Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012




                                    ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
            Φίλε μαθητή  - τρια στο σχολείο που μαθαίνεις και εργάζεσαι υπάρχουν νόμοι που ορίζουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τόσο τις δικές σου όσο και των καθηγητών , υποδιευθυντών και διευθυντών . Όλα όσα γίνονται στο σχολείο υπόκεινται σε νόμους και κανείς δε μπορεί να κάνει ότι θέλει . Το σχολείο  ,αποδεικνύοντας περίτρανα τον αυταρχικό του χαρακτήρα , σας υποχρεώνει να γνωρίζετε τα καθήκοντά σας , σας πιέζει να τα εφαρμόζετε και δε νοιάζετε να σας ενημερώσει γιά τα δικαιώματά σας , προφανώς φοβούμενο μην τα διεκδικήσετε και παραπέρα να μην ζητήσετε την  διεύρυνσή τους .
Κι όμως υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τα δικαιώματά σας ,νόμοι που μένουν κρυφοί  από σας , νόμοι που οπωσδήποτε χρειάζονται βελτίωση αλλά τουλάχιστον σήμερα μπορούν να σας προστατέψουν απο πολλές αυθαιρεσίες . Παραπέρα όμως πρέπει να ξέρετε ότι η γνώση και μόνο των δικαιωμάτων σας δεν φτάνει να σας απο μόνη της για να σας διασφαλίσει . Χρειάζεται να τα διεκδικείτε ,να συνεργάζεστε με γονείς και εκπαιδευτικούς  που τους έχετε εμπιστοσύνη και να γνωρίζετε ότι δημοκρατία χωρίς δημοκρατικούς πολίτες είναι γράμμα κενό .
            Οι νόμοι , προεδρικά διατάγματα , εγκύκλιοι και αποφάσεις που αφορούν τους μαθητές είναι πάρα πολλοί και θάταν ουτοπία να μπορέσετε να τους μάθετε όλους . Η διαρκής και συλλογική προσπάθεια όμως να προασπίσετε τα δικαιώματά σας  θα σας τους φέρει σιγά - σιγά κοντά σας . Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν συνοπτικά και περιεκτικά τα βασικά δικαιώματά  σας που θα αποτελέσει την βάση της δικής σας προσπάθειας για δημοκρατία στο σχολείο και στη κοινωνία.
           
            1. Το σύνταγμα των μαθητών είναι ο μαθητικός κανονισμός . Ένας κανονισμός που καθορίζει την λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων και που είναι υποχρεωμένος από το νόμο ο σύλλογος των καθηγητών να μοιράζει από έναν σε κάθε τμήμα και να αναρτάται σε εμφανές σημείο στο σχολείο . Παραπέρα ο σύλλογος των καθηγητών οφείλει να ενημερώνει διεξοδικά τους μαθητές για το περιεχόμενο του κανονισμού στην αρχή κάθε  χρονιάς . Αυτές οι υποχρεώσεις των καθηγητών δυστυχώς από ελάχιστους πραγματοποιούνται παρ ότι είναι υποχρέωσή τους που αναφέρεται ρητά στο τελευταίο άρθρο του κανονισμού . Έτσι οι μαθητές μένουν ανημέρωτοι και επομένως άπραγοι μιας και τίποτα δεν γνωρίζουν για τα βασικά τους δικαιώματα . Επειδή είναι απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των μαθητών και επειδή σπανίως δίνεται στους μαθητές απο το σχολείο ,θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιευθεί αυτούσιο με επισημασμένα τα κύρια σημεία του .
            2. Η προσωπικότητα του μαθητή  η ασφάλειά του καθώς και η σωματική του ακεραιότητα πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένα στο σχολείο . Για καθε παραβίαση αυτών των αρχών φέρει ευθύνη η διέυθυνση του σχολείου .
            3. Απαγορεύεται κάθε είδους προσηλυτισμός  και καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιο δόγμα επιθυμεί. Οι άθεοι  μπορούν μετά από δήλωση του κηδεμόνα τους να μην παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών .
            4.Οι μαθητές συμμετέχουν στο σχολικό συμβούλιο που πραγματοποιείται υποχρεωτικά τρεις φορές το χρόνο . Σ΄αυτό συμμετέχουν ο σύλλογος των καθηγητών ,το διοικητικό συμβούλιο των γονέων και τρεις εκπρόσωποι του 15μελους . Εξετάζει ζητήματα λειτουργίας του σχολείου και έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό ,δηλαδή δεν παίρνει δεσμευτικές αποφάσεις .
            5. Ένας εκπρόσωπος των μαθητών απο το 15μελές συμμετέχει στην σχολική επιτροπή που αποτελείται απο τον διευθυντή του σχολείου απο εκπρόσωπο του δήμου και απο εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων . Ο πρόεδρος της επιτροπής υποχρεώνεται απο τον νόμο να καλεί και τον εκπρόσωπο των μαθητών , πράγμα που συνήθως δε γίνεται . Σ' αυτήν εξετάζονται σημαντικά ζητήματα λειτουργίας του σχολείου και οι εκπρόσωποι των μαθητών πρέπει οπωσδήποτε να παραβρίσκονται σ'αυτό
            6.Οι μαθητές δεν πρέπει να γράφουν πάνω απο τρία πρόχειρα διαγωνίσματα την εβδομάδα και πάνω απο ένα την ημέρα.Τα τεστς είναι απεριόριστα τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και της εβδομάδας.
            7.Τα πρόχειρα διαγωνίσματα γίνονται  απροειδοποίητα και στην ύλη της ημέρας είτε προειδοποιημένα με καθορισμένη ύλη .Πριν την πραγματοποίηση των προειδοποιημένων διαγωνισμάτων πρέπει να γίνεται επανάληψη της ύλης του διαγωνίσματος.
            8. Οι κόλλες των πρόχειρων διαγωνισμάτων ,μετά την διόρθωση απο τον καθηγητή , πρέπει να τα βλέπουν οπωσδήποτε οι μαθητές και να ξέρουν τι βαθμό πήραν .
            9. Οι γονείς έχουν δικαίωμα να βλέπουν τα γραπτά των προχείρων και των επίσημων διαγωνισμάτων .
            10. Οι γονείς έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών των επίσημων διαγωνισμάτων ,υποβάλοντας μια αίτηση στο σχολείο , μέσα σε πέντε ημέρες απο την έκδοση των αποτελεσμάτων .
            11.Οι ποινές που επιβάλονται στους μαθητές απο τον διευθυντή είναι μέχρι τρεις ημέρες ενώ ο σύλλογος των καθηγητών μπορεί να επιβάλει και μεγαλύτερη ποινή. Κάθε ποινή πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη , ιδιαίτερα αυτή που απομακρύνει μαθητή απο το σχολείο .
            12. Κάθε κηδεμόνας του οποίου το παιδί τιμωρήθηκε έχει δικαίωμα να ζητήσει αντίγραφο του πρακτικού που αιτιολογεί την ποινή και να προσφύγει στη Διεύθυνση Β / θμιας Εκπαίδευσης για αναίρεσή της .
            13.Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών πρέπει να είναι αιτιολογημένος με πληρότητα και σαφήνεια . Για να χαρακτηριστεί η διαγωγή μαθητή κοσμία ή επίμεμπτη απαιτείται πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων .
            14. Αν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το ντύσιμο των μαθητών , θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πνεύμα διαλόγου και καλής θέλησης ,μετά απο συνεννόηση των καθηγητών με τις μαθητικές κοινότητες και τον σύλλογο γονέων , με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων .
            15. Οι γονείς και οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους χώρους του σχολείου σε ώρες εκτος διδασκαλίας ,μετά απο αίτησή τους στη σχολική επιτροπή .
απο το βιβλιο του Θ.Ραβασοπουλου''μην αφησετε να γκρεμισουν τα ονειρα σας''
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: