Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-09-09 
 
 
 
Διακοπή όταν αρρωστήσουν οι μισοί 
 Με 40% έως 50% μαθητών και εκπαιδευτικών που θα προσβλήθουν θα κλείσουν σχολεία ή τάξεις 
Της Πεννυς Mπουλουτζα

Κλείσιμο των σχολείων ή των τάξεων, όταν το 40% έως 50% των μαθητών και των εκπαιδευτικών απουσιάζουν λόγω της νέας γρίπης, αποφάσισε το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης που συνεδρίασε χθες, υπό τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οπως τόνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Αβραμόπουλος, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας των σχολείων, ενώ θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι απουσίες σε κάθε σχολική μονάδα. Ο χρόνος διακοπής της λειτουργίας των σχολείων ή των τάξεων -ανάλογα με την περίπτωση- μπορεί να είναι από δύο έως επτά ημέρες. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έως σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (είναι ανοιχτοί εδώ και περίπου ένα μήνα) ή στα σχολεία τα οποία «άνοιξαν» την περασμένη Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, αύριο καταφθάνουν στη χώρα μας οι πρώτες 100.000 - 150.000 δόσεις του εμβολίου κατά του νέου ιού της γρίπης, οι οποίες θα φυλάσσονται στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Οι επιστήμονες προτείνουν να εμβολιαστούν πρώτα οι επαγγελματίες Υγείας -πληθυσμός που εκτιμάται στα 70.000 άτομα- οι έγκυοι στον 2ο και τον 3ο τρίμηνο κύησης -περίπου 90.000 γυναίκες- και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη έως έξι μηνών. Σήμερα αναμένεται η κατάθεση προς το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την προτεραιότητα που θα τηρηθεί στον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακές ομάδες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας. Πάντως, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει αφότου εκδοθεί η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), η οποία αναμένεται περί τα μέσα Οκτωβρίου. Οπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, οι συγκεκριμένες ομάδες (υγειονομικό προσωπικό, έγκυοι και άτομα που φροντίζουν βρέφη) θα εμβολιαστούν πριν από τον Νοέμβριο, που αναμένεται έξαρση της νέας γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η εμπειρία από τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ, ο οποίος θα προηγηθεί -με δεδομένο ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη δώσει έγκριση χρήσης εμβολίων για τον νέο ιό- θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για τη χώρα μας.

Εγκριση χρήσης

Ενα από τα ζητήματα που θα εξετάσουν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας αφορά και τον χρόνο εμβολιασμού των παιδιών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η έγκριση χρήσης των παιδιατρικών πανδημικών εμβολίων θα καθυστερήσει, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για τις σχετικές κλινικές μελέτες.

Ανεξαρτήτως, πάντως, τού τι θα γίνει με τα εμβόλια, θα πρέπει να επιμείνουμε στα μη φαρμακευτικά μέτρα αντιμετώπισης της νέας γρίπης, τόνισε ο καθηγητής, λοιμωξιολόγος κ. Γιώργος Σαρόγλου, εστιάζοντας κυρίως στα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

 Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: