούλου - Η ΑΥΓΗ

* Έχετε κληθεί να διατυπώσετε άποψη για τη μεταρρύθμιση στο Λύκειο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ποια είναι η θέση σας;
Το Λύκειο χρειάζεται ριζική αναμόρφωση. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα λυκειακό πρόγραμμα εκπαίδευσης με μακροχρόνια προοπτική. Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν από την αρχή του μαθητικού τους βίου και να μην αιφνιδιάζονται με συνεχείς μεταβολές. Έτσι θα μπορούν να προγραμματίσουν τη μελέτη τους για την επίτευξη των στόχων τους. Συνεχείς μεταρρυθμίσεις επαυξάνουν την ήδη υπάρχουσα ανησυχία και ανασφάλεια των μαθητών σχετικά με τις επιδιώξεις τους.
Επίσης, το Λύκειο πρέπει να αυτονομηθεί ως ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να μην είναι ένα απλό προστάδιο του πανεπιστημίου.
* Από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί, σας βρίσκουν σύμφωνο αυτές του τετραετούς Γυμνασίου και διετούς Λυκείου, ή της υποχρεωτικής Α΄ Λυκείου;
Σημασία δεν έχει πώς χαρακτηρίζονται οι τάξεις, αλλά ποιο είναι το περιεχόμενο της προσφερόμενης γνώσης. Αν η υποχρεωτική εκπαίδευση θεσμοθετηθεί ως δεκαετής, ίσως είναι καλύτερο το τετραετές Γυμνάσιο, για να μπορεί ένα παιδί να έχει ένα ολοκληρωμένο απολυτήριο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αλλά και πάλι αυτό είναι δευτερεύον.
Η σταδιακή εστίαση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου στα μελλοντικά επαγγελματικά ενδιαφέροντα των μαθητών θεωρώ πως θα αναβαθμίσει τον ρόλο του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως η Α΄ Λυκείου οφείλει να είναι μια τάξη γενικής Παιδείας, η Β΄ Λυκείου να επικεντρώνεται σε γνωστικά αντικείμενα και η Γ΄ Λυκείου να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα μαθήματα.
* Θα εισηγηθείτε αλλαγές στον τρόπο εξέτασης στις Πανελλαδικές;
Η σημαντικότερη αλλαγή θα ήταν η περιγραφή της εξεταστέας ύλης με επιστημονικούς όρους και όχι με συγκεκριμένες σελίδες από ένα βιβλίο. Δηλαδή, οι ερωτήσεις να προσεγγίζουν κατά βάση το ερμηνευτικό περιεχόμενο. Η αλλαγή αυτή είναι κατά τη γνώμη μου ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει την ουσιαστική γνώση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε αντίθεση με τη στείρα αποστήθιση που εκφυλίζει τη μαθησιακή διαδικασία. Θα μπορούσα να αναφέρω ακόμη πολλές αλλαγές αλλά θέλω να παραμείνω μόνο σε αυτή για να τονίσω τη σημασία της. Είναι το “Άλφα και το Ωμέγα” να καταργήσουμε την παπαγαλία.
* Από το 1964 που καθιερώθηκαν οι Εθνικές Εξετάσεις, η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια δεν έχει καταφέρει να αποδεσμευτεί από το Λύκειο αν και υπήρξε διαχρονικός στόχος. Γιατί δεν έγινε ποτέ;
Δεν είναι ακριβές αυτό. Μόνο κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 η αποφοίτηση από το ενιαίο Λύκειο ήταν συνδεδεμένη με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, με την έννοια ότι ο γραπτός βαθμός των Πανελλαδικών εξετάσεων συνυπολογιζόταν στο απολυτήριο του Λυκείου. Υπενθυμίζω ότι και στα περισσότερα χρόνια του συστήματος των δεσμών, το απολυτήριο του Λυκείου ήταν ανεξάρτητο από τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Συνεπώς, αυτό που πραγματικά ισχύει είναι ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις τα περισσότερα χρόνια ήταν αποδεσμευμένες από το Λύκειο.
Και σήμερα ακόμα με το νέο σύστημα είναι αποδεσμευμένες από το Λύκειο, αφού διεξάγονται μετά από τη λήξη της λυκειακής εκπαίδευσης. Θεωρώ σωστό η διαδικασία πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να διεξάγεται μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, με σεβασμό προς την αυτονομία της διδακτικής και παιδαγωγικής λειτουργίας του Λυκείου. Έτσι, κάποιο παιδί που δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει την εκπαίδευσή του δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
* Γνωρίζουμε από τις σχετικές μελέτες ότι 8 στους 10 μαθητές δεν μπαίνουν στο τμήμα της πρώτης τους επιλογής. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι εξετάσεις με οποιαδήποτε μορφή είναι μια διαδικασία επιλογής. Η επιθυμία των διαγωνιζόμενων να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την επίδοσή τους στη διαδικασία επιλογής. Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για τις προκαθορισμένες θέσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιδόσεις τους έχουν καθαρά συγκριτική αξία. Συνεπώς, παρόλο που αναφερόμαστε σε εξέταση, στην πραγματικότητα είναι διαγωνισμός.
Εξέταση θα ήταν αν δεν υπήρχε προκαθορισμένος αριθμός εισακτέων και κάθε υποψήφιος που θα επεδείκνυε ένα συγκεκριμένο επίπεδο γνώσεων θα έμπαινε στο πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα αλλά και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, όπου οι υποψήφιοι διαγωνίζονται, τα ποσοστά επιτυχίας στην πρώτη επιλογή είναι μικρά. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν σχολές υψηλής ζήτησης, στις οποίες θα επιτύχουν μόνο οι αριστούχοι μέσα από κάποια εξεταστική διαδικασία.

"Εκτενέστερη ύλη, θέματα εξετάσεων λιγότερο απαιτητικά"
* Πώς γίνεται η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια στην Ευρώπη "κατά κανόνα"; Προϋποθέτει εξετάσεις ενδοσχολικά ή σε εθνικό επίπεδο;
Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη διεξάγονται εξετάσεις που κατά κανόνα αφορούν λίγα βασικά μαθήματα. Σε ορισμένα κράτη λαμβάνεται μερικώς υπόψη και η επίδοση των υποψηφίων στο Λύκειο. Μια βασική διαφορά του δικού μας συστήματος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά είναι ότι οι υποψήφιοι στην Ευρώπη εξετάζονται σε σημαντικά εκτενέστερη ύλη, η οποία περιγράφεται με επιστημονικούς όρους και όχι με οριοθέτηση σελίδων από το σχολικό εγχειρίδιο. Η εκτενέστερη ύλη συνεπάγεται ότι τα θέματα των εξετάσεων είναι λιγότερο απαιτητικά, καλύπτουν όμως ευρύ φάσμα.
* Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα σύστημα τύπου μπακαλορεά;
Το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο των ετών 1965 και 1966 είχε τα χαρακτηριστικά του μπακαλορεά και σε κάποιο βαθμό όλες οι μορφές των Πανελλαδικών εξετάσεων έχουν μια τέτοια διάσταση. Το μπακαλορεά στη Γαλλία έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία παραμένει αναλλοίωτη για δεκαετίες, όπως και η όλη διαδικασία των εξετάσεων. Για παράδειγμα, τα μόνα σχολικά μαθήματα τα οποία συνυπολογίζονται στο βαθμό του μπακαλορεά είναι οι ξένες γλώσσες και η αθλητική επίδοση, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, ειδικά στη Γαλλία οι «μεγάλες σχολές» διεξάγουν τις δικές τους εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά απαιτητικές, και το ποσοστό επιτυχίας είναι 2 στα 1.000.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi-ston-typo/g-dasios-proedros-toy-ethnikoy-organismoy-exetaseon-na-teleionoyme-me#ixzz4Zy3iMPR3
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Πως προάγονται από τάξη σε τάξη οι μαθητές στο Γυμνάσιο - Μέσος όρος βαθμών


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Φεβρουάριος, 2017 - 10:05 | Στην Κατηγορία: 


Διαβάστε παρακάτω τι ορίζει το προεδρικό διάταγμα για την προαγωγή των μαθητών στο Γυμνάσιο και τον Γενικό Μέσο Όρο Βαθμών ετήσιας επίδοσης

Προαγωγή από τάξη σε τάξη στο γυμνάσιο με γενικό μέσο όρο βαθμών επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Στα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α ́) βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της γραπτής ανακεφαλαιωτικής εξέτασης.
Στα μαθήματα της δεύτερης ομάδας (Ομάδα Β ́) και της τρίτης ομάδας (Ομάδα Γ ́) βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι ο μέσος όρος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου και του δεύτερου τετραμήνου. Αν σε ένα μάθημα για κάποιο λόγο λείπει ο βαθμός του ενός από τα δύο τετράμηνα, ως βαθμός επίδοσης για αυτό το τετράμηνο θεωρείται ο βαθμός του άλλου τετραμήνου. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατατεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β ́ τετραμήνου το αργότερο την επομένη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β ́ τετραμήνου. Η βαθμολογία αυτής της εξέτασης αποτελεί τον βαθμό επίδοσης για κάθε τετράμηνο.
Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
i) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται σε
επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).
Για τους παραπεμπόμενους μαθητές αμέσως μετά το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου καταρτίζεται με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου και υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για κάθε μάθημα των Ομάδων Α ́ και Β ́ στο οποίο έχει παραπεμφθεί μαθητής. Συγκεκριμένα για κάθε μάθημα προσφέρεται πρόγραμμα διάρκειας πέντε έως δέκα (5-10) διδακτικών ωρών, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών. Η υλοποίησή του ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του σχολείου από τον σύλλογο διδασκόντων. Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου διεξάγονται οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους παραπάνω μαθητές (δεύτερη εξεταστική περίοδος).
Για τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α ́) οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της δεύτερης και της τρίτης ομάδας οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α ́ και Β ́ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής σύμφωνα την περ. α αυτής της παραγράφου, τότε επαναλαμβάνει την τάξη.
Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Γ ́ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α αυτής της παραγράφου, τότε δύναται να προσέλθει σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10) καθώς και σε εξετάσεις επόμενου/νων σχολικού/κών έτους/ετών τον Ιούνιο (πρώτη και δεύτερη εξεταστική περίοδος) και τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), στην ύλη στην οποία εξετάζονται κατά το έτος της εξέτασης και οι μαθητές της Γ ́ τάξης.
Οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου διεξάγονται με τον τρόπο και τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων του Ιουνίου.
Στην περίπτωση που εξάγεται για μαθητή απορριπτικό αποτέλεσμα σε κλάδο μαθήματος και ο συνολικός βαθμός στο μάθημα ως μέσος όρος των βαθμών των κλάδων είναι επίσης απορριπτικός, ο μαθητής αυτός παραπέμπεται μόνο στον κλάδο του μαθήματος στον οποίον υστέρησε.
Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι εξετάζονται με βάση τις διατάξεις της με αρ. πρ. 28722/Γ2/12-3-2010 Υ.Α. (Β ́ 276), προάγονται ή απολύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της ως άνω παρ. 4 εδαφίου α (ii) με μείωση του προβλεπόμενου μέσου όρου βαθμών ετήσιας επίδοσης σε "τουλάχιστον δώδεκα (12)”.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/pos-proagontai-apo-taxi-se-taxi-oi-mathites-sto-gymnasio-mesos-oros-vathmon#ixzz4Zy0biKWr
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook


οι μαθητριες/ες, να προαγονται στην επομενη ταξη  οπωσδηποτε, εστω κι αν αποτυχουν σ΄ ενα η πολλα μαθηματα. Στα  μαθηματα αυτα οφειλουν να δωσουν εξετασεις για να τα περασουν τις επομενες χρονιες.Το μετρο, οι μαθητες να μενουν στασιμοι, ειναι βαρβαρο και αντιπαιδαγωγικο, δημιουργωντας μεγιστα προβληματα στην ψυχολογια των μαθητων/ τριων αλλα και στην μετεπειτα ζωη τους. Κι ολ' αυτα βεβαια μεχρις οτου καταργηθει η βαθμολογια η αντικατασταθει απο την περιγραφικη αξιολογηση.
διογενης

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Πόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η άποψη του εκπαιδευτικού
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε όταν εφαρμόζουμε την ομαδοσυνεργατική μέθοδο;
FRESH-EDUCATION.BLOGSPOT.COM

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα "περίεργα" του Σουηδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 31 Μάρτιος, 2015 - 13:33 | Στην Κατηγορία: 

Πως μπορούν να ηχήσουν στα αυτιά ενός Έλληνα γονιού οι παρακάτω δέκα απόψεις ;

Πόσο αμήχανη είναι εκείνη η στιγμή που πηγαίνεις με τα παιδιά σου και αγοράζεις σχολικά είδη , σάκα , τετράδια , κασετίνες, μολύβια και την επομένη μαθαίνεις ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Πόσο περίεργα ακούγεται η άποψη ότι "σημαντικότερο από το να διαβάσει το παιδί ένα σχολικό βιβλίο είναι να το παραδώσει στο τέλος της χρονιάς ανέπαφο όπως ακριβώς το παρέλαβε γιατί απλά αποτελεί δημόσια περιουσία" . Πόσο οικεία μπορεί να είναι η εικόνα όταν πηγαίνεις να παραλάβεις τα παιδιά από το σχολείο περασμένες έξι το απόγευμα και τα βρίσκεις να παίζουν Playstation με τους συμμαθητές τους μέσα στη σχολική τάξη. Πόσο παράξενο το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου να περιλαμβάνει βόλτα στο σχολείο και παιχνίδι στο γήπεδο ή το παγοδρόμιο τα οποία είναι ανοικτά και προσβάσιμα όλες τις ημέρες.
souidia2 thumb medium635 423Είναι αλήθεια ότι η αρχική επαφή ενός ´Έλληνα γονιού με το Σουηδικό σύστημα εκπαίδευσης προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, κυρίως θα έλεγα συναισθήματα αμηχανίας . Όταν έχεις ανατραφεί και αποφοιτήσει από ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο χρόνος παραμονής στην αίθουσα διδασκαλίας αποτελεί υποδιαίρεση του εκπαιδευτικού χρόνου , ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να συμπληρωθεί με φροντιστήρια και πολύωρη μελέτη στο σπίτι , πώς μπορείς να αποδεχτείς ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στην σχολική αίθουσα και μάλιστα πολύ πριν σημάνει το κουδούνι λήξης της σχολικής ημέρας μιας και οι τελευταίες 2-3 ώρες είναι καθαρά και μόνο για ψυχαγωγία και παιχνίδι.
Πως μπορούν να ηχήσουν στα αυτιά ενός Έλληνα γονιού οι παρακάτω δέκα απόψεις ;
- Τα διαγωνίσματα απαγορεύονται γιατί υπονομεύουν την ομαλή ένταξη του παιδιού στην ομάδα και στην από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου. Όταν αναγκάζουμε το παιδί να κρύβει το γραπτό του από το διπλανό του , πως θα του ζητήσουμε αργότερα ως πολίτη και μέλους της κοινωνίας να συνεργαστεί με το διπλανό του για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.
- Η βοήθεια των γονιών προς το παιδί στο σπίτι , το λεγόμενο διάβασμα , είναι η πρωταρχική μορφή της παραπαιδείας . Το παιδί μαθαίνει στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία ότι το σχολείο χρειάζεται συμπλήρωμα αλλά και έλεγχο από τους γονείς και αργότερα από τα φροντιστήρια. Η εμπλοκή των γονέων είναι επιθυμητή αλλά να περιορίζεται σε εξωσχολική θεματολογία.
fi
   - Η εκδρομές και οι κάθε είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντικές με τα μαθηματικά και τη γλώσσα και προγραμματισμένες σε εβδομαδιαία βάση. Όταν το παιδί μαθαίνει ότι η εκδρομή έρχεται ως επιβράβευση τότε αυτομάτως θέτει στο μυαλό του το μάθημα ως τιμωρία.  Όταν ο διευθυντής του σχολείου αποφασίζει για την εκδρομή με βάση τις διαθέσεις των δασκάλων , την πορεία των μαθημάτων και τις καιρικές συνθήκες τότε το παιδί ανατρέφεται σε ένα περιβάλλον όπου η ψυχαγωγία περιθωριοποιείται και συγκαταλέγεται στις δευτερεύουσες προτεραιότητες της ζωής.
- Μία ημέρα την εβδομάδα η προσέλευση στην  πρώτη σχολική ώρα γίνεται οικιοθελώς και το παιδί αν θέλει επιλέγει να κοιμηθεί παραπάνω ή να δει τηλεόραση , ανάλογα πάντα και με το πρόγραμμα και τις ανάγκες της οικογένειας του.
- Ο γονέας δεν έχει κανένα έλεγχο επί της σίτισης του παιδιού , το οποίο λαμβάνει σχεδόν όλα τα γεύματα της ημέρας στο σχολείο. Δεν υπάρχει κυλικείο , δεν επιτρέπεται το φαγητό από το σπίτι , παρά μόνο φρούτα . (Κάλλιστα μπορείς να παραλάβεις το παιδί σου το απόγευμα νηστικό γιατί δεν του άρεσε το φαγητό του σχολείου)
- Οι "απαγορευμένες" και "επικίνδυνες" αγαπημένες ενασχολήσεις  των παιδιών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Ιντερνέτ , προβλέπονται από το σχολείο το οποίο παρέχει και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ( οθόνες , υπολογιστές , κονσόλες παιχνιδιών )
- Ένα δίωρο την εβδομάδα, το πρόγραμμα είναι ελεύθερο και επιλέγουν τα παιδιά κάθε φορά με ψηφοφορία τι μάθημα θέλουν να κάνουν . Έτσι η μειοψηφία μαθαίνει να ακολουθεί την απόφαση της πλειοψηφίας και όλοι μαζί αντιλαμβάνονται πως οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζουν επί του πρακτέου την καθημερινή μας ζωή . (Όχι , δεν επιλέγουν κάθε φορά γυμναστική)
- Η κάθε σχολική τάξη έχει στη διάθεσή της ένα μικρό χρηματικό ποσό από το μπάτζετ  του σχολικού προϋπολογισμού το οποίο αποφασίζουν οι μαθητές πού θα το διαθέσουν και κάνουν έρευνα αγοράς μόνοι τους .
- Οι σχολικές αίθουσες διατίθενται τα σαββατοκύριακα στους μαθητές για τα σχολικά πάρτυ , οι οποίοι είναι υπεύθυνοι (μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων) για την παράδοση τους στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν.
- Κάθε τρίμηνο οι μαθητές δεν βαθμολογούνται , αλλά βαθμολογούν το σχολείο , τα μαθήματα , τους εκπαιδευτικούς . Απαντούν σε ανάλογα ερωτηματολόγια για τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο , τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών και αναφέρουν τις προτάσεις τους για αλλαγές. 
Ταχταράς Ευάγγελος
Χειρουργός
Πηγή: igynaika.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-0#ixzz4ZmJgKVdq
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Σχετικά με τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικ...
XENESGLOSSES.EU

Σουηδία: Χωρίς θρανία, μέσα σε σπηλιές το αρχιτεκτονικά καλύτερο σχολείο στον κόσμο (φωτο-βίντεο)


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Ιούνιος, 2015 - 14:23 | Στην Κατηγορία: 


Βίντεο

Κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, πολύχρωμες σπηλιές και μια βιβλιοθήκη που ανοίγει σαν το σεντούκι του κρυμμένου θησαυρού. Το Rosan Bosch Studio έχει μετατρέψει τους κοινόχρηστους χώρους του σουηδικού σχολείου Vittra Södermalm σε ένα ονειρικό και πολύχρωμο μαθησιακό περιβάλλον.
επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη
Το Vittra Södermalm έχει 350 μαθητές και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Στοκχόλμης. Ο νέος σχεδιασμός προσπαθεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις παιδαγωγικές μεθόδους του σχολείου, ενώ δίνει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές την ευκαιρία να εργάζονται σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που ενισχύει την δημιουργικότητα. 
Η σχεδιαστική λύση περιλαμβάνει μικρές σπηλιές για συγκέντρωση και στοχασμό, ένα πολύχρωμο σπήλαιο με κόκκινη ταπετσαρία, εργονομικούς πίνακες που βοηθούν την ομαδική εργασία και μαλακά έπιπλα.
Δείτε εικόνες από το σουηδικό σχολείο - πρότυπο:

enallaktikos.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-0#ixzz4ZmJ2qSpK
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook
Παρ. 1 του άρθ. 7 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017)
«Καθιερώνεται από το σχολικό έτος 2016-2017 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή, ο οποίος είναι αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του μαθητή. Ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή εκδίδεται μετά την εγγραφή του μαθητή στο σχετικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.»
 


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/eniaios-arithmos-mathiti-apodidetai-me-tin-proti-eggrafi-toy-mathiti-sto-myschool#ixzz4ZmImjRQX
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Εννιά μήνες φυλάκιση σε Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Δημοσίευση: 24/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Με εννιά μήνες φυλάκιση και ένα χρόνο στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων , καταδικάστηκε , από το Εφετείο Αθηνών, πρώην Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων , για τα αδικήματα της Παράβασης καθήκοντος και της Ψευδούς Βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον της πρώην Διευθυντής Εκπαίδευσης και πρώην Διευθυντής Σχολείων.
Τα αδικήματα αφορούν ενέργειες της πρώην Διευθύντριας Εκπαίδευσης, κατά τις κρίσεις των Διευθυντών σχολείων του 2011.

"Σύμφωνα με τον Alfie Khon, οι μαθητές δεν πρέπει να βαθμολογούνται. Και αυτό γιατί σχετικές έρευνες κατέληξαν σε τρία βασικά συμπεράσματα:
1.Οι μαθητές χάνουν ...
Δείτε περισσότερα

είναι ένας διάσημος αμερικάνος συγγραφέας με διεπιστημονικές σπουδές γύρω από τις κοινωνικές επιστήμες και ερευνητικά ενδιαφέροντα που εστιάζουν κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, ανθρώπινης συμπεριφοράς και σχέσης…
ELNIPLEX.COM
Περιγραφικη αξιολογηση των μαθητων /τριων, τοσο για την αποδοση οσο και για μια σειρα αλλων χαρακτηριστικων των  οπως τασεις, συνεργασιμοτητα, κλισεις , ενδιαφεροντα, κοινωνικοτητα , ερευνητικοτητα κ.α..καθως και αυτοαξιολογηση τους.Οι βαθμοι απο χρονια αποτελουν αναχρονιστικο πλεον παιδαγωγικο μετρο.
διογενης
Μια όμορφη παιδική παράσταση από την πολιτιστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα! Θα ακολουθήσει λαχειοφόρος με δώρο ένα διήμερο για 2 άτομα στον θαυμάσιο ξενώνα "Ορεάδες" στην Ανω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας

Βιβλία που πρέπει να διατηρήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ για το επόμενο σχολικό έτος

Δημοσίευση: 24/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το σχολικό έτος 2017-18, ο Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείο Παιδείας Γιώργος Μουστάκας, καλεί τους  Διευθυντές των Ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων   να ενημερώσουν τους μαθητές της Β ́ τάξης του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων να διατηρήσουν τα βιβλία των εκδόσεων Ιδρύματος Ευγενίδου που τους διανεμήθηκαν κατά το τρέχον σχ. έτος και τα οποία αναφέρονται στον Πίνακα που ακολουθεί, καθώς αυτά δύναται να χρησιμοποιηθούν και στις επόμενες τάξεις και δεν θα αποστέλλονται εκ νέου στις σχολικές μονάδες.