Πόσο Στοιχίζει Το Σχολείο..??
Tο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε για τους μαθητές, μεταφορικά, αλλά το ίδιο ηχηρά, για τους γονείς, οι οποίοι έβαλαν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους. Πάνω από ένα βασικό μισθό τον μήνα τρώνε δραστηριότητες και φροντιστήρια. Mε τις δαπάνες για τις σχολικές αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών να έχουν αυξηθεί από 5% (στα σχολικά είδη) έως και 40% κατά μέσο όρο (στα δίδακτρα), η φετινή εκπαιδευτική περίοδος θα είναι πολύ πιο δύσκολή οικονομικά από κάθε προηγούμενη. Στο σύνολό τους οι δαπάνες για ιδιωτικό σχολείο, φροντιστήρια, ξένη γλώσσα και διάφορες δραστηριότητες (σπορ, μπαλέτο, κ.ά.) κοστίζουν περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα ενώ σε κάθε περίπτωση με προσθαφαιρέσεις ξεπερνούν έναν βασικό μισθό.
Στα ιδιωτικά σχολεία οι αυξήσεις στα δίδακτρα κυμαίνονται από 24% έως και 87% (ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά), στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών η άνοδος των τιμών φθάνει και το 30% ενώ αισθητά μικρότερη, από 5% έως 10% περίπου, είναι η επιβάρυνση των γονιών για την αγορά του σχολικού εξοπλισμού, των σχολικών βοηθημάτων και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων.
Tο μηνιαίο κόστος για την παρακολούθηση πέντε βασικών μαθημάτων στα φροντιστήρια ανέρχεται στα 500 ευρώ περίπου ενώ για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας η δαπάνη φθάνει ακόμη και τα 140 ευρώ τον μήνα - τα παιδικά τμήματα κοστολογούνται γύρω στα 80 ευρώ. Oσο για τα ιδιαίτερα μαθήματα, η διδακτική ώρα ξεκινά από 30 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 60 ευρώ.
Aπαραίτητο συμπλήρωμα της βασικής παιδείας θεωρούνται και οι δραστηριότητες των μαθητών, που ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια των μαθημάτων τους και τους προσφέρουν ξέγνοιαστες ώρες. Tέτοιες δραστηριότητες είναι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ο χορός, το μπαλέτο, ένα σπορ σε αθλητικό σύλλογο.
Στις μουσικές σχολές, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 50 έως 150 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών.
Για το μπαλέτο και τον χορό, το κόστος ξεκινά από 50 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φθάσει και τα 130 ευρώ. Στα διάφορα σπορ όπως για παράδειγμα η κολύμβηση το κόστος ξεκινά από 25 με 35 ευρώ τον μήνα ή για πολεμικές τέχνες η τιμή κυμαίνεται στα 50 με 60 ευρώ τον μήνα.
Το κόστος εγγραφής στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται από 20 έως και 50 ευρώ (οπότε ίσως αυξάνει το μηνιαίο κόστος), μπορεί όμως να φθάσει ακόμη και τα 100 ευρώ.
Για την αγορά του απαραίτητου σχολικού εξοπλισμού οι γονείς καλούνται να πληρώσουν από 50 μέχρι και 150 ευρώ. Τα βασικά, αναλώσιμα (τετράδια, μολύβια, στυλό, κασετίνα, γόμα, ξύστρα, σετ οργάνων μαθηματικών κλπ.) κοστίζουν 50 ευρώ περίπου.
Mια τσάντα-τρόλεϊ ξεκινά από 30 μέχρι και 60 ευρώ, ενώ μια τσάντα-σακίδιο που είναι για μεγαλύτερους μαθητές τιμολογείται γύρω στα 40 ευρώ.
Φροντιστήρια
1 δισ. ευρώ ο τζίρος κάθε χρόνο
Oι γονείς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταβάλλουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προοδεύσουν στα μαθήματά τους. Για να τους παρέχουν δε όσο περισσότερα εφόδια για το μέλλον τους, με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ένα εκατομμύριο ελληνικές οικογένειες δαπανούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο τζίρος των εξετάσεων για την πιστοποίηση των ξένων γλωσσών και την απόκτηση των σχετικών πτυχίων προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αν συνυπολογιστούν ξένες γλώσσες και Ωδείο η συνολική δαπάνη ξεπερνά τα 1,7 δισ.
Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ έθνος 12
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου