Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΑΔΙΕΞΟΔΟ

 


22/12/2009

 

Θα μείνουν χωρίς σχολικό 800 μαθητές ΑμΕΑ 
 

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και πάνω από 11.000 μαθητές απομακρυσμένων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης 
 

Στον «αέρα» βρίσκονται 800 μαθητές με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη, καθώς από τη νέα χρονιά λήγουν οι συμβάσεις μίσθωσης των λεωφορείων που τους μεταφέρουν στα ειδικά σχολεία, με ευθύνη της νομαρχίας. 
Εναν μήνα μετά, τον ίδιο κίνδυνο αναμένεται να αντιμετωπίσουν και περισσότεροι από 11.000 μαθητές απομακρυσμένων περιοχών του νομού που μεταφέρονται με πούλμαν στα σχολεία τους, αφού θα λήξουν οι συμβάσεις μίσθωσης και γι αυτούς.

Οι διαγωνισμοί που προκήρυξε η νομαρχία κηρύχτηκαν άγονοι, καθώς δεν προσήλθε ούτε ένας ενδιαφερόμενος, λόγω χαμηλού κόστους. Η κρατική επιχορήγηση των 500 ευρώ ετησίως ανά μεταφερόμενο μαθητή δεν αρκεί για να καλύψει το κόστος, όπως συμφωνούν λεωφορειούχοι και νομαρχία, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο για τον διαγωνισμό για τη μεταφορά μαθητών, ώστε να ανανεωθούν οι ισχύουσες σήμερα συμβάσεις και μετά την 1η Ιανουαρίου 2010. Επιπλέον, ζητά να καταβληθούν τα οφειλόμενα στους λεωφορειούχους, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. 

ΕΘΝΟΣ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΣΟΛΕΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

20/12/2009

 

Οικοδομικά πειράματα στις πλάτες μαθητών

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ 

Σύστημα προκατασκευασμένων σχολικών κτιρίων, που δεν έχει την πιστοποίηση του ΟΣΚ, προωθείται από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Δήμο Ελευθερούπολης Καβάλας. 

Το αξιοπερίεργο δεν είναι τόσο η «προώθηση» αυτού του συστήματος όσο η... θέση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που, ενώ έχει πιστοποιήσει άλλο σύστημα και το έχει επιβάλει στις μονάδες παραγωγής, στην περίπτωση της Ελευθερούπολης χρηματοδοτεί αυτό που δεν έχει ελέγξει. 

*«Η προώθηση συστήματος που δεν έχει πιστοποίηση του ΟΣΚ, και επομένως, δεν έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή σχολικών κτιρίων, συνιστά μείζον θέμα», λέει ο ομότιμος καθηγητής Στατικών και Δυναμικών Κατασκευών του ΑΠΘ, Γ. Πενέλης, που θεωρείται αυθεντία στην ειδικότητά του. Συγκεκριμένα τονίζει: «Κάθε περαιτέρω κουβέντα, για το αν πάσχει ή όχι το σύστημα, αν δημιουργείται θέμα στατικής επάρκειας στην εκδήλωση σεισμικού φαινόμενου κι αν επιτυγχάνεται η θερμομόνωση, που είναι ζητούμενο στις σύγχρονες κατασκευές, περιττεύει. Δεν μπορούμε, σε σχολεία, να μη λειτουργούμε με συστήματα δοκιμασμένα από τον αρμόδιο φορέα, που είναι ο ΟΣΚ». 

Παρέκκλιση από τον κανόνα 

Η έως τώρα πρακτική «μιλούσε» για σύστημα προκατασκευής διώροφων σχολικών κτιρίων, που είχε εκπονηθεί και είχε εγκριθεί από τον ΟΣΚ. Στις απαιτήσεις του Οργανισμού είχαν προσαρμόσει την παραγωγή τους όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες. Από τον γενικό αυτό κανόνα «παρεξέκλινε» η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία με τις τεχνικές της υπηρεσίες ενέκρινε ένα άλλο σύστημα που περιγράφεται για την κατασκευή του 6ου-90ού δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, καθώς και του 4ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου. 

Η ίδια τεχνική περιγραφή συνοδεύει και τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου στην Ελευθερούπολη Καβάλας. 

*Η αντίδραση ήρθε από τους ανταγωνιστές, με ενστάσεις που δεν «ευδοκίμησαν» στην περιφέρεια. Στις 26 Αυγούστου, κοντά στην προκήρυξη των εκλογών, με επιστολή του στον ΟΣΚ, ο Β. Σεργιαννίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας προκατασκευής στο Κιλκίς, μιλάει για «ουσιώδη σφάλματα και ελλείψεις» στο σύστημα προκατασκευής που έχει προωθήσει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τονίζει, δε, ότι στη συγκεκριμένη κατασκευή «δεν υπάρχει δυνατότητα να ενσωματωθεί θερμομόνωση στα φέροντα τοιχία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στατικότητα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η θερμομόνωση του κτιρίου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας». 

Πάγωμα οφειλών 

Προσθέτει μάλιστα: «Γεννάται η εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν ΟΤΑ α' και β' βαθμού, έστω κι αν τυπικά έχουν τέτοιο δικαίωμα, να επιλέγουν για την κατασκευή σχολικών κτιρίων σύστημα προκατασκευής που δεν έχει εκπονηθεί, δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει δοκιμασθεί από τον ΟΣΚ». 

*Η αντίδραση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σ' αυτές τις αιτιάσεις ήταν να «παγώσει» οφειλές ύψους 1,15 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία του Β. Στεργιαννίδη, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ύπαρξη της εταιρείας και οι 100, περίπου, θέσεις εργασίας που η λειτουργία της εξασφαλίζει. 

*«Δεν έβαλα εγώ αυτές τις προδιαγραφές. Δεν έχω τεχνική υπηρεσία για να το κάνω. Υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία με τη νομαρχία κι αυτή έκανε τις σχετικές διαδικασίες και χρηματοδότησε το έργο», λέει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ν. Μπάτος, ο οποίος προσθέτει: «Το νέο σχολείο ήταν για μας μονόδρομος. Τα παιδιά στεγάζονται ακόμη σ' ένα κτίριο του '40 και τρέμουμε μη μας πέσει... Το εάν έχει την πιστοποίηση του ΟΣΚ ή έχει άλλα προβλήματα το σύστημα προκατασκευής του 4ου δημοτικού μας σχολείου εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε». 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




 



 

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

μαθητικες μαρτυριες -19

Προτείναμε σαν δεκαπενταμελές τώρα που βάφεται το σχολείο να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χαρούμενα χρώματα. Όμως ο ‘’ αρμόδιος ’’ το αρνήθηκε λέγοντας ότι τα χρώματα που βάφονται τα σχολεία είναι καθορισμένα. Τα κελλιά μας δηλαδή πρέπει να είναι ομοιόμορφα για να ευδοκιμούν ομοιόμορφα φυτά. Σόνια.

Την πρώτη φορά ήθελα να γράψω στην εφημερίδα του σχολείου για το low –bap, μα η υπεύθυνη ‘’ σύμβουλος ’’, κυρία Κωστοπούλου μου το αρνήθηκε λέγοντας μου ότι το θέμα ήταν περιθωριακό. Την άλλη φορά δεν μ’ άφησε να παρουσιάσω ένα αφιέρωμα στον Άσιμο και την τρίτη δεν μου επέτρεψε κριτική στον μαθητικό κανονισμό. Ε λοιπόν μάζεψα τα κολλητάρια μου από την επιτροπή της εφημερίδας και άλλο φύλλο της δε βγήκε. Ας το βγάλει μόνη της η επιλοχίας ‘’ σύμβουλος ’’. Χριστόφορος.

Ημερήσια εκδρομή έχουμε να δούμε δυό χρόνια τώρα .Οι καθηγητές μας λένε ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πάνε , ότι δεν πληρώνονται κι ότι φοβούνται τις ευθύνες. Χάνουμε όμως έτσι πολλές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εμπειρίες. Σε άλλα ελληνικά και αλλοδαπά σχολεία όμως οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν, με αποζημίωση, ημερήσιες σχολικές εκδρομές. Εύκολα θα μπορούσε να γίνει και στα δικά μας σχολεία αν υπήρχε καλή διάθεση και ανοιχτό μυαλό. Γιώργος.

Ο διευθυντής του σχολείου μόλις μπαίνει στην τάξη ρωτάει την κυρία πως πάει ο ανηψιός του, ο Μενέλαος. Για μας δεν ρωτάει ποτέ. Μετά μας λεει : ’’ Να είστε όλοι καλοί σαν τον Μενέλαο ’’. Αυτός βέβαια είναι ο χειρότερος της τάξης. Βαγγελιώ.

Εκείνο το μεσημέρι γύρισα στο σπίτι μου συγχισμένος, γιατί ο καθηγητής, μου είχε βάλει στο διαγώνισμα της Φυσικής 14 ενώ εγώ θεωρούσα ότι έγραψα για 18. Του εξήγησα τον λόγο,γιατί έπρεπε να πάρω μεγαλύτερο βαθμό, μα αυτός ήταν ανένδοτος. Κατά τις έξι το απόγευμα χτύπησε το θυροτηλέφωνο και η μαμά μού είπε πως έρχεται επάνω ο Φυσικός μου. Ε’ λοιπόν έπαθα πλάκα μόλις τον είδα μπροστά μου, να μας ζητάει συγγνώμη για το λάθος που έκανε στην βαθμολόγηση του γραπτού μου. Υπάρχουν ακόμα άραγε τέτοιοι καθηγητές ; αναρωτήθηκα. Γιατί σ’ αυτούς ελπίζω να κάνουν κάτι γι’ αυτό το έρημο σχολείο. Αρης. 


Η κυρία Μυτερού τον κακόμοιρο τον Κώστα τον είχε ταράξει στο ξύλο. Όποτε δεν ήξερε μάθημα ή έκανε φασαρία τον χτυπούσε με τον ξύλινο διαβήτη. Σε μια μάλιστα αλβανίδα συμμαθήτρια μας, της έλεγε ότι οι αλβανοί είχαν πάρει πολύ θάρρος και ότι αυτή θάπρεπε καλύτερα να γυρίσει στη χώρα της. Βασίλης.

Κάθε πρωί στο σχολείο μου αντικρίζω ένα θέαμα που με γεμίζει απογοήτευση και αγανάκτηση. Πρόσωπα μπερδεμένα, αγχωμένα, αποξενωμένα, γεμισμένα με μια αλλόκοτη θλίψη έχουν αφήσει μακριά την παιδικότητα που ταιριάζει στην ηλικία τους κι έχουν μπει στο σχολείο, ένα κτίριο ξένο, εχθρικό, κρύο, που θυμίζει μόνο πίεση και καταναγκασμό. Δήμητρα.

Λίγοι καθηγητές έχουν το χάρισμα ν’ αγγίζουν το μαθητή, να τον κάνουν να τους εμπιστευτεί και να του πουν και κάτι έξω από το μάθημα. Οι άλλοι βαριούνται πιο πολύ από μας. Μαριαλένα. 

Στην τελική , μόνο με δυο – τρεις καθηγητές συζητάμε.Τώρα σκέφτομαι ότι αυτοί κρατάνε το σχολείο ακόμα ζωντανό. Μέμος.

Φαίνεται ότι θα είχε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα η κυρία Πάσου, αλλιώς δεν εξηγείται το ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος εκεί που καθόμουν στο θρανίο, μου βούτηξε ξαφνικά από πίσω, το τσουλούφι και μ’ ένα ψαλίδι τόκοψε λέγοντας μου ;’’ Φίλιππα σε είχα προειδοποιήσει αρκετές φορές ’’. Η μάνα μου και ο πατέρας μου δεν την κατήγγειλαν, πήγαν πάσο δηλαδή στην Πάσου, ‘’ Που να μπλέξεις ,άσε που δε βρίσκεις άκρη ’’ μου είπαν κι’ έτσι πάει το τσουλούφι χαμένο. 

Στο μάθημα της πληροφορικής μου άρεσε που καθόμαστε δυο – δυο στον υπολογιστή και συνεργαζόμαστε ,του καθηγητή όχι .Φιλιώ .

Για να κάνουμε την μηνιαία συνέλευση του τμήματος πρέπει να κάνουμε γραπτή αίτηση στον σύλλογο καθηγητών , να μαζευτούν αυτοί , όποτε συγκεντρωθούν ,για να μας δώσουν άδεια όποτε και όταν γουστάρουν . Σ' αυτούς έτσι κάνουν άραγε οι προιστάμενοι τους ; Αδαμάντιος 

Tελικά φαίνεται ότι δεν είμαι μοναδικός . Η σημερινή εφημερίδα σε έρευνα της λέει ότι το 40% των αγοριών και το 60% των κοριτσιών έχουν έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς τους . Άσε που τα τελευταία σε ποσοστό 20% έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας .Περικλής .

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ

«Διάβαση θανάτου»
Πεζογέφυρα ζητούν 5.000 μαθητές που έκλεισαν το πρωί
την Κηφισίας
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 [ 08:49 ]


Περίπου 5.000 μαθητές απέκλεισαν το πρωί τη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Ν.Ψυχικού, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο συμμαθητή τους, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στην προσπάθειά του να διασχίσει τη λεωφόρο για να πάει στο σχολείο του.

Με κεντρικό σύνθημα «Γέφυρα ζωής ή διάβαση θανάτου;», οι μαθητές από σχολεία της ευρύτερης περιοχής Ψυχικού και Φιλοθέης πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία, ζητώντας να κατασκευαστεί μια πεζογέφυρα στο σημείο, ώστε να μπορούν να περνούν με ασφάλεια τη λεωφόρο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

απαντηση στην καταστολη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009, 07:19 


Στους δρόμους και πάλι μαθητές και φοιτητές. 

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι.

Κύρια αιτήματα των διαδηλωτών είναι η τιμωρία των ειδικών φρουρών που δολοφόνησαν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο αφοπλισμός της Αστυνομίας, η απελευθέρωση των συλληφθέντων στα πρόσφατα επεισόδια και το άσυλο. 

Η Τροχαία Αττικής έχει σχεδιάσει κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι οδηγοί στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου (Προπύλαια, κατά μήκος της πορείας προς τη Βουλή των Ελλήνων- Πλατεία Συντάγματος), ενώ συστήνει στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων και των διαδρομών των πορειών καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας

zougla.gr

Εξαπατημενη γενια

Η γενιά που δεν ακούγεται 
Του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas@xkatsikas.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009


Ένας χρόνος έκλεισε από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου η οποία έγινε η αφορμή να ξεσπάσουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών τον Δεκέμβριο 2008 που κονιορτοποίησαν τα «προγνωστικά» και τις «ετυμηγορίες» για τη νεολαία των πάσης φύσεως σφυγμομετρητών, των μοντέρνων «αστρολόγων»- διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Η δολοφονία του 15χρονου λειτούργησε σαν αναμμένο σπίρτο σε μια μεγάλης έκτασης και «έτοιμη από καιρό» πυριτιδαποθήκη: 

οι πραγματικές αιτίες είναι ο αποκλεισμός και η ματαίωση των προσδοκιών μιας ολόκληρης γενιάς που βουλιαγμένη στην προοπτική της ανεργίας αισθάνεται ότι την κορόιδεψαν. Είναι η Generation Χ των ΗΠΑ, η «εξαπατημένη γενιά» με τα λόγια του Ρierre Βourdieu που γαλουχήθηκε με την ψευδαίσθηση ότι κυνηγώντας την ατομική λύση, τον βαθμό, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό, θα έχει ανοιχτούς τους δρόμους της επαγγελματικής αποκατάστασης και της καριέρας. 

«Πριν μας σκοτώσουν με σφαίρα μάς έχουν πυροβολήσει με αδιέξοδα». Αυτή η κραυγή, δεκάδων χιλιάδων νέων, φανερώνει ποια είναι, ανάμεσα σε άλλα, τα ασίγαστα «καύσιμα» των αντιδράσεων των νέων ανθρώπων. 

Ανεξάρτητα από τις προβολές της η νεολαιίστικη αντίδραση είναι φανερό ότι οριοθετήθηκε και αναζωπυρώθηκε από την άρνηση της προοπτικής «ενός παρόντος και ενός μέλλοντος» που συντρίβεται ανάμεσα στην πλήξη της συνεχούς θυσίας στον οργανωμένο ακρωτηριασμό που ονομάζεται εκπαίδευση και στην υπόσχεση μιας αυξανόμενης εργασιακής αβεβαιότητας έπειτα από αυτό. Σ΄ αυτό το παρόν, που κυριαρχείται από την εικόνα ενός ναρκοθετημένου μέλλοντος, με κάθε ευκαιρία θα συνεχίζουν να «βγάζουν τη γλώσσα τους» οι νέοι, καθώς «άτακτα» αναζητούν ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής, πέρα από την αδηφάγα ανταγωνιστική «ζούγκλα της αγοράς» που απειλεί να ρουφήξει τη δημιουργική και απαιτητική πνοή τους. 

Aυτά είναι τα «καύσιμα» της «επιμονής» που κρατάνε γεμάτο το ρεζερβουάρ των αντιδράσεων των νέων. Από αυτά αντλεί τα «πυρομαχικά» της η εκτίμηση ότι θα υπάρχει αργά ή γρήγορα και β΄ και γ΄ γύρος αντιδράσεων, καθώς αποτελούν, ανεξάρτητα από τα μηνύματα, τις «εγγραφές» και τις «καταγραφές τους», μια φυσική κατάσταση τόσο φυσική όσο φυσικό είναι να βρέχει όταν στον ουρανό συσσωρεύονται τα σύννεφα! 

Οσμίζονται, οι νέοι μας, αυτό που τους περιμένει όσον αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον. Το ακούνε στα δελτία των οκτώ, το διαβάζουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το βλέπουν γύρω τους, στους χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους, στο συγγενικό τους περιβάλλον, στη γειτονιά τους, στους πρώην συμφοιτητές τους που πήραν πτυχίο, πήραν μεταπτυχιακό και άλλοι ψάχνουν ακόμη για δουλειά, άλλοι δουλεύουν με 700 ευρώ τον μήνα και άλλοι τυχερότεροι (;) «χτυπάνε» 12ωρα με αμοιβές της τάξεως των 1.200 ευρώ. Nα το ξεκαθαρίσουμε: πρόκειται για την αυθόρμητη και ενστικτώδη απόρριψη μιας ζωής που βουλιάζει μέσα στο τέλμα των «συνηθισμένων σχέσεων» της υποταγής, της εκμετάλλευσης, των εφήμερων μικροαστικών αυταπατών, του διαρκούς εξοντωτικού κυνηγιού για μια θέση στον ήλιο που λάμπει όλο και για λιγότερους. 

Γελασμένοι όσοι πιστεύουν και πολύ περισσότερο όσοι καραδοκούν πως θα έχουν «αιώνια» μια νεολαία όπως το χιόνι στο βουνό να λειώνει για να αυξάνουν τις εμπορικές ιδέες τους.

ΤΑ ΝΕΑ

ΜΑΘΗΤΕΣ ,ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

 

 


Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ ΔΥΤ.ΑΘΗΝΑΣ καταγγέλλει την προσαγωγή με βάση το νόμο της «κουκούλας» στη ΓΑΔΑ του μαθητή Γιώργου Κόλλια τη Δευτέρα 7/12/2009 και την απαγγελία του συνήθους χαλκευμένου κατηγορητήριου .Ο μαθητής φοιτά στη Β΄τάξη του 4ου Λυκείου Περιστερίου και συμμετείχε με το σχολείο του στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 7ης Δεκέμβρη, που διοργανώθηκε στη μνήμη του δολοφονηθέντος συμμαθητή του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η σύλληψη του μαθητή είναι μια από τις πολλές <<προληπτικές>> συλλήψεις που έγιναν τυχαία, <<στο σωρό>>, καθώς πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Προπυλαίων πριν την έναρξη της συγκέντρωσης και της πορείας. Είναι επίσης μια από τις πολλές συλλήψεις ανήλικων μαθητών , που μαζί με τη βίαιη πολιτικοποίησή τους –απόρροια της δολοφονίας του 15χρονου συμμαθητή τους- έρχονται από την εφηβική ηλικία σε επαφή με όλο το πλέγμα των μηχανισμών <<προστασίας του πολίτη>> (σύλληψη, βίαιη προσαγωγή, κράτηση, ανάκριση…) Ο μαθητής τίθεται σε καθεστώς «επιμελητείας» και παραπέμπεται σε δίκη το Σεπτέμβριο(και σε πολύμηνη ομηρία) 

Το Δ.Σ. καταδικάζει το σχέδιο ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων, που καταστρώθηκε από την κυβέρνηση με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την επέτειο Γρηγορόπουλου, ζητά την απαλλαγή του μαθητή από το ψευδές κατηγορητήριο και τονίζει ότι ο κίνδυνος δεν εκπορεύεται από τους ενεργούς και κοινωνικά ευαίσθητους μαθητές, αλλά από τις πολιτικές που καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ακρωτηριάζουν τα όνειρα της νέας γενιάς  

 

   

  Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ

  8/12/2009

 

 

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η Καισαριανη τιμα τον ΑΛΕΞΗ

Δευτέρα 7/12 ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Σήμερα Δευτέρα 7/12 το πρωί μαθητές και μαθήτριες από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης μας επανέφεραν στην μνήμη μας τον περασμένο Δεκέμβρη και τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία και την καταστολή που ακολούθησε. 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν πορεία από τα σχολεία τους στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής φωνάζοντας συνθήματα όπως: ΕΛΑΣ, ΕΛΑΣ αυτή είναι η ΕΛΑΣ: Αλέξης Γρηγορόπουλος - Μιχάλης Καλτεζάς και πέταξαν νεράτζια. Τα δικά τους όπλα απέναντι στην πανοπλία του Αστυνομικού Τμήματος. Τα δικά τους όπλα ενάντια στις δολοφονίες των 15χρονων μαθητών από την Αστυνομία.
Και τα κατάφεραν! Μας έκαναν να θυμηθούμε τον περυσινό Δεκέμβρη όταν μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, εμείς, μέσα σε μια Ελλάδα ολόκληρη που αντιδρούσε στην άγρια δολοφονία του μαθητή, εμείς οι "γονείς" τους που κάναμε τότε πορεία περνώντας από το ίδιο Αστυνομικό Τμήμα της Καισαριανής, δεχθήκαμε τότε απρόκλητη επίθεση με χημικά μέσα στην πόλη μας. 
Ναί! Τα κατάφεραν! Γιατί αυτή είναι η απάντηση απέναντι στην αγριότητα της καταστολής:
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ! 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

Πρωτοβουλια κατοικων Καισαριανης

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

Στα Προπύλαια στη 1.30 μ.μ. το συλλαλητήριο για τον Αλέξη 
Μορφονιός Ν. 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/12/2009 

Επέτειος; Αφορμή για νέες κινητοποιήσεις; Αιτίες της εξέγερσης που είναι ακόμη εδώ; Διαμαρτυρία για την αστυνομική βία, για τη βία της καθημερινότητας; Οι νοηματοδοτήσεις της σημερινής ημέρας συμπλήρωσης ενός χρόνου απο την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πολλές και διαφορετικές. Με έναν όμως κοινό παρονομαστή. Την ανάγκη νοηματοδότησης δράσης και θεωρίας για το ξεπέρασμα των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών σχέσεων.

Δεκάδες συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, τοπικές και μαθητικές οργανώσεις διαδηλώνουν σήμερα στα Προπύλαια στη 1.30 μ.μ. για τον Αλέξη, αλλά και την εξέγερση που ακολούθησε τη δολοφονία του. Όλη τη διάρκεια της ημέρας φίλοι και συμμαθητές του Αλέξη, πολίτες και κάτοικοι, θα συγκεντρώνονται στο σημείο της δολοφονίας (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) αποτίοντας τον δικό τους φόρο τιμής στο μνημείο, που στήθηκε. Για σήμερα, στον πεζόδρομο της Τζαβέλλα έχει καλέσει στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση για συζήτηση και προβληματισμό και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλούν πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και της αντεξουσίας, με κοινά σημεία, αλλά και διαφορετικές νοηματοδοτήσεις στο περιεχόμενο των καλεσμάτων. Το συλλογικότερο κάλεσμα, το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, τονίζει χαρακτηριστικά: Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία "όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας. Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο, αλλά και μεθοδεύεται η 'επιεικής' δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα. Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού".

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας πως "Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα και την κοινωνική εξέγερση, θα διαδηλώσουμε διεκδικώντας: 1. Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί. 2. Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, 'Δ', κ.τ.λ.). 3. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση".

 

Πανεκπαιδευτική πορεία τη Δευτέρα

 

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο, με σημείο συνάντησης ξανά τα Προπύλαια, με διοργανωτές αυτή τη φορά φοιτητικούς συλλόγους, σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς, που καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το πρωί. Για τον λόγο αυτό η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει ήδη στάση εργασίας, ενώ όλοι οι φορείς που διοργανώνουν τη διαδήλωση της Κυριακής στηρίζουν την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.

Εκτός απο τις δύο βασικές κινητοποιήσεις, δεκάδες άλλες, κεντρικές και τοπικές, έχουν δρομολογηθεί χωρίς επίσημα καλέσματα, κυρίως απο μαθητές σχολείων, αλλά και πρωτοβουλιακές ομάδες.

Ακόμη, αντίστοιχες πορείες και κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, ο Βόλος, η Ξάνθη, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα.

 

Κατειλημμένα σχολεία και σχολές

 

Στο μέτωπο των καταλήψεων, πάνω απο 400 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ και πανεπιστημιακές σχολές είναι κατειλημμένες. Ειδικότερα,στην Αθήνα, 9 σχολές του ΕΜΠ, καθώς και το Μαθηματικό, το Φυσικό, η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Πληροφορική, η Σχολή Καλών Τεχνών και τα ΕΜΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη οι κατειλημμένες σχολές φτάνουν τις 10, στην Πάτρα τις 13, στον Βόλο τις 3, ενώ υπό κατάληψη τελούν τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Ξάνθης. Στο κέντρο, το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ και η Νομική κρατούνται ανοιχτές από συλλογικότητες και άτομα του αριστερού και αντεξουσιαστικού χώρου.

ΑΥΓΗ


 

ΠΟΡΕΙΑ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΜΑΤΟΣ

07/12/2009

 

Στις πορείες για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
 


Ένταση και δακρυγόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Αθρόες προσαγωγές διαδηλωτών από την αστυνομία - Δεκάδες οι τραυματίες

Τελευταία ενημέρωση: 00:05 Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια. Οι πορείες σημαδεύτηκαν από επεισόδια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία πραγματοποίησε 277 προσαγωγές, από τις οποίες οι 26 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, και έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών. 

Στην Αθήνα, η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, διαλύθηκε σε πολλά κομμάτια, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψη δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών. 

Κατά τη έναρξη της πορείας, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στην οδό Ακαδημίας, όταν διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια στις δυνάμεις των ΜΑΤ κι εκείνοι απάντησαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ομάδα ατόμων κατέλαβε το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο πρύτανης, Χρ. Κίττας. 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πανεπιστημίου, κοντά στη πλατεία Ομονοίας. Διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι αστυνομικές δυνάμεις "έσπασαν" την πορεία. 

Στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε διμοιρίες και εκείνοι έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων πάνω στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα πολυκατάστημα ρούχων, ενώ έχουν σπάσει βιτρίνες μαγαζιών, στην οδό Σταδίου. 
 


Μία δημοσιογράφος της Αυγής τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν άνδρας της ομάδας Δ έπεσε πάνω της με τη μοτοσυκλέτα. Στο Σύνταγμα, μία 55χρονη γυναίκα διαδηλώτρια του ΕΕΚ τραυματίστηκε από μοτοσικλετιστή της ομάδας Δ. Όπως καταγγέλουν αυτόπτες μάρτυρες, ο αστυνομικός την κτύπησε με τη μηχανή και την κτύπησε ξανά ενώ αυτή βρισκόταν πεσμένη στο έδαφος. Η 55χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον Ερυθρό Σταυρό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και τρίτος τραυματίας διαδηλωτής, ο οποίος επίσης παρασύρθηκε από μοτοσικλετιστή της ομάδας Δ. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν τρεις πολίτες από παράθεση μοτοσικλετιστών της ομάδας Δ και 16 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Πρόκειται για αστυνομικό της ομάδας Δ που τραυματίστηκε στην οδό Όθωνος. 

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ομονοίας. Επεισόδια σημειώνονται στα Προπύλαια, κοντά στη Νομική και στην πλατεία των Εξαρχείων. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την οδό Τσαμαδού, όπου βρίσκεται το Στέκι Μεταναστών. 

Περίπου στις 21:00 ξέσπασαν συγκρούσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα ανάμεσα σε ομάδες αναρχικών και δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη. 

Ζημιές σε καταστήματα και τράπεζες 



Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι ζημιές προκλήθηκαν σε τρεις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες. 

Επίσης ζημιές έγιναν σε δύο καταστήματα στην Σίνα, δέκα στη Σταδίου, πέντε στην πλατεία Συντάγματος και άλλα πέντε στην Πανεπιστημίου. 

Ακόμη, υπάρχει μια σπασμένη κάμερα σε υποκατάστημα της Eurobank καθώς και ζημιές σε ΑΤΜ στη Σταδίου και τη Σανταρόζα. 

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη 

Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καμάρας μετά τις 2.00 το μεσημέρι με περίπου 2.000 άτομα. Οι διαδηλωτές με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κρατούν πανό που γράφουν «στο δρόμο του Δεκέμβρη συνεχίζουμε αντικαπιταλιστικά», «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές. Απεργιακή απάντηση τώρα. Κοινός αγώνας εργαζομένων νεολαίας", με την υπογραφή της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς. 

Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Καμάρας. Άγνωστοι εκσφενδόνισαν μολότοφ και βεγγαλικά σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που επιτηρούσαν την πορεία. Πυρπόλησαν καφέ γνωστής αμερικανικής εταιρείας. Η πυροσβεστική ελέγχει την κατάσταση. Μολότοφ έπεσαν στην Αγιορείτικη Εστία στην Εγνατία οδό και σε διπλανό κατάστημα θρησκευτικών ειδών. 

Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στην διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια και συνέχισε με δικό του μπλοκ. 

Δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν γύρω στους 300 διαδηλωτές στην Οδό Καραολή και Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του παλιού Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Με τη μεσολάβηση του Συνασπισμού και αφού κατέβηκαν κάποια άτομα που βρίσκονταν πάνω σε ταράτσες στην περιοχή κοντά στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η αστυνομία άφησε ελεύθερους τους διαδηλωτές. Αφού πρώτα έκανε έλεγχο των στοιχείων τους. Έγινε τουλάχιστον μία προσαγωγή, ενώ κατασχέθηκαν από την αστυνομία μολότοφ, σφυριά, κοντάρια, καλέμια και πέτρες για έρευνα. Υπήρξαν δύο τραυματίες από τους διαδηλωτές, οι οποίοι διακομίστηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν γίνει 50 προσαγωγές υπόπτων και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μπλοκ, περίπου, 400 ατόμων που κινούνται δυτικά πιθανότατα με κατεύθυνση το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, μπροστά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποκαταστάθηκε, και κινούνται κανονικά τα αυτοκίνητα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




 

 

 


  

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΙ=Ο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

02/12/2009
Στο δρόμο του Δεκέμβρη βαδίζουμε ξανά!


Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και τη μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη, όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό, παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας. 
Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο, αλλά και μεθοδεύεται η «επιεικής» δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα. Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού. 

Ένα χρόνο μετά επιμένουμε: η εξέγερση ήταν, είναι, και θα παραμείνει δίκαιη! 

Σε σύσκεψη αριστερών οργανώσεων και κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 19/11 στο Πολυτεχνείο αποφασίστηκαν: 



* Η οργάνωση πορείας διαμαρτυρίας την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στη 1:30 μμ στα Προπύλαια (με κατεύθυνση τη Βουλή). 



* Η στήριξη και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 7ης Δεκεμβρίου (Προπύλαια, 12:00). 


* Το άνοιγμα πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα για να πάρουν οι κινητοποιήσεις πανελλαδικό χαρακτήρα. 

Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα και την κοινωνική εξέγερση, θα διαδηλώσουμε διεκδικώντας: 

-Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί. 

-Να αφοπλιστεί η Αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δ», κτλ) 

-Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση. 

Ένα χρόνο μετά, και αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη! 

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι τώρα οι (ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός): 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών


Αναρτήθηκε από Anti-Capitalista στις 11:26 μμ

ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

04/12/2009

 
Στη ζούγκλα του μαυροπίνακα 

 



 
Το φαινόμενο του «στιγματισμού» και κοροϊδίας μαθητών από συμμαθητές τους είναι συχνό στα σχολεία, σύμφωνα με έρευνες 

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης 

 

Είναι ο μοναδικός που φοράει γυαλιά μέσα στην τάξη. Οι συμμαθητές του τον έχουν «στιγματίσει» γι΄ αυτήν την απλή εξωτερική διαφορά του σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Τον κοροϊδεύουν και τον εξευτελίζουν φωνάζοντάς τον «γυαλάκια». Άλλοι τον αποκαλούν «τζαμαρία». Κάποιοι μάλιστα τον έχουν αποκλείσει από την παρέα. 

Τα παιδιά που φορούν γυαλιά στο σχολείο δεν είναι τα μοναδικά που «στιγματίζονται» γιατί διαφέρουν από τα υπόλοιπα ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Ένα παιδί που έχει μερικά κιλά παραπάνω είναι για τους άλλους ο «χοντρός και άσχημος», το «βαρέλι». Ένα άλλο που υστερεί σε ύψος είναι ο «στούμπος». Ένα παιδί με λίγο πεταχτά αυτιά είναι ο «αυτιάς». Μάλιστα κάποιοι τον θεωρούν και χαζό. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από αυτά τα παιδιά να αισθάνονται μειονεκτικά και να περιθωριοποιούνται. 

Το φαινόμενο του «στιγματισμού» μαθητών από συμμαθητές τους είναι συχνό και στα ελληνικά σχολεία, όπως αποδεικνύεται από μελέτες Ελλήνων επιστημόνων. Μεταπτυχιακή εργασία για τον σχολικό εκφοβισμό που πραγματοποίησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η κ. Βασιλική Καλατή δείχνει ότι μεγάλη μερίδα των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δέχονται προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από τους συνομηλίκους τους. Περίπου 2 στους 10 μαθητές- από το δείγμα που εξέτασε η ερευνήτρια- απάντησαν πως αρκετές φορές τους έχουν κοροϊδέψει, τους έχουν πειράξει με άσχημο τρόπο ή τους έχουν πει άσχημα λόγια. Επίσης, 4 στους 10 είχαν ανάλογη εμπειρία λίγες φορές. Στην ίδια έρευνα, 10,3% των μαθητών απάντησαν πως αρκετές φορές συμμαθητές τους επίτηδες τους άφησαν απέξω από πράγματα που έκαναν, τους απέκλεισαν από την παρέα ή τους αγνόησαν τελείως. 

Λεκτική βία 
Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα μελέτης («Βullying in Greek Ρrimary and Secondary Schools») που πραγματοποίησε η ερευνήτρια κ. Μαρία Σαπουνά από το Πανεπιστήμιο Warwick, στη Βρετανία. Η έρευναπου έγινε σε 1.758 μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης- έδειξε ότι η πιο συνηθισμένη μορφή εκφοβισμού τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο είναι τα παρατσούκλια με τα οποία «στολίζουν» κάποια παιδιά τους συμμαθητές τους. 

«Μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά στο πώς να αντιδρούν και να ελέγχουν τις δικές τους αντιδράσεις σε περιπτώσεις που γίνονται το επίκεντρο αρνητικής προσοχής στο σχολείο», λέει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, δρ Λίζα Βάρβογλη. Και συμβουλεύει τους γονείς να περνούν στα παιδιά τους το μήνυμα ότι δεν είναι αδύναμα και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. 

Καλό είναι επίσης, αναφέρει, οι γονείς να διδάξουν το παιδί τους έτσι ώστε να αντιδρά με έναν συγκεκριμένο τρόπο όταν δέχεται τέτοιες λεκτικές επιθέσεις. «Μπορούν να διδάξουν το παιδί τι να σκέφτεται από μέσα του όταν το πειράζουν (“παρ΄ όλο που δεν μου αρέσει αυτό που μου λένε, μπορώ να το αντιμετωπίσω”). Το παιδί μπορεί να ρωτήσει τον εαυτό του: “Ποιανού η γνώμη είναι πιο χρήσιμη; Του άλλου παιδιού που με ενοχλεί ή η δική μου και των γονιών μου;”. Το παιδί θα πρέπει να μάθει δηλαδή να παραθέτει μέσα του τα θετικά του στοιχεία». 

Οι εκπαιδευτικοί 
Οποιοδήποτε εξωτερικό χαρακτηριστικό των παιδιών ξεφεύγει από τα συνηθισμένα επικεντρώνει και προκαλεί την παρατήρηση ακόμα και την κοροϊδία των υπόλοιπων μαθητών, επισημαίνει η δασκάλα κ. Αγγελική Μερκούρη. Τέτοιους είδους υποτιμητικά σχόλια μαθητών προς τους συμμαθητές τους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στα ελληνικά σχολεία, συμπληρώνει. 

Παραδέχεται μάλιστα ότι μερίδιο ευθύνης γι΄ αυτές τις συμπεριφορές των παιδιών έχουν και οι εκπαιδευτικοί. «Πρέπει από την αρχή της χρονιάς και από τις πρώτες τάξεις να περνάμε στα παιδιά το μήνυμα ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουν έναν συμμαθητή τους που μπορεί να έχει λίγα κιλά παραπάνω ή που φοράει γυαλιά». Αν αυτό το κάνουν οι εκπαιδευτικοί εγκαίρως, λέει, τέτοια περιστατικά θα ελαχιστοποιηθούν. Κι είναι σημαντικό, τονίζει, η αποδοχή του διαφορετικού να ξεκινήσει από το σχολείο, έτσι ώστε τα παιδιά να αποδέχονται το διαφορετικό ως απολύτως φυσιολογικό και εκτός σχολείου, αργότερα όταν θα μεγαλώσουν. 

Η κ. Μερκούρη λέει ακόμη ότι «θύματα» λεκτικών επιθέσεων ή αποκλεισμών γίνονται το τελευταίο διάστημα και τα παιδιά με αναπηρίες. Και αυτό, διότι όλο και περισσότερα εντάσσονται πλέον στα σχολεία- και όχι στα ειδικά- και δέχονται προσβλητικά σχόλια όχι μόνο από συμμαθητές τους, αλλά και από γονείς. 

ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ 

Τα «διαφορετικά» παιδιά, θύματα προσβλητικών σχολίων, κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και σωματικής βίας 


«Κάποιοι με έλεγαν “κοντέ”, αλλά το έβλεπα με χιούμορ» 

ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ οι συμμαθητές του τον πείραζαν για το ύψος του. Ήταν κοντύτερος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. «Κάποιοι με φώναζαν “κοντέ” ή “μινιόν”, αν και αυτό δεν συνέβαινε πάρα πολύ συχνά. Ίσως με σέβονταν επειδή ήμουν και καλός μαθητής» λέει ο ηθοποιός κ. Θανάσης Τσαλταμπάσης. Ακόμη όμως κι αυτά τα λιγοστά πειράγματα, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» δεν τον επηρέαζαν. «Κι αυτό διότι από μικρός αυτοσαρκαζόμουν. Για παράδειγμα στην παρέλαση έλεγα “θα είμαι τελευταίος, αλλά... καλύτερα γιατί δεν θα φαίνομαι κιόλας». Θυμάται επίσης πως τις περισσότερες φορές δεν απαντούσε στις λεκτικές επιθέσεις. «Σκεφτόμουν ότι αυτός που κοροϊδεύει δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του». 

ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΕΞΗ

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ
Κάλεσμα για τον Αλέξη
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Μαζικές καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια σηματοδοτούν τη συμμετοχή της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας της χώρας στις επετειακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

 
Σε περισσότερα από 400 γυμνάσια-λύκεια σε όλη την επικράτεια, τις τελευταίες δύο ημέρες, ελήφθησαν αποφάσεις για συμβολικές καταλήψεις μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ ήδη τελούν υπό κατάληψη αρκετές σχολές σε Ανώτατα Ιδρύματα τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. 

Καλώντας στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια, της Κυριακής και της Δευτέρας -τα οποία και θα καθορίσουν τις αποφάσεις και τις δράσεις για την επόμενη εβδομάδα- οι μαθητές και οι φοιτητές συντονίζονται και οργανώνουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις προγραμματισμένες και μη εκδηλώσεις μνήμης αλλά και διεκδίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια του επετειακού τριημέρου. 

 
Από χθες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις σε σχολεία και ανώτατα ιδρύματα, που θα συνεχιστούν και σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τις συμβολικές καταλήψεις, αλλά και τις κατά τόπους εκδηλώσεις, μέχρι τη Δευτέρα (με ορισμένα να το «τραβούν» μέχρι Τρίτη - Τετάρτη) οπότε και θα επανέλθουν εκτιμώντας τις μέχρι τότε εξελίξεις. Πάντως, υπάρχουν ορισμένα σχολεία στην Αθήνα τα οποία είναι ήδη σε κατάληψη με αναφορά όχι στη θλιβερή επέτειο, αλλά στα προβλήματά τους και μάλιστα δηλώνουν διατεθειμένα να συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα. 

Στο μεταξύ, όμως, όλοι τους έχουν σκοπό να δηλώσουν και να διαδηλώσουν πως «Δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη», αλλά και πως «Τα όνειρά μας είναι αλεξίσφαιρα». Ως χθες αργά το βράδυ, οι περισσότερες καταλήψεις είχαν γίνει από γυμνάσια-λύκεια στα βόρεια και δυτικά προάστια των Αθηνών, ενώ σε πολλά δεν πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές συνελεύσεις επειδή είναι ήδη κλειστά λόγω της γρίπης. Πολλά σχολεία είναι τα υπό κατάληψη και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε μεγάλες πόλεις, όπως Λάρισα, Βόλος κ.ά. Αντιστοίχως, κλειστές είναι αρκετές σχολές σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας, όπως τα μεγάλα κεντρικά της Αθήνας (Καποδιστριακό, ΕΜΠ, Καλών Τεχνών κ.ά.) αλλά και περιφερειακά όπως το ΑΠΘ, το Πατρών, το Θεσσαλίας κ.ά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

μορια για μαθητ(ρι)ες

Η υπ. Παιδείας επικρότησε το σύστημα των μορίων στους μαθητές 
Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2009 
Ρεπορτάζ:esos.gr
press@esos.gr 
 Θετικά βλέπει η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου το ενδεχόμενο καθιέρωσης μορίων σε μαθητές που μέσα στο σχολείο παράλληλα με τα μαθήματα έχουν και άλλες δραστηριότητες , όπως περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές.

«Σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα οι μαθητές παίρνουν μόρια από αυτές τις δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά η υπ. Παιδείας ,επικροτώντας ταυτόχρονα αυτό το μέτρο απαντώντας σε παρατήρηση μαθήτριας του 4ου Λυκείου Γαλατσίου, ότι τα σχολεία παράλληλα με τα μαθήματα θα μπορούσαν να έχουν και άλλες δραστηριότητες . 

Οι μαθητ(ρι)ες πρεπει να μοριοδοτουνται οχι μονο για την αποδοση τους αλλα  και για αλλες δραστηριοτητες,τασεις ,κλισεις ,δεξιοτητες ,πρωτοβουλιες ,συλλογικοτητεςκ.α.Η εικονα ενος μαθητη η μαθητριας δεν μπορει να απεικονιστει με ενα και μονο βαθμο , αν επιθυμουμε στο σχολειο να διαπλασουμε πολιτες .Ο σκετος βαθμος αποτελει αναχρονιστικο μετρο και χαρακτηριζει σαν τετοια και την εκπαιδευση μας.

διογενης

μονιμα και οχι περιστασιακα να ακουγονται οι μαθητ(ρι)ες

3/12/2009

 

Οι δεκαεξάρηδες προτείνουν αλλαγές στην Παιδεία 


ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ 
 

Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είχε χθες το πρωί συνάντηση με μια ασυνήθιστη «παρέα». Τριάντα μαθητές και μαθήτριες του 4ου Ενιαίου Λυκείου Γαλατσίου μπήκαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, κάθησαν στις θέσεις που τους πρότειναν οι υπάλληλοι του υπουργείου και άρχισαν την «ανάκριση»: μαθητική ζωή, βιβλία, σχέσεις με τους καθηγητές, θέματα βίας και αδιεξόδων που δημιουργούνται μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Η πρώτη συζήτηση της... οικοδέσποινας κυρίας Διαμαντοπούλου με μαθητές και μαθήτριες σχολείου της χώρας μεταδόθηκε ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ενώ δυνατότητα παρέμβασης στη συζήτηση είχαν οι νέοι και οι νέες από 60 σχολεία της χώρας. 

«Σχεδόν τα περισσότερα παιδιά που ξέρω λένε κάθε ημέρα ότι βαριούνται να πάνε στο σχολείο τους» είπε χαρακτηριστικά στην υπουργό Παιδείας 16χρονη μαθήτρια. «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε κάπου όπου υπάρχει γνώση και να λέμε ότι βαριόμαστε. Δεν φταίμε όμως εμείς γι΄ αυτό». «Μας μαθαίνουν ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει να παίρνουμε καλούς βαθμούς, ενώ εμείς θέλουμε να αποκτήσουμε αγάπη για τη γνώση» συμπλήρωσε μαθητής της. Η συζήτηση σε λίγα λεπτά «άναψε» και άλλη μαθήτρια απευθύνθηκε στην υπουργό λέγοντας: «Το σχολείο μάς μαθαίνει μόνο να παπαγαλίζουμε. Δεν μπορεί κάποιος που αποφασίζει να γίνει βιολόγος να μην έχει μπει ποτέ σε εργαστήριο. Τα βιβλία που έχουμε έχουν πολλές λεπτομέρειες και λίγη ουσία. Θέλουμε να ζήσουμε και την εφηβεία μας». Πολλοί μαθητές έθεσαν και το θέμα των ψυχολόγων στα σχολεία. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν μπορεί να καλύψει το υπουργείο το κόστος για την πρόσληψη ψυχολόγου σε όλα τα σχολεία της χώρας, αλλά θα ενισχυθούν όλα τα κέντρα συμβουλευτικής για νέους που λειτουργούν σήμερα. Μαθήτριες του σχολείου ζήτησαν αυτονομία στη διακόσμηση του σχολείου τους. «Δηλαδή,αν σας έλεγαν αύριο να βάψετε μόνοι σας τις αίθουσες διδασκαλίας σας ή να καθαρίσετε και να διακοσμήσετε χώρους,θα το θέλατε;» ρώτησε η κυρία Διαμαντοπούλου. Και πήρε την απάντηση όταν είδε πολλά χέρια μαθητών και μαθητριών να σηκώνονται στον αέρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Οι μαθητ(ρι) ες πρεπει να ακουγονται εχουν μονιμως λογο για τα σχολικα δρωμενα . Ας αφησουμε τα επικοινωνιακα τρικ κι ας θεσπισουμε γι αυτους μονιμη παρουσια και για πολλα  ζητηματα στις συνεδριασεις του συλλογου καθηγητων.Ας διασφαλισουμε επισης -με μετρα- την παρουσια τους σε συλλογικα οργανα που και τωρα δικαιουνται αλλα μονιμως  αποκλειονται απο αυτα ,με ευθυνη πολλων εκπαιδευτικων.

διογενης