Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υφίσταται ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων

Οι Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων Ηρακλείου δεν έστειλαν λίστα με ονόματα των μαθητών
Δημοσίευση: 27/07/2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Οι Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Ηρακλείου, δήλωσαν υπεύθυνα, ότι αδυνατούν να αποστείλουν λίστα με ονόματα μαθητών/τριών που συμμετείχαν στην κατάληψη των σχολείων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επικαλούμενος έγγραφο της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε., και σημείωσε ότι η αδυναμία αυτή τεκμηριώνεται ως εξής:
ΠΡΩΤΟΝ: Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, τα σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη  με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των μαθητικών κοινοτήτων, στις συλλογικές διαδικασίες των οποίων, οι Διευθυντές δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με βάση τη κείμενη νομοθεσία. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τα μέλη του ΔΣ των Συλλόγων  Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Κατά την ίδια ημέρα στην αυλή των σχολείων βρισκόταν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών/τριών και δεν υπέπεσε στην αντίληψη των Διευθυντών, να πρωτοστατούν ή να παρακινούν σε κατάληψη συγκεκριμένες/ους μαθήτριες/τες.
ΤΡΙΤΟΝ: Τη συγκεκριμένη ημέρα και καθ όλη τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των σχολείων καθώς  και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων βρίσκονταν έξω  από τα σχολικά κτίρια. Αποκτήθηκε πρόσβαση με τη λήξη των κινητοποιήσεων  των μαθητών, στις 2 το μεσημέρι και μετά από έλεγχο δεν διαπιστώθηκε καμία φθορά ούτε στα κτήρια, ούτε στον εξοπλισμό των σχολείων.
Δεν υφίσταται   ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων
Ο υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει ότι  η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του έτους 2000 που προέβλεπε φυλάκιση    τουλάχιστον μηνών   σε όποιον καθ οιονδήποτε τρόπο  παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολείων  ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άκυρο 45 του νόμου 4386/2016.
Επομένως , δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, δεν υφίσταται πλέον η ποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων
Τι ζήτησε το Αστυνομικό τμήμα
Στις 17 Ιουνίου το Αστυνομικό τμήμα  Ηρακλείου Κρήτης , σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας ζήτησε από τους Διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου, Γυμνασίου Ν. Αλικαρνασσού, 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου, 2ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου και 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου να αποστείλουν λίστα με τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου ους στις 13 Νοεμβρίου του 2015, ημέρα Παρασκευή, αναγράφοντας και την ημερομηνία γέννησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: