Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Το πλαίσιο λειτουργίας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 6 Σεπτέμβριος, 2016 - 19:01 | Στην Κατηγορία: 
Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή
Λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Διεθνείς Οργανισμοί και οι ΜΚΟ σε ο,τι αφορά την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τα οποία αναμένεται να μπουν στις Τάξεις Υποδοχής και στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Στη συνάντηση που είχε πριν μερικές μέρες ο Γενικός Γραμματέα του υπουργείου, Γιάννης Παντής, με εκπροσώπους των διαφόρων οργανισμών, τονίστηκε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν καθήκοντα στις Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ)  και στις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) θα επιμορφωθούν σχετικά, ενώ η γενική εποπτεία στα κέντρα φιλοξενίας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του/της Συντονιστή/στριας Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ).
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι αρμόδιο για τα διαγνωστικά τεστ βάσει των οποίων τα παιδιά θα εισαχθούν στις τάξεις υποδοχής, την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος και του προγράμματος σπουδών, την κάρτα μαθητή που θα συνοδεύει τα παιδιά σε περίπτωση μετακίνησης, τη διαμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων καθώς και τον συντονισμό της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Για τα παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών θα ιδρυθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των κέντρων φιλοξενίας, τα παιδιά από 7 έως 15 ετών θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής των γειτονικών δημόσιων σχολείων ενώ για τα ασυνόδευτα ανήλικα, το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άλλους φορείς θα εκπονήσουν σχέδιο ένταξης στην τεχνική εκπαίδευση, εφόσον το επιθυμούν.
Οι Τάξεις Υποδοχής θα λειτουργούν στην πρωινή ζώνη μαθημάτων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ενώ τα μαθήματα στις ΔΥΕΠ θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 14.00 έως τις 18.00 και θα αφορούν την εντατική εκμάθηση ελληνικών και αγγλικών καθώς και μαθηματικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι η τυπική εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Διεθνείς Οργανισμοί και οι ΜΚΟ μπορούν να δραστηριοποιούνται σε ώρες και μέρες που δεν θα συμπίπτουν με το ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων και των τάξεων υποδοχής, αφού λάβουν πιστοποίηση από το ΙΕΠ συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο http://www.iep.edu.gr/images/perigrafh_ekpaid_drast_prog.docx .
Η παραπάνω φόρμα θα πρέπει να σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΙΕΠ (info@iep.edu.gr) έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι την ίδια καταληκτική ημερομηνία οι Διεθνείς Οργανισμοί και οι ΜΚΟ θα πρέπει να στείλουν κατάλογο των κέντρων φιλοξενίας στα οποία επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, στην Ομάδα Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου (info-refugee-education@minedu.gov.gr), προκειμένου το Υπουργείο να καταλήξει στην κατανομή ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων σε ορισμένους καταυλισμούς και πλήρης απουσία από άλλους, όπως συνέβη στο προηγούμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει σχεδιάσει πρόγραμμα μετακίνησης των παιδιών από τους καταυλισμούς στις τάξεις υποδοχής των κοντινών σχολείων. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα δοθούν 2.8 εκ. ευρώ από το σύνολο των 9,5 εκατομμυρίων που απαιτούνται για την μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, τους συνοδούς και για την καθαριότητα των σχολείων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία σχεδίου για την επέκταση της χρηματοδότησης από τον ΔΟΜ για την κάλυψη άλλων αναγκών όπως η θέρμανση και οι βελτιώσεις των σχολικών μονάδων.
Πηγή: efsyn.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi-ston-typo/plaisio-leitoyrgias-gia-tin-ekpaideysi-ton-prosfygopoylon#ixzz4KxwB58l1
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: