Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

Στα Προπύλαια στη 1.30 μ.μ. το συλλαλητήριο για τον Αλέξη 
Μορφονιός Ν. 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/12/2009 

Επέτειος; Αφορμή για νέες κινητοποιήσεις; Αιτίες της εξέγερσης που είναι ακόμη εδώ; Διαμαρτυρία για την αστυνομική βία, για τη βία της καθημερινότητας; Οι νοηματοδοτήσεις της σημερινής ημέρας συμπλήρωσης ενός χρόνου απο την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πολλές και διαφορετικές. Με έναν όμως κοινό παρονομαστή. Την ανάγκη νοηματοδότησης δράσης και θεωρίας για το ξεπέρασμα των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών σχέσεων.

Δεκάδες συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, τοπικές και μαθητικές οργανώσεις διαδηλώνουν σήμερα στα Προπύλαια στη 1.30 μ.μ. για τον Αλέξη, αλλά και την εξέγερση που ακολούθησε τη δολοφονία του. Όλη τη διάρκεια της ημέρας φίλοι και συμμαθητές του Αλέξη, πολίτες και κάτοικοι, θα συγκεντρώνονται στο σημείο της δολοφονίας (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) αποτίοντας τον δικό τους φόρο τιμής στο μνημείο, που στήθηκε. Για σήμερα, στον πεζόδρομο της Τζαβέλλα έχει καλέσει στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση για συζήτηση και προβληματισμό και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλούν πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και της αντεξουσίας, με κοινά σημεία, αλλά και διαφορετικές νοηματοδοτήσεις στο περιεχόμενο των καλεσμάτων. Το συλλογικότερο κάλεσμα, το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, τονίζει χαρακτηριστικά: Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία "όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας. Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο, αλλά και μεθοδεύεται η 'επιεικής' δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα. Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού".

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας πως "Ένα χρόνο μετά το κρατικό έγκλημα και την κοινωνική εξέγερση, θα διαδηλώσουμε διεκδικώντας: 1. Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί. 2. Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, 'Δ', κ.τ.λ.). 3. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την καπιταλιστική κρίση".

 

Πανεκπαιδευτική πορεία τη Δευτέρα

 

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο, με σημείο συνάντησης ξανά τα Προπύλαια, με διοργανωτές αυτή τη φορά φοιτητικούς συλλόγους, σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς, που καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το πρωί. Για τον λόγο αυτό η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει ήδη στάση εργασίας, ενώ όλοι οι φορείς που διοργανώνουν τη διαδήλωση της Κυριακής στηρίζουν την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.

Εκτός απο τις δύο βασικές κινητοποιήσεις, δεκάδες άλλες, κεντρικές και τοπικές, έχουν δρομολογηθεί χωρίς επίσημα καλέσματα, κυρίως απο μαθητές σχολείων, αλλά και πρωτοβουλιακές ομάδες.

Ακόμη, αντίστοιχες πορείες και κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, ο Βόλος, η Ξάνθη, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα.

 

Κατειλημμένα σχολεία και σχολές

 

Στο μέτωπο των καταλήψεων, πάνω απο 400 σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ και πανεπιστημιακές σχολές είναι κατειλημμένες. Ειδικότερα,στην Αθήνα, 9 σχολές του ΕΜΠ, καθώς και το Μαθηματικό, το Φυσικό, η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Πληροφορική, η Σχολή Καλών Τεχνών και τα ΕΜΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη οι κατειλημμένες σχολές φτάνουν τις 10, στην Πάτρα τις 13, στον Βόλο τις 3, ενώ υπό κατάληψη τελούν τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Ξάνθης. Στο κέντρο, το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ και η Νομική κρατούνται ανοιχτές από συλλογικότητες και άτομα του αριστερού και αντεξουσιαστικού χώρου.

ΑΥΓΗ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: