Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΝ "ΚΕΜΑΛ" ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ




Tου Θωμά Σίδερη
Μπορεί ένα από τα ομορφότερα ελληνικά τραγούδια όπως ο «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου να θεωρείται ισλαμική προπαγάνδα; Κι όμως δασκάλα σε ελληνικό δημοτικό σχολείο, που έχει αξιολογηθεί από τα αρμόδια...
όργανα του υπουργείου Παιδείας για να εκτελεί τα χρέη διευθύντριας, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο τραγούδι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα!
Η κόρη μου που πάει τρίτη δημοτικού μού λέει συχνά ότι της αρέσουν τρία τραγούδια, δύο εκ των οποίων είναι του Νίκου Γκάτσου. Αυτό όμως που της αρέσει πιο πολύ είναι ο «Κεμάλ», που ξέρει απέξω τα λόγια του και τον τραγουδά. Σύμφωνα με καταγγελία δασκάλας μουσικής σε δημοτικό σχολείο, ένας γονιός διαμαρτυρήθηκε έντονα στο διευθυντή του σχολείου επειδή το παιδί του διδάχτηκε στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής τον «Κεμάλ». Ο γονιός θεωρεί ότι το συγκεκριμένο τραγούδι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ισλαμική προπαγάνδα.
Σε μια χώρα που διέρχεται από μια βαθιά οικονομική, κοινωνική και –κυρίως- ανθρωπιστική κρίση, οι ακραίες εθνικιστές απόψεις διογκώνονται τεχνηέντως και προβάλλονται ως «λύσεις» με την ενσωμάτωσή τους σε μεσαιωνικές λογικές και πρακτικές. Αν το πρόβλημα ήταν μόνο του γονιού, το ίδιο το σχολείο θα μπορούσε να το διευθετήσει άμεσα. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την άποψη του γονιού ταυτίζεται και η διευθύντρια του σχολείου.
Σύμφωνα με καταγγελία της δασκάλας μουσικής στο εν λόγω δημοτικό σχολείο, η διευθύντρια του σχολείου μπήκε στην τάξη και πήρε από τους μαθητές όλες τις φωτοτυπίες με τα λόγια και τη μουσική του «Κεμάλ». Στη συνέχεια, κάλεσε τη δασκάλα στην τάξη και της δήλωσε πως είναι απογοητευμένη από τον τρόπο που γίνεται το μάθημα της μουσικής. Όμως η διευθύντρια δεν έμεινε μόνο σε κάποιες απλές διαπιστώσεις, αλλά με το πρόσχημα των νουθεσιών και παραινέσεων προς τη δασκάλα, προέβη στη δική της προπαγάνδα: Επεσήμανε στη δασκάλα ότι οφείλει να μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τους τονώνει το εθνικό τους φρόνημα. Κάτι που ο «Κεμάλ», ο Νίκος Γκάτσος και ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήταν ικανοί να το κάνουν.
Η καταγγελία της δασκάλας δεν κρύβεται πίσω από την ανωνυμία και ήδη η δασκάλα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής ανάλογων περιστατικών από δασκάλους ανά την επικράτεια.
Ποια είναι άραγε η θέση του υπουργού Παιδείας αλλά και του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων στο περιστατικό αυτό; Θα ζητηθούν από τη διευθύντρια εξηγήσεις και θα υποστεί τις συνέπειες για την απαράδεκτη συμπεριφορά της; 
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: