Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

οι πιτσιρικαδες δε "μασανε"

Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιών 
Ακόμη κι αν είναι «αθώα» κάνουν κακό 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009


Ακόμη και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας. Ακόμη και οι γονείς που λένε ψέματα «για καλό», χάνουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους. 

«Αν δεν πλένεις τα αυτιά σου, θα φυτρώσει σπανάκι»· «αν δεν αφήσεις την πιπίλα, θά ΄ρθει να σε πάρει ο Μπαμπούλας»: ο κόσμος των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι αρκετά σουρεαλιστικός και γεμάτος φανταστικά πλάσματα. Είναι η πραγματικότητα που δημιουργούν τα ψέματα των γονιών που λένε ολοένα και περισσότερο ψέματα στα παιδιά, όπως έδειξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Μoral Εducation» και, σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχολόγο Γκέιλ Χέιμαν που την υπογράφει, όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν τα ψέματα αυτά, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη μαμά και στον μπαμπά. Όμως υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις. «Το να καταλάβεις ότι οι γονείς λένε ψέματα, βοηθάει στην ανάπτυξη του σκεπτικισμού, πράγμα που έχει ουσιαστική σημασία για να διαμορφώσει το παιδί κριτικό πνεύμα», λέει ο Ντιεμ Λούου, ο οποίος συνυπογράφει τη δημοσίευση. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν μια ομάδα φοιτητών και ο ένας από τους γονείς καθενός εξ αυτών. Από τους πρώτους, ζητήθηκε να θυμηθούν ψέματα που τους είπαν κατά την παιδική ηλικία τους και 88% θυμήθηκαν περισσότερα από ένα. 

«Τα παιδιά θυμούνται τα ψέματα που ξεσκεπάζονται», εξηγεί ο Κανγκ Λι, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Παιδί του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το 79% είπε ότι είχε ακούσει τους γονείς να λένε ότι είναι κακό να λες ψέματα. Μόνο 21% είπαν ότι είχαν με τους γονείς τους έναν έντιμο διάλογο κατά τον οποίο τους εξηγήθηκε ότι μερικές μισές αλήθειες είναι αποδεκτές. 

Από τους γονείς που ρωτήθηκαν, 78% παραδέχθηκαν ότι είπαν ψέματα στα παιδιά τους, οι περισσότεροι- κι αυτό είναι το εντυπωσιακό- για εγωιστικούς λόγους. Το να πεις σ΄ ένα παιδί πως, αν συνεχίσει να ανοίγει το ψυγείο, αυτό θα εκραγεί, είναι απλούστερο από το να του εξηγήσεις πώς λειτουργεί η συσκευή. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές, το ψέμα δεν λέγεται για να μην πονέσει το παιδί ή για να ηρεμήσει, αλλά για να επιτευχθεί κάτι ταχύτερα. Αν λοιπόν, εξηγεί η Χέιμαν, είναι εντελώς αθώο (ακόμη και ενδεδειγμένο) να πεις ότι ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει, μπορεί αντίθετα να είναι επικίνδυνο να πεις ψέματα για να διαμορφώσεις μια συμπεριφορά. «Το να πεις σ΄ ένα παιδί ότι τα ορνιθοσκαλίσματά του είναι άσχημα θα ήταν άσπλαχνο», εξηγεί η ερευνήτρια, «όμως συχνά οι γονείς λένε ψέματα ελαφρά τη καρδία... Η καλύτερη λύση είναι πάντα η ειλικρίνεια». 

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ 
Έρευνα από δύο Πανεπιστήμια: χάνεται η εμπιστοσύνη στη μητέρα και τον πατέρα όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια
απο ΤΑ ΝΕΑ
29/9/2009

 
Η λαιμητόμος του «δέκα» 

 
Οι «καλοί» και οι «κακοί» των Πανελλαδικών Εξετάσεων 
 
Του Κώστα Μουντάκη 

 

Τα φετινά αποτελέσματα εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως και των προηγούμενων χρόνων, ανέδειξαν για άλλη μια φορά τον ατυχή καθορισμό τού δέκα ως βάση εισόδου από την πρώην υπουργό και τα κοινωνικά, ηθικά και ψυχολογικά προβλήματα τα οποία δημιουργεί. 

Η όλη σύγχυση η οποία οδήγησε στην ψήφιση αυτού του νόμου προέρχεται ουσιαστικά από τη μη επαρκή κατανόηση τριών πραγμάτων: α) της έννοιας της βάσης, δηλαδή του δέκα, β) της έννοιας του «καλός μαθητής» και γ) της κοινωνικής ανάγκης για υψηλότερη μόρφωση σε όλα τα επαγγέλματα. 

Για την έννοια της βάσης ο περισσότερος κόσμος και φυσικά η πρώην υπουργός έχει παγιώσει άποψη από τότε που πήγαινε στο σχολείο νομίζοντας ότι υπάρχει κάτι το ουσιαστικό με το δέκα. Ότι δηλαδή όσοι παίρνουν πάνω από αυτό είναι οι «καλοί» και όσοι παίρνουν κάτω από αυτό οι «κακοί» που πρέπει να μένουν στην ίδια τάξη ή τελικά να μην τελειώνουν ούτε την υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αυτή η έννοια της βάσης (δέκα) στην εκπαίδευση έχει προ πολλού εκφυλιστεί. Αν δηλαδή κάποιος επισκεφτεί ένα Λύκειο, θα διαπιστώσει ότι πιθανόν κανείς να μην είναι απορριπτέος παρά μόνον αυτοί που για κάποιους λόγους (αρρώστια κ.λπ.) είχαν ελλιπή φοίτηση. Και αν βέβαια το δέκα αντιπροσωπεύει κάτι για τον μαθητή του Λυκείου για να περάσει από τη μια τάξη στην άλλη ως κατάκτηση μιας μίνιμουμ ύλης, δεν αντιπροσωπεύει απολύτως τίποτα για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφού κάθε σχολή διαμορφώνει κάθε χρόνο τη δική της διαφορετική βάση ανάλογα: α) με τον αριθμό των εισακτέων και β) τη δυσκολία των θεμάτων. Έτσι η βάση για την Ιατρική μπορεί να διαμορφώνεται πάνω από το δεκαεννέα, ενώ στην ανθοκομία στο πέντε. Αν αλλάξουμε μια από τις παραπάνω παραμέτρους, π.χ. βάλουμε πιο εύκολα θέματα, η βάση θα ανέβει, ενώ αν αυξήσουμε τον αριθμό των εισακτέων η βάση κατεβαίνει. Με την καθιέρωση όμως του δέκα ως βάση εμφανίστηκε το παράδοξο η βάση για την Ιατρική να καθορίζεται από τον αριθμό των εισακτέων και τη δυσκολία των θεμάτων, η δε βάση στην ανθοκομία από την υπουργό. 

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό είναι ο χαρακτηρισμός καλός και μη καλός (κακός) μαθητής. Δεν υποστηρίζεται εδώ ότι όλοι οι μαθητές είναι ίδιοι και ότι δεν υπάρχουν καλοί και λιγότερο καλοί μαθητές. Ακριβώς το αντίθετο. Οι άνθρωποι διαφέρουν στις έμφυτες ικανότητές τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και όταν όλες οι άλλες συνθήκες είναι οι ίδιες κάποιοι να είναι καλύτεροι από τους άλλους στο υπό εξέταση αντικείμενο. Αφού λοιπόν υπάρχουν καλοί και λιγότεροι καλοί μαθητές με τα σημερινά εκπαιδεύτηκα κριτήρια, θα πούμε το αυτονόητο ότι οι καλοί θα μπουν στις σχολές με υψηλότερες ακαδημαϊκές απαιτήσεις (Ιατρική) και οι λιγότερο καλοί στις σχολές με λιγότερες (ανθοκομία). 

Το τρίτο στοιχείο είναι αυτό της εξέλιξης των πραγμάτων και της κοινωνικής απαίτησης για υψηλότερη μόρφωση σε όλα τα επαγγέλματα. Αν πριν από πενήντα χρόνια που ανθοκόμος γινόταν αυτός που δεν είχε τελειώσει ούτε το Δημοτικό έλεγε κάποιος ότι σε δυο γενιές θα χρειαζόταν κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο για να ασκηθεί αυτό το επάγγελμα, θα προξενούσε πιθανόν μειδιάματα συγκαταβατικότητας. Κατά τον ίδιο τρόπο πιθανόν να προξενεί μειδιάματα σήμερα η άποψη ότι έπειτα από δυο γενιές πιθανόν και άλλα επαγγέλματα που θεωρούνται σήμερα ότι μπορεί να ασκηθούν από τελειόφοιτους δημοτικού σχολείου να προϋποθέτουν πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι ο βαθμός που θα γράψουν αυτοί που θα μπουν στο ΤΕΙ ανθοκομίας ή ιχθυοκαλλιέργειας αλλά το ερώτημα σε ποιον αριθμό ανέρχεται η κοινωνική ανάγκη αποφοίτων από αυτές τις σχολές. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των ειδικοτήτων τα τελευταία χρόνια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που αποτελεί βέβαια αντανάκλαση σε μεγάλο βαθμό των κοινωνικών αναγκών έχουμε τη γνώμη ότι είμαστε περισσότερο «σωστοί», και υπηρετούμε καλύτερα τη χώρα μας αν αποδεχτούμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτών των σχολών και κατ΄ επέκταση τη συμπλήρωση του αριθμού των εισακτέων τους ανεξάρτητα προκαθορισμένης βάσης. Άλλωστε αν οι εξετάσεις των ΤΕΙ γίνονταν χωριστά και με άλλα θέματα από τις υπόλοιπες σχολές της Τριτοβάθμιας, οι βάσεις πολύ εύκολα θα διαμορφώνονταν και γι΄ αυτούς πολύ πάνω από το δέκα και όχι στο πέντε που πιθανόν κάποιους ενοχλεί. 

Η δυνατότητα περισσότερης μόρφωσης όλων των πολιτών πρέπει να αποτελεί βασική αρχή κάθε προοδευτικής αλλαγής στην παιδεία. Η πολιτική της μιας θέσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για κάθε τελειόφοιτο Λυκείου που είχε παλαιότερα επιχειρηθεί, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, πρέπει να επανέλθει, ή να θεωρηθεί ως αρχή σε κάθε επιχειρούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ως η περισσότερο σωστή για τη χώρα μας την παρούσα χρονική περίοδο. 

ΜΟΡΦΩΣΗ 

Η δυνατότητα περισσότερης μόρφωσης όλων των πολιτών πρέπει να αποτελεί βασική αρχή κάθε προοδευτικής αλλαγής στην παιδεία 

Ο Κώστας Μουντάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρώην σύμβουλος Φυσικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. 

 

 
Πόσο Στοιχίζει Το Σχολείο..??


Tο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε για τους μαθητές, μεταφορικά, αλλά το ίδιο ηχηρά, για τους γονείς, οι οποίοι έβαλαν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους. Πάνω από ένα βασικό μισθό τον μήνα τρώνε δραστηριότητες και φροντιστήρια. Mε τις δαπάνες για τις σχολικές αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών να έχουν αυξηθεί από 5% (στα σχολικά είδη) έως και 40% κατά μέσο όρο (στα δίδακτρα), η φετινή εκπαιδευτική περίοδος θα είναι πολύ πιο δύσκολή οικονομικά από κάθε προηγούμενη. Στο σύνολό τους οι δαπάνες για ιδιωτικό σχολείο, φροντιστήρια, ξένη γλώσσα και διάφορες δραστηριότητες (σπορ, μπαλέτο, κ.ά.) κοστίζουν περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα ενώ σε κάθε περίπτωση με προσθαφαιρέσεις ξεπερνούν έναν βασικό μισθό.

Στα ιδιωτικά σχολεία οι αυξήσεις στα δίδακτρα κυμαίνονται από 24% έως και 87% (ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά), στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών η άνοδος των τιμών φθάνει και το 30% ενώ αισθητά μικρότερη, από 5% έως 10% περίπου, είναι η επιβάρυνση των γονιών για την αγορά του σχολικού εξοπλισμού, των σχολικών βοηθημάτων και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων. 

Tο μηνιαίο κόστος για την παρακολούθηση πέντε βασικών μαθημάτων στα φροντιστήρια ανέρχεται στα 500 ευρώ περίπου ενώ για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας η δαπάνη φθάνει ακόμη και τα 140 ευρώ τον μήνα - τα παιδικά τμήματα κοστολογούνται γύρω στα 80 ευρώ. Oσο για τα ιδιαίτερα μαθήματα, η διδακτική ώρα ξεκινά από 30 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 60 ευρώ.

Aπαραίτητο συμπλήρωμα της βασικής παιδείας θεωρούνται και οι δραστηριότητες των μαθητών, που ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια των μαθημάτων τους και τους προσφέρουν ξέγνοιαστες ώρες. Tέτοιες δραστηριότητες είναι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ο χορός, το μπαλέτο, ένα σπορ σε αθλητικό σύλλογο.

Στις μουσικές σχολές, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 50 έως 150 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών.

Για το μπαλέτο και τον χορό, το κόστος ξεκινά από 50 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φθάσει και τα 130 ευρώ. Στα διάφορα σπορ όπως για παράδειγμα η κολύμβηση το κόστος ξεκινά από 25 με 35 ευρώ τον μήνα ή για πολεμικές τέχνες η τιμή κυμαίνεται στα 50 με 60 ευρώ τον μήνα.

Το κόστος εγγραφής στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται από 20 έως και 50 ευρώ (οπότε ίσως αυξάνει το μηνιαίο κόστος), μπορεί όμως να φθάσει ακόμη και τα 100 ευρώ.

Για την αγορά του απαραίτητου σχολικού εξοπλισμού οι γονείς καλούνται να πληρώσουν από 50 μέχρι και 150 ευρώ. Τα βασικά, αναλώσιμα (τετράδια, μολύβια, στυλό, κασετίνα, γόμα, ξύστρα, σετ οργάνων μαθηματικών κλπ.) κοστίζουν 50 ευρώ περίπου.

Mια τσάντα-τρόλεϊ ξεκινά από 30 μέχρι και 60 ευρώ, ενώ μια τσάντα-σακίδιο που είναι για μεγαλύτερους μαθητές τιμολογείται γύρω στα 40 ευρώ.

Φροντιστήρια 
1 δισ. ευρώ ο τζίρος κάθε χρόνο

Oι γονείς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταβάλλουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προοδεύσουν στα μαθήματά τους. Για να τους παρέχουν δε όσο περισσότερα εφόδια για το μέλλον τους, με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ένα εκατομμύριο ελληνικές οικογένειες δαπανούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο τζίρος των εξετάσεων για την πιστοποίηση των ξένων γλωσσών και την απόκτηση των σχετικών πτυχίων προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αν συνυπολογιστούν ξένες γλώσσες και Ωδείο η συνολική δαπάνη ξεπερνά τα 1,7 δισ.

Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ έθνος 12

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ

28/9/2009

 

Η νέα γρίπη έβαλε λουκέτο σε δύο λύκεια 


9 μαθητές στο Χαϊδάρι και 13 στα Μελίσσια νόσησαν από τον ιό Η1Ν1 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα 
 

Κλειστά λόγω της νέας γρίπης είναι από σήμερα δύο λύκεια της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο λουκέτο που μπαίνει σε σχολικές αίθουσες, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ραγδαίας εξάπλωσης της νέας γρίπης στους μαθητές. 

«Η απόφαση δείχνει τον βαθμό ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου. «Είναι προληπτικό μέτρο για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση και να αποκλείσουμε στο μέτρο του δυνατού, τον κίνδυνο διασποράς του ιού της νέας γρίπης». 

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά χθες βράδυ, αναφέρεται ότι ζητήθηκε από τον νομάρχη της Αθήνας κ. Γιάννη Σγουρό να κλείσουν δύο τάξεις λυκείου στα Μελίσσια και ένα τμήμα της Α΄ Λυκείου στο Χαϊδάρι, από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, καθώς συμπτώματα της νέας γρίπης παρουσίασαν 9 μαθητές στο Χαϊδάρι και 13 στα Μελίσσια. 

Τέσσερα κρούσματα 
Συγκεκριμένα, μεταξύ των μαθητών του τρίτου τμήματος της Α΄ τάξης του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου, επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή τέσσερα κρούσματα νέας γρίπης από τον ιό Α(Η1Ν1). Οι 4 μαθητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου, που φοιτά στο ίδιο τμήμα (Α3) του Λυκείου Χαϊδαρίου. Γι΄ αυτό τον λόγο, λοιπόν, όλοι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου και του παραπάνω τμήματος δεν θα παρακολουθήσουν από σήμερα και για πέντε ημέρες τα μαθήματά τους, ενώ ειδικά κλιμάκια του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται από νωρίς στο σχολείο για να ενημερώσουν περισσότερο τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την επαύξηση των μέτρων υγιεινής. 

Συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά σε αυτό το τμήμα 9 μαθητές, ενώ στο Λύκειο Μελισσίων η γρίπη δεν περιορίστηκε σε ένα τμήμα αλλά μεταδόθηκε και σε άλλες τάξεις και τμήματα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να κλείσουν και οι δύο τάξεις, τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Ειδικότερα, μεταξύ των μαθητών της Β΄ Λυκείου Μελισσίων επιβεβαιώθηκαν χθες τρία κρούσματα νέας γρίπης από τον ιό Α(Η1Ν1), τα οποία ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, που φοιτούν στην ίδια τάξη. Συμπτώματα γρίπης παρουσίασαν συνολικά 13 μαθητές στο Λύκειο Μελισσίων, στο οποίο βρίσκονται επίσης σήμερα γιατροί και ειδικά κλιμάκια του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να ενημερώσουν μαθητές, γονείς και καθηγητές, όπως άλλωστε ορίζει το Πρωτόκολλο, που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο έχει συνταχθεί με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι ειδικοί είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο πανδημίας της νέας γρίπης στην Ελλάδα, προσδιορίζοντάς το με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, στα μέσα Οκτωβρίου. 

Θα νοσήσει το 40% των παιδιών 
Όπως προκύπτει από αυτά, κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια Έλληνες εκτιμάται πως θα προσβληθούν από τον ιό Α(Η1Ν1). Από αυτούς, περίπου οι μισοί θα απευθυνθούν για καθοδήγηση και συνταγογράφηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ το 15%- δηλαδή 22.540 ασθενείς- θα χρειασθεί νοσηλεία. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των ειδικών προέβλεπαν πως από τη νέα γρίπη θα νοσήσει περίπου το 40% των παιδιών. 

Σε ημερίδα που διοργανώσε την περασμένη Τετάρτη ο Δήμος Αμαρουσίου για τη νέα γρίπη είχε ανακοινωθεί ότι ο νέος ιός Α(Η1Ν1) φαίνεται να είναι πιο απειλητικός για τους παχύσαρκους και τους καπνιστές. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου είχε τονίσει τότε ότι «ένας ασθενής που δεν παραμένει στο σπίτι του και δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας για τους συγγενείς και φίλους, μπορεί να κολλήσει ακόμη και 2.500 άτομα του περιβάλλοντός του». Τηρουμένων των αναλογιών τα σημερινά σχολικά λουκέτα είναι λογικό να ανησυχούν πλέον σφόδρα γονείς και καθηγητές. 

ΚΛΕΙΣΤΟ... 

Η Β΄ και Γ΄ Λυκείου Μελισσίων καθώς και το Α3 τμήμα του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου κλείνουν για μία εβδομάδα 

aπο τα ΝΕΑ
 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΞΥΛΟ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

27/9/2009

 

To ξύλο μειώνει την εξυπνάδα των παιδιών 


Ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά μόρια του παιδιού, ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ περισσότερο από δάκρυα. Μπορεί να μειώσει τον δείκτη ευφυίας του, σύμφωνα με τον Αυστραλό κοινωνιολόγο Μάρι Στράους. Έχοντας ως δείγμα 800 παιδιά, ηλικιών από 2 έως και 4 χρόνων, μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα απείθαρχα παιδιά και συμπέρανε ότι εκείνα, που δέχονταν χτυπήματα από τους γονείς τους, είχαν δείκτη ευφυίας, πέντε βαθμούς χαμηλότερο από τα άλλα, που δεν υποβαλλόταν σ' αυτήν την μέθοδο επιβολής πειθαρχίας. Σε παιδιά ηλικιών από 5 έως και 9 χρόνων, που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο μείωνε το IQ τους κατά 2,8 βαθμούς. Ο Μάρι Στράους δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών όλου του κόσμου. Αλλά και η ψυχολόγος δρ. Τζούντιθ Κέννεντι, από το Σίδνεϊ, υποστήριξε ότι, ενώ ένα ελαφρό χτύπημα στα οπίσθια -σε αραιά διαστήματα- δεν αναμένεται να έχει τραυματική επίδραση στο παιδί, το συχνό ξύλο έχει σίγουρα βλαβερά αποτελέσματα, τόσο στην εξυπνάδα, όσο και στον χαρακτήρα του. 

Σ.Σ. Το ξυλο επισης  το δινουν οσοι εχουν χαμηλο δεικτη νοημοσυνης 

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

δασκαλος κατηγορειται για ξυλοδαρμο

Δάσκαλος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο, καθώς χτύπησε μαθητή του. 

Το περιστατικό συνέβη χθες σε δημοτικό σχολείο της περιοχής Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, με τον εκπαιδευτικό να κατηγορείται ότι άρπαξε το αγοράκι από τα μαλλιά και χτύπησε το πρόσωπό του πάνω στο θρανίο, με συνέπεια να το τραυματίσει στα χείλια. 

Ο μικρός μαθητής ενημέρωσε τους γονείς του, οι οποίοι και ανέφεραν το περιστατικό στην Αστυνομία της περιοχής. 

Παρά την επιθυμία των γονιών να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος του εκπαιδευτικού, οι αστυνομικές Αρχές κινήθηκαν αυτεπαγγέλτως. 

Ο δάσκαλος συνελήφθη σήμερα και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, από τον οποίο του απαγγέλθηκε η κατηγορία της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης». 

Ο εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ' όπου ζήτησε και πήρε αναβολή για να δικαστεί την προσεχή Δευτέρα. Το δικαστήριο αποφάσισε την άρση της κράτησής του.

zougla
Το γονίδιο του «άριστα» 
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις ίσως να οφείλεται σε ένα και μόνο γονίδιο, αναφέρουν ειδικοί του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, στην Ταϊπέι. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έφηβοι στην Ταϊβάν που έφεραν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο CΟΜΤ εμφάνιζαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε εθνικές εξετάσεις, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που έφεραν διαφορετικές εκδόσεις του γονιδίου. Συγκεκριμένα, ο ΤσουνΓιεν Τσανγκ και οι συνεργάτες του συνέκριναν τις επιδόσεις 779 μαθητών- 314 αγοριών και 465 κοριτσιών- τεσσάρων σχολείων με την εκδοχή του γονιδίου CΟΜΤ που έφερε ο καθένας τους. Ανακάλυψαν ότι οι μαθητές που έφεραν δύο αντίγραφα μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης (Μet-158) εμφάνισαν πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τους υπολοίπους και κυρίως όσους έφεραν δύο αντίγραφα της μετάλλαξης Val-158 σε διαφορετικά μαθήματα, όπως η Φυσική, οι Κοινωνικές Επιστήμες, τα Αγγλικά, τα Κινεζικά και η Εκθεση.

Απο το ΒΗΜΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙς ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

25/9/2009


 
Μια ιστορία εξεταστικής τρέλας 

 
Πώς αδικείται ο μαθητής όταν οι πανελλαδικές προηγούνται των προαγωγικών 

Απόφοιτος επαγγελματικού λυκείου της Κατερίνης πέρασε εφέτος σε ΤΕΙ της προτίμησής του αλλά δεν έγινε δεκτός στα προγράμματά του καθώς δεν μπόρεσε να πάρει απολυτήριο από το σχολείο του! Ο νεαρός δεν κατόρθωσε να εισαχθεί στο ΤΕΙ της προτίμησής του επειδή οι πανελλαδικές εξετάσεις προηγούνται για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων των προαγωγικών ενδοσχολικών εξετάσεών τους, στις οποίες και δεν συμμετείχε επειδή αρρώστησε. Πρόκειται βέβαια για ένα από τα θύματα των παρενεργειών που άφησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων. Το περιστατικό κατήγγειλε χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρ.Καλομοίρης. 

Συγκεκριμένα και όπως κατήγγειλε ο κ. Καλομοίρης, ο μαθητής φοιτούσε σε επαγγελματικό λύκειο της Κατερίνης, έλαβε μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις κανονικά και συγκέντρωσε περισσότερα από τα 1.000 μόρια που απαιτούνταν για την εισαγωγή του σε ΤΕΙ της περιοχής. Οταν όμως έπρεπε να δώσει τις προαγωγικές εξετάσεις για να πάρει το απολυτήριό του από το σχολείο όπου φοιτούσε (οι οποίες δεν προηγούνταν, όπως είναι το λογικό, αλλά έπονταν των πανελλαδικών εξετάσεων), αρρώστησε και δεν μπόρεσε να παραστεί στη διαδικασία. Για αδιευκρίνιστους λόγους, ο νόμος δεν επιτρέπει στους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις λόγω ασθενείας. 

Ο μαθητής έδωσε βέβαια εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, και πήρε το απολυτήριό του. Δεν είχε όμως πλέον τη δυνατότητα να γραφτεί στο ΤΕΙ της προτίμησής του, ενώ θα χρειαστεί να δώσει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι του 2010. Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής Κατερίνης ζητούν με έγγραφό τους προς το υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση στο πρόβλημα δηλώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

25/9/2009


 

Ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων!

Δικάζονται σήμερα τρεις μαθητές για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές καταλήψεις του 2007 

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ έξω από το δικαστικό μέγαρο. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΣΓΜΕ 
 

 


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται σήμερα τρεις μαθητές του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων και δικάζονται ως υπαίτιοι για την κατάληψη του σχολείου τους, το 2007, την περίοδο μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων.

 

Με αφορμή αυτή τη σημερινή κατάπτυστη δίκη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών του νομού Ιωαννίνων, διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Πρόκειται για μια κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, την τρομοκράτηση και αυταρχισμό απέναντι στους αγώνες της νεολαίας, που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και στη ζωή.

 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των τριών μαθητών από την Εισαγγελία («πατώντας» σε μαρτυρία «αγανακτισμένου» γονέα), οι μαθητές διώκονται διότι «προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του σχολείου» το οποίο βρισκόταν σε κατάληψη για το χρονικό διάστημα από τις 17/10/07 έως και τις 5/11/07. Οι τρεις μαθητές δηλαδή σέρνονται στα δικαστήρια σαν κοινοί εγκληματίες επειδή συμμετείχαν στις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών το 2007, διώκεται ο αγώνας για μια καλύτερη Παιδεία.

 

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και την ποινικοποίηση των αγώνων της νέας γενιάς. «Οι διώξεις αυτές - σημειώνει - αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα του αυταρχισμού που προσπαθεί να δέσει, να τρομοκρατήσει κάθε μαθητή, κάθε νέο που παλεύει για τα δικαιώματά του. Η ποινικοποίηση των αγώνων της νέας γενιάς είναι άμεση συνέπεια της διαχρονικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησαν και επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις ζωντανές δυνάμεις του λαού μας και της νεολαίας που με την αγωνιστική τους στάση δε συμβιβάζονται με την πραγματικότητα, δε νομιμοποιούν την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, τη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα, όπως προστάζει η ΕΕ και υλοποιούν με συνέπεια αυτοί που ψήφισαν ενωμένοι το Μάαστριχτ».

 

Το ΠΑΜΕ καλεί μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, τα ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες στήριξης των μαθητών.

 

Ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ

 

Tην προσπάθεια ποινικοποίησης και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα των μαθητών καταγγέλλει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με αφορμή τη δίωξη των τριών μαθητών στα Γιάννενα.

 

Η ΑΣΓΜΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, την τραγική πραγματικότητα που επικρατεί στην εκπαίδευση, η οποία οδήγησε για ακόμα μια φορά, το φθινόπωρο του 2007, χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στους δρόμους, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και άλλες μορφές αγώνα, για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Οι κυβερνήσεις, όμως όλα αυτά τα χρόνια αντί να λύνουν τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, κάθε φορά προχωρούν με "κοινωνικούς διαλόγους", σε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τις ανισότητες στο δημόσιο σχολείο, ενώ συγχρόνως συκοφαντούν όσους αντιστέκονται και ποινικοποιούν τη συλλογική τους δράση», υπογραμμίζει.

 

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλείται να καταδιώξει τα θύματα αυτής της πολιτικής αλλά τους θύτες και τους εμπνευστές της. Ας εγκαλέσουν λοιπόν όλους αυτούς που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια και ευθύνονται για την άθλια κατάσταση της εκπαίδευσης, για το έγκλημα που γίνεται σε βάρος των παιδιών και των οικογενειών μας», τονίζει η ΑΣΓΜΕ και ξεκαθαρίζει ότι οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, του μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα για ένα σχολείο ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μορφώνει ολόπλευρα θα καλλιεργεί την προσωπικότητα και την κριτική σκέψη χωρίς ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς, που θα οργανώνει τη γνώση και την κοινωνική ζωή των μαθητών, θα διαμορφώνει σταθερές προσωπικότητες, ανθρώπους με χαρακτήρα και αξίες. «Κανένα δικαστήριο δεν θα τρομοκρατήσει τα παιδιά μας, δεν θα τρομοκρατήσει τους γονείς που αφιερώνοντας μεγάλο χρόνο της προσωπικής μας ζωής, αγωνιζόμαστε για σχολεία που θα μορφώνουν, θα διαπαιδαγωγούν και θα τους δίνουν τα εφόδια ώστε σαν αυριανοί πολίτες θα μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο και να τον αλλάζουν», και καλεί:

Την όποια κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να καταργήσει τώρα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, όλους τους φορείς, κάθε πολίτη να σταθεί στο πλευρό των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα στη γέννησή τους. 

Απο τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
 

   

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

για τα ειδικα σχολεια

23/9/2009

 

Nα λειτουργήσουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία!

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων

 

«Τα ειδικά σχολεία, σε άθλιες συνθήκες, έχουν καταντήσει αναπηραποθήκες», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή με μέτωπο και αγώνα θα ανατραπεί»! Τα παραπάνω ήταν συνθήματα που κυριάρχησαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας που έκαναν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, απαιτώντας να ανοίξουν εδώ και τώρα όλα τα ειδικά σχολεία και να λειτουργήσουν κανονικά, με μόνιμο προσωπικό, με δημόσιο και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των μαθητών. 

 

Να σημειωθεί ότι εδώ και 15 χρόνια - είτε με κυβερνήσεις ΝΔ, είτε με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - τα ειδικά σχολεία στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανοίγουν στην ώρα τους, αλλά και εκείνα που ανοίγουν υπολειτουργούν στη μεγαλύτερη διάρκεια της σχολικής χρονιάς λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού. Φέτος 8 στα 10 Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΕΕΕΕΚ) είναι κλειστά, τα περισσότερα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν με δύο ή τρία τμήματα, με δίωρα και τρίωρα και με μαθητές που πηγαίνουν εκ περιτροπής. Η δε μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία έχει αφεθεί στις ορέξεις των ιδιωτών, με το γνωστό παιχνίδι μεταξύ επιχειρηματιών, νομαρχών και κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες παραμένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

«Για αυτό το μαζικό κοινωνικό έγκλημα στ' όνομα της εμπορευματοποίησης και του κέρδους είναι συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που από θέσεις κυβέρνησης ή αξιωματικής αντιπολίτευσης υλοποίησαν και στήριξαν αυτή την πολιτική. Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΕΣΑμΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που στήριξαν αυτή τη βάρβαρη πολιτική», κατήγγειλαν χτες και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της πύλης του υπουργείου. Παρά το αίτημα της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τους παρέπεμψαν σε ειδική σύμβουλο του υπουργείου, η οποία δήλωσε άγνοια για τα προβλήματα των ειδικών σχολείων και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει εντυπώσεις, μια και είμαστε σε προεκλογική περίοδο, και να συνεχιστεί ο εμπαιγμός, έκανε λόγο για άμεσους διορισμούς εκπαιδευτικών. Πρόκειται όμως για διορισμούς «προσωρινών αναπληρωτών» σε έναν κλάδο που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχει ανάγκη από μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα δουλεύουν σταθερά με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 απο τοΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

χαθηκε το κλειδι

 
[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Οι αριστούχοι και οι «άλλοι» 
Του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas@xkatsikas.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 22 Σεπτεμβρίου 2009
Ένα μεγάλο χάσμα έχει δημιουργηθεί στις σχολικές τάξεις τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητών. Χάσμα που αναδείχθηκε ιδιαίτερα στα αποτελέσματα των τελευταίων Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπου καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων την ίδια στιγμή που ένας στους τρεις υποψηφίους έγραψε κάτω από τη βάση και από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς έδωσαν σχεδόν λευκή κόλλα! Άλογα κούρσας και ουραγοί! 

Τι συμβαίνει; Σαν να αντανακλά η κίνηση των βάσεων την ίδια την κοινωνία. Μια κοινωνία όπου οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και στη μέση σμπαραλιασμένα τα μεσαία στρώματα. 

Από την άλλη φαίνεται καθαρά ότι έχει συντελεστεί αθέατα αλλά σταθερά μια σημαντική αλλαγή στους υποψηφίους. Δίπλα στα «άλογα κούρσας» με τα 18άρια και τα 19άρια που τινάζουν τις βάσεις στον αέρα διαμορφώνονται οι ουραγοί, μια μεγάλη ομάδα (ίσως η μεγαλύτερη μετά τη μεταπολίτευση) παιδιών, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα (γόνοι αγροτών, εργατών, μικροϋπαλλήλων κ.λπ.), οι οποίοι έχουν γυρίσει την πλάτη στη σχολική εκπαίδευση σαν απάντηση στο γεγονός ότι η τελευταία δεν έχει έχει πλέον να τους προσφέρει αυτό που απλόχερα, στο πεδίο των επαγγελματικών προοπτικών, πρόσφερε στο παρελθόν. 

Πριν από περίπου 30 χρόνια, την ακαδημαϊκή χρονιά 1981/82, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών/τριών, στην ερώτηση «Νομίζετε ότι στη σημερινή ελληνική κοινωνία τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδούν σε μια κοινωνική τάξη ανώτερη από αυτή στην οποία βρίσκονται οι γονείς τους;» η καταφατική απάντηση συγκέντρωσε συνολικά το 95% των φοιτητών/τριών. 

Πρόκειται, βέβαια, για πεποίθηση που «χρώσταγε» τα οικοδομικά υλικά του σχηματισμού της σε εκείνη την περίοδο (και ακόμη προγενέστερα) στην οποία, πράγματι, η εκπαίδευση διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων νέων από όλα τα κοινωνικά στρώματα στις πολλαπλές νέες θέσεις εργασίας που «αναφύονταν» κατά χιλιάδες τόσο με το «άνοιγμα» του δημόσιου τομέα όσο και με τη διόγκωση του τριτογενούς τομέα, των υπηρεσιών κ.λπ. Οι πανεπιστημιακοί τίτλοι και τα διπλώματα αποκτούν την ίδια περίοδο τη λειτουργία που είχαν παλαιότερα οι «τίτλοι ευγενείας» για την κατάληψη μιας ευνοημένης επαγγελματικής θέσης και φυσικά μαγνητίζουν ιδιαίτερα εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού που προσπαθούν να σπρώξουν τα παιδιά τους- μέσω της εκπαίδευσης- στην άλλη πλευρά του λόφου, εκεί όπου απουσιάζει η χειρωνακτική εργασία, η ανασφάλεια και τα χαμηλά εισοδήματα. 

Η εκπαίδευση για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες της εποχής ήταν μια επένδυση για τα παιδιά τους προστατευμένη από τον πληθωρισμό που φλόγιζε την ελπίδα να τα δουν να περνάνε στην αντίπερα όχθη, στα μεσαία και ανώτερα στρώματα. «Να φύγει», «να σπουδάσει», «να γίνει δάσκαλος, γιατρός, καθηγητής, δημόσιος υπάλληλος», «χορτάρι να βοσκήσω, αλλά να σπουδάσει». Η ιδεολογία της κοινωνικής ανόδου αποκτά αυτήν την περίοδο μια άνευ προηγουμένου εμβέλεια. 

Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Μιλάμε για ανατροπή στις καταστάσεις, στα δεδομένα και στις πεποιθήσεις. Το «κλειδί του παραδείσου», το Πανεπιστήμιο, που την προηγούμενη περίοδο πρόβαλε σαν το σκαλοπάτι που έπρεπε ν΄ ανέβουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για να «αποκατασταθούνεξασφαλιστούν», δεν υπάρχει πια. Τα πτυχία έχουν χάσει την αποτελεσματικότητα που είχαν στο παρελθόν ως μέσα επαγγελματικής προώθησης, καθώς η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία «σαρώνει» όλων των ειδών τους τίτλους, ιδιαίτερα όταν δεν συνοδεύονται από υψηλή καταγωγή, «δίκτυο σχέσεων- γνωριμιών» και «κληρονομικά δικαιώματα». 

Ακόμη παραπέρα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όχι μόνο το παιδί μιας εργατικής ή αγροτικής οικογένειας με το πτυχίο της Φιλολογίας ή κάποιου Τμήματος του Παντείου ή της Νομικής δεν έχει εγγυημένη επαγγελματική προοπτική, αλλά και το παιδί μιας οικογένειας εκπαιδευτικών ή δημοσίων υπαλλήλων ή μικροεμπόρων με το πτυχίο στο χέρι είναι πιθανόν να έχει καθοδική κοινωνική κινητικότητα, να βρεθεί δηλαδή σε χειρότερη θέση επαγγελματικά, κοινωνικά, οικονομικά από τους γονείς του, οι οποίοι είχαν πετύχει ανοδική κοινωνική τροχιά στην προηγούμενη γενιά. 

Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η πραγματικότητα σημαίνει και την αναίρεση οποιασδήποτε εγγυημένης δυνατότητας ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας μέσα από την πρόσβαση στον εκπαιδευτικό μηχανισμό, γεγονός που οδηγεί στη σταδιακή διάλυση των παραδοσιακών αντιλήψεων που συγκροτούνταν γύρω από τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Ακυρώνεται έτσι ένα ολόκληρο φάσμα κοινωνικών προσδοκιών, συγκροτημένο εδώ και αρκετές δεκαετίες για τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης μέσα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα διαπιστευτήριά της. Οι προσδοκίες, βέβαια, αυτές την τελευταία 15ετία δέχθηκαν απανωτά χτυπήματα από την εργασιακή αβεβαιότητα, την ετεροαπασχόληση, υποαπασχόληση, μισθολογική υποβάθμιση. 

ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 
Το «κλειδί του παραδείσου», το Πανεπιστήμιο, που πριν από 30 χρόνια πρόβαλε σαν το σκαλοπάτι που έπρεπε ν΄ ανέβουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για να «αποκατασταθούν - εξασφαλιστούν», δεν υπάρχει πια

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ακουστε τα παιδια

Έρευνα σχετικά με τις στάσεις και τις αντιλήψεις των μαθητών στα σχολεία της Ελλάδας έδειξε πως μεγάλο ποσοστό θέλει τα δημόσια σχολεία σαν τα φροντιστήρια. Αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, περισσότερη προσοχή από τους εκπαιδευτικούς, νέα σύγχρονα σχολικά βιβλία, λιγότερη ύλη και περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ζητούν οι μαθητές από το υπουργείο Παιδείας και την πολιτεία.

Η έρευνα έγινε από τον διευθυντή του 9ου Γυμνασίου Καλλιθέας δρ Νίκο Αναστασάτο και την εκπαιδευτικό Λίνα Κεχαγιά, σε ένα μεγάλο δείγμα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Στο ερώτημα γιατί πηγαίνουν φροντιστήρια (ένα 80% του δείγματος τα θεωρεί απαραίτητα) οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι καθηγητές τους ενδιαφέρονται περισσότερο για τους μαθητές (67%), επιλέγονται λιγότερα άτομα ανά τμήμα, διατυπώνουν ευκολότερα τις απορίες τους και παίρνουν κατανοητές απαντήσεις (77%). Σε ένα ποσοστό 21% οι μαθητές απαντούν ότι, αν οι καθηγητές τους δίδασκαν σε φροντιστήρια, θα ήταν πολύ καλύτεροι στη δουλειά τους. 

Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό (23%) απαντά ότι δεν θυμάται καμία ευχάριστη στιγμή στο σχολείο του στη διάρκεια της διδασκαλίας απαιτητικών μαθημάτων και ένα ποσοστό 7% βρίσκει όλες τις στιγμές στο σχολείο δυσάρεστες. Οι μαθητές χαρακτηρίζουν τη Φυσική και τα Αρχαία από το πρωτότυπο κείμενο ως τα δυσκολότερα μαθήματα του σχολείου, συμπέρασμα στο οποίο συμφωνούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους. Τα Νεοελληνικά Κείμενα, η Πληροφορική και η Γλώσσα-Εκθεση κρίνονται ως τα ευκολότερα μαθήματα του σχολείου. Ενώ, σε ποσοστό 58% οι γονείς που απάντησαν στην έρευνα αναφέρουν ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα μαθήματα Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία. 

Oι δύο επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, «ακτινογράφησαν» το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στην καθημερινή λειτουργία του και κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα: 

* Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων είναι εμφανώς δυσαρεστημένοι/ες από τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τους. Το 48% των ερωτηθέντων επιθυμεί να αλλάξουν τα βιβλία, το 44% επιθυμεί να μην εξετάζεται γραπτώς, το 66% θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικές επισκέψεις βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του μαθήματος και συμβάλλουν στην έγερση ενδιαφέροντος εκ μέρους των μαθητών. 

* Το 40% του δείγματος απαντά ότι πήγε ή πηγαίνει φροντιστήριο σε κάποιο ή κάποια από τα μαθήματα του σχολείου του. Από τους μαθητές που δήλωσαν ότι πήγαν φροντιστήριο το 38% επιθυμεί να βελτιώσει το επίπεδό του στα Μαθηματικά, το 26% στα Αρχαία, το 26% στη Φυσική και το 10% στη Χημεία. Σε ποσοστό 62% οι μαθητές θα ήθελαν να γίνονταν φροντιστήρια στο σχολείο στα Αρχαία, το 61% στη Φυσική, το 44% στα Μαθηματικά και το 36% στη Χημεία. Πάντως οι μαθητές απαντούν ότι το φροντιστήριο τους βοηθάει για τους εξής λόγους: το 75% επειδή ήταν λιγότεροι οι μαθητές, το 67% επειδή οι καθηγητές ενδιαφέρονταν περισσότερο γι΄ αυτούς, το 77% επειδή διετύπωναν ευκολότερα τις απορίες τους, το 76% επειδή δεν είχαν το άγχος της βαθμολογίας, το 77% επειδή το φροντιστήριο ήταν συνεπέστερο και προσεκτικότερο συγκριτικά με το σχολείο. 

* Το προφίλ του καθηγητή που θα ήθελαν οι μαθητές είναι αρκετά διαφορετικό από εκείνο που συναντούν στα σχολεία τους. Το 66% του δείγματος επιθυμεί να εξηγεί ο εκπαιδευτικός το μάθημα περισσότερο, το 59% επιθυμεί να είναι μικρότερη η ύλη, το 71% επιθυμεί να γίνεται η δουλειά στο σχολείο και όχι στο σπίτι, το 64% επιθυμεί να δίδονται πρωτοβουλίες στους μαθητές και να υπάρχει συνεργασία με τους συμμαθητές τους. 

* Η Φυσική και τα Αρχαία από πρωτότυπο θεωρούνται τα δυσκολότερα μαθήματα και τα Νεοελληνικά Κείμενα, η Πληροφορική και η Γλώσσα-Έκθεση τα ευκολότερα. Οι μαθητές ορίζουν τον βαθμό δυσκολίας των διδασκόμενων μαθημάτων (δύσκολο - πολύ δύσκολο) σε ποσοστό 44% τα Αρχαία από πρωτότυπο, 26% τα Αρχαία από μετάφραση, 12% την Ιστορία, 8% τη Γλώσσα-Έκθεση, 20% τα Μαθηματικά, 48% τη Φυσική και 35% τη Χημεία. Μόλις το 4% θεωρεί δύσκολη την Πληροφορική, ενώ κανείς δεν δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας στα Νεοελληνικά Κείμενα. 

* Στην ερώτηση «να θυμηθούν μια ευχάριστη στιγμή την προηγούμενη χρονιά σε ένα μάθημα που θεωρούν δύσκολο» το 33% απαντά ότι αυτή ήταν όταν απάντησε ή έγραψε σωστά σε κάποιο μάθημα, το 22% θυμάται στιγμές όπου υπήρχε συζήτηση και ευχάριστη ατμόσφαιρα στην τάξη, το 7% όταν υπήρχε κάποιο κενό στο μάθημα, το 2% όταν άλλαξαν κάποιον καθηγητή και 1% στις ομαδικές εργασίες όπου απάντησαν σωστά μόνο αυτοί σε ερωτήματα που τέθηκαν. Ενα ποσοστό 23% απαντά ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια στιγμή. «Το ποσοστό που δεν θυμόταν καμία ευχάριστη στιγμή, σε συνδυασμό με το είδος των υπόλοιπων απαντήσεων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διδακτική πράξη χρειάζεται όχι απλά βελτίωση αλλά σημαντικές αλλαγές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάτος. 

* Στην ερώτηση «να θυμηθούν μια δυσάρεστη στιγμή την προηγούμενη χρονιά σε ένα μάθημα που θεωρούν ως δυσκολότερο» το 56% απαντά ότι αυτό έγινε όταν δεν απάντησε σωστά σε κάποια ερώτηση ή διαγώνισμα, ένα 5% θυμάται άσχημη συμπεριφορά καθηγητή ή αποβολή, το 7% βρίσκει όλες τις στιγμές άσχημες, ενώ το 23% δεν απαντά. 


Πηγή: Βήμα, ρεπορτάζ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Κενα στα σχολεια

21/9/2009

 

Στο πόδι γονείς - μαθητές για τα κενά στα σχολεία 
 

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι εκπαιδευτικοί την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Ανατ. Αττικής 
 

Την αδυναμία τους να λειτουργήσουν λόγω των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό δηλώνουν εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα σύλλογοι γονέων αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αποχή των παιδιών από τα σχολεία, σε μια προσπάθεια να πιέσουν το υπουργείο Παιδείας να κάνει τώρα διορισμούς, προκειμένου οι μαθητές να μη χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες. 
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Α. Αττική, όπου τα κενά είναι τεράστια, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να υπολειτουργούν και τα παιδιά να κάθονται στα σπίτια τους. 

Για τον λόγο αυτό σήμερα οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό του Πόρτο Ράφτη αποφάσισαν να απέχουν οι μαθητές από το σχολείο και έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο, ενώ ζητούν και από τα σχολεία του Δήμου Μαρκοπούλου κοινή αποχή τις επόμενες μέρες 

«Ο αγιασμός φέτος βρήκε τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της περιοχής μας, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, να αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, που σε πολλές περιπτώσεις κάνει αδύνατη τη λειτουργία τους», τόνισε στο «Εθνος» ο κ. Κώστας Τουλγαρίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Κώστας Σωτηρίου». 

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί της περιοχής, «σήμερα μόνο στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου ανήκουν τα σχολεία της περιοχής σε σύνολο 42 δημοτικών σχολείων, υπάρχουν 80 κενά δασκάλων (για τάξεις και ολοήμερα). 

Ακόμη υπάρχουν σχολεία που αδυνατούν να λειτουργήσουν, όπως σε: Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Ανάβυσσο, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί και Λαύριο. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στα νηπιαγωγεία είναι στην ίδια μοίρα, αφού στα σχολεία του 2ου Γραφείου υπάρχουν 31 κενά νηπιαγωγών και εκατοντάδες παιδιά στην περιοχή κάθονται στο σπίτι, γιατί δεν υπάρχει η νηπιαγωγός για το τμήμα τους. 

Στα 4 νηπιαγωγεία του Μαρκοπούλου υπάρχουν 4 νηπιαγωγοί αντί για 13. Συνολικά υπάρχουν 6 νηπιαγωγεία με μόνο μία νηπιαγωγό, ενώ άλλα 17 νηπιαγωγεία έχουν από 1 κενό. Γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και φοβούνται ότι, αν δεν γίνουν διορισμοί τώρα, θα καθυστερήσουν πολύ, λόγω των εκλογών. 

Οπως λέει ο κ. Κώστας Τουλγαρίδης, «η κατάσταση των σχολείων στην Ανατολική Αττική είναι απαράδεκτη, αφού τα παιδιά δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τον δάσκαλό τους.

Το υπουργείο επιμένει ότι όλα είναι στη θέση τους, γι αυτό καλούμε τον κ. Σπηλιωτόπουλο να έρθει να δει τα σχολεία και να δώσει ο ίδιος απαντήσεις στους μαθητές και τους γονείς, που μάταια περιμένουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα». 

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Απο το ΕΘΝΟΣ
 

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-09-09 
 
 
 
Διακοπή όταν αρρωστήσουν οι μισοί 
 Με 40% έως 50% μαθητών και εκπαιδευτικών που θα προσβλήθουν θα κλείσουν σχολεία ή τάξεις 
Της Πεννυς Mπουλουτζα

Κλείσιμο των σχολείων ή των τάξεων, όταν το 40% έως 50% των μαθητών και των εκπαιδευτικών απουσιάζουν λόγω της νέας γρίπης, αποφάσισε το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης που συνεδρίασε χθες, υπό τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οπως τόνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Αβραμόπουλος, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας των σχολείων, ενώ θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι απουσίες σε κάθε σχολική μονάδα. Ο χρόνος διακοπής της λειτουργίας των σχολείων ή των τάξεων -ανάλογα με την περίπτωση- μπορεί να είναι από δύο έως επτά ημέρες. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έως σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (είναι ανοιχτοί εδώ και περίπου ένα μήνα) ή στα σχολεία τα οποία «άνοιξαν» την περασμένη Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, αύριο καταφθάνουν στη χώρα μας οι πρώτες 100.000 - 150.000 δόσεις του εμβολίου κατά του νέου ιού της γρίπης, οι οποίες θα φυλάσσονται στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Οι επιστήμονες προτείνουν να εμβολιαστούν πρώτα οι επαγγελματίες Υγείας -πληθυσμός που εκτιμάται στα 70.000 άτομα- οι έγκυοι στον 2ο και τον 3ο τρίμηνο κύησης -περίπου 90.000 γυναίκες- και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη έως έξι μηνών. Σήμερα αναμένεται η κατάθεση προς το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την προτεραιότητα που θα τηρηθεί στον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακές ομάδες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας. Πάντως, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει αφότου εκδοθεί η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), η οποία αναμένεται περί τα μέσα Οκτωβρίου. Οπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, οι συγκεκριμένες ομάδες (υγειονομικό προσωπικό, έγκυοι και άτομα που φροντίζουν βρέφη) θα εμβολιαστούν πριν από τον Νοέμβριο, που αναμένεται έξαρση της νέας γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η εμπειρία από τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ, ο οποίος θα προηγηθεί -με δεδομένο ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη δώσει έγκριση χρήσης εμβολίων για τον νέο ιό- θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για τη χώρα μας.

Εγκριση χρήσης

Ενα από τα ζητήματα που θα εξετάσουν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας αφορά και τον χρόνο εμβολιασμού των παιδιών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η έγκριση χρήσης των παιδιατρικών πανδημικών εμβολίων θα καθυστερήσει, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για τις σχετικές κλινικές μελέτες.

Ανεξαρτήτως, πάντως, τού τι θα γίνει με τα εμβόλια, θα πρέπει να επιμείνουμε στα μη φαρμακευτικά μέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης, τόνισε ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος κ. Γιώργος Σαρόγλου, εστιάζοντας κυρίως στα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

 Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Μεταφέρουν τους μαθητές σαν… πρόβατα 

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009, 16:58 


Χωρίς ζώνες ασφαλείας, και με ταχογράφους που παραποιούν την πραγματική ταχύτητα με την οποία κινούνται, μεταφέρουν τα σχολικά λεωφορεία τους μαθητές.

Σε 594 ελέγχους που πραγματοποίησε χθες, πρώτη ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, η Τροχαία Αττικής, διαπιστώθηκαν 41 παραβάσεις. 

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα: Σε 3 λεωφορεία δεν υπήρχαν καν ζώνες ασφαλείας, σε 8 οι μαθητές δεν φορούσαν ζώνη, σε 12 είχαν "πειραχτεί" οι ταχογράφοι, ενώ ένα σχολικό λεωφορείο κυκλοφορούσε με φθαρμένα ελαστικά.
Aπο το zougla.gr

Μαθητικες μαρτυριες - 14

Ο δάσκαλος μας, ρεύεται, χτενίζεται και μετράει τα λεφτά του την ώρα του μαθήματος. Σωτήρης.

Φέτος για πρώτη φορά στη σχολική μου ζωή συγκλίθηκε από τον νέο διευθυντή το σχολικό συμβούλιο που απαρτίζεται από τον σύλλογο των καθηγητών, των γονιών και από το μαθητικό δεκαπενταμελές. Ο νόμος για την λειτουργία του, που ισχύει από το 1985, τόσα χρόνια, γιατί δεν εφαρμοζόταν αφήνοντας μας στην απέξω ; Κλεάνθης.

Εμείς πολλά κτιριακά προβλήματα δεν έχουμε. Μόνο που είναι λίγο σαν φυλακή. Η αυλή είναι σαν ακάλυπτος πολυκατοικίας. Οι τουαλέτες δεν έχουν φως, κατουράμε τα παπούτσια μας. Λεωνίδας.

Είμαι πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου μου. Προχθές συνάντησα τον πρόεδρο του συλλόγου των γονέων, τον κυρ - Κώστα.’’ Που ‘σουν τη Τρίτη Γιαννάκη ’’ μου λεει, ‘’ είχαμε σχολική επιτροπή ’’. ’’ Ποια σχολική επιτροπή, δεν ξέρω τίποτα κυρ –Κώστα ’’ του λεω. ’’ Καλά, δε σας έχουν ενημερώσει στο σχολείο γι ‘αυτό το θέμα ’’ μου απαντά.’’ Λοιπόν Γιαννάκη μού λεει η σχολική επιτροπή ρυθμίζει πολλά θέματα στο σχολείο και ο μαθητικός κανονισμός επιβάλει να συμμετέχετε σ ‘αυτήν. Φρόντισε στην επόμενη συνάντηση να είσαι εκεί ’’ . ‘’ Ρε τι γίνεται πίσω από την πλάτη μας ’’ μονολόγησα ‘’ και τι έχουμε ν’ ακούσουμε ακόμα ’’.

Στο σχολείο μου, ένας καθηγητής όταν λέγαμε βλακείες μάς πέταγε στα μούτρα κατοστάρικα και μας ντρόπιαζε. Παραπονεθήκαμε στο γραφείο αλλά δεν έγινε τίποτα. Από τότε άρχισα να μη μιλάω και αργότερα σταμάτησα το σχολείο. Πήγα στο νυχτερινό. Γρηγόρης.

Mayday ! Mayday ! Χρειαζόμαστε βοήθεια .... Εχουν έρθει έξω από το σχολείο μας δέκα μάγκες από την ασφάλεια και κόβουν τις αλυσίδες ! Mayday ! Mayday ! Τώρα βλέπω κι έναν άντρα ανεβασμένο στα κάγκελα ! Όχι δεν είναι ο Superman ..... Eίναι ο διευθυντής μας ! Marie .

Κάναμε ένα διαγωνισμό στο σχολείο ποιά ομάδα μαθητών θα απαντήσει σ’ ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το Καλλιμάρμαρο . Όταν πήγαμε στο στάδιο το βρήκαμε κλειστό γιατί κανείς δεν είχε φροντίσει να πάρει την σχετική άδεια . Μετά άρχισε ο διαγωνισμός που έγινε μισός μιας και τα φυλλάδια με τις ερωτήσεις ήταν λιγότερα από τις ομάδες των μαθητών . Στο τέλος ενώ μας είπαν πως θα δώσουν βραβείο στην νικήτρια ομάδα ,ούτε νικήτρια είδαμε ούτε το δώρο της . Από οργάνωση πάντως και υπευθυνότητα πάμε καλά ! Ετσι άραγε θέλουν να οργανώνουμε τη ζωή μας ;Μαρσέλ .

Mαθαίνω ότι ο βουλευτής κύριος Λουλουδόπουλος λαδωνόταν από επιχειρηματίες και πλαστογραφούσε υπογραφές βουλευτών. Αν θυμάμαι καλά ήταν αυτός που πρωτοστατούσε σαν υφυπουργός του υπουργείου Παιδείας στην τελευταία ‘’ μεταρρύθμιση ‘’. Με τέτοιους ‘’πρωτοπόρους ‘’, μίζες μπορούμε να αναβαθμίσουμε , όχι εκπαίδευση.
Ωραίο πρότυπο για μας τη νεολαία. Φάνης.

Γράφαμε διαγώνισμα Ιουνίου στη Γεωγραφία με ώρα λήξης στις 12.30 . Από τις 11.30 μείναμε δύο άτομα στην τάξη και γράφαμε οπότε η επιτηρήτρια κυρία Μαναβάκη άρχισε να μας πιέζει να τελειώνουμε λέγοντας μας τι θέλετε και γράφετε τόσα πολλά , γιατί στοχεύετε να γράψετε γιά είκοσι , τα άλλα παιδιά ήδη τελείωσαν και άλλα τέτοια , με αποτέλεσμα να μας πιέσει και να με αναγκάσει να παραδώσω την κόλλα μου στις 11.45 , χωρις να μπορέσω να κάνω τον έλεγχο που ήθελα . Ρούλα .

Ρώτησα την φιλόλογό μας για την αξία των του μαθήματος των λατινικών στο σχολείο και στις πανελλαδικές εξετάσεις και αυτή μου απάντησε επι λέξει ΄΄ γιατί σε κάτι πρέπει να εξετάζεστε ΄΄ . Με έπεισε . Διομήδης .

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ποτε θα κλεινουν τα σχολεια

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009 

Γρίπη
Πότε θα κλείνουν τα σχολεία
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Με ακόμη και ένα κρούσμα νέας γρίπης, τα σχολεία-δημόσια ή ιδιωτικά-ατόμων με ειδικές ανάγκες θα κλείνουν αμέσως για έξι μέρες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως πιο δύσκολα θα κλείνουν τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ οι ειδικοί συνιστούν ποσοτικά κριτήρια, παρόμοια με εκείνα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή θα πρέπει να καταγραφούν τρία κρούσματα στη νέα αίθουσα. 

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης ήταν το θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για την Πανδημία, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας, εν όψει της σημερινής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Για το κλείσιμο των σχολείων, οι ειδικοί συνιστούν ποσοτικά κριτήρια, όπως ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου πρέπει να παρουσιαστούν τρία ή και περισσότερα κρούσματα σε μια τάξη, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσει το σχολείο ή να ανασταλεί η λειτουργία της τάξης. 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι απουσίες των μαθητών θα καταγράφονται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προκειμένου να υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης στα σχολεία, ενώ ήδη δειγματοληπτική καταμέτρηση απουσιών θα γίνεται και στους 97 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου της Αθήνας. 

Οσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως μέχρι στιγμής και από τη δειγματοληπτική έρευνα που έγινε στην πλειονότητα των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναιών, δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα της νέας γρίπης σε παιδί ή εκπαιδευτικό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε χθες πως το κλείσιμο των σχολείων δεν φαίνεται να αποδίδει στον έλεγχο της επιδημίας, όπως έδειξε η εμπειρία από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου δεν έκλεισαν σχολεία, παρά μόνον όταν κρίθηκε απαραίτητο. 

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επαγρύπνηση και συμμετοχή των πολιτών», δήλωσε μετά τη συνεδρία μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως λόγω του καλού καιρού δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή την εποχή, όμως αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων 

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

κατω τα χερια απο τους μαθητες

από kato ta xera sas apo toys mathites 10:22μμ, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

kato ta xera sas apo toys mathites

Στις 25 Σεπτεμβρίου γίνεται μια δίκη αρκετά «ευαίσθητη» και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της πόλης, όχι όμως και της… διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.

Τρεις μαθητές σχολείου των Ιωαννίνων οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάληψη, στις κινητοποιήσεις πριν ακριβώς 2 χρόνια και σήμερα κάποιοι από αυτούς είναι πρωτοετείς φοιτητές σε πανεπιστημιακές σχολές, πηγαίνουν κατηγορούμενοι μετά από μήνυση καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κινείται πολιτικά στο χώρο της Ν.Δ.

Οι τρεις μαθητές, οι οποίοι εγκαλούνται...

με τη νομοθεσία περί ανηλίκων, κατηγορούνται ακριβώς και μόνο για την κατάληψη, την κινητοποίησή τους δηλαδή, την οποία αποφάσισε η συνέλευση του σχολείου τους (4ο λύκειο), χωρίς να υπάρχει κάποια κατηγορία για φθορές ή κάτι ανάλογο.

Το σκεπτικό της κατηγορίας ξεπερνάει πολύ τα όρια της ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων, ακόμη και αυτών που αποφασίζονται συλλογικά από τους μαθητές. Κατηγορούνται ότι «ενεργώντας από κοινού και κατόπιν κοινής συναπόφασης με άγνωστο αριθμό συμμαθητών τους» λες και πρόκειται για σύσταση κάποιας συμμορίας, έκαναν την κατάληψη του σχολείου στις 17 Οκτωβρίου του 2007.

Η κατάληψη κράτησε μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, σε μια περίοδο όπου το μαθητικό κίνημα βρισκόταν σε εγρήγορση και το κύμα των καταλήψεων είχε εξαπλωθεί στα σχολεία όλης της χώρας. Τότε, η Ασφάλεια… τηλεφωνούσε στα σπίτια των μαθητών, θυμίζοντας εποχές χούντας και ζητούσε από τα παιδιά «να περάσουν από την Ασφάλεια για υπόθεσή τους», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις στους γονείς τους. Σήμερα, οι τρεις για τους οποίους «προέκυψαν κατηγορίες» με τη στήριξη, όπως κατήγγειλαν τότε ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων, της τοπικής ηγεσίας της περιφερειακής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έκαναν λόγο για εισαγγελικές επεμβάσεις στα κατειλημμένα σχολεία, οδηγούνται στο εδώλιο.

Τελικά φαίνεται ότι η… έκκληση έπιασε και τώρα, οι τρεις νεαροί κατηγορούνται με «γλαφυρό» τρόπο, που σίγουρα δεν ταιριάζει σε κινητοποιήσεις. Κατηγορούνται ότι έκλεισαν με λουκέτο την πόρτα του σχολείου και εμπόδισαν την είσοδο στον διευθυντή που τους ζήτησε να αποχωρήσουν και ότι παρακώλυσαν τη λειτουργία του για το διάστημα της κατάληψης. Στα πρόσωπα των μαθητών δηλαδή δικάζεται η απόφαση της συνέλευσης για κινητοποίηση και ποινικοποιείται η ίδια η ενδοσχολική λειτουργία. Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην προσεχή της συνεδρίαση.







http://epirus-ellas.blogspot.com/2009/09/blog-post_9868.html

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕΤΡΑ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΑ

 / ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ
Ο ιός της υποχρηματοδότησης χτυπάει τα σχολεία 
Στεφανάκου Π. 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/09/2009 
 

Σε όλες τις τουαλέτες να υπάρχει υγρό σαπούνι και πετσέτες μιας χρήσης. Και πού να τα βρουν αυτά τα σχολεία; Σε κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται τα πόμολα. Και πού είναι οι καθαρίστριες; Η τοποθέτηση των θρανίων και των καθισμάτων στις σχολικές αίθουσες να γίνεται έτσι ώστε κάθε παιδί να απέχει από το άλλο τουλάχιστον ένα μέτρο. Και πού θα βρεθεί ο χώρος; Μια χαρά τα φιρμάνια του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και την προστασία από τη νέα γρίπη, αλλά τι μέτρα παίρνετε για να εφαρμοστούν; ρώτησαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών τον Α. Σπηλιωτόπουλο και πρότειναν (σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χθες μαζί του) συγκεκριμένα μέτρα. Ούτε ένα απ' αυτά δεν βρήκε θετική απάντηση, εκτός από την έκτακτη επιδότηση των σχολικών επιτροπών για αναλώσιμα καθαριότητας που ήδη είχε εξαγγελθεί.

Αναλυτικότερα, ζητήθηκε:

- Να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων προκειμένου να προμηθευτούν τα σχολεία τους κάδους απορριμμάτων (με τους ποδοδιακόπτες, όπως προβλέπεται), τα σαπούνια και τις πετσέτες. Επίσης, επιδότηση για την επισκευή και συντήρηση των χώρων υγιεινής.

- Πρόσληψη καθαριστριών με πλήρες ωράριο και όχι με συμβάσεις έργου.

- Μείωση του αριθμού των μαθητών στους 25 (όπου υπάρχει κτιριακή υποδομή), με πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.

- Να αξιοποιηθεί άμεσα το εκπαιδευτικό προσωπικό υγιεινονομικών ειδικοτήτων.

- Να υπάρξει άμεσα σύνδεση των σχολείων με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, διότι δεν είναι δυνατόν τα αρμόδια υπουργεία να πετάνε το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζεται ότι στις εγκυκλίους οι εκπαιδευτικοί χρεώνονται με καθήκοντα γιατρών, αφού κάθε σχολείο πρέπει να ορίσει συντονιστή γρίπης και υπεύθυνο φροντίδας ασθενών.

Ο υπουργός Παιδείας μόνο στο θέμα της έκτακτης οικονομικής επιδότησης των σχολικών επιτροπών απάντησε θετικά χωρίς, ωστόσο, να καθορίσει τον χρόνο και το ύψος της ενίσχυσης.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σημαδεύεται από τα γνωστά προβλήματα και ελλείψεις, που το ενδεχόμενο μιας πανδημίας κάνει πιο επιτακτική την αντιμετώπισή τους. Χιλιάδες και φέτος τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία, τα κενά σε εκπαιδευτικούς στο κανονικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων είναι 4.000, ενώ στο ολοήμερο 6.000-7.000. Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν γίνει μόλις 1.100 προσλήψεις αναπληρωτών, όταν πέρυσι απαιτήθηκαν 4.150 εκπαιδευτικοί, 4.500 ωρομίσθιοι και 8.000 καθηγητές στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.

Τέλος, στο παρά πέντε της έναρξης της σχολικής χρονιάς έχει φτάσει σε γυμνάσια και λύκεια το 70% των βιβλίων.

απο την ΑΥΓΗ 9/9

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

9/9/2009

 
Ανοχύρωτα στη νέα γρίπη τα σχολεία 

 
Ανεφάρμοστες οι εγκύκλιοι που έστειλε το υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί 

 

Ανοχύρωτα είναι τα σχολεία της χώρας, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί. Χθες οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (καθηγητές των δημόσιων σχολείων) και της ΔΟΕ (δάσκαλοι) συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, 
ο οποίος όμως ούτε προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία υποσχέθηκε, ούτε νέο σχεδιασμό για την πρόληψη της διασποράς της γρίπης στα σχολεία - πλην των εγκυκλίων που έχουν 
ήδη σταλεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πάντως, οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία, εκτός κι αν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των ειδικών για την αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε περίπτωση νέας «έκρηξης» της νόσου είναι απογοητευτικές, καθώς οι υπάρχουσες κλίνες εντατικής θεραπείας δεν επαρκούν. 

Στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ότι οι εγκύκλιοι που εστάλησαν είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστες, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί επιπλέον χρήματα, πλην των έκτακτων επιχορηγήσεων που έχουν προβλεφθεί εάν προκύψει ανάγκη για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών (χειροπετσέτες, ποτήρια, γάντια και μάσκες, απολυμαντικά, αλκοολούχα αντισηπτικά, οινόπνευμα κτλ.). 

Πρόκειται για υλικά που είναι μιας χρήσης και πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά και τα οποία- όπως αναφέρουν υπολογισμοί των εκπαιδευτικώνξεπερνούν το κόστος των 300 ευρώ την εβδομάδα για ένα εξαθέσιο σχολείο. «Ηδη έχουν υπάρξει πιστώσεις προκειμένου, από τη μια πλευρά να πληρωθούν οι καθαρίστριες των σχολείων » δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. «Από την άλλη, ήδη με εγκύκλιο που έχει φύγει, όπως ξέρετε, από την προηγούμενη εβδομάδα, από το προηγούμενο διάστημακαλούμε τους διευθυντές των σχολείων να προχωρήσουν σε καινούργιες συμβάσεις έργου έτσι ώστε οι καθαρίστριες να είναι στα πόστα τους και να κάνουν τη δουλειά τους» ανέφερε σχετικά με τον καθαρισμό των σχολείων. 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ανέφεραν χθες ότι οι σχολικές επιτροπές των σχολείων δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα που προκύπτουν από τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας, καθώς είναι ήδη χρεωμένες στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αδυνατώντας να πληρώσουν λογαριασμούς. Στο ερώτημα δε ποιος θα κάνει τον καθαρισμό των διαφόρων αντικειμένων σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και στα διαλείμματά του, καθώς οι καθαρίστριες δεν επαρκούν, η απάντηση φαίνεται ότι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό και μόνο. «Είναι τραγελαφικό να μας βάζουν να καθαρίζουμε εμείς τα πόμολα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Πεππές . «Εάν αρρωστήσουμε δεν υπάρχουν αντικαταστάτες μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης. 

Στην ερώτηση εάν έχουν δεσμευτεί από το υπουργείο Παιδείας 50.000 εμβόλια για το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε «αυτά είναι που εμείς, σε πρώτη φάση, προδεσμεύσαμε από το υπουργείο Υγείας που θα χρειαστούμε για το προσωπικό ασφαλείας». Για την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου του ενός θρανίου από το άλλο που προβλέπουν οι εγκύκλιοι απάντησε: «Κοιτάξτε, όλα εφαρμόζονται εάν υπάρχει βούληση και εν πάση περιπτώσει όπου είναι εφικτό. Προφανώς μέσα σε ένα μήνα δεν μπορούμε να χτίσουμε σχολεία. Και βεβαίως, οι υποδομές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη». 

Τ ην αντίθεσή τους με το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων εκφράζουν ειδικοί επιστήμονες, αφού- όπως υποστηρίζουν- δεν συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης της νόσου, παρά μόνο αν το «λουκέτο» μπει στο «ξέσπασμα» του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Τα σχολεία μπορεί να κλείσουν κατά περίπτωση μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα της νέας γρίπης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Μιλώντας χθες στο συνέδριο για τη νέα γρίπη ο συνεργάτης του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Κ. Ντάνης πρότεινε να δοθεί στην παρούσα φάση έμφαση στην αναγνώριση και απομόνωση ατόμων με εκδηλώσεις γρίπης στα σχολεία και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής. 

Απαισιόδοξοι είναι οι ειδικοί σε ό,τι αφορά την επάρκεια των κλινών εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα στην περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει δριμύτερη. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ. Γ. Σαρόγλου, τότε θα απαιτούνται καθημερινά επιπλέον 185 κλίνες εντατικής θεραπείας. 

 
απο το ΒΗΜΑ
   

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Μαθητικες μαρτυριες -13

Τελικά πολλοί δάσκαλοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Χθες που είχανε απεργία, όσα μικρά παιδιά πήγαιναν σχολείο τα έδιωχναν από το σχολείο. Αν κανένα απ’ αυτά δεν είχε τους γονείς κοντά του για πες μου τι θα γινόταν μόνο του ; Που θα πήγαινε ; Χριστίνα.

Το σχολείο μου στερεί τη ζωή, γιατί και τα καλά που μου προσφέρει εντάσσονται στα πλαίσια της υποχρέωσης και του βαθμού.Φώτης.

Είμαι η Σοφία και είμαι μέλος του πενταμελούς της τάξης μου. Θέλαμε να συνεδριάσει το μαθητικό συμβούλιο της τάξης για να βρούμε τρόπο να μαζέψουμε λεφτά, για να πάμε θέατρο. Η υπεύθυνη καθηγήτρια της τάξης μας είπε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο εκτός διδακτικών ωρών, μέσα στο σχολείο. Πέντε φορές προσπαθήσαμε να βρεθούμε σε διαλείμματα και τις πέντε φορές λόγω προβλημάτων και έλλειψης χρόνου – τι να σου κάνουν δέκα λεπτά – αποτέλεσμα δεν είχαμε .Δεν πειράζει καλός είναι κι ο Σεφερλής είπα απογοητευμένη και δε ξαναπάτησα το πόδι μου στο πενταμελές.

Καθημερινά τα εφτάωρα μας κουράζουν. Πρέπει να υπάρχει μια ομάδα υποχρεωτικών μαθημάτων και μια ομάδα από την οποία θα μπορούμε να επιλέγουμε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας, θέατρο, μουσική ....Ο κάθε καθηγητής να έχει την δική του εξοπλισμένη αίθουσα. Βασιλική.

Η κυρία μας κάνει παρατήρηση να μη τρώμε μέσα στην τάξη. Αλλά αυτή πολλές φορές πέρσι και φέτος έφαγε μέσα στην τάξη. Να προχθές μας ήρθε στην τάξη με μια πίτσα που καταβρόχθισε κατά την διάρκεια του διαγωνίσματος . Τάσος.

0 φίλος μου ο Κωστής που πάει στο γειτονικό σχολείο έκανε αναθεώρηση του γραπτού του στα Μαθηματικά γιατί έμεινε ανεξεταστέος . Στο δικό μας σχολείο κανείς δε μας είπε γι΄ αυτή την αναθεώρηση , μόνο τις υποχρεώσεις μας, μας μαθαίνουν. Δανάη .  

Σήμερα ο διευθυντής , μας έδωσε μονοήμερη αποβολή γιατί μας είδε γιά δεύτερη φορά να συζητάμε μετά το σχόλασμα στο απέναντι πεζοδρόμιο του σχολείου . Δε νομίζω όμως να μπορεί να μας τιμωρεί για την συμπεριφορά μας εκτός σχολείου . Και το χειρότερο , μας υποχρέωσε να παρακολουθούμε όλα τα μαθήματα της ημέρας στα οποία μας έβαζε και απουσίες . Είπατε τίποτα για τον ορισμό του αυταρχισμού ; Κυριάκ . 

Καθηγήτρια του σχολείου μας παρατηρώντας ένα συμμαθητή μας του είπε : ‘’ Μην αντιγράφεις .Την επόμενη φορά θα σε πάω στον διευθυντή και δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις εσύ το δίκιο, αφού εγώ έχω την δύναμη, εγώ έχω το κύρος, εγώ έχω το δίκιο. Παναγιώτης.

Πριν ένα μήνα συζητήσαμε για τα προβλήματα της τάξης μας, με την υπεύθυνη καθηγήτρια της τάξης μας. Της προτείναμε να επισκευαστούν οι ανεμιστήρες, να έχουμε ένα μεγάλο πίνακα για να βάζουμε τις ανακοινώσεις μας κι’ ένα ντουλαπάκι για να βάζει το πενταμελές τα έγγραφά του, μιάς και το προβλέπει ο μαθητικός κανονισμός. Όσο τα είδατε εσείς, αυτά που ζητήσαμε, τα είδαμε και μείς. Κώστας.

Σήμερα ρώτησα τον φιλόλογο γιατί μου έβαλε στο γραπτό μου 10, μιάς και μας έβαλε διαγώνισμα σε μάθημα που δε μας είχε καν παραδώσει. Απλώς μας είχε πει ‘’ Διαβάστε παρακάτω ’’. Να τι μου απάντησε : ‘’ Είσαι πολύ μικρή για να με κρίνεις ’’. Βάσια.

Στις εκλογές για το δεκαπενταμελές του σχολείου έγινε το αλαλούμ. Κατ’ αρχάς αυτές έγιναν Νοέμβριο όταν πλέον όλα είχαν ρυθμιστεί στο σχολείο μας, χωρίς την δική μας παρέμβαση. Να τώρα θυμάμαι το τραγούδι του Βασιλάκη ‘’ φοβάμαι όλ’ αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα ’’. Δεύτερον, η συνέλευση έγινε στο προαύλιο μέσα στο κρύο, όπου όλοι οι μαθητές είμαστε όρθιοι και το μόνο που μας επετράπη από τον διευθυντή ήταν να πούμε το ‘’ όνομά μας και δυο λογάκια ’’. Φυσικά από την ορθοστασία και το κρύο δεν είπαμε παρά μόνο το όνομά μας βιαστικά, για να πάμε σαν τα πρόβατα να ψηφίσουμε, στις τάξεις. Έτσι τελείωσε η δημοκρατική ’’ εποικοδομητική ’’ συνέλευσή μας που ανέδειξε τα προβλήματα του σχολείου. Σ’ εκείνη τη ψηφοφορία πάνω στο ψηφοδέλτιο ζωγράφισα μια μούντζα. Ειρήνη.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 
Μάθε, παιδί μου, μόνος σου...
Μελέτη με βοήθεια, αλλά χωρίς πίεση είναι η συμβουλή των ειδικών προς τους γονείς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009


Η κ. Λέλα Μαγκανάρη είναι υπέρμαχος της «ανεξαρτησίας» των παιδιών. Αυτή είναι και η τακτική που ακολούθησε με τις δύο κόρες της όσον αφορά τις σχολικές τους υποχρεώσεις. «Τις άφησα και τις δύο να έχουν την πρωτοβουλία. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μάθει κανείς και κατ΄ επέκταση να τα πηγαίνει και καλά στο σχολείο, γιατί μαθαίνει να είναι υπεύθυνος» λέει στα «ΝΕΑ».

Η μικρή της κόρη θα πάει σε λίγο στη Β΄ Δημοτικού και ήδη από πέρυσι που ήταν πρωτάκι, η κ. Μαγκανάρη φρόντισε να της μάθει πως το διάβασμα είναι η «δουλειά» της και πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το κάνει μόνη της, πράγμα για το οποίο δεν μετάνιωσε αφού, όπως δηλώνει, η Χλόη είναι πολύ καλή μαθήτρια. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και με τη μεγάλη κόρη της, η οποία είναι τώρα 17 ετών. Βέβαια όπως τονίζει, «ανεξαρτησία δεν σημαίνει αδιαφορία. Και οι δύο γνωρίζουν ότι μπορούν να έλθουν να με ρωτήσουν για οποιαδήποτε απορία έχουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τους δίνω μασημένη τροφή».

Για πολλούς γονείς ένας από τους κύριους στόχους της ανατροφής είναι τα παιδιά τους να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο. Ειδικά οι Έλληνες γονείς- σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- κάνουν κάποια λάθη σε αυτήν τους την προσπάθεια.

Επικουρικός ρόλος

Όπως υπογραμμίζει η ψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, «το αν θα γίνει ένα παιδί “καλός” μαθητής είναι απόρροια πολλών παραγόντων». Ωστόσο επισημαίνει ότι αν οι γονείς θέλουν να ωθήσουν το παιδί τους προς αυτή την κατεύθυνση, το μυστικό είναι ένα: «να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος τους πρέπει να είναι επικουρικός. Το παιδί από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού πρέπει να μάθει και να κατανοήσει ότι το διάβασμα είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη». Τονίζει δε ότι «καλό είναι η εκπαίδευση σε αυτό να ξεκινήσει πριν ακόμη αρχίσει το σχολείο. Αν από πολύ μικρή ηλικία μάθει να αναλαμβάνει ευθύνες μέσα στο σπίτι, θα είναι πολύ πιο εύκολη η προσαρμογή στη νέα του “δουλειά”, τα μαθήματα δηλαδή».

Το κλασικό λάθος των Ελλήνων γονέων, σύμφωνα με την κ. Καππάτου, είναι ότι «συνήθως αντί να μαθαίνουν το παιδί να διαβάζει μόνο του, επιλέγουν να το διαβάζουν αυτοί από την αρχή μέχρι το τέλος. Έτσι όμως καταλήγουμε να παίρνουν βαθμούς οι ίδιοι εις βάρος της ψυχική υγείας των παιδιών. Και υπάρχει ο κίνδυνος στο γυμνάσιο, που τα περισσότερα παιδιά κάνουν την επανάστασή τους, να πέσει κατακόρυφα η σχολική απόδοση γιατί πολύ απλά δεν έχουν μάθει να οργανώνουν τη μελέτη τους».

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»
Είναι λάθος να μελετά το παιδί υπό διαρκή επιτήρηση γιατί έτσι δεν μαθαίνει να είναι υπεύθυνο

«Να μην τα φορτώνουμε με τις δικές μας προσδοκίες»


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για την απόδοση των μαθητών μπορούν να αποδειχθούν οι προσδοκίες των γονέων. Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Αλ. Καππάτου«είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν προσδοκίες ανάλογες των δυνατοτήτων των παιδιών. Όταν συμβιβάζονται μόνο με το άριστα, το πιθανότερο είναι αυτό να μετατραπεί σε αντικίνητρο για τα παιδιά». Ανάλογη είναι και η άποψη της φιλολόγου κ. Μαρίας Κοντοπάνου, για την οποία για να γίνει ένα παιδί καλός μαθητής σε ένα μάθημα πρέπει πρώτα απ΄ όλα το ίδιο να αγαπά το αντικείμενό του. «Οι γονείς καλό είναι να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να εστιάζουν στη βαθμολογία, αλλά να προτάσσουν την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, κατευθύνοντάς τα να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις πραγματικές κλίσεις τους».
Απο τα ΝΕΑ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Μαθητικες μαρτυριες - 12

Μαθητικό δεκαπενταμελές συμβούλιο έχουμε να κάνουμε φέτος κοντά δύο μήνες. Κάθεται κανείς μετά το τέλος του σχολείου ‘’ εκτός διδακτικών ωρών ’’ όπως λεει ο κανονισμός, να συνεδριάσει ; Η κούραση μάς εμποδίζει και τα φροντιστήρια μάς περιμένουν. Όσο για τα προβλήματα του σχολείου άστα να περιμένουν, θα τα λύσουμε στην επόμενη κατάληψη. Μαρία.

Kτύπησε το κουδούνι για την πρωινή προσευχή , δεν προλάβαμε να μπούμε στο σχολείο και μας κλείδωσαν απ΄έξω περιμένοντας να τελειώσει η προσευχή . Τότε ήρθαν καθυστερημένοι δύο καθηγητές και η πόρτα του σχολείου άνοιξε διάπλατα γι' αυτούς . Είπατε τίποτα γιά ισότητα ; Κίμων 

Έχουμε ο καθένας μας περίπου 15 βιβλία και είμαστε στο σχολείο 200 μαθητές. Γιατί να πηγαίνουν 3.000 βιβλία κάθε χρονιά στα σκουπίδια ενώ μπορούν να ανακυκλωθούν ; Όλγα

Κάναμε προπόνηση με την ποδοσφαιρική ομάδα του Γυμνασίου μας στο κοινό προαύλιο με το Λύκειο το μεσημέρι μετά το σχόλασμα.Τότε πετάχτηκε από το Λύκειο ο κύριος Ασπρίδης και έβαλε τις φωνές στον καθηγητή που μας προετοίμαζε : ‘’ Τι τους μαζεύεις τέτοια ώρα,δεν βλέπεις ότι κάνω ενισχυτική ;’’ ‘’ Δηλαδή την ώρα της Γυμναστικής εσύ δεν κάνεις μάθημα ;‘’ του απάντησε ο καθηγητής μας . Κόκαλο αυτός .Βέβαια από την επόμενη ημέρα με παρέμβαση του Λυκειάρχη κόπηκαν οι προπονήσεις, κόπηκε και η ομάδα .Μας πέταξαν από το σχολείο μας, πυξ - λαξ. Κι’ ύστερα μας λένε αγάπα το σχολείο σου. Ποιο σχολείο , αυτό που μας διώχνει ; Παναγιώτης.

Ρώτησα τον καθηγητή μου από που βγαίνει ότι οι αρχαίοι έλληνες ήταν ειδωλολάτρες και μου απάντησε ότι είχαν αγάλματα των θεών τους. Του απάντησα κι εγώ '' και οι εικόνες που φιλάμε και κάνουν θαύματα ,τι είναι ; Στην οχλαγωγία που επακολούθησε ο καθηγητής βρήκε ευκαιρία να την σκαπουλάρει και απάντηση βέβαια δεν πήρα .Κώστας .


Αυτό που μου άρεσε στο μάθημα της Φυσικής γινόταν σε ξεχωριστό χώρο απο τη συνηθισμένη μας τάξη. Οπωσδήποτε έξι η επτά ώρες ειναι βαρετές για να βρίσκεται ένας μαθητής στον ίδιο χώρο . Αρης .

Σήμερα συνεδρίασε ο σύλλογος καθηγητών για πειθαρχικό παράπτωμα ενός μαθητού. Κάλεσαν και μένα σαν γραμματέα του δεκαπενταμελούς. Μετά από τη συζήτηση που έγινε η διευθύντρια μάς είπε :’’ Άντε καλά παιδάκια πηγαίνετε στις τάξεις σας, οι καθηγητές σας τώρα θα ψηφίσουν για την ποινή του μαθητού ’’. ‘’ Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ψηφοφορία ’’, ρώτησε αφελέστατα η Γεωργία. ’’ Όχι δεν το επιτρέπει ο νόμος ’’ είπε με στόμφο η διευθύντρια και μας έδειξε με νόημα την πόρτα. Ήξερα καλά πως τέτοιος νόμος δεν υπάρχει μα δείλιασα από φόβο ν’ αντιδράσω. Σα βρεγμένη γάτα ακολούθησα τους συμμαθητές μου στην έξοδο. Βαγγέλης.

Tο σχολείο μας μένει άδειο τα απογεύματα ,τόσες αίθουσες ,τόσα προαύλια μένουν άδεια και αναξιοποίητα . Ειναι άραγε καλύτερα στον ελεύθερο χρόνο μας να γυρίζουμε απο καφετέρια σε καφετέρια ; Θάνος  

Φέτος στην αρχή της Β Λυκείου κάπνιζε το 10 %, στο τέλος το 90% και δεν είναι μόδα , τα παιδιά τα’ χανε παίξει. Δημήτρης.

Οι καθηγητές μας, δήλωσαν βέβαια ότι ήσαν υπέρ του αγώνα μας ενάντια στον νόμο του Αρσένη αλλά η υποστήριξή τους ήταν περιορισμένη και περισσότερο συμβολική. Σε κάθε περίπτωση όμως οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Ηλέκτρα.

Ένας καθηγητής, από μόνος του, έπαιρνε τα κορίτσια και τους μίλαγε για το aids. Μας πήγαν και εκπαιδευτική εκδρομή σε μαιευτήριο. Πάλι καθηγητής. Κάτι μάθαμε κι από κεί. Μαριάνα.  

Ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου κατέβασε ένα παιδί από το πούλμαν επειδή έκανε φασαρία. Το άφησε μόνο του στο δρόμο πολύ μακριά από το σπίτι του. Βάλαμε τις φωνές και μετά από λίγο το πήρε μέσα. Θοδωρής.

Θέλουμε σχολείο χωρίς βαθμούς. Να έχεις εξετάσεις δύο φορές το χρόνο και την υπόλοιπη χρονιά να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς άγχος, κριτικά, όχι παπαγαλία. Αντώνης.

To σχολικό συμβούλιο που αποτελείται από γονείς μαθητές και καθηγητές και γίνεται τρείς φορές το χρόνο . Εφέτος μία φορά πήγε να γίνει και ματαιώθηκε γιατί οι γονείς , λέει , δεν είχαν προβλήματα . Βγάλαν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια δηλαδή . Αργύρης 

εφηβοι κατατων διακρισεων

 

Δελτίο Τύπου της 6ης Ιουλίου 2009
Οι έφηβοι προτείνουν δράσεις κατά των διακρίσεων

Στις 3 και 4 Ιουλίου 2009 διεξήχθη στην Αθήνα η τρίτη συνάντηση του Συνηγόρου του Παιδιού με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων που λειτουργεί από τον Γενάρη του 2009 με στόχο να μεταφέρει στον Συνήγορο τις απόψεις των παιδιών για θέματα σχετικά με την εφαρμογή και παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη σε ζητήματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις, στην αξιολόγηση του έργου της Ομάδας μέχρι σήμερα και στον σχεδιασμό νέων δράσεων.
Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουλίου σε ανοικτή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, συζητήθηκαν οι ιδέες και προτάσεις των εφήβων για την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά αναφέρθηκαν στο πόσο επώδυνη μπορεί να είναι η εμπειρία του να γίνεται κάποιος θύμα διακρίσεων, προσβολών της αξιοπρέπειας και στερεοτυπικής αντιμετώπισης από εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές τους για διάφορους λόγους, όπως η καταγωγή, το φύλο, η σχολική απόδοση (καλοί – κακοί μαθητές), η εξωτερική εικόνα, η εμφάνιση, η θρησκεία, η οικογενειακή κατάσταση, η υγεία, η αναπηρία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, κ.α. Ζήτησαν από τον Συνήγορο του Παιδιού να συμβάλει στην καλύτερη επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών τους στα θέματα αυτά, στην ενίσχυση της προστασίας των μαθητών από πιθανές παραβιάσεις δικαιωμάτων τους, αλλά και στην ενίσχυση των ευκαιριών που θα διευκολύνουν τους μαθητές να κατανοούν και να συζητούν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους. Η ενίσχυση του ρόλου των μαθητικών συμβουλίων και η καθιέρωση τακτικής ώρας επικοινωνίας σε κάθε τάξη για θέματα σχετικά με την κοινωνική ζωή είναι δύο από τα μέτρα που προτείνουν οι μαθητές για τον σκοπό αυτό.
Το Σάββατο 4 Ιουλίου σημαντικό μέρος της συνάντησης εστιάστηκε στα "Δικαιώματα των παιδιών μεταναστών". Τα μέλη της Ομάδας, αφού ενημερώθηκαν για τη νομοθεσία και τις πρόσφατες αλλαγές της, εξέφρασαν την επιθυμία να συμβάλουν στις προσπάθειες του Συνηγόρου του Πολίτη και του Παιδιού για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών μεταναστών. Ιδιαίτερα μάλιστα τους απασχόλησε το ζήτημα της ισότιμης κοινωνικής συμμετοχής και προοπτικής των αλλοδαπών παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν μείνει εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ειδική αναφορά έγινε επίσης στα παιδιά με αναπηρίες και στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, όπως και στα ειδικά μέτρα στήριξής τους ώστε να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Η εφαρμογή των διεθνώς θεσπισμένων δικαιωμάτων τους και η ευαισθητοποίηση όλων των μελών της κοινωνίας γι’ αυτά εκφράστηκε ως αίτημα και των ίδιων των εφήβων. 
Τέλος, η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων συζήτησε και προγραμμάτισε νέες δράσεις της για την συνέχιση της αποστολής της στον χρόνο που ακολουθεί.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την εταιρεία Aegean για την δωρεάν διάθεση αεροπορικών εισιτηρίων μετακίνησης μελών της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και των συνοδών τους και προς την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας που παρέχει την δωρεάν φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία της πόλης, και ιδιαίτερα προς το ξενοδοχείο "Στράτος Βασιλικός" που φιλοξένησε τα παιδιά στην συνάντηση αυτή. Επίσης, προς τα χωριά SOS για τη διάθεση λεωφορείων για την μετακίνηση των εφήβων προκειμένου να παρακολουθήσουν συναυλίες στο φεστιβάλ «Schoolwave». 

Επικοινωνία για περισσότερα στοιχεία:
Ιστοχώρος: www.0-18.gr, e-mail: cr@synigoros.gr
τηλέφωνα 210.7289703 και 210.7289605