Τρίτη 19 Μαΐου 2009

19/5/2009

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ 
Κατώτερου θεού τα παιδιά των μεταναστών 


Σε σύγκριση με τα ελληνόπουλα έρχονται πιο συχνά αντιμέτωπα με τον κρατικό μηχανισμό 
Τα ποσοστά εμπλοκής των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα σε παραβατικές πράξεις έχουν μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τα ελληνόπουλα. Παρ΄ όλα αυτά, η μεταχείρισή τους από την Αστυνομία ή τους δικαστικούς λειτουργούς διαφέρει. Αυτό επεσήμαναν χθες οι ειδικοί σε ημερίδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που διοργανώθηκε στην Αθήνα με τίτλο «Κατάχρηση ουσιών και διαφορετικότητα». Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα για τα παιδιά των μεταναστών που έγινε σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας, όσον αφορά τη χρήση ουσιών τα ελληνόπουλα έχουν δοκιμάσει κάνναβη σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των παιδιών των μεταναστών. 

Ωστόσο, αν και η παραβατικότητα που σχετίζεται με τις ουσίες είναι ανάλογη στους δύο πληθυσμούς, ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών από την Αστυνομία ή τους δικαστικούς λειτουργούς φέρνει τα παιδιά των μεταναστών συχνότερα αντιμέτωπα με τα διάφορα στάδια του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης. 

Ακόμη, έρευνες που αφορούν την προσαρμογή των παιδιών των μεταναστών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον αναδεικνύουν τα προβλήματα που ενισχύουν τις χαμηλές επιδόσεις, τη σχολική αποτυχία και την εγκατάλειψη της εκπαίδευσης, η οποία αυξάνεται στο γυμνάσιο και κορυφώνεται στο λύκειο. 

Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τα υψηλά ποσοστά άγχους, τη μειωμένη αυτοεκτίμηση, τις δυσκολίες στη γλώσσα, τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, την πρόσβαση στα κέντρα ενημέρωσης και πληροφοριών κ.ά. Ωστόσο, την τελευταία διετία παρατηρείται μείωση της... διαρροής των παιδιών μεταναστών από τα σχολεία, αύξηση της φοίτησης στο Γενικό Λύκειο, αλλά και στα ανώτατα ιδρύματα, όπου για παράδειγμα το ποσοστό των αλβανών φοιτητών έχει τετραπλασιαστεί. 

Σε σχέση με την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες θεραπείας της εξάρτησης, φαίνεται ότι είναι περιορισμένη για τους μετανάστες, καθώς στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αποτελούν μόνο το 2% των προσερχομένων. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: