Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Υποψήφιοι για τις σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις το 2012, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους προς τον υπουργό Παιδείας, γιατί, σε αντίθεση με τους υποψηφίους όλων των προηγούμενων ετών, δεν μπορούν να συμμετάσχουν για δεύτερη χρονιά στην «κατηγορία του 10%».
Σχετικά με την «κατηγορία του 10%», θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται σε έναν υποψήφιο που δεν πέτυχε στη σχολή της αρεσκείας του ή που δεν πέτυχε σε καμιά σχολή, να μπορεί να ξανασυμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής καταθέτοντας απλώς μηχανογραφικό και χωρίς να ξαναδώσει εξετάσεις, διατηρώντας απλά τους βαθμούς που είχε γράψει την πρώτη φορά που εξετάστηκε.
Το 2011 αποφασίστηκε η ολοκληρωτική κατάργηση της «κατηγορίας του 10%» και ψηφίστηκε στο νόμο 3966/11, όμως αργότερα κατατέθηκε τροπολογία η οποία έδωσε παράταση στην ύπαρξη της «κατηγορίας του 10%» μέχρι και το 2014. Ετσι, πρακτικά, μέχρι και πέρσι η «κατηγορία του 10%» ίσχυε κανονικά και όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούσαν μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας έως και δύο χρόνια μετά που έδωσαν εξετάσεις.
Ομως με το νόμο 4186/13 για το Νέο Λύκειο, ορίζεται (άρθρο 39, παρ. 33) ότι οι υποψήφιοι μπορούν να διαγωνιστούν στην «κατηγορία του 10%» μόνο για ένα χρόνο αφού δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Ετσι, αδικούνται οι εναπομείναντες υποψήφιοι που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις το 2012 γιατί διαγωνίστηκαν πέρσι από κοινού με υποψηφίους του 2011 (που είχαν το δικαίωμα για δύο χρονιές) για τις θέσεις του 10%, ενώ οι υποψήφιοι του 2013 θα μπορούν από φέτος να καταθέτουν μηχανογραφικό και να διεκδικούν το σύνολο των θέσεων του 10%, χωρίς να διαγωνίζονται μαζί με υποψηφίους άλλων ετών.
Σε μια περίοδο που το κόστος της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι δυσβάσταχτο, οι εναπομείναντες υποψήφιοι του 2012 ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία να διαγωνιστούν καταθέτοντας απλώς το μηχανογραφικό τους.
Κανονικά θα ισχύσει το Νέο Λύκειο
Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας, με χτεσινή δήλωσή του, θέλησε να βάλει τέλος στις φήμες περί αναβολής των εξετάσεων στην Α' Λυκείου φέτος με το νέο σύστημα που προβλέπει ο νόμος για το Νέο Λύκειο (4186/13). Ο υπουργός είπε ότι ο νόμος «εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η εφαρμογή του αφορά, φυσικά, και στην Τράπεζα Θεμάτων και τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων», πρόσθεσε, χωρίς όμως για άλλη μια φορά να διευκρινίζει πώς θα στηθεί και πώς θα λειτουργεί η Τράπεζα Θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: