Τις τάξεις συνωστισμού του ...επόμενου σχολικού έτους, φαίνεται πως σχεδιάζει από τώρα το Υπουργείο Παιδείας!
Αυτό καθώς, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, μετά από την έκδοση της εγκυκλίου εγγραφών Νηπίων – προνηπίων και μαθητών/μαθητριών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, που δημοσιεύθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, εμφανίστηκε για μια ακόμα χρονιά η σπουδή των υπευθύνων του ΥΠΑΙΘΑ με πoιο τρόπο θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του και θα αποφευχθεί η συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας.
Περαιτέρω, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου, η μετατροπή των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και των Διευθυντών των σχολείων σε διεκπεραιωτικό μηχανισμό των «ηλεκτρονικών καινοτομιών» του ΥΠΑΙΘΑ (πλατφόρμες – ηλεκτρονικές εγγραφές – έλεγχος ορθότητας καταχώρησης στοιχείων των γονέων και των μαθητών) αποτελούν άλλο ένα μελανό σημείο στον τρόπο εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία που έχει επιλεχθεί από το ΥΠΑΙΘΑ.
Κατά την φετινή σχολική χρονιά (2024 – 2025) η επιλογή του ΥΠΑΙΘΑ να προχωρήσει σε μαζικές συμπτύξεις τμημάτων επέφερε αναστάτωση σε μαθητές/-τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η εκπαιδευτική διαδικασία αντί να βελτιωθεί βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα εμπόδια γιατί θεωρείται κόστος που πρέπει να περικοπεί.
Οι αιτιάσεις και αναφορές του Υπουργού Παιδείας περί «εξορθολογισμού», «αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου», «βελτίωσης των σχολείων» δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ αντιμάχονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!
Μετά την πρώτη εφαρμογή συγχώνευσης τμημάτων Σχολικών Μονάδων, το ΥΠΑΙΘΑ οφείλει, λένε οι εκπαιδευτικοί, να επανεξετάσει τις διαδικασίες συγκρότησης τμημάτων και να διασφαλίσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει την ποιότητα, την ισότιμη πρόσβαση και τη σταθερότητα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Τα πολυπληθή τμήματα έχουν μετατρέψει το σχολικό περιβάλλον σε λιγότερο ευχάριστο και δημιουργικό χώρο, όπου οι μαθητές/-τριες αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν επαρκή προσοχή και υποστήριξη.
«Ζητούμε μικρότερα τμήματα, κατάλληλες δομές στήριξης και σεβασμό στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ώστε να προστατεύσουμε την ευημερία και την πρόοδο των μαθητών μας. Θεωρούμε ότι η επίλυση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ομαλή ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Αυτονόητο είναι ότι η αύξηση του αριθμού των μαθητών/-τριών στη σχολική τάξη μειώνει την απολύτως κρίσιμη - ιδίως στις μικρές ηλικίες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - δυνατότητα των εκπαιδευτικών να εστιάσουν με τη δέουσα προσοχή στις ατομικές ανάγκες, να εντοπίσουν έγκαιρα κρίσιμες δυσκολίες και ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά, να προλάβουν την εκδήλωση βίας ή να αναγνωρίσουν πιθανές ενδείξεις κακοποίησης/παραμέλησης, να διαθέσουν χρόνο για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα πολυπληθή τμήματα περιορίζουν τις ευκαιρίες παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης δασκάλων – μαθητών, γεγονός που μειώνει τόσο τις δυνατότητες αντιμετώπισης προβλημάτων στην αγωγή των παιδιών όσο και τα περιθώρια αξιοποίησης των ταλέντων, των κλίσεων και των ενδιαφερόντων τους. Η ανάγκη να υποστηριχθεί το εύλογο και αυτονόητο αίτημα για λιγότερα παιδιά ανά τμήμα είναι επιβεβλημένη σε μια στιγμή που η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί (και συχνά κατορθώνει) να κάνει το άσπρο μαύρο. Η υποστήριξη του αγώνα για ολιγομελή τμήματα είναι η υποστήριξη του δημόσιου σχολείου και έχει την ανάγκη όλων και ιδίως εκείνων που αναγνωρίζονται ως ειδικοί για τα σχολεία και την αγωγή των νέων.
Διεκδικούμε σύσταση οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών, Δασκάλων & Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης σε τμήματα 15 μαθητών στο Νηπιαγωγείο και σε Α΄, Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου