Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Οι περισσότεροι γονείς επαινούν τα παιδιά τους για να τους τονώσουν το ηθικό και να τα παρακινήσουν να γίνουν καλύτερα σε οτιδήποτε κάνουν.

Σύμφωνα, όμως με το infokids,  πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το υπερβολικό «καλόπιασμα» κάνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αισθάνονται πίεση και να αποφεύγουν τις προκλήσεις.
Ερευνητές από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες καλοπιάνουν τα παιδιά και διαπίστωσαν ότι ενώ είναι φυσικό για τους γονείς να θέλουν να επιβραβεύουν περισσότερο τα δειλά παιδιά, στην πραγματικότητα αποτυγχάνουν.
Περίπου 240 αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 8 έως 12 ετών απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις, ώστε να βαθμολογηθούν για την αυτοπεποίθησή τους. Έπειτα, τους ζητήθηκε να αντιγράψουν έναν πίνακα ζωγραφικής.

Τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση δέχθηκαν περισσότερα κοπλιμέντα για τις δημιουργίες τους, σε αντίθεση με εκείνα που ένιωθαν μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο δειλά παιδιά δεν είχαν διάθεση να συνεχίσουν την αντιγραφή εξαιτίας των επαίνων που είχαν δεχθεί. Αντίθετα, τα παιδιά με αυτοπεποίθηση δέχθηκαν με μεγαλύτερη άνεση την πρόκληση.

Ο ερευνητής Eddie Brummelman δήλωσε στο περιοδικό Psychological Science: “Αν πούμε σε ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση ότι ήταν απίστευτα καλός σε κάτι που έκανε, ίσως νομίζει ότι θα πρέπει πάντα να το κάνει τέλεια. Μπορεί να φοβηθεί όσον αφορά την επίτευξη υψηλών στόχων και να μην έρθει αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις”
YAHOO

Δεν υπάρχουν σχόλια: