Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Καισαριανή: Τον αντιδραστικό «Εσωτερικό Κανονισμό» σε σχολείο καταγγέλλει η Ένωση Γονέων
Δημοσίευση: Τετ, 15/10/2014 - 16:20 902.gr
Μνημόνιο «ρουφιανιάς», χειραγώγησης και εκφοβισμού, χαρακτηρίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καισαριανής, τον «Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας» που έδωσε στη δημοσιότητα η διεύθυνση του 1ου Γενικού Λυκείου Καισαριανής.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση, στις 13 Οκτώβρη δόθηκε στους μαθητές του σχολείου ένα 5σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας», το οποίο μετέπειτα αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του 1ου ΓΕΛ.
Αντιδραστικός κανονισμός
Για την εμφάνιση - αμφίεση των μαθητών μέσα στο σχολείο, το κείμενο αναφέρει ότι «οι μαθητές έχουν χρέος να αποφεύγουν τις ακρότητες και κάθε τι το εξεζητημένο στην εμφάνιση (κόμμωση, ντύσιμο, κοσμήματα, κλπ.)…»
Η Ένωση τονίζει ότι «υπάρχει ντύσιμο που δεν θα γίνεται αποδεχτό από τη διεύθυνση. Κάποιοι εξακολουθούν να είναι λάτρεις των στολών, γι' αυτό στο συγκεκριμένο σχολείο η στολή της παρέλασης φτάνει τα 80 ευρώ, και σε διαμαρτυρία γονιών η απάντηση ήταν δεν την αλλάζουμε γιατί μας νοιάζει η εικόνα του σχολείου μας.
Επίσης ο σχολικός κανονισμός σημειώνει ότι «η οποιαδήποτε λοιπόν φθορά, εκτός από την τιμωρία συνεπάγεται και την οικονομική επιβάρυνση του υπαίτιου για την αποκατάστασή της. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσδιορισμού του υπαιτίου, η ζημία επιβαρύνει την Μαθητική Κοινότητα…»
Στην ουσία μεταφέρουν στις πλάτες των μαθητών -και κατά συνέπεια των γονιών- το κόστος για ζημιές που θα προκληθούν στο σχολείο. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ο κανονισμός «καλεί τους μαθητές να γίνουν ρουφιάνοι και πάντως απαλλάσσει το κράτος από το κόστος των επισκευών, τη στιγμή που ΟΛΑ τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ούτε ένα φύλακα, και κάθε βράδυ γίνεται "περατζάδα" στα σχολειά».
Απαράδεκτη είναι και η αναφορά στην εξωσχολική συμπεριφορά των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να καταλάβουν «ότι με τη συμπεριφορά τους και εκτός Σχολείου, ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, (...) φέρουν και την ευθύνη για την αναβάθμιση του κύρους του σχολείου μας…»
Όπως τονίζει η Ένωση Γονέων, «η διεύθυνση του σχολείου δεν ενδιαφέρεται για το αν πυκνώνουν οι μαθητές που αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο, δεν μπαίνει και μπροστά για διεκδίκηση δωρεάν μετακίνησης των μαθητών στις αστικές συγκοινωνίες, απλά ζητά "το κεφάλι του ταραξία"»!
Να πάρει πίσω τον κανονισμό
Η Ένωση των Συλλόγων Γονέων της Καισαριανής τονίζει ότι η διεύθυνση του σχολείου, κόπτεται για τη δημιουργία ενός σχολείου - κολεγίου, που θα έχει καλή βαθμολογία στην περιβόητη αξιολόγηση, θα είναι ένα σχολείο για τους «καλούς» μαθητές και για τους γονείς που θα μπορούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και θα μυρίζουν... μούχλα και θα επικρατεί σιγή νεκροταφείου!
Η Ένωση ρωτά τη διεύθυνση του σχολείου, τον προϊστάμενο της ΔΕ και την Ζ' ΕΛΜΕ, «από ποιόν αποφασίστηκε ο συγκεκριμένος "Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας"; Με ποιο δικαίωμα ζητείται εκβιαστικά η υπογραφή γονέα αλλά και ανηλίκου; Ποιος δίνει στην διευθύντρια το δικαίωμα άρνησης επανεγγραφής μαθητή στο σχολείο της γειτονιάς του;»
Η Ένωση καλεί γι' αυτούς τους λόγους τη διεύθυνση του σχολείου να πάρει πίσω τον εσωτερικό κανονισμό, ως απαράδεκτο. Τους γονείς να μην επιστρέψουν ούτε ένα τέτοιο χαρτί υπογεγραμμένο, και την Ζ' ΕΛΜΕ να πάρει θέση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: