Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ποτε θα κλεινουν τα σχολεια

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009 

Γρίπη
Πότε θα κλείνουν τα σχολεία
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Με ακόμη και ένα κρούσμα νέας γρίπης, τα σχολεία-δημόσια ή ιδιωτικά-ατόμων με ειδικές ανάγκες θα κλείνουν αμέσως για έξι μέρες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως πιο δύσκολα θα κλείνουν τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ οι ειδικοί συνιστούν ποσοτικά κριτήρια, παρόμοια με εκείνα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή θα πρέπει να καταγραφούν τρία κρούσματα στη νέα αίθουσα. 

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης ήταν το θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για την Πανδημία, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας, εν όψει της σημερινής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Για το κλείσιμο των σχολείων, οι ειδικοί συνιστούν ποσοτικά κριτήρια, όπως ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου πρέπει να παρουσιαστούν τρία ή και περισσότερα κρούσματα σε μια τάξη, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσει το σχολείο ή να ανασταλεί η λειτουργία της τάξης. 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι απουσίες των μαθητών θα καταγράφονται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προκειμένου να υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης στα σχολεία, ενώ ήδη δειγματοληπτική καταμέτρηση απουσιών θα γίνεται και στους 97 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου της Αθήνας. 

Οσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως μέχρι στιγμής και από τη δειγματοληπτική έρευνα που έγινε στην πλειονότητα των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναιών, δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα της νέας γρίπης σε παιδί ή εκπαιδευτικό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε χθες πως το κλείσιμο των σχολείων δεν φαίνεται να αποδίδει στον έλεγχο της επιδημίας, όπως έδειξε η εμπειρία από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου δεν έκλεισαν σχολεία, παρά μόνον όταν κρίθηκε απαραίτητο. 

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επαγρύπνηση και συμμετοχή των πολιτών», δήλωσε μετά τη συνεδρία μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως λόγω του καλού καιρού δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή την εποχή, όμως αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: