Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΣΟΛΕΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

20/12/2009

 

Οικοδομικά πειράματα στις πλάτες μαθητών

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ 

Σύστημα προκατασκευασμένων σχολικών κτιρίων, που δεν έχει την πιστοποίηση του ΟΣΚ, προωθείται από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Δήμο Ελευθερούπολης Καβάλας. 

Το αξιοπερίεργο δεν είναι τόσο η «προώθηση» αυτού του συστήματος όσο η... θέση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που, ενώ έχει πιστοποιήσει άλλο σύστημα και το έχει επιβάλει στις μονάδες παραγωγής, στην περίπτωση της Ελευθερούπολης χρηματοδοτεί αυτό που δεν έχει ελέγξει. 

*«Η προώθηση συστήματος που δεν έχει πιστοποίηση του ΟΣΚ, και επομένως, δεν έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή σχολικών κτιρίων, συνιστά μείζον θέμα», λέει ο ομότιμος καθηγητής Στατικών και Δυναμικών Κατασκευών του ΑΠΘ, Γ. Πενέλης, που θεωρείται αυθεντία στην ειδικότητά του. Συγκεκριμένα τονίζει: «Κάθε περαιτέρω κουβέντα, για το αν πάσχει ή όχι το σύστημα, αν δημιουργείται θέμα στατικής επάρκειας στην εκδήλωση σεισμικού φαινόμενου κι αν επιτυγχάνεται η θερμομόνωση, που είναι ζητούμενο στις σύγχρονες κατασκευές, περιττεύει. Δεν μπορούμε, σε σχολεία, να μη λειτουργούμε με συστήματα δοκιμασμένα από τον αρμόδιο φορέα, που είναι ο ΟΣΚ». 

Παρέκκλιση από τον κανόνα 

Η έως τώρα πρακτική «μιλούσε» για σύστημα προκατασκευής διώροφων σχολικών κτιρίων, που είχε εκπονηθεί και είχε εγκριθεί από τον ΟΣΚ. Στις απαιτήσεις του Οργανισμού είχαν προσαρμόσει την παραγωγή τους όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες. Από τον γενικό αυτό κανόνα «παρεξέκλινε» η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία με τις τεχνικές της υπηρεσίες ενέκρινε ένα άλλο σύστημα που περιγράφεται για την κατασκευή του 6ου-90ού δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, καθώς και του 4ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου. 

Η ίδια τεχνική περιγραφή συνοδεύει και τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου στην Ελευθερούπολη Καβάλας. 

*Η αντίδραση ήρθε από τους ανταγωνιστές, με ενστάσεις που δεν «ευδοκίμησαν» στην περιφέρεια. Στις 26 Αυγούστου, κοντά στην προκήρυξη των εκλογών, με επιστολή του στον ΟΣΚ, ο Β. Σεργιαννίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας προκατασκευής στο Κιλκίς, μιλάει για «ουσιώδη σφάλματα και ελλείψεις» στο σύστημα προκατασκευής που έχει προωθήσει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τονίζει, δε, ότι στη συγκεκριμένη κατασκευή «δεν υπάρχει δυνατότητα να ενσωματωθεί θερμομόνωση στα φέροντα τοιχία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στατικότητα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η θερμομόνωση του κτιρίου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας». 

Πάγωμα οφειλών 

Προσθέτει μάλιστα: «Γεννάται η εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν ΟΤΑ α' και β' βαθμού, έστω κι αν τυπικά έχουν τέτοιο δικαίωμα, να επιλέγουν για την κατασκευή σχολικών κτιρίων σύστημα προκατασκευής που δεν έχει εκπονηθεί, δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει δοκιμασθεί από τον ΟΣΚ». 

*Η αντίδραση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σ' αυτές τις αιτιάσεις ήταν να «παγώσει» οφειλές ύψους 1,15 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία του Β. Στεργιαννίδη, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ύπαρξη της εταιρείας και οι 100, περίπου, θέσεις εργασίας που η λειτουργία της εξασφαλίζει. 

*«Δεν έβαλα εγώ αυτές τις προδιαγραφές. Δεν έχω τεχνική υπηρεσία για να το κάνω. Υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία με τη νομαρχία κι αυτή έκανε τις σχετικές διαδικασίες και χρηματοδότησε το έργο», λέει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ν. Μπάτος, ο οποίος προσθέτει: «Το νέο σχολείο ήταν για μας μονόδρομος. Τα παιδιά στεγάζονται ακόμη σ' ένα κτίριο του '40 και τρέμουμε μη μας πέσει... Το εάν έχει την πιστοποίηση του ΟΣΚ ή έχει άλλα προβλήματα το σύστημα προκατασκευής του 4ου δημοτικού μας σχολείου εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε». 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: