Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΡΕΙΑ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΜΑΤΟΣ

07/12/2009

 

Στις πορείες για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
 


Ένταση και δακρυγόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Αθρόες προσαγωγές διαδηλωτών από την αστυνομία - Δεκάδες οι τραυματίες

Τελευταία ενημέρωση: 00:05 Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια. Οι πορείες σημαδεύτηκαν από επεισόδια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία πραγματοποίησε 277 προσαγωγές, από τις οποίες οι 26 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, και έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών. 

Στην Αθήνα, η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, διαλύθηκε σε πολλά κομμάτια, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψη δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών. 

Κατά τη έναρξη της πορείας, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στην οδό Ακαδημίας, όταν διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια στις δυνάμεις των ΜΑΤ κι εκείνοι απάντησαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ομάδα ατόμων κατέλαβε το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο πρύτανης, Χρ. Κίττας. 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πανεπιστημίου, κοντά στη πλατεία Ομονοίας. Διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι αστυνομικές δυνάμεις "έσπασαν" την πορεία. 

Στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε διμοιρίες και εκείνοι έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων πάνω στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα πολυκατάστημα ρούχων, ενώ έχουν σπάσει βιτρίνες μαγαζιών, στην οδό Σταδίου. 
 


Μία δημοσιογράφος της Αυγής τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν άνδρας της ομάδας Δ έπεσε πάνω της με τη μοτοσυκλέτα. Στο Σύνταγμα, μία 55χρονη γυναίκα διαδηλώτρια του ΕΕΚ τραυματίστηκε από μοτοσικλετιστή της ομάδας Δ. Όπως καταγγέλουν αυτόπτες μάρτυρες, ο αστυνομικός την κτύπησε με τη μηχανή και την κτύπησε ξανά ενώ αυτή βρισκόταν πεσμένη στο έδαφος. Η 55χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον Ερυθρό Σταυρό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και τρίτος τραυματίας διαδηλωτής, ο οποίος επίσης παρασύρθηκε από μοτοσικλετιστή της ομάδας Δ. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν τρεις πολίτες από παράθεση μοτοσικλετιστών της ομάδας Δ και 16 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Πρόκειται για αστυνομικό της ομάδας Δ που τραυματίστηκε στην οδό Όθωνος. 

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ομονοίας. Επεισόδια σημειώνονται στα Προπύλαια, κοντά στη Νομική και στην πλατεία των Εξαρχείων. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την οδό Τσαμαδού, όπου βρίσκεται το Στέκι Μεταναστών. 

Περίπου στις 21:00 ξέσπασαν συγκρούσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα ανάμεσα σε ομάδες αναρχικών και δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη. 

Ζημιές σε καταστήματα και τράπεζες 



Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι ζημιές προκλήθηκαν σε τρεις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες. 

Επίσης ζημιές έγιναν σε δύο καταστήματα στην Σίνα, δέκα στη Σταδίου, πέντε στην πλατεία Συντάγματος και άλλα πέντε στην Πανεπιστημίου. 

Ακόμη, υπάρχει μια σπασμένη κάμερα σε υποκατάστημα της Eurobank καθώς και ζημιές σε ΑΤΜ στη Σταδίου και τη Σανταρόζα. 

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη 

Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καμάρας μετά τις 2.00 το μεσημέρι με περίπου 2.000 άτομα. Οι διαδηλωτές με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κρατούν πανό που γράφουν «στο δρόμο του Δεκέμβρη συνεχίζουμε αντικαπιταλιστικά», «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές. Απεργιακή απάντηση τώρα. Κοινός αγώνας εργαζομένων νεολαίας", με την υπογραφή της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς. 

Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Καμάρας. Άγνωστοι εκσφενδόνισαν μολότοφ και βεγγαλικά σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που επιτηρούσαν την πορεία. Πυρπόλησαν καφέ γνωστής αμερικανικής εταιρείας. Η πυροσβεστική ελέγχει την κατάσταση. Μολότοφ έπεσαν στην Αγιορείτικη Εστία στην Εγνατία οδό και σε διπλανό κατάστημα θρησκευτικών ειδών. 

Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στην διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια και συνέχισε με δικό του μπλοκ. 

Δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν γύρω στους 300 διαδηλωτές στην Οδό Καραολή και Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του παλιού Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Με τη μεσολάβηση του Συνασπισμού και αφού κατέβηκαν κάποια άτομα που βρίσκονταν πάνω σε ταράτσες στην περιοχή κοντά στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η αστυνομία άφησε ελεύθερους τους διαδηλωτές. Αφού πρώτα έκανε έλεγχο των στοιχείων τους. Έγινε τουλάχιστον μία προσαγωγή, ενώ κατασχέθηκαν από την αστυνομία μολότοφ, σφυριά, κοντάρια, καλέμια και πέτρες για έρευνα. Υπήρξαν δύο τραυματίες από τους διαδηλωτές, οι οποίοι διακομίστηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν γίνει 50 προσαγωγές υπόπτων και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μπλοκ, περίπου, 400 ατόμων που κινούνται δυτικά πιθανότατα με κατεύθυνση το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, μπροστά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποκαταστάθηκε, και κινούνται κανονικά τα αυτοκίνητα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




 

 

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: