Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΕΞΗ

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ
Κάλεσμα για τον Αλέξη
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Μαζικές καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια σηματοδοτούν τη συμμετοχή της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας της χώρας στις επετειακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

 
Σε περισσότερα από 400 γυμνάσια-λύκεια σε όλη την επικράτεια, τις τελευταίες δύο ημέρες, ελήφθησαν αποφάσεις για συμβολικές καταλήψεις μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ ήδη τελούν υπό κατάληψη αρκετές σχολές σε Ανώτατα Ιδρύματα τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. 

Καλώντας στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια, της Κυριακής και της Δευτέρας -τα οποία και θα καθορίσουν τις αποφάσεις και τις δράσεις για την επόμενη εβδομάδα- οι μαθητές και οι φοιτητές συντονίζονται και οργανώνουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις προγραμματισμένες και μη εκδηλώσεις μνήμης αλλά και διεκδίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια του επετειακού τριημέρου. 

 
Από χθες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις σε σχολεία και ανώτατα ιδρύματα, που θα συνεχιστούν και σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τις συμβολικές καταλήψεις, αλλά και τις κατά τόπους εκδηλώσεις, μέχρι τη Δευτέρα (με ορισμένα να το «τραβούν» μέχρι Τρίτη - Τετάρτη) οπότε και θα επανέλθουν εκτιμώντας τις μέχρι τότε εξελίξεις. Πάντως, υπάρχουν ορισμένα σχολεία στην Αθήνα τα οποία είναι ήδη σε κατάληψη με αναφορά όχι στη θλιβερή επέτειο, αλλά στα προβλήματά τους και μάλιστα δηλώνουν διατεθειμένα να συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα. 

Στο μεταξύ, όμως, όλοι τους έχουν σκοπό να δηλώσουν και να διαδηλώσουν πως «Δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη», αλλά και πως «Τα όνειρά μας είναι αλεξίσφαιρα». Ως χθες αργά το βράδυ, οι περισσότερες καταλήψεις είχαν γίνει από γυμνάσια-λύκεια στα βόρεια και δυτικά προάστια των Αθηνών, ενώ σε πολλά δεν πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές συνελεύσεις επειδή είναι ήδη κλειστά λόγω της γρίπης. Πολλά σχολεία είναι τα υπό κατάληψη και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε μεγάλες πόλεις, όπως Λάρισα, Βόλος κ.ά. Αντιστοίχως, κλειστές είναι αρκετές σχολές σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας, όπως τα μεγάλα κεντρικά της Αθήνας (Καποδιστριακό, ΕΜΠ, Καλών Τεχνών κ.ά.) αλλά και περιφερειακά όπως το ΑΠΘ, το Πατρών, το Θεσσαλίας κ.ά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: